Avelsbloggen
MAR
31
2012

Det enda som är jobbigt med att spola benen på Loppan är att hon hellre vill leka med eller dricka vattnet :). Så här kan det se ut:

 

 


Läst 21410 ggr Kommentarer Kommentera

Fyra vita ben är sååå snyggt, men vill man vara fin får man uppenbarligen lida pin.

 

Det som jag har bävat för hela denna leriga period har dessvärre inträffat - muggen är tillbaks. Med en sån dramatisk rubrik och inledning kanske jag ska förtydliga att det handlar om några knappt synbara, knappt kännbara krustor i karlederna bak, och om jag har tur så hinner de aldrig blomma ut med rätt behandling.

 

Jag borde verkligen satsa på att få spons av de som tillverkar Hibiscrub, Salicylsyrevaselin och Kronjäst (för Loppans mages välbefinnande) under muggsäsongen med tanke på hur mycket som går åt, men å andra sidan finns det inget annat som hjälper lika mycket. Och så rena handdukar, nya tvättsvampar och plasthandskar - det går också åt vill jag lova. Hagen håller i alla fall som tur är på att torka upp och nu är jag glad att gården verkar ligga i ett "blås-hål"! Inget mer regn nu tack, sol och vind under några dagar borde göra susen.

 

För övrigt har svullnaden gått ner helt och hon är jättefin i benet. Pälsfällningen har satt igång ordentligt och Loppan ser otroligt lufsig ut för tillfället, men tänk att snart blir våra fula 2-åriga ankungar vackra svanar i blanka sommarskrudar - är jag den enda som längtar? Just nu har jag fuxhår i kylskåpet, i bilen, på tangentbordet, i väskan och inte minst på varenda plagg jag äger trots att de aldrig någonsin varit i stallet. Konstigt!

 

 

 

 


Läst 19572 ggr Kommentarer Kommentera

Igår:

Aj! :(

 

Idag:

(bilder av högsta mobilkamera-kvalité)

 

Så himla skönt, fortfarande svullet men det är STOR skillnad. Kylde ner benet idag igen, men nu känns det verkligen mycket bättre och lugnare. Själv har jag åkt på en riktig febersväng (igen! Jag blir liksom aldrig sjuk, men nu två gånger inom loppet av nån månad..) så det var lite halvdrygt att åka ut till stallet, men som alltid väldigt värt det när jag väl var där.

 

Som en läsare (Helena) så fint döpte det till i inlägget nedan lider jag defintivt av Hippokondri, när jag istället kanske borde fundera över min egen hälsa! Är inte det en allmän diagnos för oss hästmänniskor?


Läst 19481 ggr Kommentarer Kommentera

Det blev en heldag i stallet idag! Hovis var sen p.g.a en tråkig hovböld hos kunden före oss, så Loppan fick stå en stund i gäststallet. När hon hade sin hemska hovböld i höstas var hon så illa tvungen att vänja sig vid att stå ensam i stallet vilket är väldigt skönt vid såna här tillfällen, hon stressar inte direkt upp sig trots att hon knappt ser någon annan häst.

 

Upptäckte en svullnad på utsidan av skenbenet på ena bak, det ser ut som hon fått en smäll eller spark. La på ett kylbandage och ringde veterinären som tyckte jag skulle avvakta och fortsätta kyla några dagar, det finns ju förvisso inte så mycket annat att göra men jag är lite av en "hästhypokondriker" (tänker direkt att alla senor och ben som finns har gått av och att allt är kört, otroligt konstruktivt) så jag ringer gärna för input en gång för mycket än för lite. Hon var i alla fall varken halt eller överdrivet varm, hade ingen förhöjd puls heller så efter bandaget + lite kylbalsam fick hon gå ut i hagen igen. Blir ingen löshoppning på torsdag i alla fall, tråkigt men viktigast att hon blir bra i benet så klart!

 

Jag använder Neo Kylbandage, supersmidiga och bra vid akuta skador!

 

Hovis kom till slut och Loppan skötte sig så himla bra trots väntetiden. Hon fick massor av beröm för sitt temperament så jag var så klart supermallig efteråt, duktiga häst. Hovarna såg mycket bättre ut - skönt! Ingen röta kvar i bak och överlag var de mycket fräschare än sist, ihärdigt arbete lönar sig med andra ord.

 

Red en sväng efter allt var klart med Loppan, så först nu är jag hemma igen efter ca. 7 h i stallet. Hade bara varit mysigt om jag inte hade haft en STOR hög jobb som väntar på mig :-)


Läst 22971 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
25
2012

Har haft en fin och hästig dag. Började hos Loppan, men idag tog jag bara in henne och kollade läget. Hon fick en omgång med gummiskrapan vilket ledde till en stor hög fuxig vinterpäls på golvet! Så skönt, vårstädning liksom! Fixade också med hovar och tempade igen för att ha koll på hennes hälsostatus, fortfarande ingen temp men hon var nog lite hängig även idag. Dags för träckprov snart också, det känns som att risken är rätt stor för maskangrepp med tanke på de geggiga markerna och det om något kan ju verkligen påverka allmäntillståndet.

 

Gjorde också en liten spontan turné i området och kollade på potentiella stall inför hösten. Det är ju minst sagt att vara ute i god tid med tanke på att hon förmodligen går på bete till oktober men jag har rätt höga krav på uppstallning så det väl är dags att börja fundera och jämföra redan nu. Förutom stora, bra och kuperade hagar med skönt hästliv vill jag även ha ett ljust stall med bra ventilation och stora boxar som inbjuder till mycket social kontakt. Dessutom ska det vara praktiskt ordnat med spolspilta, skötselplatser, förvaring samt ryttarbekvämt med WC etc. Jag vill också ha bra träningsmöjligheter i form av oändliga ridvägar, en bra ridbana och ett trevligt ridhus på max skrittavstånd. Sen tillkommer en massa "småsaker" som kan verka självklara men som faktiskt inte är helt lätta att bocka av på ställen som även uppfyller alla ovanstående krav, bland annat; Vatten i hagarna, foder av hög kvalité, god hästhållning, ordning och reda i allmänhet.

 

Förutom allt annat ska det även helst ligga söder om Stockholm och var relativt lättillgängligt med bil. Låter jag inte som den mest okomplicerade hyresgästen ever? ;) Bara det bästa är gott nog för min fina häst.

 

 

 

 


Läst 18906 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
25
2012

"Utsätt aldrig din häst för mer än den är färdig för, tänk på att du ska kunna se den i ögonen dagen efter" - Nicke Påhlsson

 

Jag älskar det där citatet och jag hittade det en gång i en bok som heter "Unghästar" av Ingrid Andersson & Charlie Lindberg. En bra bok att ha för input och avcheckning under utbildningens gång!

 

Finns att köpa t.ex här.

 

 


Läst 17925 ggr Kommentarer Kommentera

Idag har jag och Loppan varit ute på en liten vårpromenad runt gården med Stina och hästen Clabbe i täten. Supermysigt, även om det inte var riktigt lika soligt som under de senaste dagarna - man blir snabbt bortskämd.

 

Loppan var superduktig med allt idag, men när vi hade gått en stund kändes hon inte rikigt som vanligt, hon var lite väl loj och såg rätt hängig ut. Gick tillbaks mot stallet och på hemvägen blev hon lite piggare, dessutom hon hade ingen temp och supergod aptit. Antar att det kanske är en kombination av reaktion på vaccinet, vädret (även om hon fäller har hon fortfarande rätt mycket päls kvar = varmt där under) och så går de väl och plockar i sig lite skit som har tinat fram i markerna ute i hagen.

 

Nåja, jag ska ut en sväng imorgon och på måndag så jag har henne ju under uppsikt så att säga!

 

Har funderat en del på sadlar den senaste tiden och när veterinären var ute så pratade vi en del om det. Han är, förutom veterinär och tandspecialist, även kiropraktor och sadelexpert så det var intressant att passa på att "fråga ut" honom på ämnet. Han betonade verkligen vikten av att ha en utprovad sadel från allra första början, att det är minst lika viktigt redan under inridningen att sadeln sitter bra. Han menade att det är otroligt vanligt att man tar en gammal skräpsadel som man har liggande och kör på den tills det är dags att "rida på riktigt", vilket enligt honom kan vara förödande för både hästens upplevelse och fysik.

 

Jag har ett par sadlar kvar från tidigare hästar och jag har verkligen hoppats att framför allt min dressyrsadel ska passa eftersom det är en av de skönaste sadlar jag ridit i. Jag räknar dock kallt med att jag ska bli tvungen att köpa nya men jag kommer nog däremot inte att införskaffa en sprillans ny 30.000-kr's sadel till hösten, utan satsa på en bra begagnad kvalitétssadel och ta hjälp en av sadelutprovare som jag känner för input. Sen har jag ställt in mig på att även i början få ha stenkoll och räknar med att byta eller "fixa" sadeln då och då så att den alltid passar så bra som möjligt.

 

Hur gör ni andra när ni rider in era hästar? Är ni supernoga med att ha en utprovad kvalitétssadel eller tycker ni att det inte har så stor betydelse under den första perioden?

 

 


Läst 18292 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
23
2012

Japp, det är det nu och därmed alldeles för lite stalltid. Som tur är har jag vänner i stallet som går förbi Loppans hage och ger henne lite kärlek om dagarna, får även updates i stil med denna:

 

 

 

Gullungar!

 

Ser ni hur lerigt vi har det nu förresten? Hopplöst, det är absolut värsta tiden någonsin nu. Skönt är det i alla fall att de har torra ytor att röra sig på ändå till skillnad från en kort stund i vintras när det var isgata i princip överallt. Är inte jätteglad i leran med tanke på Loppans fötter och risken för mugg, hon har dock varit helt skonad hittills!

 

Gissa om jag längtar tills jag får släppa ut henne på sommarbete istället?


Läst 17486 ggr Kommentarer Kommentera

Ja, det har det minst sagt varit idag av olika anledningar. Bland annat har jag blivit otroligt oproffsigt bemött av en (häst)yrkesperson (inte veterinären) vilket har färgat stämningen på hela dagen, men om det ska jag inte skriva mer nu.

 

Loppan hade besök av veterinären som föreslog att vi ska vänta till efter sommarbetet med att dra ut vargtänderna eftersom jag inte tänker bettvänja förrän till hösten ändå. Enligt honom kan det hända att vargtänderna "följer med" när de växlar kindtänder och att det är onödigt att dra ut dem innan dess om de inte orsakar besvär eftersom man i bästa fall slipper göra ett ingrepp. Jag har aldrig hört talas om att vargtänder kan trilla ut av sig själva, men eftersom jag egentligen inte har någon stress att dra ut dem (passade bara på när veterinären gjorde stallbesök) bestämde jag mig för att avvakta och gå hem och googla på ämnet. Sitter någon på  erfarenhet eller kunskap om detta - hör av er (veterinärstudenterna? ;))!

 

Vi nöjde oss alltså med att bara vaccinera Loppan idag, vilket gick jättebra.

 

Passade även på att ta en sköön ridtur på skimmlarna, helt underbart i den fantastiska vårsolen. Kan man ha det mycket bättre är så här?

 

 

 


Läst 19189 ggr Kommentarer Kommentera

Oj, vad kul med så många frågor på mailen. Eftersom det kom så många väljer jag att svara på dem redan nu, men fortsätt gärna ställa frågor om ni undrar något så kanske det blir ett svarsinlägg till senare. Jag har slagit ihop frågorna eftersom många liknade varandra, hoppas ni alla känner er nöjda med svaren:

 

Vid vilken ålder ska du rida in Loppan?

 

Jag planerar att börja med Loppans inridning när hon är 2,5 år, d.v.s
i höst. Planen är att jag ska kunna rida henne i skritt och trav i
december innan hon går på vintervila, för att sedan fortsätta
våren 2013 innan hon ska gå treårstestet. Jag utgår ifrån
Flyingemodellen.

 

Ska du rida in Loppan själv eller ska hon åka iväg på utbildning?

 

Jag rider in henne själv! :-)

 

Kan du lägga upp din plan, månad för månad, när det är sommarbete,
vad hon ska ha gjort fram tills dess, efteråt etc?

 

Här kan du läsa ett inlägg jag skrev tidigare om mina mål med Loppan
under 2012, dock är det inte hugget i sten utan jag flexar lite
utifrån Loppans mentala och fysiska status så klart. Hon åker iväg
på sommarbete i början av maj och planen är att stalla upp henne i
september/oktober.

 

Har du gått unghästutbildningen på Flyinge eller någon liknande
utbildning?

 

Jag har ingen formell unghästutbildning men har gjort nästan ett års
HYN-praktik hos en välkänd uppfödare som numer jobbar på Flyinge.
Därefter jobbade jag ett tag hos en svårklassryttare och
unghästutbildare samt ”frilansade” själv som unghästberidare,
planen var att gå unghästutbildningen på Flyinge men en hästolycka
gjorde att jag sadlade om och bestämde mig för att ”bara” ha
ridningen som hobby för att inte slita så mycket på kroppen.

 

Vore kul om du skrev om din hästbakgrund, hästar du haft osv?


Okej, här kommer ett försök till sammanfattning av mitt 24 år långa
hästliv :-).

 

Jag är född in i hästeriet och hade den stora förmånen att växa upp
på landet med familjens tre ponnies (mammas gamla (blev 32 år!!!)
tävlingsponny, en c-ponny och hennes föl Smulan, som jag skrivit om
tidigare). Parallellt tränade jag både hoppning och dressyr på
ridskola och hade där en ”egen” tävlingshäst som jag tävlade
regional hoppning med. Jag tränade och tävlade även ett par ungponnier åt en uppfödare under dessa år.

 

I tonåren tävlade jag hoppning upp till 120 på ett fantastiskt litet sto som jag sedan skolade om till dressyrhäst. När hon fick gå vidare till en karriär i
avelsboxen fick jag låna en fantastisk läromästare som jag hade i
ett år och utvecklades enormt tillsammans med. Ungefär här började
jag min unghästpraktik vilket innebar att jag red hur många olika
hästar som helst, från sadeltämjning till 5-6-årsklasser i både
hoppning och dressyr. Efter det arbetade jag som sagt i dressyrstall
och red allt ifrån unga försäljningshästar till min arbetsgivares
gamla svårklass-häst, det var här jag var med om en olycka och
hade några år med lite sporadisk ridning (typ ett par unghästar). Under de här åren (före olyckan) tränade jag upp till flera gånger i veckan för b-tränare.


Jag och min första storhästkärlek!

 

År 2009 bestämde jag mig för att återigen satsa på min egen
utveckling – då fick jag hem en lovande unghäst som utbildades
med sikte på att gå så långt upp i klasserna som det bara gick.
Tyvärr gjorde olyckliga omständigheter att detta samarbete
avslutades innan dessa planer hann sättas i verket och jag var
nästan övertygad om att jag skulle ta en rejäl hästpaus. Det var
då Loppan entrade mitt liv och fick mig att ändra kurs :-).

 

Nu har jag tre superfina hästar som jag rider lite sporadiskt för att underhålla min ridning, och så
lilla Loppan då!


Jag och en av söthästarna jag rider ibland. (Foto http://500px.com/Leofold_Raztalainen)

 

Kan du beskriva hur tömkörningen har gått till, steg för steg? Hur du
började introducera tömmarna och utrustningen du använder.

 

Jag började med att låta Loppan ha en elastisk gjord runt magen under
ett par promenader för att se hur hon reagerade. Därefter lät jag
henne ha tömkörningsgjorden på i stallgången utan att spänna
den, sen provade jag helt enkelt att promenera med gjorden lagom
spänd ett par gånger kring gården. När jag introducerade tömmarna
började jag med att spänna på gjorden, som då redan var
introducerad sedan ett par veckor tillbaks. Jag ”slängde” med
tömmarna över rygg och rumpa och lät dem glida ner över bakbenen
några gånger medan en person höll i henne i grimma och grimskaft
(vilket jag för övrigt är noga med vid all introduktion av ny
utrustning, jag tycker det är viktigt att de inte sitter fast om de
skulle få panik). Sedan promenerade vi massor, en person i fronten
med grimskaftet i kapsonen och en person på tömmar. Till en början
gick personen med tömmarna snett brevid Loppan och avancerade sedan
långsamt bakåt. All tömkörning har skett utomhus i skog och mark.

 

Jag är ett riktigt tömkörningsfreak och använder mig av det som komplement i träningen för hästar i alla åldrar. Här uppvärmning på volt med en 6-åring. (Foto: Tommy Moberg)

 

 

Vad och hur ofta " arbetas " Loppan och hur länge?

 

Jag är hos Loppan 2-3 gånger i veckan men gör oftast bara något 1-2
gånger. Ibland med några dagars mellanrum och ibland två dagar
efter varandra, beroende på vad vi övar på och hur hon mottagit
de nya kunskaperna. Jag ”arbetar” henne aldrig längre än ca.
20-30 minuter inkl. allt. Nu har det blivit mycket tömkörning, men även lastträning, vanliga promenader med lite "ledarskapsträning" (gillar inte det ordet, men använder det i brist på bättre...) och nu snart löshoppning.

 

Vad är planen med Loppan? Ska hon bli en renodlad dressyrhäst, eller vad har
du för mål?

 

Hon ska absolut framför allt bli min dressyrstjärna och allra helst gå
”hela vägen” upp i klasserna tillsammans med mig. Jag gillar
dock att hoppa också, så självklart kommer vi skutta runt på lite
lägre nivå. Om jag vågar vill jag också prova fälttävlan, och
så har jag kanske tänkt köra in henne. Hon blir nog en riktig
allroundhäst med andra ord!

 

Har du bestämt dig för att ta föl på henne efter treårstestet?

 

Har inte bestämt mig än, men det är absolut ett ganska tänkbart
scenario beroende på hur hon blir bedömd. Även om jag helst
behåller ett eventuellt föl måste jag avla med tanke på att
avkomman ska gå att sälja och då är det viktigt för mig att
Loppan har minst ett diplom från treårs, annars kanske jag väntar
tills hon presterar/blir meriterad på annat sätt. Eftersom det
handlar mycket om dagsform på unghästbedömningarna kan det ju ge
sämre utdelning än man själv tycker att hästen är värd
egentligen, men även om jag tror stenhårt på att Loppan har
kvalitéer ”över medel” oavsett bedömning vill jag alltså
gardera mig så gott det går att hennes avkommor blir gångbara på
marknaden.

 

 

Om det ser lite konstigt ut beror det på att jag klistrat in text från ett worddokument och då blir det tydligen lite tokigt i formatet... Hoppas det går att läsa trots lite skumma radbrytningar osv :-) Hoppas också att ni känner att ni fick svar på era frågor!


Läst 20844 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.