FHS-Kollen

Falsterbo Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest på Falsterbonäset. Resultat, bakom kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
11
2015

Douglas vann kamelracet


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Text och foto: Annika Grundberg

Douglas Lindelöw, Charlotte Haid-Bondergaard, Jana Wannius och Jens Fredricson gjorde upp i ett kamelrace – där Douglas gick segrande ur det hela. Det var tydligt att en kamel inte är lika lätt att hantera som en häst för våra stjärnryttare. Tävlingen lockade till skratt hos såväl deltagare som publik.


Läst 18348 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2015

Första derbysegern för Cian O'Connor


Klicka på en bild för att starta bildspelet.



Han hyllade publiken och Falsterbo Horse Show, både vid prisutdelningen och på presskonferensen. Kanske ligger tävlingarna honom ännu lite varmare om hjärtat nu när han har tagit sin första derbyseger.
  
Text & foto:
Annelie Lundkvist

Årets derbyklass började lite skakigt, två uteslutna och en med 18 fel. När Edwin Smits från Schweiz var på väg mot banans uthopp för att bege sig mot banken hörde publiken hur funktionärerna visslade och skrek – någon stod i vägen. Hästen Dandiego B Z tappade fokus, precis som sin ryttare, när det blev tumult. Det blev därmed ett stopp på uthoppet, men när gången var fri fortsatte de sin runda.
  
Rutinerade ryttare till omhoppning
William Funnell från Storbritannien kom in som en frisk fläkt efter tio ryttare, och gav hopp med en felfri ritt. Tidigare hade Jonna Ekberg, Alexander Zetterman och Henrik von Eckermann försökt – men misslyckats. Cian O'Connor gick ut sent i startfältet tillsammans med Quidam'S Cherie, precis som Dermott Lennon med sin Loughview Lou-Lou, båda från Irland. Flera ryttare fick problem på både uthoppet från banan och pulvermanngraven med vatten, det krävdes hästar med fullt förtroende för sina rutinerade ryttare.

Publiken gör tävlingen
Cians beröm av publiken ville inte upphöra på presskonferensen, enligt honom är de flesta tävlingarna likadana – samma hinder, samma VIP för ryttarna och samma service för hästarna. Men i Falsterbo finns det kunnig hästpublik och en tradition som är värd att bevara.
– Man märker som ryttare när publiken vet vad det handlar om, de uppskattar vår ridning och våra försök till att rida snabba omhoppningar på ett annat sätt. De ställer sig även bakom alla ryttare, inte bara sina egna, menade Cian.
Hans första besök i Falsterbo var för 15 år sedan, då var det enligt honom bättre fester på kvällarna.
– Dock påpekade min kompis i går att det nog är jag som blivit gammal, sa han med ett skratt.
Han kommer att fira sitt livs första derbyseger med att åka till hotellet, beställa upp roomservice och titta på Global Champions Tour från Portugal.

Lite extra pirr i magen
Även om det inte gick som han hade tänkt, så pirrade det lite extra i magen på Alexander Zetterman när han red in på banan med Avon. Ekipaget fick en rivning och slutade på en sjätteplats, som bästa svenska ekipage.
– Det är en väldigt rolig klass att rida, speciellt i dag med bra väder och fantastisk publik, sa han på presskonferensen.
Han menade att det mesta faktiskt fungerade väldigt bra och att banan kräver fullt fokus hela vägen, från både häst och ryttare. Även om han är vältränad, jämförbart med en fotbollsspelare, känns det i kroppen när mållinjen kommer.

Banken är den stora utmaningen
Både Alexander och Cian vittnade om att banken är en utmaning, när den är avklarad blir ryttarna lättade.
– Det är en glädje eller mer en lättnad att man klarade utmaningen, säger Alexander.
Ryttarna kommer i full galopp över den stora vattengraven för att sedan hoppa ut från banan och gå ner i skritt uppe på banken.
– Jag tror att många hästar känner efter då, och blir medvetna om att de precis har galopperat i hög fart över stora hinder i drygt en minut. Lite som när man själv är ute och springer intervaller och plötsligt stannar, sa Alexander.
Hemma på gården har de en likadan kombination som finns inne i derbyklassen, det är ett sätt för honom att träna inför klassen.
– Men det spelade ju ingen roll i dag, konstaterade Alexander, och tänkte på rivningen som kom i just den kombinationen.

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!

Resultat


Läst 12521 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2015

Emilie Nyreröd med i spetstruppen


Hon har presterat sitt livs ritter på tävlingsbanan här i Falsterbo, och efter dagens seger i Grand Prix Special är hon med i dressyrens spetstrupp.
– Det är ingen som har gjort det så fort förut, säger förbundskapten Bo Jenå.
  
Text och foto:
Annika Grundberg

Emilie Nyreröd och Miata gjorde fantastiskt ifrån sig i Grand Prix-klassen, som inledde nationstävlingen i går. Och de fortsatte ännu bättre i dagens Grand Prix Special.
  

– Det här är otroligt underbart, det är den bästa ritt jag har fått till hittills, säger hon och fortsätter:
– Jag är väldigt glad över ridkänslan, han var med mig i varje steg. Att vi vann är bara en bonus.
Och dagens seger har stärkt Emilies aktier inför EM, berättar förbundskaptenen.
– Blir jag uttagen kommer jag att ge allt, säger hon glatt.
  


Tävlingsresultat är inte allt. "Det spelar ingen roll när man kan få en sådan här kram, nu tankar jag kärlek", sa Minna på presskonferensen efter klassen.
  
Blev för tätt mellan NM och Falsterbo
En annan som vill med till EM är Minna Telde. Hon och Santana hade en dålig dag på banan i går, men i dag gick det bättre. De kom på tredje plats.
– Det har inte varit någon fullträff de här dagarna. Det gick bättre i dag, men vi hade för många missar på dyra ställen. Det blev för tätt mellan NM och här, och det har inte varit optimalt för Santana, säger Minna efteråt.
Hur hon ser på chanserna att komma med i EM-laget efter prestationerna i Falsterbo kommenterar hon så här:
– Jag rider och gör min matchning, Bosse och Kyra tar ut laget. Det bästa laget ska åka och är jag med är jag glad för det. Är jag inte med är jag glad för dem som får åka.
Bo Jenå vill inte kommentera uttagningen av EM-laget förrän alla har ridit klart i Falsterbo, uttagningen görs i början på nästa vecka.
  
Patrik och Tinne avgör i morgon
I nationstävlingen återstår morgondagens kür, där Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén rider och Bo Jenå är segerviss.
– Vi ligger jättebra till och jag räknar helt klart med att vi ska vinna. Det gjorde jag redan innan, och jag blir besviken om vi inte gör det, säger han.

Resultat Grand Prix Special


Läst 12374 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2015

Ännu en seger för Emelie Aldenfalk



Glad segrare under ärevarvet. Foto: Annika Grundberg
  
Emelie Aldenfalk och hennes Winton upprepade torsdagens fina prestation och segrade i andra omgången av Gina Tricot Future Elite på dressyrbanan. Ekipaget fick 71,708 procent av domarna.

Andraplatsen gick till danska Anne Fabricius Tange som red ihop 71,250 procent med Sundorfs Aqino. Lisa Munter och Infernal T belönades med 70,292 procent, något som räckte till en tredjeplats.

Resultat


Läst 7442 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2015

Amerikansk seger i GP-kvalet



Det gick undan för segerekipaget. 
 
Laura Kraut, USA, och Deauville S var snabbast i lördagens 1,50-hoppning. Henrik von Eckermann blev bästa svensk – och är klar för morgondagens Grand Prix.
  
Andraplatsen delades mellan Maikel van der Vleuten och Leopold van Asten – två holländare som båda gick i mål på tiden 74,70. Lauras tid 71,94 var alltså ohotad, även om herrarna försökte.

 

Något förvånar Maikel – var det att han inte var snabbast?
  
Crespo PKZ såg riktigt fin ut under ritten, den felfria rundan räckte till en sjätteplacering för Henrik von Eckermann.
Även Jonna Ekberg, Nicole Persson och Helena Persson var felfria och placerade i klassen, men en som är riktigt nöjd är Alexander Zetterman. Han red både Flecu och Avon felfritt till publikens förtjusning.

Resultat


Laura Kraut gratuleras vid prisutdelningen.


Crespo är van vid prisutdelningar.



Alexander Zetterman på Avon red felfritt.



Publikfavoriten Fibonacci 17, före detta Fendi.



Jonna Ekberg placerade sig med Equita Van'T Zorgvliet.

Resultat


Läst 7531 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2015

Ulla Håkanson struken – Richelle halt



Ulla och Richelle under torsdagens tävling.
Foto: Anki Yngve
 
Ulla Håkanson och Richelle 2 kommer inte till start under lördagen. Hästen är halt och kommer att undersökas av veterinär.
  
– Tyvärr kan jag inte starta i eftermiddag. Jag vet inte helt vad som är fel, detta är något nytt, men veterinären är på gång, säger Ulla om hästens hälta.
Hon är på plats i Falsterbo under dagen, bland annat har hon delat ut tre stipendier till unga, lovande ryttare i både hoppning och dressyr.


Läst 8664 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2015

Ridningens ädla konst i fokus



Malin och hästen Polo "in action".
  
Som en uppvärmning inför dressyrens stor dag i Falsterbo bjöds vi på en show i ridningens ädla konst. Bland annat utförde Malin Hellstedt både galoppbyten och piruetter – i damsadel.
Det bjöds även på en kadrilj av hög klass med fyra lusitanos och publikfavoriten Nicke visade upp sina konster.


Hästarna charmade publiken.


Lusitano-kadrilj.


Malin sitter säkert i (dam-)sadeln.


Galoppombyten i varje.


Tobbe Larssons Nicke visade upp sig.


Läst 7054 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2015

Henrik von Eckermann – snabbast i sjuårskvalet



Stilstudie av ekipaget.
  
Lördagen inleddes med sjuåringarnas andra kval, en klass som Henrik von Eckermann och Lord Chambertin 2 segrade i med en snabb runda.
  
Marcus Beerbaum, som nu är tillbaka på tävlingsbanorna, kom på andra plats med Contina R. Samtliga åtta hästar som startade klassen var felfria på hinder, dock fick tre ekipage varsitt fel för tiden.

Resultat


Läst 7061 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2015

Höjdhoppande ponnyer imponerade på publiken



Don't Tell Davy klarade den högsta höjden.
  
Janelle Larsson åker hem från tävlingarna i Falsterbo med två blågula rosetter. Hon toppade sin framgångsrika vecka med en seger i lördagens Four Bar.
  
Fyra ekipage ställde upp i höjdhoppningen, där man hoppar fyra hinder på rad och ribban ständigt höjs. Vid sista omgången låg sista hindret på 145 centimeter, vilket Janelle klarade galant. 



Cornhill Clower Lass sträcker på sig.
  
Motståndaren Julia Hallbergs ponny Cornhill Clower Lass kämpade, men det saknades några få centimeter i marginal – sista bommen föll. Försöket gav henne en andraplats. 
Tredjeplatsen gick till Amanda Bååth och Miskaun Harvey, medan Julia Almebäck och Munsboro King Arthur slutade på en fjärdeplacering efter en tidig rivning.
  


Miskaun Harvey och Amanda var med länge i tävlingen.


Mot slutet började det bli riktigt högt.


Janelle Larsson klappar om Don't Tell Davy efter segerhoppet.

Resultat


Läst 13064 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2015

Sverige tvåa i Nations Cup – Peder dubbelt felfri



Peder Fredricson och H&M All In fullkomligt flög.
Foto: Annelie Lundkvist
  

Sverige slutar på en delad andraplats i Nations Cup. Vilka ritter de svenska ryttarna har bjudit på under eftermiddagen!
  
Nederländerna tar hem segern – helt ohotade efter sex felfria ritter. Lagets fjärde ryttare, Gerco Schröder, behövde inte hoppa ett hinder.
  


Svenska laget på prisutdelningen.

– Vi är väldigt glada att vi är delad tvåa. Det blev en spännande och jobbig klass, säger förbundskapten Sylve Söderstrand på den efterföljande presskonferensen, och så slår han för alltid hål på en myt:
– Nu kan vi glömma det alla säger att vi är sämst i andra rundan. Vi är jävligt bra på att komma igen och leverera i andra rundan, det är vår styrka.
  



Sylve lyfte hela laget men kanske särskilt Helena Persson och Bonzai H, som inte har samma internationella rutin som de andra men som ändå klarar av att leverera. Sylve vill inte diskutera ett eventuellt EM-lag förutom vad gäller en ryttare:
– Om inget oförutsett händer så rider Helena EM. Bonzai börjar bli gammal och är väl inte aktuell för OS, säger han.
Helena själv berättar att Bonzai gillar hoppbanor, men inte så mycket annat.
– Han är tveksam till det mesta och väldigt om sig och kring sig. Han gillar bara hopphästar, säger hon, och berättar också att det är tioårsjubileum för Bonzai i Falsterbo.
  


  
H&M All In lyfter Sylve som en av världens bästa hästar.
– Han är en exceptionellt bra häst. Det är så nära en komplett häst man kan komma, säger Peder själv om nioåringen som han ridit sedan den var sju och som har gått från klarhet till klarhet.
  


  
Henrik von Eckermann hade en rivning i första rundan som han tog på sig helt själv, och i andra rundan blev det felfritt.
– Jag trodde aldrig att det skulle bli så här bra, säger han om Cantinero, och berättar om den härliga känslan av att tävla på hemmaplan.
– När man rider i mål vill man ju gärna rida lite till bara för att få uppleva känslan.
  


  
Douglas Lindelöw fick en rivning och ett tidsfel i andra rundan och var inte helt nöjd efteråt.
– Min häst är i jättebra form, men jag red för långsamt.
Han hyllar laget.
– Vi är ett starkt lag med fyra bra ryttare och fyra bra hästar.
  


  
För Nederländerna var det felfritt rätt igenom hela tävlingen. Fjärderyttaren Gerco Schröder behövde inte hoppa ett enda språng.
- Min häst var väldigt fräsch till prisutdelningen, säger han med ett skratt på presskonferensen.
Lagledaren Rob Ehrens hyllade laget som haft det lite kämpigt i år.
– Vi behövde ett bra resultat och vi har kämpat.
Han hyllade också Falsterbo och den svenska publiken.
– Det är en underbar atmosfär här och ett underbart ställe att vinna på.

Fredagens resultat innebär att Sverige, som nu ligger trea totalt, med största sannolikhet kommer med till finalen i Barcelona i höst.
  


Peder och Lisen får hålla i sina söner.


Läktarna var fyllda av entusiastisk publik och blågula färger.


Så här glatt blev det på resultattavlan när någon red felfritt.

Text och foto: Annika Grundberg


Läst 16185 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.