EM2013 Kollen

EM 2013

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
20
2013

Tisdag: Dressyrhästarna ska granskas


Besiktningen av dressyrhästarna på plats på EM i Herning pågår just nu. Det är många nyfikna, förutom ryttarna, som följer besiktningen. Och lite spännande är det allt. Här kan EM-äventyret vara slut - eller börja. 

För Sverige väntar besiktning bland de sista nationerna. Man använder sig av bokstavsordning och alla de fyra svenska hästarna besiktigas sedan efter varandra. Håll tummarna för Santana, Fleetwood, Don Auriello och Toy Story!

  
En bit bort från besiktningen möter Hippson en avslappnad Minna Telde, på hundpromenad.

- Man kan ju inte dega ihop, skrattar hon.
Och verkar inte alls nervös inför den stundande veterinärbesiktningen. Sjuåriga Jack russel-Astrid är alltid med Minna på tävling.

- Det är definitivt min maskot, säger hon. Här har jag bara en häst och dagarna är långa. Astrid är ett bra sällskap. 
Chanserna och insatserna i mästerskapet är det för tidigt att ha någon åsikt om. I allafall högt.
- Vi tar ett steg i taget, ler Minna. 

----------------------------------------

UPPDATERING: Samtliga svenska dressyrhästar gick igenom besiktningen, bilder och mer information kommer inom kort.
 
Text & foto: Eva Oskarsson 


Läst 3336 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2013

Tisdag: Ryttarna uppdaterar från EM


Angelica Augustsson började gårdagen med att springa en runda innan hon red hästarna, snyggt!
   

Lite senare på dagen var det klart att Angelica blev uttagen till laget där hon rider Mic Mac du Tillard.
  

 

En annan ryttare verkade få röra på sig, även om det inte var en morgonjogg som stod på schemat... Vi hoppas dock att Ben tog en taxi till Sverige för att hämta sin utrustning. :-)
  

Jens Fredricson och Colmar tog en promenad tillsammans för att titta på omgivningen:




I stallet hos det svenska dressyrlaget var det lite fundersamma tankar över hur belysningen skulle sitta, men det verkar ha löst sig till slut!



Läst 5212 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2013

Tisdag: I dag drar det igång i Herning


Under dagen kommer dressyrhästarna att besiktigas och under seneftermiddagen drar första tidshoppningen igång på EM i Herning. Här hittar du tidsprogrammet, samt ett par bakom kulisserna-bilder från när dressyrekipagen i går fick känna på banan.
  
10:00-12:00
Hästbesiktning, dressyr
  
13:00-15:00
Hästbesiktning, dressyr för ryttare med funktionsnedsättning

  
16:45
Tidshoppning (1,50-hoppning, lag och individuellt kval I)
  
Här hittar du SVT:s sändningstider
FEI-TV (betalkanal) visar alla klasser live

 
     

Hemmalagets Andreas Helgstrand skämtar med britten Carl Hester under träningen inne på banan under måndagen. FOTO: Tomas Holcbecher
   

Så här ser arenan ut när den är tom på publik. FOTO: Tomas Holcbecher
 

En koncentrerad Malin Hamilton på Fleetwood. FOTO: Tomas Holcbecher
  

Edward Gal och Glock's Undercover vill vara med och tampas om medaljer. FOTO: Tomas Holcbecher
  

Anläggningen från utsidan. FOTO: Tomas Holcbecher


Läst 6827 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2013

Webb-tv, tisdag: Förhandssnack inför EM


FEI-TV har gjort en över åtta minuter lång förhandsfilm om EM i Herning - där hoppningen drar igång i dag. Intervjuade är bland andra Bo Kristoffersen och Rolf-Göran Bengtsson. Riktigt intressant!

 


Läst 4705 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
19
2013

Måndag: Angelica ordinarie – Emma reserv


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Efter warm up-hoppningen i Herning på måndagskvällen stod det klart att Sylve Söderstrand tagit ut sina fyra främsta, som ska få rida mästerskapen. De tre herrarna i laget - Rolf-Göran Bengtsson, Jens Fredricson och Henrik von Eckermann kändes ganska givna från start. Valet stod alltså mellan Angelica Augustsson och Emma Emanuelsson.
  
Det blev Angelica som fick den fjärde platsen och som nu ingår i laget som ska slåss om medaljerna. Emma Emanuelsson på Titan är kvar på plats som reserv och rider den trestjärniga tävlingen som går parallellt med EM.
 
Missa inte bildspelet från warm-up:en - i toppen på sidan!
 
FOTO: Tomas Holcbecher 


Läst 7527 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
19
2013

Måndag: Angelicas Mic Mac går EM - trots allt



  
I Falsterbo gavs beskedet att Mic Mac du Tillard inte skulle med till EM. När Angelica Augustsson rider warm up-hoppningen i kväll är det trots allt på den temperamentsfulla fuxen.
- Det känns superbra. Hon är i riktigt fin form, säger ryttaren själv.
  
Text: Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher

    
Ett utropstecken bland de svenska hästarna som finns på plats i Herning är Mic Mac du Tillard, som har kommit till Danmark tillsammans med Angelica Augustsson. I Falsterbo gav ryttaren beskedet att det i stället var valacken Livello som skulle hoppa i mästerskapet. Men det beslutet ändrades alltså.
Angelica själv är mycket glad över att Mic Mac är med henne till Herning.
- Det känns jättebra. Mic Mac är laddad och vill komma igång. Om vi får rida i laget gäller det till att börja med att hålla galoppen i den första speedklassen, för att vara så snabb som möjligt. Sedan tar vi dag för dag och ser hur det går, säger hon.
Att mästerskapet inleds med en speedklass kan vara en fördel eller en nackdel beroende på vilken typ av häst man har.
- Mic Mac är lika galen jämt så jag vet var jag har henne, hon har känts så himla fin den senaste tiden. Men vi får se hur långt det räcker, säger Angelica.
  
River väldigt sällan
Sylve Söderstrand förklarar valet av Mic Mac vs. Livello så här:
- Mic Mac är nästan alltid felfri. Det är ett beslut som vi har fattat, och även om Angelica kanske känner sig säkrare på Livello så tycker både vi och hon att Mic Mac har vad som krävs för att leverera nollor. Med åtta eller fyra fel tar man ingen medalj här, säger Sylve och fortsätter:
- Mic Mac har ju stannat och vägrat gå fram på banan tidigare, men vi är nästan säkra på att det inte händer igen. Och det är inget som Angelica ens ska tänka på i nuläget. Mic Mac har visat att hon är tillbaka i flera stora klasser den senaste tiden, så vi tar den risken, säger han.
Förbundskaptenen i hoppning tycker att det känns bra att äntligen vara på plats i Herning. På måndagseftermiddagen gick alla svenska hopphästar igenom veterinärbesiktningen, och senare under kvällen hålls alltså en så kallad ”warm up”. Då får ryttarna och hästarna känna på arenan, och kanske ta några språng på de framställda hindren.
- Vi har ett väldigt bra lag, där lägstanivån är oerhört hög. ”Bollen är rund”, som Henke Larsson brukar säga. Hindren är höga, allt kan hända, säger en glad Sylve Söderstrand, när Hippson når honom på telefon.
Han går warm up-banan, och räknar steg mellan hindren samtidigt som intervjun pågår.
- Finns det speciella språng brukar de ta ut dem till warm up:en, men här är inte något speciellt. De kanske inte har några speciella hinder, konstaterar han och avbryter sig sedan för att gratulera hoppryttaren Jannike West som passerar förbi. Hon har ju just blivit mamma.
  
Hästarna i extremt bra form
Vad gäller det svenska hopplaget är det i princip redan klart vilka som ska rida.
- Vi vill bara få bekräftat det vi redan vet, i och med den här warm up:en. Efter den går vi ut med vilka som får plats i laget, säger Sylve.
Enligt honom är alla hästar i extremt bra form, och det är en rutinerad skara ryttare som ställer upp för de svenska färgerna.
- Det är ingen här som är särskilt impad av att vara på ett EM. De har varit med förr och även Emma (Emanuelsson reds anm.) har ju gjort mästerskap innan som ungdomsryttare. Vi håller fokus på vår egen prestation, vi tittar inte på vad alla andra gör utan koncentrerar oss på oss själva i första hand, säger Sylve.
I den inledande tidshoppningen, som rids på tisdagskvällen, gäller det att vara snabb så klart.
- Kanske att man kan kosta på sig ett nedslag, men mer än så får det inte bli. Men med ett nedslag kan man fortfarande vara med i matchen. Visst, det är tufft med så många klasser för hästarna, men de är vana. Under exempelvis Global Champions Tour kan de gå tre stora klasser dagen efter varandra, säger Sylve.
 

I Livello har Angelica en riktigt stark "reservhäst".
 

Sylve, här på måndagens presskonferens, tror stenhårt på sitt lag.
 

Hela gänget samlat - i morgon börjar allvaret.
  

En hel del svensk press är redan på plats i Herning.


Läst 8463 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
19
2013

Måndag: Watermill Scandic halt - missar EM


  

Patrik Kittels fantastiske Watermill Scandic HBC kommer inte till start på EM i Danmark, skriver Patrik själv på sin hemsida.
  
Efter att ha ridit hingsten i morse togs han ut på en promenad, han var då halt i ett av frambenen och efter en veterinärkoll visade det sig att han har en liten blödning i benet.
Toy Story fyller nu hålet efter Scandic, skriver Patrik, som samtidigt tackar för allt stöd. Scandic får åka hem till Tyskland igen, för att undersökas ytterligare.
   
 Skärmdump från hemsidan: 


Läst 7110 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
19
2013

Bildspel, måndag: Hopphästarna gick igenom


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Under måndagseftermiddagen hölls veterinärbesiktning för hopphästarna inför EM i danska Herning. Och samtliga, svenska fyrbeningar "gick igenom"! Missa inte bildspelet i toppen av sidan.
  
I kväll väntar en uppvärmningshoppning som inte har med själva tävlingen att göra, den handlar om att hästar och ryttare ska få känna på banan. Men i morgon, tisdag, börjar allvaret med den inledande tidshoppningen.
  
FOTO: Tomas Holcbecher


Läst 8539 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
19
2013

Tinne bloggar från EM


Tinne Vilhelmson Silfvén bloggar från äventyret i Danmark, på Lövsta stuteris hemsida.

 

Just nu befinner sig Tinne på plats och berättar att veterinärbesiktningen sker på tisdag, första klassen rids torsdag. Hon ser fram emot att tävla i lag, även om det sätter lite extra press...

Läs Tinnes blogg här


Läst 5555 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
19
2013

Ryttarna anländer till Danmark


Det är såhär det ska se ut när ett EM närmar sig, bilder på vägar som leder mot medaljerna (?!). Oavsett om det blir medaljer eller inte så är de nu på plats, hästarna med sina team.

Angelica Augustsson rattade lastbilen mot Danmark igår..








.. precis som Åsa Torninger gjorde åt team Lövsta och Tinne Vilhelmson-Silfvén.




Hippsons hästskötarbloggare Sara Lord åker tryggt med "Anton" när Åsa kör!


Läst 3924 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.