Avelsbloggen
JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 899783 ggr Kommentarer Kommentera
APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 917065 ggr Kommentarer Kommentera
APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 921810 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
21
2016

Hej!

Ledsen för att det är så låg aktivitet på bloggen, trots allt det är högsäsong med alla bruksprov och hingstvisningar både i Sverige och utomlands! Jag har helt enkelt fått prioritera bort bloggen lite en stund, hoppas på att det blir bättre om inte så länge!

Inte heller har jag haft tid att hälsa på älsklingarna, men får täta rapporter om att dom har det bra. Blir helt varm när jag ser den här bilden:Så himla fina blivande ettåringar i hagen hos Birgitta! Blanka, lagom runda och harmonisk uppsyn. Vilken fantastisk grund för en glad, trevlig, frisk & hållbar sporthäst i framtiden.

Loppan har det så himla bra och älskar att bli ompysslad av min mamma som är där några gånger i veckan. De har även varit ute på lite äventyr och löslongerat över bommar till exempel. Superskoj tycker Loppis!


Nu har förberedelserna inför tillverkningen av en "Dream Baby" (alltså e.Dream Boy) dragit igång. Har anmält Loppan på Språngrulla, men inte 100% bestämt vilken station hon ska till än pga lite praktiska omständigheter som måste falla på plats. När allt det är klart dröjer det inte så länge innan det är dags att skicka iväg henne. Birgitta har koll på brunsterna så att timingen blir rätt!

Hur går det för er där ute? Någon som redan är igång?


Läst 43202 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Fullt ös här hemma, så blir tyvärr inget bruksprov för mig i år. Har faktiskt knappt hållit mig uppdaterad med startlistor och bakgrundsinformation om deltagande hingstar, men försöker ta igen allt eftersom. Vilka hingstar är favorittippade hos er?

Hur som helst kan man se i alla fall Fas II live på webben, om man som jag inte har möjlighet att vara på plats:

http://equisport.tv/livestream/bruksprovet-2016/


Flashback till förra årets Bruksprov:


Total Hope e.Totilas.


Dragon Welt e. Dancier.


Sibelius e. Rosevelt.


Conthinder 1278 e. Conthargos.


Sista putsen före start på I Do Kiss e. French Kiss.


Min favorit 2015 - Bel Air e.Belissimo M. Har nästan glömt hur snygg han är <3.


Läst 27660 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
06
2016

Ett snabbt hej från mig & Loppan!

Loppan har det så himla bra med sitt lilla gäng i lösdriften, vilket gör att det känns lite lättare att jag "aldrig" hinner åka och hänga med henne. Inte för att det går någon nöd på henne direkt, förutom att Birgitta har stenkoll jämt så är min mamma ofta där och lyxar det där lilla extra med Loppan. Dock önskar jag verkligen (för min egen skull) att jag hade större möjlighet att vara hos Loppan oftare. Jag vill ju väldigt gärna i framtiden även utöka med ytterligare (minst) ett avelssto, men det känns som en långsiktig vision eftersom att jag då vill ha mer praktisk tid för det vardagliga fixet.Jag tycker att Loppan är så fin i hullet nu, himla skönt eftersom att hon ganska lätt faller ur den här tiden på året.

Hoppas ni får en bra start på veckan! Vi hörs snart igen!


Läst 23923 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Det händer grejer på SWB-kontoret! Bland annat har de ganska nyligen presenterat en satsning med titeln "Uppfödarcoachen 2016". Projektet innebär att man som orutinerad SWB-uppfödare kan få stöttning och coachning av kunniga mentorer som kan erbjuda dig personlig rådgivning vid ett antal tillfällen under året. Tanken är att öka kunskapen om avel & uppfödning runt om i landet samt därmed på sikt göra SWB-aveln starkare. Det här tycker jag låter som ett superspännande och bra initiativ, en plattform för kunskapsdelning som har saknats inom det här området förut. Läs mer här.

En annan SWB-nyhet är ju redan omdebatterad i sociala medier, alltså den om att championaten som de utlandsfödda unghästarna varit startberättigade försvinner från och med i år. Jag tycker det verkar vara en ganska kortsiktig lösning om det endast handlar om ett försök att lyfta de svenska uppfödarna. Visst håller jag med om att det verkligen behöver satsas på att premiera svensk avel & höja statusen för de svenskfödda unghästar som presterar på t.ex Flyinge, men att stänga ute utlandsfödda unghästar från championat känns bara som ett sätt att "symptombehandla". Jag känner väldigt många unghästutbildare och -ägare som gjort en långsiktig planering/investering i tid & pengar mot championaten och som nu blir ganska hårt drabbade av de nya omständigheterna. Kanske finns en plan för att ge även dessa unghästar en egen/annan gemensam arena att prestera på, eller i alla fall en mer detaljerad & djupgående förklaring på hur organisationen tänker kring de nya reglerna. Även flertalet av de utlandsfödda unghästarna stannar ju förmodligen i Sverige och kanske har en framtid i både sporten & avelsboxen, så det borde ju finnas ett visst intresse i att ge liknande förutsättningar som för de svenskfödda hästarna att "sållas ut" i ett tidigt skede, även om man såklart vill premiera de svenska uppfödarna mer.

Vad tycker du? Kommer det att gynna svensk avel på lång sikt med dessa förändringar?

Jag tycker ju verkligen att vår svenska hästuppfödningssystem med kuperade marker, bra foder & sund hästhållning borde hyllas, lyftas & premieras i allra högsta grad. Är dock inte helt övertygad om att det ska ske genom att strypa konkurrensen utifrån.


Läst 22154 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
22
2016

Loppan älskar sitt liv som lyxhäst. Hon är inte ett avelssto som skulle funka bra att ha i en stor lösdriftsflock nånstans där de förvisso får god omvårdnad, men kanske inte så mycket extra pyssel & fix. Hon är i så extremt stort behov av "egentid" & är verkligen tydlig med att hon uppskattar all uppmärksamhet hon kan få.

Häromdagen introducerade jag henne för hennes nya massageborste som hon blev helt till sig av. Hon började gäspa & la sig nästan ner när jag borstade på vissa ställen. Sedan fick hon lite riktig massage, vilket naturligtvis var ännu bättre.

Bästa borsten! Du kan läsa mer om den här: www.flowequestrian.se

Nöjd häst med öronen rakt ut samt lite blank & dimmig blick efter massagebehandling.

Frans har ärvt sin mammas uppskattning för mys, så honom har jag också passat på att gosa med i dagarna. Vänligare individ finns verkligen inte. Loppan har ju ändå lite "edge" och kan säga ifrån när något inte passar henne, men Frans är typ godheten själv. Det finns inte i hans världsbild att vara annat än snäll & god mot människor, han har aldrig vinklat ett öra mot någon. Finaste, finaste älsklings-Fransen!


Läst 25704 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Det här med att vara kritisk till sitt avelsmaterial, alltså sina ston, är ingen lätt sak. För hur man än vrider & vänder på det så lägger man ofta in sina personliga värderingar i analysen, även om det är omedvetet. Nu pratar jag alltså om oss hobbyuppfödare med ett eller ett par ston, som vi ofta har en nära relation till. Själv har jag såklart iiinga problem med det, för Loppan har ju inga brister ;) Finns inget alls att anmärka på! (Skämt åsido, har flera punkter men det får bli ett eget inlägg...)

Hur som haver så ska jag i mars på en kurs/föreläsning med Jan Ove Olsson som kommer att ställa frågorna:

Hur ska jag vara kritisk om mitt sto? Vad kan ändras via avel? Vilket är relavant?

Det ska bli så himla intressant att höra vad han har att säga om saken. Just det där om vad som faktiskt är relevant, jag är i allmänhet en ganska kritisk person och är mer än väl medveten om alla Loppans brister - men ibland så kanske jag snöar in på saker som inte ens har någon betydelse? Alltid bra att få proffsperspektiv på sånt! Det står uttryckligen i informationen att det inte är någon hingstrådgivning, men jag ska nog se till att få en minut med Jan Ove så att jag kan fråga vad han tycker om Dream Boy på Loppan. Man måste vara lite ettrig om man ska nå framgång liksom! :)

Hur är det för dig? Är du kritisk mot ditt avelssto eller skulle du behöva hjälp med att se om och hur hon passar i avelsboxen?


Läst 30083 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Börjar bli lite orolig över att Frans inte finns på blup.se trots att jag skickade in papperna i september & redan har fått hans pass. Jag hade kontakt med SWB angående detta redan före jul & de sa att det berodde på att de inte fått svaren på DNA-analysen från SLU. Tänk vad spännande om han har en helt annan pappa än vad vi tror, haha! Hans riktiga pappa kanske är en travare, andalusier eller fjording? (det sistnämnda skulle förklara varför han hade stående man tills han var 4 månader) :)Fjording eller halvblod? Det återstår att se!

Har inte skrivit in någon sådan parentes i köpeavtalet med hans nya ägare så jag hoppas att han faktiskt har den pappa som jag lovat att han har... Skämt åsido, jag är faktiskt inte på riktigt så orolig över att Frans tillhör den pyttelilla skaran vars mammor råkat bli fel-inseminerade. Loppan stod ju på Myrsjö hos Anita & Anders som är väldigt duktiga & noggranna, dessutom har de ju Frans pappa Highcruiser uppstallad på plats så det är nog ganska liten risk att det blir fel. Men det vore ju såklart skönt om han dök upp där snart så att man slapp fundera!


Läst 28856 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.