FHS-Kollen 2013

Falsterbo Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
04
2013

Kolikseminarium och frukostföreläsningar


Även i år kommer Folksam att arrangera ett antal aktiviteter under Falsterbo Horse Show. Bland annat kommer de - i samarbete med Dr Joe Pagan, Casper Lindegaard och Maria Grezer - ordna ett seminarium/en paneldebatt om kolik.

  
Dr Joe Pagan är en av världens främsta experter på hästens näringsfysiologi och prestation. Han har även varit foderkonsult under flera OS. Joe kommer att prata om de senaste rönen om kolik och hur man undviker att hästen drabbas av denna sjukdom, som tyvärr inte sällan leder till döden. 

Casper Lindegaard är chefskirurg på Helsingsborgs Djursjukhus och han kommer att berätta vad som händer om en häst kommer in till sjukhuset med koliksymptom. Vilka behandlingar kan göras och hur säkerställer man diagnosen?

  

Maria Gretzer kommer att berätta om sina erfarenheter med Fineman, hästen som drabbades av kolik och genomgick en buköppning. Idag är Fineman helt frisk och såld till USA, där han framgångsrikt tävlar med sin nya ryttare.
   

FOTO: Anki Yngve

  

Tid och plats för seminariet är stora VIP-tältet vid hoppbanan, på måndag den 8/7 kl 18.30. Det är ingen entreavgift och ingen föranmälan krävs.

  

Folksam kommer även att fortsätta med förra årets succé, nämligen frukostseminarierna. I år kommer det att hållas två olika frukostar och det första är på lördagen den 13 juli kl 08.30-09.15. Det är en "hoppfrukost" med Rolf-Göran Bengtsson - som kommer att ge tips om hur du kan bli en bättre hoppryttare. 
   

FOTO: Cecilia Konvalina

  

Söndagen den 14 juli kommer det att vara en "dressyrfrukost" med Folksams profilryttare Pernilla André Hokfelt (som har utbildat många hästar upp till Grand Prix-nivå) och hennes mamma Kerstin André (framgångsrik dressyrtränare på elitnivå). Tillsammans ger de inspiration och goda råd om hur du och din häst kommer ett steg framåt i utbildningen.

  

Om man vill gå på något av de olika frukostseminarierna krävs det föranmälan senast kl 15.00 dagen innan respektive seminarium. Antalet platser är bergänsat, så det är först till kvarn som gäller. 


Läst 6697 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
03
2013

A moment of Joy - hästen ingen trodde på



FOTO: Privat 


En av de femåringar som kommer till Falsterbo, för att gå Folksam Scandinavian Open i dressyr, har en alldeles speciell historia bakom sig. Det var nämligen en iskall dag i februari som den dåvarande ägaren till A moment of Joy lämnade av hästen vid Elenore Simbergs stall, nästintill oanmält.

 

Hippson ringer upp Elenore, som driver Stall Simberg utanför Helsingborg. Vi möts av en ödmjuk ryttare som är väldigt glad över att ”Joy”, som hon kallas, lastades av på just hennes stallplan.

– Jag minns att jag satt och red i ridhuset när en av mina hästägare, Christel Olsson, kom in och berättade att hon fått ett konstigt samtal. Hon frågade om jag hade plats för en häst till, berättar Elenore.

Plats i stallet kunde hon lösa, men varför var det med så kort varsel?

 

Hästen Joy stod nämligen i en transport på väg till gården redan när den dåvarande ägaren ringde, och skulle anlända om mindre än en timme. Hon hade bott hos ägaren som körde bilen i nästan fyra år, men plötsligt fick Christel telefonsamtalet om att de inte ville ha stoet längre. Hon var inte tillräckligt bra och skulle nu skänkas bort.

Christel Olsson stod plötsligt med en häst hon inte hade plats för och Elenore fick i uppdrag att rida igång henne för snabb försäljning.

– Jag försökte vara positiv i denna konstiga situation. Och fast hästen var lite otränad och "o-fit", tänkte jag att vi får se vad vi kan göra, berättar hon.

 

Efter några veckor började Elenore känna att ju starkare stoet blev och ju mer i kondition hon fick, desto bättre blev hon att rida. Det visade sig vara en otroligt trevlig häst med mycket potential. Hon ringde ut ägaren Christel för att visa upp hästen och planera försäljningen.

– När Christel sa att vi måste ut på en tävling om hon ska säljas blev jag lite osäker. Joy har inte ridits ut, bara gått i samma ridhus sedan hon var unghäst hos förra ägaren. Hur skulle detta gå?, skrattar Elenore när hon minns tillbaka.


FOTO: Privat

 

Efter en månads träning åkte de ut på en lokal tävling hos Ödåkra Ridsällskap, utan att veta hur den nya bekantskapen skulle reagera. Framridningen vad livad, Joy visade upp hela sitt register med bockningar eftersom hon inte riktigt förstod vad de gjorde där.

– När startsignalen visslade till var det som att det slog om och hon gick hur fint som helst, säger Elenore, om första tävlingen som gav placering i båda klasserna.

På tävlingsplatsen började de sedan prata med andra ryttare, som var där för att kvala sina femåriga hästar till Falsterbo. Något som det krävs två kval i LA-klasser på minst 68 procent för att göra.

Christel och Elenore bestämde sig för att de trodde på Joy, och efter en minst sagt spännande första tävling tillsammans beställde de kvalpapper. 

 

Men facit i hand var det helt rätt beslut, två tävlingar senare var ekipaget färdigkvalat till Falsterbo.

Planen är fortfarande att Joy ska säljas, men just nu hägrar Scandinavian Open och kanske även Breeder’s som hon också är kvalad till. Titt som tätt trillar buden in på det svarta stoet, det senaste ligger på 350.000 kronor. Inte illa för en häst som inte var tillräckligt bra.


FOTO: Privat

– Vi har hamnat på en väg som ingen riktigt hade räknat med, så vi njuter och ser vad som händer. För vi har inte bråttom och vet att Joy har väldigt mycket att ge, säger Elenore.

 
Text: Annelie Lundkvist 

 


Läst 19577 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
03
2013

Premiär för ny reklamfilm i Falsterbo




Lövsta stuteri berättar via sin hemsida att en ny reklamfilm kommer att släppas under tävlingarna i Falsterbo.

  

Stuteriets ägare Antonia Ax:son Johnson är, genom Axel Johnson Gruppen, nämligen huvudsponsor för World Dressage Masters. Som sponsor får man möjlighet att visa en reklamfilm på arenan vid de olika deltävlingarna, en film som också visas på Eurosport i samband med sändningarna från WDM.

 


I år släpper Axel Johnson/Lövsta Stuteri en ny film lagom till Falsterbo Horse Show, som de är väldigt stolta över.

- Den nya reklamfilmen är både en historia om en hästs resa från föl till färdigutbildad Grand Prix-häst och en historia om det partnerskap mellan häst och människa som behövs för att verkligen skapa magi inne på dressyrarenan. Dessutom tycker vi att den på ett fint sätt representerar Lövstas olika verksamheter, uppfödning, unghästutbildning och tävling, säger Antonia Ax:son Johnson.

 




Filmen är producerad av Spoon som släpper en sneak preview av filmen på sin Facebook-sida nästa vecka. Bilderna i inlägget är från filmen via Lövsta Stuteri.


Läst 10457 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
03
2013

Svenska dressyrekipagen klara för FHS



Förra årets prisutdelning i WDM-klassen, blir det repris måntro?

  
 
Nu är det klart vilka svenska dressyrekipage som är välkomna till start vid de internationella dressyrtävlingarna i Falsterbo.

Precis som de två senaste åren avgörs en omgång av femstjärniga serietävlingen World Dressage Masters, samt en trestjärnig Grand Prix och Grand Prix Kür.

Fem svenska ekipage startar i World Dressage Masters, tidigare vinnare Patrik Kittel (Watermill Scandic HBC) och Tinne Vilhelmson Silfvén (Don Auriello), får sällskap av Minna Telde (Santana) samt Malin Hamilton (Fleetwood) och Cecilia Andrén Dorselius (Lennox).

  

WDM-dressyren i Falsterbo är den första deltävlingen för säsongen 2013/2014. Föregående säsong blev det svensk totalseger genom Tinne Vilhelmson Silfvén, före Patrik Kittel på andra plats och tyska Isabell Werth på tredje.

  

   

I den trestjärniga dressyren startar veteranen Ulla Håkanson (Richelle 2), Hippsons husbloggare Jeanna Högberg (Liza Minelli), Tinnes kollega Caroline Darcourt (Pardon Magi), Sofie Lexner (Charming Boy), Caroline Bonde (Deela Mare), Charlotta Haid Bondergaard (Triviant) och Minna Telde (Deinhardt).

Prel tidsprogram CDI5*/CDI3*

Fredag 12 juli
12:00 WDM Nürnberger Grand Prix presented by Axel Johnson Group

Lördag 13 juli
11:00 WDM Horsebox Austria Grand Prix Special presented by Axel Johnson Group
14:00 WDM Exquis Grand Prix Kür presented by Axel Johnson Group
16:00 CDI3* Grand Prix

Söndag 14 juli
14:00 CDI3* Grand Prix Kür


Läst 11620 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
03
2013

Ehning och Singular till FHS


Som Sportkollen rapporterat om här och här, rider nu Marcus Ehning fina Singular LS som ägs av Maria Gretzer.

  
Ekipaget har kamperat tillsammans i snart två månader och har levererat många fina, felfria ritter. Nu meddelar Maria via sin Facebook-sida att häst och ryttare kommer till Falsterbo för att tävla. Kul!


 


Läst 9699 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
02
2013

Webb-tv: Jana visar runt på Falsterbo-området



  
I klippet nedan får vi åka golfbil (notera leopardklädseln) runt Falsterbo-området tillsammans med Falsterbo Horse Shows president Jana Wannius. En av nyheterna är att huvudstråken har asfalterats. Med andra ord blir det nu mindre känsligt för utställarna med regn eller damm.
  
Jana avslöjar också att Sara Algotsson Ostholt kommer att rida onsdagens hunting - och att FHS har köpt ny mark där området kommer att utökas inför 2014.

 



   

Under måndagen ringde förresten Hippson upp Jana Wannius och frågade om årets förberedelser, som han var väldigt nöjd med:
– Det går alldeles utmärkt! Vi har aldrig varit klara i så god tid som i år tror jag. Vi skulle kunna börja i dag! Just nu bygger de färdigt mässan, inreder VIP-tälten och bygger de sista av de 550 boxarna. 350 boxar är redan uppe.
  
Vad blir årets höjdpunkt?
– Jag anser att det finns minst en höjdpunkt varje dag, jag kan inte klassa dem mot varandra. Och jag menar allvar när jag säger det!
- Första helgen är det invigningen och kvalen som är jätteviktiga för många. Sedan har vi Scandinavian Open måndag och tisdag, där man kan få se kanonfina nya hästar som man inte har sett förut.
- Onsdag är huntingen spektakulär, men även amatörfinalen är väldigt rolig att se tycker jag. På helgen händer det massor varje dag. Och startfältet ser bra ut tycker jag. Bland annat såg jag att OS-vinnaren Steve Guerdat kommer hit.     
   


Läst 4885 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
01
2013

Vi minns Falsterbo Horse Show 2012


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
På lördag tjuvstartar årets Falsterbo Horse Show och på söndag är det åter dags för den officiella invigningen. I ett bildspel från förra året blickar vi tillbaka på tävlingarna, som till stor del präglades av OS som drog igång bara några veckor efteråt.


Läst 10687 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 ... 8 9 10 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.