FHS-kollen 2012

Falsterbo Horse Show 2012

Välkommen till Hippsons sajt för Falsterbo Horse Show 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


JUL
15
2012

Lisen om OS-platsen: "Man blir faktiskt inte glad"Det är kluvna känslor som gäller för Lisen Bratt Fredricson. Hon är jätteledsen över att hennes vän och lagkamrat Malin Baryard Johnsson missar OS, då Tornesch har blivit skadad. Samtidigt innebär det att hon själv blir ordinarie ryttare i London.
- Min första reaktion var att det är väldigt tråkigt för det svenska laget, f-n! Sedan blev jag faktiskt inte glad över att få rida utan bara fokuserad. Man går in som i en tunnel, säger hon. 
Sylve Söderstrand menar att det betyder jättemycket att alla i laget känner varandra så väl, inte minst när det händer något tråkigt. 
- Ryttarna lyfter och stöttar varandra.
  
Om Sverige får ta ut en ny reserv till London är fortfarande oklart. Därför är det extra viktigt att ingen mer häst eller ryttare skadar sig, laget blir ju väldigt sårbart utan reserv.
- Så jag har sagt till dem att nu är det slut med fallskärmshoppning och liknande. Nä, skämt å sido, det kanske inte är så smart att rida de allra vildaste unghästarna veckorna innan OS, säger Sylve.
I veckan ska Lisen och Peder Fredricson ha fest för att de har bott tio år på Grevlundagården.
- Jag kommer dit bara för att kontrollera att Lisen inte går omkring i några skyhöga klackar, ler Sylve.
  
När paret Fredricson är i London får deras båda söner stanna hemma och se mamma rida på tv, tillsammans med far- och morföräldrar.
- Det går tyvärr inte att ha med dem, de får inte bo i OS-byn och säkerheten är väldigt stor i London, säger Sylve.
Lisen får inte ens ha maken Peder boende hos sig i OS-byn, trots att han är på plats som tränare. Han får i stället härbärgera i det boende som Svenska Ridsportförbundet tillhandahåller.
 
Text & foto: Anki Yngve


Läst 165373 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2012

Söndag: Peder Fredricson trea i Falsterbo GP
Det blev en grymt spännande avslutning här i Falsterbo, Peder Fredricson på H&M Cash In var som enda svensk med till andra omgången. Han gick ut som trea från slutet, satte en snygg nolla och ledde klassen. Men tyvärr passerades han i prislistan av vinnaren Nicola Philippaerts på Carlos från Belgien och tvåan Brianne Goutal på Nice De Prissey från USA.
  
GP-segraren Nicola Philippaerts hann se första ryttaren i andra omgången och insåg att det skulle bli en snabb omhoppning:
- Jag gav allt och det lyckades!
Andraplacerade Brianne Goutal bor egentligen i USA, men har varit stationerad i Europa under sommaren.
- Jag var väldigt glad i omhoppningen över att jag har en så försiktig och "scopy" häst. Det behövdes!
Hon avslöjar också att hon har koppling till Sverige, hennes pojkvän kommer härifrån...
  
Peder Fredricson var jätteglad för sin tredjeplats.
- Det är en speciell häst jag har, allt är möjligt och allt är omöjligt med honom. Men vet aldrig hur det blir. Cash In har en otrolig kapacitet, men ridbarheten måste vi jobba lite mer på...
Valacken gillar helt enkelt inte när ryttaren bestämmer för mycket.
- Det är bara att hänga med. Andra hästar kan man ha en tanke om att forma på ett visst sätt, men det går inte med den här. Jag har haft honom i tre år och kan fortfarande inte få honom på tygeln...
  
Om ett par veckor åker Peder till OS i London. Men inte som ryttare utan som tränare till sin bror Jens. Och som make till Lisen förstås, som nu är klar för en ordinarie plats.
- Jag, Jens och Lisen har tränat ihop hemma hos oss under de senaste månaderna, det har varit jättekul. Tidigare har det aldrig gått bra för alla oss tre samtidigt, men det har det faktiskt gjort den här säsongen. Även om jag inte har varit tillräckligt bra för att få rida OS.
Mindre roligt tycker Peder att det är att hans team-kamrat Malin Baryard Johnsson missar London.
- Det är bara tråkigt, jag är verkligen ledsen för Malin. Man vet ju hur det känns, dels att missa en OS-plats men framför allt när hästarna blir skadade...

ResultatlistaDen 18-årige Grand Prix-vinnaren Nicola Philippaerts.


Amerikanskan Brianne Goutal kom på andra plats.


När Peder fyllde 40 i vintras önskade han sig en klocka, men han fick ingen. Så lyxuret han fick i pris är han väldigt nöjd med.


Peder fick se sig slagen av "ungdomarna".
  
Text: Anki Yngve
Foto: Johan Sjögren


Läst 167949 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2012

Söndag: Bestört Malin Baryard missar OSTidigt under söndagseftermiddagen kallade förbundskapten Sylve Söderstrand till presskonferens. Och det var inget trevligt besked han hade att lämna, Malin Baryard Johnssons Tornesch har nämligen visat sig ha en senskada, och missar OS.
Med sig till presstältet hade Sylve en lapp från landslagsveterinär Jonas Tornell, där det stod att Torneschs senskada är treprocentig och sitter i vänster fram. Det är inget allvarligt för framtiden, men han kommer inte att bli frisk till London.
- Malin är förstås bestört, det är verkligen synd om henne. Det är ingen idé att ni söker henne i dag, hon kommer inte att vara tillgänglig...
   
In som ordinarie i laget går i stället Hippson-bloggaren Lisen Bratt Fredricson på Matrix. Om Sylve får anmäla en ny reserv är oklart, troligtvis går det inte eftersom reglerna säger att anmälan nu är helt stängd.
- Vi har fortfarande ett väldigt bra lag. Lisens häst har hoppat övertygande, även om den inte är lika rutinerad som Tornesch, säger Sylve.
   
Snacka om att det har varit dramatik för det svenska hopplaget den här helgen. Först vann de nationshoppningen, sedan visade det sig att Coupe de Coeur var ofräsch så att Henrik von Eckermann får ta Allerdings till OS. Och nu Torneschs skada...
 
Text & foto: Anki Yngve


Läst 165459 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2012

Bildspel: Patriks revansch - vann WDM-küren


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

   
Patrik Kittel och Watermill Scandic H.B.C vann küren under World Dressage Masters i Falsterbo, på finfina 79,100 procent. Tätt efter kom gårdagens segrare Isabell Werth på El Santo NRW med 78,825 procent. På tredjeplatsen red Tinne Vilhelmson Silfvén och Favourit in, de fick 73,000 procent av domarna.
 
På presskonferensen efter segern liknar Patrik Kittel Scandic vid en rockstjärna, som älskar att visa upp sig.
- Så min nya Billy Idol-kür passar honom väldigt bra, jag försöker hitta musik som jag gillar och som funkar med hästen. Det här är musik jag har funderat på att göra kür av länge, alltid när jag hör Billy Idol på radion går jag och höjer, berättar han.
Till OS är Patrik inte helt säker på vilket kürprogram han väljer. Själv föredrar han det nya, som har högre svårighetsgrad, men han tycker att domarna var lite snåla med siffrorna i dag.
- När jag red ut trodde jag nog att det skulle bli över 80 procent, men det blev strax under. Och med den gamla Depeche Mode-küren har jag 83,5 procent som rekord... Men jag ska ju ta mig till OS-küren först, vi får helt enkelt se!
Å andra sidan togs rekordet när Patriks häst hade en absolut formtopp, och den ska ju inte infinna sig förrän i London:
- Jag red fortfarande inte på 100 procent i dag, utan höll till exempel tillbaka lite i ökningarna.
  
Isabell Werth är riktigt glad för att hon gav Patrik en sådan bra match.
- Men jag var dum på slutet, jag slappnade av och skrattade åt domaren, och då missade jag. Det där tar jag på mig helt, det var som när en hoppryttare slappnar av och river sista hindret i omhoppningen... 
  
Även Tinne Vilhelmson Silfvén fick en miss mot slutet som hon själv tar på sig. I övrigt såg Favourit riktigt fin ut. Men med till OS kommer han inte, där ska Don Auriello gå:
- Han är hemma och mår prima. Det har aldrig varit planen att "Anton" ska gå här i Falsterbo utan han laddar upp inför London, berättar hon.
  
Patrik Kittel åker ju för övrigt till London tillsammans med sin fru Lyndal Oatley, som rider i Australiens dressyrlag.
- Vi kommer inte att få bo tillsammans i OS-byn. Men vi bor nära...

Samliga resultat
 
Text & foto: Anki Yngve


Läst 57736 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2012

Söndag: Svante Johansson vann sexårsfinalen
Svante Johansson och Breezy vann Folksam Scandinavian Open för sexåringar. Tvåa kom Maria Ingvarsson och Catch Buddy, följd av Emma Emanuelsson och Bellarina. Västkustskt i topp med andra ord! 

Samliga resultat


Det syns att Breezy har kapacitet att hoppa högre än de 1,35 som hindren låg på idag.Ska vi tippa på att vi även kommer att få se Maria Ingvarsson och Catch Buddy i större klasser i framtiden?


Trean Emma Emanuelsson och Bellarina.
 
Text & foto: Johan Sjögren


Läst 50495 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2012

Kanin-söndag: England tog revansch på Sverige


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Årets kaninhoppning var en landskamp mellan Sverige och England. Efter Sveriges vinst i nationshoppningen var de engelska ryttarna revanschsugna. Sverige ställde upp ett på pappret mycket starkt lag, med Angelica Augustsson och Linda Heed. England ställde upp med William Funnel och Robert Smith, och det skulle visa sig att deras jämnhet är ett vinnande koncept. Angelicas kanin klockades för den bästa tiden men Linda, som gick ut sist av svenskarna, kunde inte riktigt hantera pressen och gjorde en katastrofal runda.
  
Nu får vi bara hoppas att detta betyder att det är Sveriges tur i OS om några veckor.
  
Text & foto: Johan Sjögren


Läst 53057 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2012

Söndag: Angelica vann sjuårsfinalen
Först ut i Falsterbo på söndagsmorgonen var finalen i sjuårschampionatet i hoppning, som vanns av Angelica Augustsson på Roi De Berg, före Leon Thijssen på Ambler Gambler och Henrik von Eckermann på Toulouse 66.
  
Angelica förklarar att hästen ägs av svenska Else Werner Pousette, som ringde upp henne för drygt ett år sedan och berättade att hon hade en unghäst som var väldigt fin. Trots att Roi De Berg är stor blev Angelica förtjust:
- Jag har aldrig mätt honom, men han är nog minst 1,80. Jag känner mig som en liten fluga! Men han har mycket blod i sig och är inte alls tung att rida. Därför bestämde jag mig ändå för att ta honom.
Roi De Berg är faktiskt son till den häst Sylve Söderstrand hade mest framgång med under sin aktiva karriär. Närmast väntar tävlande på youngster-touren i Tyskland för honom, samarbetet med ägaren är långsiktig och det ser ut som att Angelica får behålla hästen.
Vi passade också på att fråga hur det är med Mic Mac:
- Hon är på bättringsvägen. Infektionen har gjort att hennes immunförsvar är nedsatt, så hon vilar. Men hon är snart tillbaka och jag kommer att satsa på utomhussäsongen med henne.
Ska du till OS och titta?
- Nej, jag kan inte, för jag har tyvärr inga biljetter!

Fullständigt resultat
Tvåan Leon Thijssen och Ambler Gambler.
  

Henrik von Eckermann och Toulouse 66.
  

Angelica satsar för fullt över sista hindret.
 
Text: Anki Yngve
Foto: Johan Sjögren


Läst 49085 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2012

Söndag: Dagens programDressyrarenan

10.00 - Exquis FEI Olympic Grand Prix Special presented by Axel Johnson Group
12.12 - Nationalsång
12.15 - Exquis FEI Grand Prix Kür presented by Axel Johnson Group
13.45 - Fonzie Ponny Show (trick)
14.00 - Gina Tricot Future Elite Kür, unga ryttare, final

Stora hopparenan

10.00 - Ice Vibe by Horseware 7:års championat, final
11.50 - Fonzie Ponny Show (dressyr)
12.00 - Kaninhoppning
12.30 - Folksam Scandinavian Open 6-åringar, final
13.30 - Rollerblades Offroad - Kjöring Show Team
13.50 - Mercedes-Benz Ride & Drive
14.27 - Nationalsång
14.30 - Longines Falsterbo Grand Prix

 


Läst 48359 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2012

Fotboll i Falsterbo: Kändisar vs. ryttare
Snart är det dags för den årliga matchen mellan ryttarna och "kändisarna", som går under namnet "Falsterbo Finest". I år ställer kändisarna upp med bland andra fotbollslegenderna Henke Larsson, Patrik Andersson och ishockeyspelaren Niklas Sundström. Vi kan väl anta att det finns lite mer boll i de killarna än i alla ryttare sammantaget. Snacka om att slå ur underläge... 
Bland ryttarna känner vi igen namn som Daniel Zetterman, Pontus Westergren och Viggo Björklund.
   
Uppdatering:
Matchen slutade 4-2 till kändisarna. Så ryttarna gjorde inte alls bort sig!


Läst 44551 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2012

Lördag: Inlines efter häst och över hinder


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Det här kanske är den konstigaste, och mest våghalsiga, hästrelaterade sysselsättningen vi har bevittnat. Det handlar helt enkelt om två män som åker inlines inne på Falsterbos stora hopparena, dragna efter hästar. Dessutom hoppar de över bilar såväl som över vattengraven. Och fort går det.


Läst 47119 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.