Avelsbloggen

I andra delen av den spännande avelsrådgivningen med ASVH är det Mikael Nolin som ger hingstråd för det välstammade hoppstoet Escudien Tachor.

Ägarens egen beskrivning:

Namn: Escudien Tachor
Född: 2004
Färg: brun
Mankhöjd: 163 cm.
Ägare: Emma Hansson Qvist


Stam
e.Heartbreaker-Quito de Baussy (SF)

Escudien Tachor är köpt som 4-åring på elitauktion i Belgien.

Gått Falsterbo och breeders som 5-åring. Tävlat felfritt 130 cm, många vinster i 120 cm, har hoppkapacitet för mycket mer.

Dock väljer vi att sätta henne i avel då hon blir för het och har för mycket egna åsikter vilket många med hennes stam har men oftast blir det bättre att ha heartbreaker i andra led.

Hennes mamma har varit enbart avelsto och har lämnat avkommor som gått upp till 150 cm och är exporterade till bla Danmark, Frankrike, Schweiz och Ukraina (Onischenko) . Trevlig i all hantering, korrekt i benen, 163 cm. Hoppar bra genom ryggen med ett väldigt avstamp och kraft.

Avkomman är tänkt till hoppning och vi ska kunna sälja den som föl/unghäst genom deras härstamning. Önskemål om att avkomman gärna blir 165-168 cm, något längre i ryggen än vad stoet är. Bra ridbarhet och inte det minsta skarp i temperamentet. Gärna något lättare i modellen.

Prisklass: Spelar inte så stor roll, men någonstans upp till ca 10 000+moms.



Expertens svar:

Escudien Tachor har en för hoppning mycket intressant härstamning. Beskrivningen och filmen ger intrycket av ”en typisk Heartbreaker-avkomma”; Het, snabb reaktionsförmåga, ganska teknisk, men ibland lite för het för att hinna hoppa ordentligt genom kroppen även om förmågan finns där. Med tanke på att det finns bra prestationer i svår klass även på mödernet och Emma vill kunna sälja avkomman på dess härstamning behöver hon använda hingstar som redan gjort sig ett namn i sporten. Emma har däremot angett att hon vill hålla sig under 10000 kr + moms för hingsten. Så fort man använder sig av hingstar som står utomlands är risken ganska stor att kostnaderna drar iväg om stoet inte blir dräktigt med en gång, eftersom skicken från utlandet är ganska kostsamma. 10000 kr + moms är i det sammanhanget en ganska låg summa. Därför vill vi också ge Emma prisvärda alternativ på hingstar som står i Sverige och är tillgängliga via färsk sperma.


Förslag på hingstar:
Heartbreaker ston har många gånger visat sig passa mycket bra med Cardento. Nu är Cardento gammal och det finns begränsat med sperma, men att blodet passar ihop med Heartbreaker är tydligt och bra att komma ihåg inför kommande års hingstval också.

En annan hingst som visat sig passa bra till Heartbreakerston är Verdi (e. Quidam de Revel – Landgraf I – Calypso I) , själv framgångsrik i sporten på högsta nivå och med avkommor på väg uppåt (de äldsta är 9 i år). Verdi tillför scope och storlek, och passar till hetare ston.
 
Kannan (e. Voltaire – Nimmerdor – Le Mexico) är en annan topphingst som skulle kunna passa. Bidrar med det mesta i hoppteknik, inte minst scope och frambensteknik och blodet är precis som för de tidigare två hingstarna välkänt och eftertraktat.

En yngre hingst med bra härstamning och lovande egenskaper är Casall-sonen Casallco (e. Casall – Contender – Carthago). Han ger intryck av att ha ett mycket bra temperament, har god exteriör, ädel och högställd samt en mycket bra hoppteknik.

På plats i Sverige och tillgänglig via färsk sperma finns Armani Code (e. Armitage – Landfriese II – Contender). Det är en hingst som är ädlare och med mer linjer exteriört än Escudien Tachor. Han är ridbar och har bra hoppteknik.

Också på plats i Sverige finns New Port – W (e. Chellanos Boy D Z – Caretino K – Rabiatos Z) . Han är en ädel och högställd hingst med riktigt bra hoppteknik och bra ridbarhet.  En tredje hingst som finns i Sverige och på färsk sperma är Conthinder (e. Cothargos – Carthago – Latus). Hans första föl kommer i år. Han är ädel och välproportionerlig, och hoppar med god teknik samt ett avspänt temperament och är mycket ridbar. 

/Mikael Nolin


Läst 20885 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
27
2015

Hej!

Nu börjar Loppan bli tjock på riktigt, i alla fall i mina ögon även om hon fortfarande ser ganska slank ut enligt vissa. Det är nu ungefär två månader kvar till beräknad fölning och det är såklart så himla spännande! Jag undrar verkligen vem hon bär omkring på där inne i magen, en till rödhårig märr måhända?

Loppan och Svartan går ju fortfarande i lösdriften där de trivs som handen i handsken, men när det börjar närma sig nedsläpp så får de flytta in på "BB" så att vi kan ha dem under uppsikt. Än så länge är de i alla fall väldigt nöjda med sin tillvaro som utehästar på heltid.


Loppan skulle klara sig väldigt dåligt som vildhäst. Hon äter hö med hela huvudet nedstucket i botten, så att hon aldrig skulle ha upptäckt om faror lurade runt knuten. När hon äter kraftfoder är det som om hon är på söndagsbrunch; Hon äter lite, kommer fram och gosar lite, står och filosoferar mellan tuggorna och njuter verkligen av maten. Hennes hagkompis har lite mer naturliga instinkter och äter o-hetsigt men effektivt, vilket naturligtvis gör att hon blir lite frustrerad när Loppan fortfarande har kvar hälften medan hon själv är klar med maten. Man får vara med och styra upp lite, så att båda får i sig det som de ska ha :)


Läst 15141 ggr Kommentarer Kommentera


Birgitta Valette med sin framgångsrika uppfödning Quick Step VR e.Hiphop-Levantos.

  
Hej igen!

Hur går det med alla tjocka magar / nyfödda föl?

Idag tänkte dela med mig av mina tankar runt det högdräktiga stoet samt fölningsförberedelser.

Förhoppningsvis låter ni era ston gå ute i bra hagar och bli exponerade för det härliga solskenet som så småningom omvandlas till nyttigt D-vitamin. Om stoet inte ska föla i sitt vanliga stall bör hon flyttas till det nya senast 30 dygn (om hon ska transporteras gäller 35 dygn) innan beräknad fölning för att hennes immunförsvar ska hinna bygga upp skydd mot den nya stallmiljön.

Vi brukar tvätta och desinficera boxarna innan stona flyttar in . Boxarean för ett normalstort varmblodssto (jag säger ju forfarande halvblod..) bör vara minst 11 - 12 m2.  Det är naturligtvis att föredra att fölmärrar står avskiljt från tävlande hästar och i en lugn miljö. Här på gården har vi tidigare, när verksamheten var betydligt större och många hästar var i omlopp, alltid vaccinerat stona mot abortvirus. I år har vi endas två dräktiga ston som går i egen hage och hyses in i ett friliggande stall, pga detta har vi inte vaccinerat i år. ( Vaccinering mot abortvirus sker i 5:e, 7:e och 9:e dräktighetsmånaden).

Förbered boxen genom att lägga ett lager spån i botten och sedan ett lager halm ovanpå, helst långhackad. Hackad halm är lättare för fölet att stå och gå på.  Det är av flera anledningar olämpligt att låta stoet föla på enbart spån, det är svårt att få till en stabil bädd, inte lika bekvämt att ligga på som halm, många ston får ett ökat tugg-och ätbehov när förvärkarna sätter in varvid tillgång på halm har en lugnande inverkan, halm är bra att torka av och gnugga fölet med, spån kan följa med in i fostervägarna när stoet krystar och fölet åker in och ut, m.m.  Kom ihåg att halmen måste vara fräsch och välbärgad, helst vetehalm.


Tyvärr är det inte så lätt att tidsbestämma när fölningen kommer att ske, även jag som har varit med om många fölningar har blivit lurad ett par gånger. Ett sto gick över 3 veckor och droppade råmjölk i ca 10 dagar vilket inte var så bra då råmjölken är mycket viktig för fölets immunförsvar. Som tur var kunde vi låna råmjölk från ett annat sto. En annan gång fölvakade jag på ett sto när det började prassla i boxen mittemot, det stoet som stod i den boxen hade inte visat några tecken på förestående fölning och fölade 10 dagar före utsatt tid, men det gick ju bra ändå och jag var närvarande.


I början av min avelsverksamhet fanns inga hjälpmedel för fölvak, då fick man gå ner flera gånger under natten, de flesta ston fölar ju mellan kl 24 – 05 när man är som tröttast, ungston kan föla dagtid men det är inte så vanligt. Första hjälpmedlet var svettdetektorn som larmade högt och ihållande i sovrummet.  Mitt gamla avelssto som fölat 10 ggr blev inte ens svettig så larmet gick inte igång, ett yngre sto svettades av värme och förvärkar i en vecka och larmet gick hela tiden. Ja hu ja, men nu finns ju övervakningskameror och mobilappar så det är inte lika slitsamt längre.


Tidiga tecken på förestående fölning, ca 3-4 veckor före,  är att bäckenbanden vid sidan av svansfästet mjuknar och blir slappa, juvret växer till och spenarna blir större. Även magens konturer förändras.

Vi har som djurägare skyldighet att övervaka förlossningar, vilket för en del kanske inte är en självklarhet. Jag har ibland hört uttalanden som: ” i det fria får de klara sig själva, det är naturligt för ett sto att föla..” Argument som jag inte anser hållbara.  Vi har satt hästens naturliga beteende ur spel på så många sätt så det är vår skyldighet att vara där och kunna hjälpa till om det behövs. En fölning går snabbt ca 10 – 20 min så tiden är knapp om något går fel, vilket det som tur är sällan gör!


Nästa gång ska jag skriva om stoets beteende strax före och under fölning samt vad man ska vara observant på.

Hörs då!


Läst 17181 ggr Kommentarer Kommentera

Äntligen är det dags att dra igång avelsrådgivningen med experterna från Asvh. I första delen är det Emma Thorén Hellstedt som ger tips på hingstar till dressyrstammade stoet Zoraia.

Ägarens egen beskrivning:

Namn: Zoraia
Ras: Danskt Varmblod
Född: 2008
Färg: Svartbrun
Mankhöjd: cirka 162 cm.
Ägare: Amanda Ahvenlampi Svensson.


Stam
Far: Zardin Firfod. Farfar: Gribaldi
Mor: Stine (Elitsto i Danmark) Morfar: Heslegårds Weltmeister

Zoraia är en väldigt känslig tjej, som samtidigt är hög i rang. Hon är extremt arbetsvillig och vill alltid vara till lags.
Hon har ganska mycket integritet, men är också mycket social när det behagar henne. Zoraia är en häst med stor personlighet och mycket utstrålning som älskar människor och andra djur!


Exteriört är Zoraia kanske något sabelbent fram med något lång rygg, hon har en lång, välansatt hals och ett vackert, feminint huvud. Tanken är att hon ska bli dressyrhäst, har inte tävlat något än.


Zoraias två äldre systrar är kårade i Danskt Varmblod med silver respektive bronsmedalj. Zoraias mamma är premierad Elit i Danskt Varmblod.

Avkomman ska också bli dressyrhäst, till min lillebror David (19 år och cirka 175 cm lång). Han vill gärna ha en lite större och grövre häst än vad Zoraia är. Han vill också gärna att avkomman är stabilare i psyket än vad Zoraia är. Avkomman får väldigt gärna ha mycket bra gångarter och en hel massa utstrålning och lite attityd!

Prisklass för eventuell betäckning av Zoraia ligger kring max 20000 SEK, eventuellt något högre.




Expertens svar:

Zoraia är avlad för dressyr och har ett tilltalande ädelt utseende och ett ganska meriterat möderne. Min första tanke är att det kanske är synd att försöka avla bort de i mina ögon positiva egenskaperna hon har såsom en viss känslighet och en modern ädelhet. Om din bror vill ha en mindre känslig samt grövre häst kan ske det är bättre att köpa en häst till honom?


Med det sagt kommer här några förslag på hingstar som ändå kan passa önskemålen både avseende mentala egenskaper och gångarter:

Benetton Dream: (e. Brentano II – Rotspon – Davignon I).
En högbent hingst som också visat sig förärva storlek i Tyskland där han tidigare verkat i aveln. Förutom storlek anses han förärva hög ridbarhet och tre bra gångarter. Benetton Dream har Weltmeyer långt bak i härstamningen liksom Zoraia, men det är inte alls så nära så att det kan antas leda till några inavelsproblem. Benetton Dream är också en tämligen välbenad hingst.

Blue Hors Zatchmo:( e. Blue Hors Zack – Donnerhall – Pik Bube).
Också Zatchmo kan förväntas ta upp storleken en del, då han både är ganska stor själv (172 cm) och har stort i härstamningen. Fadern Zack brukar vara en garant för att få upp storleken. Modern Fiesta Girl är en helsyster till Don Schufro. Zatchmo har gjort sitt bruksprov i Danmark och beskrivs som en mycket okomplicerad, avspänd och ridbar individ. Dessutom är han ganska korrekt. Hans äldsta avkommor blir 2 år i år och har alltså inte varit framme till några tester ännu.

Luxus CML (SWB): (e. Florencio I – Bolero –Pajazzo).
Luxus är en svenskfödd hingst som framförallt kännetecknas av ett synnerligen behagligt temperament – Lugn och avspänd för det mesta, men ändå arbetsvillig och framåt. Han har tre bra gångarter och en god exteriör. Storleksmässigt ligger han på medel, 166 cm, och en gissning är att avkommorna också kommer att bli medelstora, utifrån hur de sett ut som föl-2-åringar. De äldsta avkommorna blir 3 i år.

Med vänliga hälsningar,

Emma Thorén Hellsten
Avelsledare
Avelsföreningen Svenska Varmblodiga Hästen


Läst 17018 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
17
2015

Hej!

Idag har jag vårstädat Loppan! Hon fick en timmes "spa-behandling" med massage, trim av svans/man/hovskägg och rykt med pälsglans tills hon sken ikapp med solen. Hon njöt ordentligt av att bli lite bortskämd, även om hon i skrivande stund säkert redan har rullat sig och har halm i luggen igen.

Hon har börjat fälla rejält nu också och hennes fina, mörka fuxfärg börjar titta fram under vinterlurvet. Hon har dock aldrig haft så fin vinterpäls som i år, det ser ut som att hon har stått täckad på box hela säsongen. Tyder på välmående och bra foder, inget som ska underskattas alltså :)

Började vårstäda vid ingången till hagen också, äntligen kan man börja mocka undan lite mer ordentligt när leran har torkat upp. Det är helt otroligt att de har flera hektar mark men ändå ska grisa ner i ligghallen eller där de äter. Undrar om man kan lära hästar att "gå på toa" på ett speciellt ställe i hagen? Vore smidigt!


Läst 14529 ggr Kommentarer Kommentera

Jag är lite efter här på bloggen, men för er som inte redan har nåtts av nyheten så korades bruksprovsvinnarna på Flyinge igår!

Bland gångartshingstarna blev det snygga fuxen Heston for U som tog hem titeln och bland hopphingstarna tyckte domarna att Bengt Nabab hade något alldeles extra. Grattis till uppfödare & ägare av dessa två!

Hela listan över godkända hingstar 2015:

Direktkvalificerade hingstar
Complete
Eclectisch
Cillarney
Clinton II
Justify AS
Prince Nandor

3-åriga hingstar
Dragon Welt
Fairway
Toronto (ex Tornado)
Total Hope
Elholms Bonito
Amplitud SD

4-åriga hingstar
Gare du Nord (ex Black Bird)
Heston for U
Bengt Nabab
Conthinder 1278
Gisborne VDL (ex Gerko VDL)
Diero Lux N 1180

5-åriga hingstar
Flambeau
Dylan N

Prestationshingstar
New Port-W
Sibelius

Jag tvingade alla erfarna och duktiga avelsmänniskor att ge mig lite input på vad jag ska ta för något på Loppan nästa betäckning och fick höra av flera att jag borde välja något med riktigt bra front efter Belissimo. Bel Air var därmed en het kandidat, men han blev ju inte godkänd så nu ska jag leta efter något annat som stämmer in på den beskrivningen! :)


Läst 14965 ggr Kommentarer Kommentera

Hela sex stycken treåriga hingstar blev godkänd i år. Här är hela listan:

Det var inga stora överraskningar för mig, Oban VH var förvisso jättesnygg och en publikfavorit från första dagen, men han höll inte riktigt måttet hela vägen ut just i år. Jag blev dock, i gott sällskap med andra på läktarna, lite förvånad över att inte Bel Air blev godkänd. Vid gångartsbedömningen sista dagen var han förvisso lite slut som artist, men det är ju inte särskilt konstigt med tanke på vilket hårt prov de gör.

På tal om det så var det också en snackis under veckan, om hur hårt treåringarna går under bruksprovet. De ska prestera sitt bästa under en lång period i den här miljön med mycket publik och andra störningar. Jag pratade med Andreas Müller, tysken som visade tre stycken 3-åriga hingstar i år, han var inte särskilt imponerad över upplägget och sa att han aldrig skulle rida sina treåringar hemma så här länge någonsin. Inte heller vid den tyska motsvarigheten till bruksprov rids de på samma sätt. Han ville också poängtera att alla hingstryttare under bruksprovet dock är fantastiskt rutinerade unghästryttare och att hästarna (förhoppningsvis) normalt inte rids så långa och hårda pass. Det är inget att ha som målbild med sin egen unghäst som amatör hemma, menade han.

Vad tycker ni? Diskutera!


Läst 12708 ggr Kommentarer Kommentera

Igår var det tema gångarter hela dagen! Precis i min smak!

De fyra- och femåriga hingstarna visades först en och en, därfefter prestationshingtarna, alla efter Susanne Gielens instruktioner. För prestationshingstarna är upplägget helt utifrån var hingsten ligger på för nivå individuellt, men unghästarna visas efter samma upplägg på den nivå som är rimligt för åldern. Stora volter med övergångar skritt/trav, längningar efter hästens förmåga på långsidorna och de ska även visas i lite längre/lägre form i trav. Alla ryttare får även göra en såkallad överstrykning, vilket innebär att man ger total eftergift i båda tyglar under några steg för att visa om hästen bär sig själv.

Jag tycker att de flesta rundor såg trevliga ut, även om det var mest hopphästar innan treåringarna entrade banan. De sistnämnda visas i grupp, vilket kan vara nog så läskigt ändå enligt vissa individer. Jag måste ändå säga att man bli lite imponerad över dessa fantastiska hästar som lyckas hålla sig så väl i skinnet under dessa omständigheter. De är ju faktiskt fortfarande bebisar!

Bland treåringarna har jag nog flest favoriter, det är en riktigt hög lägsta-nivå i år. Förutom de jag redan har skrivit om i tidigare inlägg så ser fina Fairway e.Floricello ser väldigt ut, så även Elhoms Bonito e.Bögegårdens Boney M.

Här finner ni alla startlistor och hingstarnas fullständiga stam om ni vill läsa mer.

I alla fall så blev det klart igår vilka som går vidare till Fas II:

Vad tycker ni om urvalet? Jag blev inte jätteförvånad över det mesta, även om jag såklart tycker det var lite synd att I Do Kiss inte fick gå vidare.

Sigrid och I Do Kiss precis innan de ska in på arenan.

Idag ska jag kolla på fri ridning av hingstarna i ridhusen, sedan ska jag träffa några av hingstvisarna för lite backstage-häng i stallet. Jag hoppas på lite inside om hur hingstarna faktiskt är i vardagshanteringen samt vad de har för personliga egenheter :) Följ mig på instagram för att hänga med bakom kulisserna: flowequestrian

Hörs!


Läst 11586 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
10
2015

Idag har det varit hopptema hela dagen på bruksprovet. Hopphingstarna (4-5 år + prestationshingst) har visats uppsuttna och 4-5-åriga dressyrhingstar samt alla 3-åringar har löshoppats.

Lite mer publik idag än igår då det var ekande tomt.


Jag blev väldigt imponerad över framför allt de nyblivna 4-åringarna som kom in på banan med en väldigt världsvan uppsyn, allihopa faktiskt. Inte alls bekymrade över miljön, publik, utsmyckningar eller dånande högtalare. Jag är inte rätt person att tycka till om hoppteknik, men blev väldigt fäst vid den snygga Dylan N e. Diarado med väldigt meriterat möderne. Filmklipp på honom finns på min instagram :)

Löshoppningen såg jag bara lite av, det var väldigt fint ordnat över lag men kanske lite väl mycket folk i ringen vilket gav ett lite stökigt intryck när vissa av hästarna lösgalopperades.

Blir kort uppdatering idag p.g.a lång dag i övrigt. Imorgon är det dags för gångartshingstarna att visas i sitt rätta element, ska bli så roligt!


Läst 10569 ggr Kommentarer Kommentera

Har varit på Flyinge hela dagen och sett 3-5-åringar samt prestationshingstar bedömas exteriört. Otroligt kul! Det har varit ett väldigt starkt startfält med många fina hästar, flera med väldigt intressant härstamning.

Jag har flera favoriter redan, men mest poppis hos publiken var den otroligt bildsköna Oban VH -11 e.Floricello som faktiskt var den enda som blev högljutt applåderad efter att han fått sitt omdöme.

Domarna sa att "han har det mesta man kan önska hos en avelshingst". Inga dåliga ord att belönas med alltså.

Totilas-sonen Total Hope var kul att se, han hade inte så mycket "Hej, här kommer jag"-attityd men han växer nog i sin kostym. Både hans skritt och framför allt trav var däremot jättehärlig, en filmsnutt på den finns på min instagram flowequestrian där jag uppdaterar kontinuerligt under hela veckan.

Bland femåringarna gillade jag Flambeau e.Ampere, även om han visade prov på de flesta skolor ovan mark under bedömningen.

Jag uppdaterar mer imorgon, då är det uppsutten hoppning för hopphingstarna samt löshoppning för gångartshingstarna på schemat.


Läst 13711 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.