Falsterbo Horse Show

Falsterbo Horse Show 2014

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2014. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
10
2014

Paulinda: ”Jag låg tre dygn på intensiven”




För sju veckor sedan blev Paulina Friberg avbockad och sparkad i magen av en unghäst. I veckan tävlar hon i Falsterbo.
– När man har varit med om något sådant här inser man att man inte är odödlig, säger hon.
  
Paulinda beskriver sakligt vad som hände den där lördagen i mitten på maj. Hon blev avbockad och i luften satte hästen båda bakhovarna i buken på sin ryttare.
– Jag spräckte levern, fick fem revbensfrakturer, spräckte portådern som går till levern och fick en punkterad lungsäck. Efter det låg jag tre dygn på intensiven, innan jag flyttades över till sal, berättar hon.
Efter olyckan var Paulina ifrån hästryggen i fem veckor. Lika länge var topphästen Di Lapponia T utan ryttare, ingen annan rider stoet.
– I dag (torsdagens Grand Prix, reds anm.) var det 16:e gången jag satt till häst efter olyckan. Jag kände inte riktigt att jag satsade för fullt, men jag är väldigt nöjd efter omständigheterna. Jag har ett leende från öra till öra. Underbara häst som har gått hemma i hagen i flera veckor, och som kommer hit och presterar så här, utbrister hon.
  
Behöll muffinsmagen
Paulinda berättar att hon har en knapp liter blod kvar i magen sedan olyckan.
– Läkaren ville suga ut blodet, men det är ett kirurgiskt ingrepp så då hade jag varit borta ännu längre från hästryggen. Därför har jag valt att behålla min "muffinsmage", säger hon.
Lapponia blev tömkörd av en duktig person fem gånger under de fem veckor matte hade ridförbud.
– Och så har jag longerat henne lite, utifrån vad jag varit kapabel till. Annars har hon bara gått i hage.  
Paulinda hade hjälm när olyckan inträffade, men ingen säkerhetsväst. En sådan tänker hon dock införskaffa. Och så funderar hon på att börja tävla i hjälm i stället för hatt.
– Jag såg en i Hagen som jag jättegärna ville ha. Men så visade det sig att den kostar 12 000 kronor… Så nu tänkte jag försöka spara ihop till den.
Hur ser du på VM?
– Jag har inte gett upp hoppet, men det här med olyckan kom ju som en käpp i hjulet. Man vet dock aldrig, allt kan hända. Är det något jag är så är det tävlingsmänniska. 
  
Text & foto: Anki Yngve
 

Torsdag debuterade Paulinda och Di Lapponia T efter olyckan.
 

Kram, bästa hästen! 


Läst 10473 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2014

Torsdag: Sergio Alvarez Moya dagens 1,50-segrare



Sergio tackar den underbara publiken för allt stöd.

Segraren i dagens 1,50-hoppning, Sergio Alvarez Moya, var överväldigad över atmosfären och det stora publikstödet som finns under Falsterbo Horse Show. Efter sin segerintervju red han ärevarv på Abab van Het Molenhof - till publikens jubel.

Alexander Zetterman och Flecu var drygt en sekund från svensk seger, men slutade på andra plats. Tredjeplatsen gick till Harrie SmoldersRegina Z, strax före ännu en svensk - Douglas Lindelöw Talina.
– Flecu är fantastisk, som han hoppade i dag, berömde Alexander Zetterman efter ritten.

Douglas Lindelöw berättade att värmen inte påverkar hästarna nämnvärt, det är snarare ryttarna som får det riktigt varmt i kavajerna.

Resultat



Alexander Zetterman toppar verkligen hästarnas form till Falsterbo.


Sista hindret blåste omkull när Luis Jesus Escobar var på väg mot det.


18-årige Bertram Allen, yngst i startfältet, med välhoppande Romanov.


Showdirector Jana Wannius ser hoppningen från första parkett.


Angelica Augustsson in action med Quiet Easy 4.


Sergio bjuder på lite show under ärevarvet - som gick undan.


Läst 10370 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2014

Torsdag: Caruso regerade sexårsfinalen



  
Sist ut på dressyrbanan under torsdagen var sexåringarnas final. Och trots många danskar i startfältet var det dubbelt svenskt i topp. Vann gjorde klassens sista ekipage – Amanda Meijer från Åstorp på Caruso (73,238 procent).

  
– Det känns fantastiskt. Han har varit jättefin både i går och i dag, säger en strålande glad Amanda direkt efter prisutdelningen.
Möjligtvis att Caruso kändes en liten aning trött i finalen, men matte berättar att han klarar värme extremt bra. Dessutom har han ett fantastiskt temperament, vilket märks inne på banan.
– Sedan är han en jätterolig häst i övrigt. Han är väldigt rastlös av sig och pillar på precis allting. Och så älskar han att åka på meeting, han lägger sig och sover i tävlingsboxen och snarkar högt. En fantastisk tävlingshäst, säger Amanda.
  
Stannar i familjen
Caruso var i final även som femåring, och slutade tia då. Amandas pappa äger honom, så dottern kommer att få fortsätta att träna och utveckla sin fina häst, förhoppningsvis hela vägen till Grand Prix.
– Nu i sommar hoppas vi på att bli uttagna till unghäst-VM, säger Amanda ödmjukt.
Och det bör vara en lågoddsare. Avelsföreningen var åtminstone extremt nöjd med att en SWB-häst (Don Romantic - Pontus) hamnade i topp. Efter ritten kom Emma Thorén Hellsten från ASVH/SWB fram och grattade – och lovade Amanda både champagne och presenter i montern dagen efter.
Näst bäst i klassen var Maj Christin Ehnberg Fogelberg på Quentin SV (Quaterback - De Niro).

Text & foto: Anki Yngve

Resultat

UPPDATERING 11/7
Under lördagen togs ekipagen till unghäst-VM i dressyr ut - och Amanda och Caruso är med!
Till listan med uttagna ekipage 

Caruso ser extremt cool ut inne på banan.


Segerkram! 
 

Fjärdeplacerade Jeanna Högberg på Dan Brown. 


Läst 14133 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2014

Torsdag: Sjuåringarna avslutade dagen i Falsterbo



Cadenza hoppade väldigt fint inne på banan.
Foto: Annelie Lundkvist

Det blev många fina rundor i första internationella kvalet till lördagens sjuårschampionat, som fick avslutad dagen på gröna banan i Falsterbo. De svenska hästarna har kvalat tidigare i veckan, men nu är tävlingen även öppen för de internationella hästarna.

Victoria Almgren och Cadenza var sist ut bland de sjuåriga hästarna och fick till en riktigt bra runda. Det ser lovande ut inför finalen.

Resultat


Läst 8769 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2014

Torsdag: Svenska laget klart - startar som nummer sex




Sverige startar som lag nummer sex i morgondagens nationshoppning. Sylve känner sig trygg med sitt utvalda lag, och behålller Rolf-Göran Bengtsson som ankare.

Det var på torsdagseftermiddagen som förbundskapten Sylve Söderstrand meddelade laguppställningen, strax innan den officiella dragningen av startordningen.

Först ut i det svenska laget rider Douglas Lindelöw med Casello. Alexander ZettermanCafino går ut som andre ryttare före Rolf-Göran Bengtsson på Unita Ask. Sist i laget rider Peder FredricsonH&M Sibon
Reserv i laget är Niklas Jonsson med Caral, som imponerade på lagledare Sylve Söderstrand i dagens Grand Prix kval.

Douglas Lindelöw ser fram emot morgondagens hoppning och tänker ge de andra lagen en tuff kamp. Någon nervositet finns inte, han ser posivit på laghoppningar och framför allt på hemmaplan.
– Den enda skillnaden är att fler vill att det går bra, säger Douglas.
Även Alexander Zetterman är laddad inför laghoppningen, för honom finns det bara ett mål.
– I morgon är det dubbelnolla som gäller, säger han målmedvetet till Hippson efter GP-hoppningen.

Förbundskapten Sylve Söderstrand vet att det är tufft motstånd i morgon, men är likt sitt lag redo för kamp. Det var svårt för kaptenen att ta ut sitt lag denna gång, när han har fem så formstarka ekipage. Fram till tidig torsdageftermiddag var det ännu inte klart hur laguppställningen skulle vara.
– Vi har ett starkt lag och en öppen dialog. Det är klart att alla vill rida, men framför allt vill alla lagets bästa, berättar Sylve.

På fredagens morgon kommer veterinär Jonas Tornell att besiktiga samtliga svenska laghästar, och Niklas Jonsson förbereder sig för start ända in i det sista.
– Vi lär oss efter varje tävling. I Lummen blev vi tvugna att stryka Lunatic från en laghoppning, nu vill vi vara förbereda eftersom allt kan hända, förklarar Sylve.
 

Douglas och Sylve är laddade inför laghoppningen.

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 6259 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2014

Torsdag: Revolution i femårsfinalen



Femårssegraren Revolution är e. Skovens Rafael - Furst Heinrich.

Nja, inte en sådan där upprorsrevolution à la den i Frankrike 1789, utan en mörkbrun valack med stor potential för framtiden. Revolution följde nämligen upp segern i kvalet med att vinna dressyrens femårsfinal i Falsterbo under torsdagen. Med nordiska mästaren Anna Svanberg i sadeln.

Ekipaget belönades med 78,457 procent och hade därmed betryggande marginal till tvåan Anne Troensegaard på Litvinenko Sjaelstofte från Danmark, som fick 75,679 procent. Trea i finalen blev ett ekipage som fick till en kanonritt och därmed red upp sig rejält från den delade sjundeplatsen i kvalet, nämligen Yvonne Österholm och häftige Quarton. 75,432 procent sa domarna om den saken.

Anna Svanberg hann inte prata så mycket efter prisutdelningen, eftersom hon även rider två hästar i sexårsfinalen direkt efteråt. Men hon hälsar att Revolution är en häst med fantastisk potential, som kommer att gå både unghäst-VM i sommar och Champion of the Winners i Friends Arena i höst.

Resultat
  

Ägare Mats Fredén och uppfödare Lena Nyström var mäkta stolta på prisutdelningen. 
 

Galopperar mot segern.
  

Yvonne Österholms Quarton slutade trea i dag, en häst med massor av utstrålning.
 
Text & foto: Anki Yngve 


Läst 6984 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2014

Torsdag: Ingen kunde rida snabbare än Martin Neergaard



Martin och Zilardo kom verkligen flygande över sista hindret.

Danske Martin Neergaard gick ut som första startande i omhoppningen, i ungdomarnas Grand Prix. Han satte en snygg och säker felfri ritt, men framför allt var Zilardo kvick i benen och snabb på galoppsträckorna. 

Han satte ordentlig press på de andra ryttarna i omhoppningen som fick jagade sekunder, men ingen lyckades rida fortare - även om några var väldigt nära.

På andraplats kom norska Amalie Steen Hegre på Remedy, hon var bara tio hundradelar från segern. Tredjeplatsen gick till gårdagens segrare Irma Karlsson och Wireina, endast 26 hundradelar från segraren.

Resultat


Johan Sebastian Gulliksen gasade i mål, men det räckte inte hela vägen.


Viggo Björklund såg besviken ut när han såg att tiden inte räckte till.


Wireina hoppade snabbt och smidigt över sista hindret.


Hela vägen i mål - det handlar om hundradelar!


Den snabbaste av dem alla - Martin Neergaard och Zilardo.

Foto: Annelie Lundkvist 


Läst 7965 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2014

Torsdag: Mattsson i YR-topp



Marina på prisutdelningen. FOTO: Anki Yngve

Runt lunch på torsdagen avgjordes kvalet till Gina Tricot Future Elite, alltså dressyrungdomarnas Falsterbo-final. Och det blev favoritseger genom SM-guldekipaget Marina Mattsson och Double Dimond II 1133 (69,518 procent). Andraplacerad blev Isabella Tovek på Connery (67,456 procent).
  
Resultat
 

Hippsons skickliga bloggare Nina Rademakers blev sexa i klassen.
FOTO: Anki Yngve 


Läst 5192 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2014

Torsdag: "Jag har aldrig ridit en så hög omhoppning"



Munsboro Mourinho är med på noterna!
Foto: Annelie Lundkvist

Det blev svenskt i topp när Mountain Horse Pony Grand Prix avgjordes på den gröna banan i Falsterbo, till publikens jubel. Estrid Jonsson gick först ut i omhoppningen och segrade med Munsboro Mourinho.
– Jag har aldrig ridit en så här hög omhoppning. Men jag fick upp ett flyt och lät "Morris" galoppera på, berättar en sprudlande glad Estrid efteråt.
Hon har haft sin ponny, som står uppstallad utanför Stockholm, i tre år och värderar dagens seger här som något av det största hon gjort. Lika värdefull som segern i Globen 2013. 


Samtliga pristagare.

På andra plats kom Axelina Pettersson Häggström tillsammans med Shu B Dee strax före danska Cecilie Nathalie Schack Lord med Kaiser Cash. Fjärdeplatsen gick till Clara Hallundbæk som red den kvicke Pauldarys Pocket Rocket.
Dessa ryttare är välkomna att starta ponnyhoppningen, Four Bar, på lördag.

Resultat



Läst 5937 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2014

Peder, Niklas och Douglas i intervjuer


Falsterbo Horse Shows Sara Silfverberg har träffat flera toppryttare som är på plats för att tävla. I de här intervjuerna får vi bland annat veta mer om planer för framtiden och målen för tävlingarna i Falsterbo. 

Niklas Arvidsson om att vinna SM och att på så sätt få en plats i de internationella klasserna:

Peder Fredricson om förbättringarna som gjorts inför årets tävlingar och tankarna inför VM:

Douglas Lindelöw om sina lite annorlunda hobbys – förutom hästarna då:


Läst 4593 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 10 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.