Avelsbloggen
MAR
31
2013

Hej!

 

Dagens löshoppning var inte mycket att hänga i julgranen, det var helt enkelt lite för svårt att vara helt själv. Loppan var glad i alla fall och blev ordentligt rastad (jag med)...Nu har vi provat det också, inget framgångskoncept. Man får helt enkelt prova sig fram lite när man har tight schema och svårt att få ihop tiderna med "teamet" som ska vara med på treårs. I veckan ska jag dock försöka strukturera upp löshoppningen lite så vi alla får några tillfällen att "genrepa" tillsammans, viktigt!

 

Har idag varit ute och masserat några hästar i stallet där Loppan gick på bete i somras. Pratade lite med stallägaren om för- och nackdelar med att visa på Strömsholm respektive Ökna (Södermanland), och nu är jag lite inne i Ökna-banorna trots allt.. Främst av den anledningen att det ligger en vecka senare än sista helgen på Strömsholm, vilket skulle ge lite mer tid att spela med gällande träningsplaneringen där inte bara jag är inkluderad. Till den helgen skulle även Loppan med största säkerhet hinna fälla av!

 

Fällningen ja! Som av magi har hon börjat fälla rejält igen och det går undan! Hon avstannade ju lite i fällningen ett tag när det blev sådär hemskt kallt igen, men nu när solen har legat på hela dagarna och hon går naken i sin skogshage och kliar sig mot träden verkar pälsen ramla av i rask takt. Ljuvligt!

 

Imorgon blir det nog lite light för Loppans del, men sedan kör vi ett par dagar (med bland annat besök av min tränare på onsdag) innan det blir dags för en lite längre sammanhängande vila för henne. Tänkte då passa på att be min veterinär att kolla henne i munnen så att allt står rätt till, hon gillar ju inte att gapa för mig så det är svårt att se själv...Man kan aldrig kolla en gång för mycket i förebyggande syfte!

 


Läst 14229 ggr Kommentarer Kommentera

Idag har jag firat påsk i stallet på bästa tänkbara vis. Det började dock inte så bra i morse, för när jag skulle åka till stallet och släppa ut hästarna kunde jag inte för mitt liv komma ihåg var jag hade parkerat bilen. Jag fick en total blackout, superläskigt verkligen. Efter 20 minuter hittade jag den till slut och var då alltså sen till frukosten....Inte poppis!! Morgonens blackout berodde säkert till stor del på att det är lite stressigt just nu, så vad kan vara ett bättre botemedel än en heldag i stallet med fina hästar och bästa stallkompisarna?

 

Vi har suttit hela dagen mot stallväggen i solskenet, druckit kaffe och ätit muffins. För första dagen på väldigt länge hade jag absolut ingen tid att passa och tog det därför maximalt lugnt, snacka om balsam för själen. Passade på att massera ett gäng hästar i stallet, inklusive Loppan som fick en riktig spa-behandling (plus att jag gjorde min hemläxa från hovis med framgång:)).

 

Resultatet av det hela blev en mjuk, ren och nöjd häst med hälften så mycket päls som innan samt en smutsig matte med trippelt så mycket päls på kläderna plus lite träningsvärk i armarna. Nu skulle jag alltså själv behöva en spa-behandling, någon som känner igen sig?

 

För övrigt fick Loppan faktiskt ta det lugnt, hon var så nöjd med att stå och sola i hagen så det kändes som att vi båda fick ha en sån dag idag. Efter 7 timmar i stallet ska jag nu softa maximalt och bara äta massor av gott från soffläge...Imorgon blir det nya tag, då ska vi löshoppa. För första gången är jag helt själv på marken, men Loppan har fått sån rutin på det nu att jag tror det kommer funka alldeles utmärkt även om det såklart inte är ett optimalt upplägg. Vi får lägga ribban utifrån förutsättningarna, men jag hoppas hon hoppar fint och glatt :)

 

HA EN RIKTIGT HÄRLIG OCH HÄSTIG PÅSK!

 

 


Läst 10968 ggr Kommentarer Kommentera

Idag har vi varit ute på en riktigt härlig tur i en av sommarhagarna. Jag, som trodde jag hade hamnat på världens bästa ställe redan som det var, höll på att svimma när jag insåg hur stora och fina hagar vi har på andra sidan vägen. Helt ljuvliga alltså, lite i samma anda som där Loppan gick på "sommarkollo" förra året.

 

Vi började med att svänga lite runt träd och kliva över stock och sten i ett kuperat skogsområde. Det tyckte Loppan var så kul att hon till och med fick för sig att hoppa ett litet skutt över ett nerfällt träd. Så nu kan man alltså säga att hon är inhoppad också, det går undan hos oss just nu! ;)

 

Sedan red vi ner över fälten och travade några varv, vartannat med Loppan i täten och därefter fick hon gå sist - bra att öva på både och. Bjudningen var riktigt bra och jag fick väldigt fin känsla i traven.

 

Smickrande vinkel....;)

 

En en skrittvända tyckte vi alla att det var dags att köra en härlig utsträckt galopp i en riktigt lång men lätt sluttande uppförbacke! Loppan fick gå sist men hade nog helst velat gå först, vilken galopp hon bjöd på. Helt fantastiskt luftig och vägvinnande, den här vill vi se även i ridhuset :)

 

Underbar tur och även mycket bra träning för Loppan idag. Det bästa med att rida ut på unghästar tycker jag är att allt blir så naturligt, att träna dem på att svänga för hjälperna, stanna, gå på framåt osv och allt det med gratis framåtbjudning. Sedan tror jag att både jag och hon tycker det är så mycket roligare, vilket naturligtvis icke är att förglömma. Det är ju liksom därför man håller på, för att det är roligt :)

 

 

Imorgon blir det stimulering på något sätt och på söndag löshoppar vi!


Läst 9960 ggr Kommentarer Kommentera

Nu tycker jag det är hög tid att sätta igång med vårens fantastiska bedömningsserie!

 

Under fem veckor kommer Per Pileryd att bedömma några läsares avelsston och ge tips och råd inför betäckningen. Jag har valt ut fem stycken ston som jag tycker ska bli extra intressanta att få höra Pers bedömning om och här kommer den första ut i serien:

 

Let's Dance

2006

Laurentianer - Donatelli

 

Ägarens egen beskrivning av hästen:

"Hon har varit en olycksfågel och varit skadad ett antal gånger. Har fått råd att betäcka henne efter hennes senaste skada. Då hon i full galopp ramlade med vänster ben sträckt rakt bakåt vilket påverkad henne när hon skall föra benet framåt. Hon har vilat och blivit bättre.

Hon har mycket framåtbjudning, mjuk, ridbar men med en del temprament. Vänlig alltid öronen framåt vid hantering. Massor med energi vilket bidragit till hennes alla skador samtidigt har det bidragit att hon bjuder vid ridning. Hon har ej kommit så långt i sin utbildning pga alla skador.


Skritten är vägvinnande rörlig, traven taktmässig men skulle önska mer gest i knän i frambensrörelserna . Galoppen taktmässig och rund.

Trevlig sida nöjaktigt korrekt i sina framben lite paralellförskjuten. Mkh ca 169-170.

Fotona är när hon var 3 på hösten ej inriden.


Anledningen till att jag valt att avla på henne är att hon har trevliga gångarter och en fin sida. Dels att vi misstänker att skadan hon har kommer kräva en väldigt lång vila\igångsättning och det känns synd att ta bort en fin häst är beredd att ge henne en möjlighet att bli frisk, samt att se om hon kan fungera i aveln. Har funderat på Blue hors Zack.

Med vänlig hälsning /Titti"

 

 

 

Per Pileryds omdöme & avelsrådgivning:

 

Let’s Dance
e. Laurentianer - Donatelli
Laurentianer e. Lauries Crusador xx - Grande - Eisenherz I
Donatelli e. Donnerhall - Pik Bube - Graphit

 

Hej Titti!

Jag tycker att du gör rätt som betäcker ditt sto medan hon är relativt ung. Ston som fölat unga blir lättare dräktiga senare i livet än ston som betäcks för första gången som äldre.

Idealet för en avelspopulation är att ”alla 3-åringar betäcks”. Man ska ändå inte göra så mycket
med en växande 3-åring och man bidrar även till snabba avelsframsteg.


Stoets exteriör: Du har ett vackert sto med ett fint huvud på en fin hals. Hon har bra könskaraktär med ett feminint uttryck. Bra typ. Överlinjen, som är viktig för ridbarheten, är bra med fin manke och sadelläge. Hon ser ut att ha stark rygg och är sluten i bålen. Bra! Korset är fint. Bogen är något rak (ej liggande) vilket kan förklara att travrörelserna är lite flacka och inte så ”höga” som du önskar. Benen ser bra ut med bra hasvinklar. Man skulle önska något längre framben.


Lite djupdykning i stammen: Första gången ett sto betäcks bör man välja en lätt hingst, gärna med inslag av bra fullblod. Graphit, Grande och Eisenherz I var kraftiga, ganska tunga hingstar, liksom Pik Bube. Alla fyra rörde sig dock mycket bra. Det finns bra fullblod i stoets stam och hon är inte så tung själv men hon bär på tunga gener. Därför är det extra viktigt att man första gången väljer en lätt, modern och typstark hingst.


Första gången man betäcker: En sak att tänka på är att välja en mycket fertil hingst, gärna en som står i Sverige. Skulle stoet inte bli dräktigt på de två första brunsterna kan det bli ett dyrt äventyr med många skick och dyra transporter. Numera finns de flesta internationella blodslinjerna i de hingstar som står i landet. Nästa gång du ska betäcka henne vet du mer om hennes fertilitet och då kan du ta ut svängarna. (Blir det ett toppföl tar vi alltid samma hingst en
gång till).


Hingstvalet: Jag tycker att du ska titta på en lätt, typstark hingst med Donnerhallblod och
bra fullblodsinslag. Fullblodsinslaget gör att du nästan automatiskt får en avkomma med bra typ och högre, rundare frambensrörelser.
Donnerhallblodet går att dubbla (i motsats till exempelvis Weltmeyer- och Rubinsteinblodet), särskilt om det också finns fullblodsinslag i bägge individerna. Då har du chansen att få en riktig kanonavkomma. Du har redan mycket ridbarhet i stoets stam och det ska du om möjligt öka på med en hingst som också har hög ridbarhet.


Interiören betyder mest. Det viktigaste återstår, nämligen hingstens inre egenskaper.
Eftersom stoet har bra ridbarhet och är positivt inställd till arbete, men är het, ska du försöka hitta en hingst som har arbetslust men ändå är avspänd under ryttare. Jag rekommenderar att du fyller på med mer Donnerhallblod, därför att den hingstlinjen är världsledande för dressyr
avel. Detta beror på att Donnerhall står för maximal läraktighet och mycket gott lynne samt kontrollerbar arbetslust. Många Donnerhall-söner ger dessutom faderns starka rygg och snabba, perfekta bakbensarbete. De är ofta trygga, orädda och minimalt tittiga. När du har hittat några hingstar med rätt härstamning och inre egenskaper, inställning, ska du välja den som har bäst typ, långa framben och en liggande bog. Donnerhallblodet kan också ligga som morfar men med en bra pappa. Hingsten ifråga måste vara lätt och ha bra fullblod i sin stam.


Den hingst du tänker på tror jag skulle ge en för het avkomma. Tänk också på att kontrollera kvalitén hos de ston som ingår i hingstens stam. Då säkrar du ett avelsframsteg, d v s du får en avkomma som är bättre än sin mor och kanske även bättre än sin far.

 

 

Läs mer om Per Pileryd och hans verksamhet på Ängagården: www.angagarden.com.


Läst 22154 ggr Kommentarer Kommentera

...Är inte ett rödhårigt ungsto på hennes dåliga dag!

 

Idag hade vi alltså besök av hovis som fick den äran att sko Loppan runt om. Hon har egentligen klarat sig fint på bara framskor, men framför allt har det varit ganska svårt att rida ut eftersom att det är så isigt ute och hon bara sladdar med bakkärran. Jag gillar ju att rida ut och föredrar att ha den utgångspunkten vid unghästutbildning, men den senaste tiden har vi snällt fått hålla oss till ridhusets stabila underlag för allas trevnad. Från och med nu är det dock full rulle i skogen som gäller igen :)

 

Loppan skötte sig ju exemplariskt, som hon gör för det mesta, sist hovis var ute. Idag ville hon dock sätta honom lite på prov, se vad han gick för liksom.

 

Utvärdering av hovslagare a'la Loppan:

1. Dra undan framhovarna snabbt och kraftfullt så att hovis flyger med som en vante.

2. Visa upp din bästa drak-min med bakåtslickade öron och vild blick, så att alla i närheten hellre vill ta en omväg runt dig än att gå förbi.

3.Kör en kickboxnings-variant med bakbenen, dvs dra fram benet kvickt och snärta det sedan bakåt så att det är rent omöjligt att hålla fast (den här hovslagren var dock av segt virke och svår att skaka av sig...).

4.Visa upp dina bästa moves genom att steppa åt höger och vänster i hastigt tempo, då blir matte nöjd också med tanke på hur hon tjatar om framåtbjudningen dagarna i ända.

 

Loppan hade helt enkelt inte vaknat på rätt sida idag och dessutom tyckte hon att det var riktigt obehagligt med både ljud och vibrationer från hammaren och söm-klubban (kan inte facktermerna för dem, men jag tror ni fattar vad jag menar). Ett plus för henne är att hon i alla fall varken bits eller sparkas mot människor, men hon har lite svårt med kroppskontrollen när hon inte är bekväm i en situation.

 

Sista bakhoven verkade poletten ha trillat ner och då skötte hon sig faktiskt riktigt bra. Jag fick hemläxa av hovslagaren att banka lite på hennes hovar dagligen i samband med hovkratsning så att det blir vardagsmat för henne. Jag är glad över att han behöll sitt lugn under hela skoningen och inte "tappade det" som jag varit med att vissa hovslagare gör. Jag förstår dem förvisso på ett sätt, det måste vara fruktansvärt jobbigt med hästar som rycker undan benen och vägrar stå still, men det är oftast ganska kortsiktigt att agera i affekt och gå i fysisk högljudd konflikt med dem (förutom om de faktiskt siktar och sparkar eller bits, då kan det ju vara befogat med en bra tajmad bestraffning om ni fattar hur jag menar).

 

Vi skulle ha tränat idag, men det blev inställt. Lika bra eftersom att Loppan faktiskt var slut i huvudet efter skoningen, när jag ställde ut henne i hagen drack hon först massor av vatten och sedan parkerade hon på en plats där hon sedan stod i alla fall tills jag åkte hem.

 

--------------------

Imorgon kommer första stobedömningen med Per Pileryd upp här på bloggen. Ett 7-årigt vackert sto som eventuellt ska bli betäckt för första gången nu i vår. Spännande :)

 

 

 

 


Läst 13052 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
26
2013

Nu har det ju varit rätt så kallt en period igen och Loppan har fått gå ute med täcke för att undvika nysättning av päls. Hon började ju sätta igång och fälla för några veckor sedan när vi alla trodde att det skulle bli vår, men nu tycker jag att hon har avstannat i pälsfällningen nästan helt!

 

Hon har superfin och blank päls, men den är låååång och har nu enbart 6-7 veckor på sig att trilla av. Min panik har gått i vågor, men nu känns det ju faktiskt lite hopplöst.... Det känns ju riktigt trist om jag får avstå från att visa henne p.g.a pälsen när allt annat ligger så väl i fas och hon är ganska snygg i övrigt. Nu är ju inte treårstestet det slutgiltiga målet och i det stora hela är det ingen fara om vi skulle skippa det, men det vore som sagt trist om det beror på päls och inget annat.

 

Så här såg Loppan ut i början av maj förra året, alltså inte helt snygg i pälsen (och vad liten hon ser ut!!). Då hade hon förvisso gått som vildhäst på lösdrift hela vintern och våren, men å andra sidan var det väl varmare tidigare förra året?

 

Skulle vilja att hon såg ut lite mer så här i pälsen på treårstestet:

 

 

Hur ser era treåringar ut, ni som planerar att visa på treårstestet? Är de klippta eller naturligt korthåriga, eller har ni samma päls-panik som jag?

 

Vill även ha era bästa pälsfällnings-tips! Jag ger henne redan B-vitamin, även om jag är tveksam till om den verkligen funkar (man vet ju inte vad man ska tro), hon får allt annat foder hon behöver och är i fint hull. Som sagt täcke på när det har varit istid, men naken så fort solen tittar fram. Kör gummiskrapa och svettskrapa med små "tänder", har funderat på en ryktsten men hört att de förstör pälsen (har inte haft nån sen ponnytiden).

 

Så ge mig nu era absolut bästa stalltips så Loppan blir korthårig, blank och stekhet till treårstestet :)


Läst 12766 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
24
2013

Hej!

 

Red en sväng i ridhuset ikväll, med fokus på lite övningar från i onsdags. Loppan var ett A-barn idag och gjorde allt precis enligt regelboken och med glatt humör! Framåtbjudningen är mycket bättre nu och då blir allt lättare. Vi körde omväxlingsvis fyrkantsspår/hörnpasseringar och volter/serpentiner samt lite halva diagonaler. Hon har blivit riktigt fin för vikthjälperna och stannar bara man sitter till, kul med tydliga framsteg.

 

Det blev ett kort men intensivt pass, det var fruktansvärt kallt i ridhuset och jag hade dessutom glömt mina vantar....Brr, stela och kräftröda händer efteråt!

 

Vi hade celebert besök av en kompis som varit med "från början" med Loppan och som även har en jämngammal valack som också är under utbildning. Hon har dock inte sett Loppan sedan sommarbetet så det var ett kärt återseende för alla! Passade på att utnyttja situationen och be henne ta lite bilder med min dåliga iphone-kamera, därav den något suddiga kvalitén. Lite dokumentation om inte annat :)

 

Söt häst och nöjd matte efter ett lyckat pass! Att jag ser ut som Quasimodo i min säkerhetsväst bjuder jag på, den är min extra livförsäkring och då spelar inte utseendet så himla stor roll tycker jag!


Läst 11360 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
24
2013

Hej på er!

 

Nu har det varit låg aktivitet här ett tag, ber om ursäkt för det! I övriga livet är det allt annat än låg aktivitet, så det är förklaringen till varför det är så tyst här.

 

Tänkte att det var dags att svara på frågorna ni skickat in, många frågor liknande varandra så jag har tagit mig friheten att slå ihop dem för att slippa upprepa mig :)

 

Hur ofta löshoppar du Loppan och hur har du planerat upplägget med löshoppningen fram till treårstestet?

Jag löshoppar henne ungefär varannan vecka, på hemmaplan. Min plan är att hon ska kännas säker på den höjden hon ska gå på testet och trygg i "rutinerna". Jag kommer även att åka och hoppa henne på bortaplan vid ett par tillfällen för att få genrepa på en annan plats. Jag låter Loppan styra upplägget lite, allt beror på hur hon utvecklas :)

 

Du brukar ju skriva att Loppan står så stilla vid uppsittning, men hur har du fått henne att bli sån? Min unghäst kan inte stå still alls utan går bara runt...

Det har säkert lite att göra med vad de är för typ av häst och Loppan har helt enkelt väldigt lätt för att slappna av i att stå still :) Jag började dock redan när jag hängde på henne med att alltid ge en godbit och hälsa på henne vid stigbygeln för att hon skulle fokusera på mig och inte allt annat runt omkring. Nu ger jag henne inte alltid, eller till och med nästan aldrig, godis vid uppsittning, men rutinen att hon vänder och kollar in läget när jag sitter upp hänger kvar. Sedan är jag ganska noga med att hon inte får gå iväg förrän jag ger signal - samtidigt som jag aldrig utmanar ödet och låter det gå för lång tid så att hon blir uttråkad. Den berömda fingertoppskänslan!

 

Hur många dagar i veckan tränar du på något sätt?

(Med Loppan alltså, frågan är tagen ur sitt sammanhang ;)).

Jag aktiverar henne enligt den "gyllene regeln" som säger:

2-åring - 2 dagar i veckan

3-åring - 3 dagar i veckan

4-åring - 4 dagar i veckan.....osv.

Det kan dock se lite olika ut både beroende på typ av aktivering, status för dagen samt mitt schema. Ibland tycker jag det är bra att upprepa ett moment två dagar i rad, ibland funkar det bättre med ett par dagars vila emellan. En vecka gör vi något 4 dagar, nästa vecka bara 2. Flexibilitet!

 

Vem tränar du för? Blir nyfiken eftersom att du säger att det är den bästa tränaren du ridit för!

Jag har inte frågat om hon vill vara "offentlig" på bloggen så det får förbli osagt tills jag vet :)

 

Hur ofta får Loppan massage? Jag har hört att man inte ska massera unga hästar så ofta!

När hon behöver :) Och ibland när jag vill öva på greppen, men då är det mer handpåläggning än massage. Framför allt finns det väl kanske inte så stor anledning att massera unga hästar som inte är i träning, men så fort de ska prestera så finns det enligt mig inga negativa aspekter på att massera en unghäst så länge det är korrekt utfört och med största hänsyn till hur de reagerar på behandlingen. Nu när det är halt och hemskt ute går de ofta och spänner sig och drar på sig lite småskavanker och jag tycker alltid det är bättre att förebygga än att behandla (veterinärt) för att man inte tagit hand om det i tid, i den mån det går alltså. (Obs att jag naturligtvis absolut inte tycker att massage eller andra alternativbehandlingar är ett alternativ till veterinärvård vid allvarliga skador, bara ett komplement i förebyggande syfte).

 

Nästan alla hästar mår bra av massage, oavsett ålder och storlek :)

 

Min unghäst har väldigt svårt att vara själv i stallet och står aldrig still på gången utan går runt. När han backar så linorna spänns får han panik så jag brukar aldrig ha honom i gången, men det är så opraktiskt att göra iordning honom i boxen. Har du något tips för att få dom att stå still på stallgången?

När jag skulle lära Loppan att stå på gången började jag med att ha henne fast bara på ena sidan och ett lååångt grimskaft som jag höll i genom ringen på väggen. På det sättet kunde jag parera själv om hon skulle backa och få panik, men med samma känsla som om hon stod fast i båda kedjorna. Nu fick hon förvisso aldrig panik så jag kunde ganska snart ha henne fast i båda kedjorna och det har gått bra sedan dess. Har också hört att vissa tycker det är bra att ha dem längst bak i stallgången ganska nära en vägg så att det tar stopp när/om de backar. Annars kanske du kan få hjälp av någon som står och pratar/ger lite morötter när han står i gången de första gångerna, så att det blir mysigt och tryggt att stå still på rätt plats! Lycka till :)

 

Jag har också fått massor av frågor som rör massage-tips på specifika skador/problem som era hästar har! Det är jättekul att ni frågar och jag bollar gärna lite, men just när det gäller att ge specifika tips i en problemsituation så tipsar jag alltid om att antingen vända sig till en veterinär alt. en massageterapeut/ET/Kiropraktor/etc som kan komma ut och se hästen IRL eftersom att jag inte känner mig tillräckligt varm i kläderna nog att ge diagnos/behandlingsråd på distans än :) Så nu vet ni!

 

-----------------------

Igår blev Loppan tömkörd och var jätteduktig, idag ska jag nog rida en sväng!

 

Jag har också valt ut de fem ston som ska bedömas av Per Pileryd och kan nog snart släppa ett datum för första bedömning :) Det har verkligen rasat in mail från er som vill ha era ston bedömda, vilket såklart är fantastiskt roligt, men jag har dessvärre inte hunnit svara alla än! Ni som blev "utvalda" kommer att få ett mail senast imorgon!


Läst 10944 ggr Kommentarer Kommentera

En påminnelse till dig som har ett avelssto! Imorgon är sista dagen att skicka in sitt bidrag till bloggens nya bedömningsserie med Per Pileryd!

 

Det har rasat in bidrag, men det är alltid kul att ha fler att välja bland. I helgen ska jag sortera bland allt inskickat och så drar vi igång bedömningen kanske redan nästa vecka :) Jag tycker det ska bli superkul!

 

Läs mer om Per och hans verksamhet på Ängagården här:

http://www.angagarden.com

 

 


Läst 15072 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Idag har ju min tränare varit hos oss och gett både mig och Loppan lite ny input, så himla kul!

 

Fokus låg på att helt enkelt vara lite mer fokuserade på målet, om jag har bestämt att jag ska rida till punkt B från punkt A så måste jag vara helt övertygande och trovärdig i mitt beslut. Det är verkligen bra att ha någon på marken som man har fullt förtroende för som kan punktmarkera och bekräfta både det man känner igen som ett "problem" och det som tvärtom känns riktigt bra.

 

Loppan tog detta riktigt bra! Hon gillar tydliga ramar och det var precis vad övningen gick ut på, att vara konsekvent och rak. Självklart låg även fokus på framåtbjudning, något som Loppan har haft svårt med jämt även om det på senare tid faktiskt har börjat komma mer och mer i takt med att motivationen och konditionen ökar. Även detta gick riktigt bra mot slutet och Loppan kände sig nog ganska nöjd med sig själv :)

 

Vi hade tänkt köra lite galopp på slutet med det började bli mental soppatorsk så vi la ner det för den här gången, det blev för mycket för hennes lilla huvud.

 

Min tränare tyckte hon såg trevlig ut och hade en fin trav med potential, när hon slappnar av och bjuder till kommer hon till sin rätt. Annars paddlar hon mest på :)

 

Jag är riktigt nöjd med dagens träning och stolt över Loppan! Vi kommer att ta hjälp ett par gånger till inför treårstestet, det är så sjukt bra att verkligen få ett par ögon på sig så man inte lägger sig till med olater som man nedärver till den unga hästen redan nu.

 

Efter träningen kom jag på att för 4-5 (?) ridpass sen så kom vi knappt förbi första bokstaven när vi var ensamma i ridhuset, nu travar hon längs fyrkantsspåret som en gammal ridskolehäst även när hästarna utanför gnäggar och röjjer i hagarna. Det är det bästa med unghästar - snabba framsteg (och dessvärre lika snabba bakslag, men det är en del av charmen....).

 

Efteråt stod hon i stallgången med öronen rakt ut och funderade över livet. När jag ställde ut henne i hagen såg hon fortfarande lite färdig ut.... Stackarn :)

 

 

Förresten har hon fått ha täcke på sig de senaste dagarna när det har varit så himla kallt, av den enkla anledningen att jag absolut inte vill riskera att hennes päls får för sig att sätta igång och odla ett andra lager vinterskrud nu när hon äntligen har satt igång och börjat fälla så fint. En tjej i stallet vittnade om -20° en morgon i stallet!! Det tar aldrig slut........

 

 


Läst 11508 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.