Falsterbo Horse Show

Falsterbo Horse Show 2014

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2014. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUN
29
2014

Falsterbo-området har fått en ”total make-over”



  
Om mindre än en vecka drar Falsterbo Horse Show, sommarens stora hästfest, igång. Vi på Hippson besökte tävlingsplatsen redan för två månader sedan, för porträttet av showpresident Jana Wannius i aktuellt nummer av papperstidningen (ni har väl  läst?). Då passade han även på att berätta om årets nybyggen.
  
Text:
Anki Yngve
Foto:
Anders Andersson

  
Jana kallar sig själv ”arbetande förman” för allt som pågår på området. Investeringarna görs tack vare sparat kapital, stiftelsen Falsterbo Horse Show har alltså inte behövt låna av banken.
– Det är en byggarbetsplats här nu, men jag är inte nervös. Det är två månader kvar tills det börjar, allt kommer att vara klart, berättar Jana under vårt aprilbesök.
Publiken, som strömmar till från den 5 till den 13 juli, kommer att få uppleva en rejält tillfixad tävlingsplats. Främsta anledningen är att Falsterbo Horse Show har lyckats köpa loss 50 000 kvadratmeter mark invid det ursprungliga tävlingsområdet, som man tidigare har arrenderat.
– Markägaren ville först inte sälja. Då ringde jag lantmäteriet och fick alla kartor för närområdet, som till stor del består av småtomter som aldrig har blivit skiftade. Jag såg att det fanns 60 000 kvadratmeter borta vid vattentornet med en och samma ägare, som jag fick köpa till stiftelsen. Sedan ringde jag den första markägaren och lyckades byta mina 60 000 kvadrat mot hans 50 000, berättar Jana Wannius nöjt.
  

Under vårt aprilbesök pågick asfaltering av sidogångarna på mässområdet.
  
Helt ny tävlingsbana
Största förändringen är att man har byggt en helt ny tävlingsbana på delar av den nyinköpta marken. Banan är 135x40 meter, och kan vid behov delas av i två.
– Vi sådde den 4 april, så gräset är på g. Gräsmattan kommer att vara perfekt lagom till att tävlingarna börjar, säger Jana under vår rundvandring.
Där banan ligger var det tidigare skog, som har sågats ner. Alla stubbar fick lyftas bort och ligger nu ”begravda” i jordvallarna runt banan, där publiken kommer att kunna sitta.
Här kommer det att hållas barnklasser, tävlas med islandshästar, med miniatyrhästar, i körning och så vidare.
– Vi efterlyste idéer tidigare i år om vad folk ville se på den här banan. Det kom in över 200 förslag, 80 procent handlade nog om islandshästar, säger Jana.
Man bygger även 20 boxar bredvid nya banan, för exempelvis körhästarna.
– Så att de slipper köra med skramlande vagnar från vanliga stallet, och skrämma livet ur dressyr- och hopphästarna på vägen!
  

Nya banan, innan gräset hade hunnit ta sig.
  

Jana visar lantmäteriets exakta utmätning av var den nyinköpta tomten börjar, jämfört med den gamla tomtstenen (under foten). Som uppenbarligen stämde riktigt bra!
  
Läktare med tak
En annan stor grej är den nya läktaren med tak vid stora gräsbanan, döpt till Falsterboläktaren. Den är placerad vid in- och utsläppet, alltså där ryttarläktaren stod tidigare. Här får det plats 600 personer och den kommer att delas av, så att en del är ryttarläktare och en del är till för betalande publik.
– Det blir ett enormt förrådsutrymme under, plus att vi ska bygga två kontorsrum och toaletter där. Men det får bli nästa år, säger Jana.
När det gäller Ulla Håkanson-läktaren vid dressyrbanan så har det asfalterats fram till den. Dessutom flyttas ”Private lounge” och VIP:en ner dit konsttältet tidigare har stått, för att ge plats åt mötesrum på Ulla Håkanson-läktaren.
– Det är många som efterfrågar någonstans där man kan hyra in sig under tävlingarna, för att hålla möten, förklarar Jana.
 

Vid vårt besök pågick bygget av läktaren för fullt. 
  
Förbättrat stallområde
Stiftelsen Falsterbo Horse Show har även köpt en del mark vid stallarna, som tidigare var tät skog men där man nu anlägger park.
– 550 träd är borttagna, i stället planterar vi gullvivor och vitsippor.
Tidigare har uppstallningen inte klarat riktigt ihållande regn så bra. Därför har dräneringen styrts upp, med hårt grus som grund och fall två grader ner mot diken.
– Vattnet rinner rakt ner i stenkistor, till Nya Zeeland eller vad som nu ligger rakt ner från Falsterbo, skämtar Jana.
  

Här ställs tävlingsstallarna upp. 
  

Stora gräsbanan har fått en ny bevattningsanläggning. Det är slut på att köra runt och vattna med traktorer och lastbilar – nu finns sprinklers i marken som går upp och vattnar nattetid. Allt sköts via ett datorsystem.
  
Exempel på andra ”nymodigheter”:

  • Entrén har fått en snygg mur och nya grindar.
  • Stickvägarna på mässan har asfalterats (förra året asfalterades ju huvudgångarna).
  • Fontänen vid ingången är bortplockad och har ersatts av en plantering.
  • Shuttle-service har asfalterats. ("Då blir Mercedes glada, de slipper få grus på sina bilar.”)

Läst 13347 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
26
2014

Ung Cancer blir officiell välgörenhetspartner i Falsterbo



Det specialdesignade hindret kommer att stå på tävlingsbanan.

Falsterbo Horse Show har utsett organisationen Ung Cancer till årets välgörenhetspartner. De har inför tävlingarna köpt ett specialdesignat "Fuck Cancer"-hinder, som kommer att användas under veckan.

– Vi är stolta över att kunna presentera den här nyheten. Unga vuxna är en stor andel av rid-Sveriges utövare. Kan vi hjälpa Ung Cancer att samla in pengar för att stötta unga vuxna som är drabbade är det helt fantastiskt, säger Jana Wannius, president för Falsterbo Horse Show i ett pressmeddelande.

Under tävlingarna kommer Ung Cancer att ha två pärlstationer där man dels kommer kunna pärla sitt eget armband, dels kommer att kunna köpa armband till förmån för Ung Cancer. Armbanden med det ställningstagande uttrycket FUCK CANCER, har blivit ett signum för organisationen Ung Cancer, som stöttar unga vuxna som blivit cancerdrabbade.
– Armbanden är en av de främsta anledningarna till att vi kan bedriva vårt arbete och nå ut och hjälpa unga vuxna cancerdrabbade. Tack vare armbanden kan vi betala ut stipendier till medlemmar och arbeta för att förbättra deras levnadssituation, säger Julia Mjörnstedt, generalsekreterare för Ung Cancer.

Hopphindet som visas upp under tävlingarna kommer också att säljas till förmån för organisationen. Hindret är ett samarbete mellan initiativtagande ridklubb Compass Sportryttarklubb i Saltsjöbaden utanför Stockholm, Gullmyra Hinder och Ung Cancer. Det kostar 22.000 kronor, varav 10.000 kronor går direkt till Ung Cancer.
- Vi försöker skapa ett nationellt upprop i häst-Sverige att köpa Ung Cancer-hindret och vi kan inte ha en bättre scen än den här, säger Hans Lindeblad, initiativtagare till hindret.


Läst 10520 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
24
2014

Häng med till Falsterbo Horse Show!




Den 5 juli startar tävlingarna nere i Falsterbo. Fram till den 13:e är dagarna fullspäckade med tävlingar, men som Falsterbos president Jana Wannius brukar säga: "Det ska vara lika mycket horse som show". Och precis så är det i Falsterbo.

Det som händer mellan klasserna, på läktarna, under mässan och på kvällarna är lika mycket en del av Falsterbo Horse Show som själva tävlingsresultaten. Allt det där kommer vi att rapportera om här på vår specialsajt. Hoppas att du hänger med!


Läst 9786 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.