Avelsbloggen
JAN
29
2014

Hej!

Idag är ju jag sjuk och Rowan har fått vila! Vi har olika åsikter om det är nödvändigt för honom eller inte med en "day off"...

Jag försökte mocka hans hage men han ville mest att jag skulle busa med honom, sötnosen! Jag gillar mest hans kroppsskakning med en skön jättebock som avslutning ;)

Är glad att han har en säker, platt och härlig i hage att kunna busa loss i utan några större risker! Han skulle nog vara ännu gladare om han hade en kompis att busa med, men eftersom att planen är att han ska säljas och alltså inte vara hos mig så länge har vi valt att inte släppa ihop honom med någon för så kort tid, en onödig skaderisk. Han har i alla fall kompisar i hagarna brevid, även om de inte syns på filmen och han brukar vanligtvis vara rätt lugn och snäll i sin hage. :)


Läst 13486 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
29
2014

Igår hade jag som plan att rida ut, och trots snöstormen tänkte jag inte ändra den planen. Rowan kan ju vara lite spänd för att gå ut från stallbacken in i skogen utan sällskap, så jag ledde bort honom en bit och satt upp från en sten och så begav vi oss ut i klätterbacken. Han var jättepigg men höll sig i skinnet, tills det kom en sidovind som fick underlaget att röra sig på ett superläskigt sätt. Då blev Rowan rädd och efter det var det svårt att få honom att spänna av igen, så vi skrittade tillbaks hem och trimmade lite i ridhuset efteråt.

När jag hade Rowan förra hösten (när han var 3,5 år) red vi ju ut själva hela tiden (vi hade inte sällskap så ofta, och framför allt inget ridhus), men man blir lite bekväm av att ha ett grymt bra ridhus samt typ alltid sällskap när man ska rida ut. Jag måste bli bättre på att rida ut själv oftare så att det inte blir något onormalt för hästarna! Jag kanske dock inte ska välja dagar med de absolut sämsta förutsättningarna för detta, som snöstormen igår.... ;)

Har inte så många bilder på mig och Rowan ute på tur, så Loppan fick rycka in :)

Just nu är jag helt utslagen i feber, har känt ett bra tag att det är på väg! Ska försöka vila bort det, Rowan skulle ändå fått vila idag han också så det passar ju bra.

Vi hörs!


Läst 9929 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag har jag anmält mig till en prova-på-kurs på Solvalla, jag ska alltså lära mig köra travhäst! Det är något jag har varit sugen på ett tag, men idag slog jag slag i saken. Ska bli hur kul som helst!

Inspirerad av detta "selade" jag på Rowan och tömkörde honom en sväng. Dock inte i samma tempo som jag förväntar mig när jag sedan sitter i sulkyn (tack och lov!). Ett väldigt bra pass blev det och vi fortsatte jobba på övergångarna.

Jag jobbade honom både på rakt spår och volter i olika storlekar, samt övade på skänkelvikningar på hörnlinjerna. Rowan var superfin och lyhörd, även om det är roligare att göra övergångar upp i gångart än att sakta av....Lite pigg alltså :) Försöker i allra möjligaste mån att mest jobba med röstkommando för att slippa riskera att bli för stark i handen, jag tycker att det är lätt att bli det på töm. Han är superduktig på det och lyssnar otroligt bra på kommando och tonläge, i onsdags när vi tränade dressyr skulle vi göra en travlängning och Kerstin smackade på lite precis bakom oss, då sköt Rowan fram som en kanonkula. Lyxigt att ha en häst som är så känslig för hjälper (han är ju väldigt lyhörd även för hand, skänkel och vikt) men det ställer ju ännu högre krav på en själv att inte fördärva det. 

Efteråt - morötter och mystäcke. Det är typ snöstorm light i Stockholm idag, inget trevligt väder om man är tvungen att vara ute (om man inte är häst, de verkade nämligen inte särskilt uppröra i sina hagar). Extra glad idag för vårt fina ridhus och härliga uppvärmda sadelkammare!


Läst 11500 ggr Kommentarer Kommentera

"Bra exteriör och god benhälsa, samt talang, är egenskaper som ger den unga hästen goda förutsättningar att senare i livet lyckas på tävlingsbanan. Det visar Lina Jönsson i en doktorsavhandling från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

 

– Det är utan tvekan så att en korrekt och sund unghäst har större möjligheter att prestera bra både som unghäst och som tävlingshäst längre upp i åldern. Det finns även undersökningar som visar att hästköpare värdesätter hästens hälsotillstånd högre än talang och härstamning, säger Lina Jönsson, husdjursagronom som nu försvarar en doktorsavhandling inom genetik vid SLU.


Under fyra års tid har Lina Jönsson undersökt sambandet mellan hälsa, exteriör och hållbarhet hos varmblodiga ridhästar. Forskningen har finansierat av Stiftelsen Hästforskning."

Läs hela artikeln här:

http://www.hastsverige.se/sunda-unghastar-har-langre-karriar.html

Intressant läsning! Jag tror att det finns framför allt två anledningar till det resultat Lina har kommit fram till:

Dels som framkommer i artikeln att en bra exteriör och korrekt benställning bidrar till mindre risk för t.ex belastningskador, men även att talangfulla sporthästar med höga poäng vid unghästbedömningar ofta hamnar hos professionella ryttare vilket i sig kanske minskar risker för ridrelaterade skador.

Vad tror ni?


Läst 10814 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag har det varit några och kollat på Rowan, verkar superbra så jag håller verkligen tummarna. Prinsen skötte sig naturligtvis exemplariskt och visade sig från sin bästa sida!

Dagens andra äventyr stod Loppan och mamma för! De har varit ute igen (så smidigt att jag får Loppan igångsatt innan jag plockar hem henne) och det har gått så bra. Loppan var lite tjurig i början men kom över det och skötte sig sedan exemplariskt även hon.

Dags att trimma manen? ;)

Nästa helg tänkte jag åka dit och rida själv, ska bli superkul och jag längtar ihjäl mig efter min rödhåriga prinsessa! Hon får flytta hem igen andra helgen i februari och det känns såklart jättekul, även om Loppan säkert helst hade velat gå kvar på lösdriften resten av livet. Skönt ändå att man kan ge dem långvilor på det sättet ibland, så att de verkligen bara får vara hästar mellan varven.


Läst 9383 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
24
2014

Hej!

I onsdag tränade jag och Rowan dressyr och det gick så himla bra. Sist trodde ju Kerstin att Rowan var Loppan och den här gången trodde hon att det var ytterligare en annan häst. "Vad är det för bjässe du har tagit hem nu då?" frågade hon. :) Antar att han har krallat på sig lite och dessutom var han lite spänd när jag precis suttit upp och blåste upp sig lite tjusigt!

Han spände snabbt av och var jättefin hela passet, Kerstin tyckte att han såg mycket trevlig och liksidig ut (jag höll med förstås). Vi övade inte på några konstigheter utan trimmade på med böjt vs. rakt spår, olika linjer och tempoväxlingar. Han kändes superfin, det var jättekul! Jag tycker det är så himla roligt med en hoppstammad framtida hoppstjärna som även rör sig helt kanon, hans galopp har ju alltid varit fantastisk men även traven kommer i takt med att han utvecklas och blir starkare.

Igår filmade vi lite, men det är tveksamt hur mycket som hamnade på film (kamerastrul)! Jag lägger såklart upp lite klipp här om det blev något :) Han kändes fin även igår, men lite trött. Jag var också lite trött och håller förmodligen på att bli sjuk, så idag tar jag det lite lugnt och passar på att matcha Rowans vilodag.

I helgen kommer det som sagt spekulanter och däremellan blir det lugnt för Rowan, max lite skritt ute.

Ha en fin helg!


Läst 7424 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag har ju Rowan fått hoppa med en tjej som är bättre än mig på att just hoppa, Sofia. Han var så himla fin, superduktig. Pigg och framåt, men blev aldrig spänd eller tittig som han kunde bli lite i början när jag hoppade honom första gångerna efter vilan. Helt cool, bara rullade över alla hinder och hoppade allt hon styrde på. Inte bara duktig häst såklart - även piloten i sadeln!

SÅ himla kul att se honom under någon annan ryttare också. Han är verkligen minst så fin att se på som han känns att sitta på :)

Imorgon ska han som sagt få gå dressyrträning! Man får passa på att njuta så länge han är kvar :)


Läst 10571 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Här kommer några av svaren på frågorna som kom in förra veckan:

Jag skulle gärna läsa lite av dina synpunkter på lösdrifter. Du skrev i något inlägg att du är väldigt petig i valet av lösdrift. Hur vanligt är det att lösdrifter mockas utöver ligghallen?
Hur stora marker brukar det finnas?

Jättesvår fråga att besvara rent generellt, jag vet faktiskt inte hur vanligt det är att lösdrifterna mockas. Har man en väldigt liten och plan hage till ligghallen är det enkelt att hålla rent i hela, har man (som jag förespråkar) stora & kuperade marker är det naturligtvis en utopi att kunna hålla hela hagen mockad och ren för jämnan. Smuts i form av hästbajs är dock inget jag är rädd för, så länge hagen som sagt är så pass stor att de aldrig behöver "stå i skiten". Markerna får ju vila och tas om hand mellan varven också.

Jag vet faktiskt inte heller hur folk löser det med storlek på hagar till sina lösdrifter runt om i landet! Det jag kan säga är att jag har haft jättesvårt att hitta lösdrifter som lever upp till alla mina krav i närheten av Stockholm. Det gäller förvisso även stallplats, men där är det ofta andra saker som brister.

Jag har också funderat på utfodringen. Mina hästar har ganska olika behov beroende mest på individ, de är alla fullblod i lättare träning men är ändå väldigt olika. Den som är mest svårfödd är ju självklart också minst intresserad av maten! En annan äter gärna hela tiden och blir lätt rund om magen. Hur kombinerar man olika typer av hästar på ett bra sätt?

På de lösdrifter där jag har haft häst är individuell utfodring en självklarhet, i alla fall av kraftfoder. Då har man löst det antingen genom att vakta krubborna (som sitter på rejält avstånd från varandra) när man utfodrar dem alternativt tagit in de hästar som behöver lite extra att äta i lugn och ro. Grovfodret behöver man ju inte ha fri tillgång på automatiskt bara för att det är en lösdrift, nu har jag bara haft unghäst på lösdrift och då har det fungerat bra med alla i flocken, men har man äldre hästar kan man ju med fördel ransonera grovfodergivorna om de har olika behov (och alltså ge vissa givor inne i box så att alla får det de ska ha).

Loppan spanar ut över markerna i sin lösdriftshage.


När jag har hästarna på box märker jag direkt om någon inte äter som vanligt, dricker mindre eller är dålig/annorlunda i magen. Hur får man den kollen utan att tillbringa massa tid i lösdriften?


Om man har kunskap och erfarenhet så tror jag att man upptäcker förändringar i beteende eller allmäntillstånd relativt snart när man visiterar och hanterar hästarna dagligen. Om en häst t.ex är riktigt dålig i magen märks ju det på andra sätt än just när den gödslar.


Jag är inte negativ till lösdrift som sådan utan mer till hur många lösdrifter sköts. En "förvaring" så ägaren spar tid o slipper mocka.

Den här kommentaren har jag hört många gånger och tycker den är lite lustig, eftersom att den erfarenhet jag har av lösdrift är att det krävs mer jobb och tid att ha häst där än i stall. Fördelen (förutom alla positiva effekter för hästarna) är att man kanske inte är tidsbunden på samma sätt.

Men absolut, visst finns det många som använder lösdrifter som förvaring av hästar och som inte sköter varken lösdriften eller hästarna - men det tycker jag handlar om dålig hästhållning och ska inte blandas ihop med någonting annat än just det, oavsett om de har hästarna i stall, på lösdrift eller hemma.

Varför har du låtit Loppan vila så länge på lösdriften?

Jag upplevde att hon behövde ett break, framför allt mentalt. Hon utvecklades enormt mycket och snabbt efter sommaren och då är det lätt att som ryttare bara köra på tills hästen går raka vägen in i väggen. Jag har absolut inte bråttom med Loppan och hon får all den tid hon behöver för att utvecklas i den takt hon trivs bäst med.

Har hon vilat helt eller har du gjort nåt med henne alls?

Nej, hon har bara fått vila helt och hållet mellan mitten av november till mitten av januari, inget "kladdande" alls. Nu sätts hon igång så smått igen.

Hur kommer du att sätta igång Loppan efter lösdriften?

Hon är i fantastiskt fin form och har nog varken tappat särskilt mycket muskler eller kondition efter en aktiv vinter i lösdriften, men självklart kommer jag att trappa upp träningen lite stegvis ändå.

Hon rids just nu ut samt promeneras i skogen ett par gånger i veckan resten av januari. I februari tar jag hem henne och fortsätter med det upplägget, samt något pass i ridhuset. Därefter ökar jag kraven lite i hennes takt och målet är att hon ska vara i "full gång" igen i mars (har planerat tävlingsdebut i april, men vi får väl se.... :)). Det är svårt att ge något mindre luddigt svar är så, det handlar så mycket om känsla och individ.

Hoppas det gav svar på era frågor :)


Läst 12110 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
20
2014

Hej!

Rowan trivs bra på Sprenger-bettet, ett helt lagom sug och stöd som leder till daglig rengöring av lindorna:

Veckan som kommer är fullsmockad för lille prinsen. Imorgon ska en duktig tjej hoppa honom, på onsdag är det dressyrträning, på torsdag ska han trimmas och filmas och i helgen kommer spekulanter och tittar. Däremellan väntar massage och mys förstås!

Jag stretchar honom efter nästan varje pass, något som både är välgörande och skööönt tycker Rowan. En enkel grej att få in i vardagsrutinen faktiskt! Om några veckor ska jag till ett jättefint stall och spela in instruktionsfilmer om just stretching, länkar naturligtvis till dem även här sen :) Väldigt mycket tema häst för mig just nu, 2014 är verkligen mitt "satsa-på-hästarna-år"! Har anmält mig till SVA's kurs "Säkert hästfoder" samt till en kurs för kompetensbevis som hästtransportör. En annan rolig grej som just blev spikad är att jag ska till Flyinge och föreläsa om hästmassage, ska bli såå kul - är supertaggad! 

Vi hörs!


Läst 8492 ggr Kommentarer Kommentera

Lilla Loppan har fått gå ett pass idag också, jag har fått rapport från min mamma!

Hon hade för det första varit en riktig gosunge, vilket i sig är ett strålande bra betyg. Hon är ju, som ni alla vet, en humörstyrd liten dam och det är inte alltid hon är sugen på att mysa med en. När hon väl är det så är hon däremot jordens gosigaste, men det är alltid på hennes villkor och man ska aldrig ta dessa stunder för givet (ston - kul nästan jämt).

I alla fall hade mamma promenerat en bra bit och sedan suttit upp i skogen för att rida hemåt. Bra tänkt för att slippa dålig framåtbjudning på vägen från stallet när hon är själv. Loppan hade varit pigg, men uppfört sig som ett A-barn och jag pratade med en mycket lycklig mamma efter ridturen. Jag antar att hon inte är lika angelägen som jag att Loppan ska flytta tillbaks hem snart.... :)

Bild från en annan ridtur när Loppan uppförde sig väl :)


Läst 7744 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.