Avelsbloggen

Hej!

Livet med fölunge är ju helt underbart! Idag har Loppan och bebis fått vara inne eftersom att vi har haft riktigt trist väder här, kallt och blåsigt som tusan. I morse tog jag dock ut Loppan ensam en sväng på gårdsplanen utanför, hon tyckte det var skönt att röra sig lite och blev inte särskilt upprörd över att hennes unge var kvar inne. Hon tittade såklart efter honom men hann till och med äta lite gräs innan vi gick tillbaks in, så det var ju inte så värst bråttom. Fölet? Ja han låg och snarkade så han märkte inte ens att morsan var borta! :) Skönt med helt ohispiga hästar i rakt nedstigande led!


Fölis, som faktiskt lyssnar till smeknamnet Frans, har fått prova på att ha grimma på sig idag. Inga som helst problem förutom att alla grimmor var för stora, jag fick knyta ihop dom lite för att det skulle funka. Frans är världens gosigaste och kommer gärna fram för att pussas. Loppan är en duktig mamma som vaktar sitt barn noga och berättar tydligt genom sitt minspel när hon tycker att de ska få vara ifred, men hon tycker för det mesta att det är jättemysigt när vi är inne i boxen och gosar med Frans och henne samtidigt. Hon älskar verkligen sitt nya liv som mamma, så fantastiskt härligt att se!




Loppan är fruuuuktansvärt kittlig kring juvret, men biter ihop så himla duktigt och piper bara till ibland när Frans är för hårdhänt eller fumlig. Imponerad över självbehärskningen!


Idag har Loppan blivit avmaskad och så har jag tvättat svansen/bakdelen på henne ordentligt med ljummet vatten och lite luktfri tvål. Frans har fått sin navelstump doppad i jodopaxbad några gånger för att undvika infektioner. Annars har vi mest gosat och jag får verkligen hålla i mig för att inte störa dom för ofta och mycket. Skulle helst lägga mig i en sovsäck i boxen inatt...!

Frans är som sagt supermysig och kontaktsökande. Alldeles nyss kvällsfodrade jag i stallet och då gnäggade han när jag öppnade boxdörren och kom sedan fram med sin lilla sötmule för att bli gosad med och pussad på. Tror jag smäller av vad gullig!


Hörni, glöm inte att läsa Birgittas superduper-inlägg om fölets första tid utanför livmodern. Tyvärr hamnade det inlägget lite i skymundan eftersom att Loppan fölade typ strax efter att jag postat det, men det är verkligen bra och viktig läsning - så missa inte! :)


Läst 11409 ggr Kommentarer Kommentera

Igår kväll, när hästarna fick sitt sista hö, gick vattnet för Loppan typ precis när jag var på väg ut genom dörren. Så bra tajming!

Loppan fölade helt okomplicerat enligt skolboken och ut kom en fantastisk fuxhingst med exakt samma tecken som Loppan - vitt på alla fyra benen och en halvmåneformad stjärn i pannan. Vilket litet mirakel!

Otroligt med instinkter, Loppan är den perfekta mamma och man såg i ögonen hur hon mognade in i mammarollen på 30 sekunder. Så himla fint att se!


Inatt fick jag chansen att sova ut, men jag vaknade såklart i alla fall i ottan så nu passar jag på att blogga, men det känns skönt att faktiskt kunna sova ett par timmar till och sen gå ner och pussa på mina fuxar! Livet deluxe!

Nu hoppas vi att Svartan blev inspirerad och också kläcker sin unge inom kort!

Vi hörs!


Läst 10627 ggr Kommentarer Kommentera

Hej från en sömnlös zoombie!

Loppan och Svartan kniper än, men de spricker snart så det kan inte dröja särskilt länge till. Det har varit världens novemberväder med nästan 0-gradigt om nätterna, så de vill väl inte sätta fölen till världen i det här rusket. Vi vakar och vakar om nätterna (och även om dagarna, fast ute i hagen), längtar efter mer normala sömnrutiner!

I väntan på föl kommer i alla fall ett riktigt bra blogginlägg från Birgitta som berättar lite om fölets första tid! Enjoy!




Oups och ursäkta!
Jag har nästan glömt bort er pga av fölvak, som inte har gett resultat ännu, samt små valpar!



Jag skulle väl berätta om mina tankar runt fölets första tid utanför livmodern. Efter födseln bör sto och föl få vara ifred så de kan knyta an i lugn och ro. Efter bara ca 10 min kan ett friskt och starkt föl visa tecken på att försöka resa sig (det kan även dröja längre). Som uppfödare är det ofta en pina att stå och titta på, fölet anstränger sig för att komma upp på långa vingliga ben vilket inte är så lätt, kullerbyttorna blir många och orken tryter. Ofta tar fölet en paus och vilar upp sig utsträckt på sidan. Det är inget att oroa sig för och man bör inte hjälpa ett friskt föl att komma upp på benen, träningsmomentet är nyttigt. För att undvika att fölen slår sig brukar vi lägga upp en hög halmsträng runt väggarna som skydd. Sen är det dags att gå in och fika en halvtimme, när man kommer tillbaka står ofta fölet upp och diar. Fölets sökande efter spenen kan också vara frustrerande att åse eftersom föl inte har någon koll var de ska söka, oftast börjar dom söka mellan frambenen ( det är då man önskar att man hade en elefant istället), sedan snuttar dom i ljumsken på stoet , kittliga märrar piper och protesterar, för att slutligen snutta på juvret utan att ha hittat spenen. Många, speciellt ungston, är spända och lite ömma om juvret, det kan då vara bra att mjölka ur stoet lite, hälla mjölken i nappflaska och ge fölet, som då blir geistig av mjölken och vågar fortsätta söka även om han har blivit åthutad. Som uppfödare ska man lyssna efter det kluckande ljud som hörs när fölet sväljer, ett kvitto på att spenen är funnen.


Vi brukar inte släppa ut fölet första dygnet, bara mamman för att stimulera sammandragningarna så att efterbörden går. Även fölets diande påverkar oxytosinhalten som gör att livmodern drar ihop sig. Ett nyfött föl har ingen uppfattning om vem som är mamma utan kan följa efter vilket stort föremål som helst. I början av min avelsbana hade jag ett föl som följde efter gårdens traktor som kom förbi…… snopet för mamman och för mig!


Det är lämpligt att släppa ut fölet första gången när det är mulet, de blir bländade av starkt solljus och det kan ta upp till 20 minuter innan de kan se igen. Ha helst fölet i grimma, men led inte i den, utan styr bara, leder gör man med ett mjukt grimskaft runt bakdelen . Håll fölet nära mammans sida, lyft och fös på bakdelen, styr med grimskaftet i grimman. Det går absolut inte att bara hålla fölet i grimma, den kommer att spjärna emot, bli rädd och kasta sig bakåt och falla omkull, detta leder till att stoet blir upprört vilket är onödigt. Skulle det vara så illa att man är själv, är det bättre att leda fölet, ett klokt sto håller sig nära sitt föl. Vi brukar släppa sto och föl på ridbanan med rejäla trästaket de första dygnen, fölen har dålig balans, skuttar, hoppar och ramlar lätt in i staketet.

De 4 första dygnen efter fölningen (anpassningsperioden)är speciellt kritiska och det gäller att vara observant på sto och föl. Håll koll på att juvret inte blir ömt och varmt (juverinflammation), att fölet diar ordentlig,  har jämn och mjuk avföring och är pigg, skuttar och busar samt sover gott däremellan.  Misstänker du att fölet har förstoppning, krystar, flaggar med svansen, diar dåligt, är trött, agera omedelbart! Umgås, så mycket stoet tillåter, med ditt föl i början så det knyter an till dig, värdefullt för framtiden. När sto och föl ska ut i större beteshage, kanske med andra ston med föl, led om möjligt stoet längs staketet innan du släpper henne. Jag hade ett sto som alltid såg till att ha fölet innanför sig så hon själv gick mellan staket och föl, klok eller slump? Klok så klart!


Nu ska jag utfodra valparna. Nästa gång ska jag berätta hur vi gör i verkligheten och inte fiktivt, HOPPAS JAG!
Ha det gott i sommarsolen (?) och njut av era fyrfota vänner, det gör jag! Hörs/ Birgitta


Läst 15276 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Här har det minsann inte kommit några föl i helgen, vilken luring! Trodde verkligen minst ett av stona skulle föla eftersom att alla ledtrådar har pekat ditåt. Det kan dock inte dröja särskilt länge till, men fler sömnlösa nätter väntar. Vi har delat upp vakandet, men jag har jättesvårt att sova mellan mina "pass" så är lite zoombie-lik om dagarna för tillfället.

I väntan på fölisar känns det i alla fall kul att kunna presentera ett riktigt fint dressyrsto i sista delen av avelsrådgivningen med SWB. Den här gången är det Christina Olsson som ger hingsttips!

Vill passa på att säga tusen tack till Emma Thorén Hellsten, Christina Olsson och Mikael Nolin som alla har varit med och gästbloggat som hingstrådgivare under våren. Superintressant och lärorikt tycker jag och säkert många med mig, inte minst alla stoägare som har fått värdefulla tips inför sina hingstval!

Ägarens egen beskrivning

Namn: Zoega DS
Född: 2010
Färg: brun
Mankhöjd: 174 cm
Ägare: Jenny Martinsson
Stam: BH Zack - Weltmeyer
Blup: http://www.blup.se/sv-SE/horses/229877-zoega-ds-swb

Zoega som 3-åring

Zoega som 4-åring

Zoega DS är född 2010 och E: Blue Hors Zack - Weltmeyer. Hon var vinnare av sitt 3-årstest och 3:e placerad i rikssto/kungakannan samma år. Hon har också gått 4-års championatet med godkända resultat.

Zoegas starka sidor är att hon har jättebra bakben, en väldigt fin modell, supertrevligt temperament, är relativt orädd och otroligt positiv. Dock är hon hög i rang och ibland lite bufflig vid annan hantering än jobb (stall, hovslagare, etc) Men så fort sadel eller träns kommer på så är hon fantastisk och gör alltid sitt bästa! Hon är verkligen avlad för sport!

Syftet är att avla fram en ny dressyrstjärna åt mig själv, men mindre variant av Zoega som passar mig bättre storleksmässigt (Zoega är ca 174 just nu). Så viktigt är mindre storlek och sen mer elastiska framben/bogar.

Så långt som prisklass har jag inte tänkt, jag vill främst hitta drömhingsten!

Expertens svar:

Zoega är ett selektionssto med mycket fin typ och tre bra gångarter. Precis den typ av sto vi vill ha i dressyraveln. Om något, så önskar du förbättra bogfriheten något, samt få ner storleken lite, då du tycker att Zoega med sina 174 cm är lite stor för dig. I all avel vill man förstärka stoets goda egenskaper och komplettera de som ev. är svaga.


Hingsten Sibelius (SWB) 1315 är en riktig liten (162 cm) ”gummiboll” med tre utmärkta kompletta gångarter, inte minst bogfria och elastiska. Jag tror han skulle kunna förstärka det positiva hos Zoega och komplettera med lite mindre storlek och mer bogfrihet på ett mycket bra sätt. Han verkar också mycket arbetsvillig och ridbar.


En annan hingst som lämnar tre bra gångarter samt mycket bra temperament, rörlighet och ridbarhet är Fürstenball. Fürstenball är inte en mindre hingst, men är heller inte känd för att avla särskilt stort. Furstenball är en etablerad fadershingst i dressyraveln. Han har själv långa och veka kotor, speciellt bak, så stoet behöver vara välbenat med ffa stark bakbens aktivitet som Zoega har. Värt att tänka på att det blir transportsperma från annat land med de speciella omständigheter det medför.

Total Hope är ett annat förslag. Han har tre mycket bra gångarter som framförallt kännetecknas av stor rörlighet och god bärighet, i synnerhet med tanke på hans unga ålder. Han ger intryck av att ha ett mycket bra och samarbetsvilligt temperament.Total Hope är liksom Sibelius en hingst av det mindre slaget, men det finns både stora och små syskon och släktingar, så storleksförärvningen är lite mer osäker när det gäller honom. Zoega DS starka typ och huvudhals bål med 9 – 8,5 i betyg torde passa Total Hopes lite kortare linjer. Det är dock Total Hopes första säsong i aveln varför det inte går att uttala sig om hans förärvning.


Den i aveln ännu unge Deodoro kan vara ännu ett alternativ. Även Deodoro är av en mindre modell, 163 cm, samt ädel och långlinjerad. Han har högt fullblodsinslag via morfadern Lauries Crusador xx. Deodoro har tre mycket bra gångarter med extra plus för galoppen. Han ger intryck av att ha god ridbarhet och samarbetsvillighet. Blod från Donnerhall via den i sporten ytterst meriterade Damon Hill i kombination med Rubinstein kompletterar Zoega DS blod med Rosseau och Weltmeyer mycket väl.  Vi vet dock ännu inget säkert om Deodoros nedärvning och det gäller även storleken på avkommorna, eftersom hans första fölårgång är född i år.


Slutligen kan även den i Sverige relativt okände Grey Flanell vara ett alternativ. Han är en ung hingst efter Gribaldi som ännu är ett ganska oprövat kort i aveln.  Kombinationen med Gribaldi blod och Zack har visat sig fungera bra i Holland då Zack ofta lämnar lite kvickhet och Gribalidi kan bidra med schwung. Även här blir det i så fall fråga om transportsperma från utlandet och hingsten är dessutom i dagsläget bara tillgänglig via ett sto licens. Den kostnaden tillkommer i så fall samt att det kan vara extra viktigt att tillförsäkra sig om skicken och hur det fungerat med dräktighet mm.

Christina Olsson





Läst 21691 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
23
2015

Hej mitt i farten!

Jag är hemma hos mina föräldrar för att hämta sängkläder och äta något lite snabbt. Inatt sover jag nämligen i gäststugan vid stallet eftersom att Loppan visar alla tecken på att fölet är på väg ut :)

Hon har släppt bäckenbanden, läcker mjölk, har vaxproppar, lägger sig ner och ville inte vara ute i hagen i morse. Det vore faktiskt typiskt Loppan att frångå normen och föla mitt på ljusa dagen, men jag hoppas hon kniper tills jag är tillbaks i stallet igen i alla fall. Hon har alltid tytt sig till sina människor i svåra stunder och litar på att vi ska hjälpa henne genom jobbiga situationer, det här verkar inte vara ett undantag. Hon vill helst inte att vi ska lämna boxen alls!

Även Svartan verkar vara på G, så om vi har tur kanske vi får två föl i helgen (om det inte är falska alarm förstås). Hur spännande som helst :)


Följ flowequestrian på instagram för "live-uppdateringar"!


Läst 13914 ggr Kommentarer Kommentera

I den sjätte och näst sista delen av avelsrådgivningen är det Emma Thorén Hellsten som tipsar om passande hingstar till stoet Dream Purple Music. Stoet, som kallas Hedda, är ju min bloggkollega Sara Ekmans häst så det är lite extra roligt att få presentera just det här inlägget :)

Jag får förresten fortfarande en del mail från er läsare som också gärna vill ha rådgivning om hingstval. Anmälan till den här rådgivningsserien med Mikael Nolin, Christina Olsson och Emma Thorén Hellsten som har gästat avelsbloggen under våren är dessvärre stängd och endast ett sto är kvar att presentera. Om man är medlem i SWB kan man dock alltid få hjälp med rådgivning, läs mer om det här:

http://www.asvh.se/avel/avelsradgivning

Ägarens egen beskrivning

Namn: Dream Purple Music
Född: 1999
Färg: brun
Mankhöjd: 162 cm
Ägare: Sara & Beata Ekman
Stam: Rhoman Rule xx - Ben Purple
Blup:
http://www.blup.se/sv-SE/horses/160662-dream-purple-music



Hedda har placeringar i hoppning tom 140. Hedda har ett enormt bra tävlingshuvud och är
alltid pigg och villig. Är en kvick och vändbar häst. Snabb i både huvud och ben.
Stannar aldrig och är inte tittig utan en modig häst. Har tidigare gått
fälttävlan på ** nivå.
Har deltagit i Falsterbo Hunting med vinst 2012.
Har ingen talang för dressyr över huvud taget. Är svår och ovillig att gå i korrekt dressyrform.
 
Hedda är ca 162 hög och vill inte att avkomman blir lägre utan gärna 165.
Hedda har lite humör och kan vara grinig mot andra hästar men är inte högst i rang av de fyra  vi har hemma.
Hedda har dessutom lite karprygg vilket vi vill ha bort på avkomman.
Hon har dessutom dålig hovkvalitet med tunna sulor.

Vi vill behålla avkomman och tävla hoppning med den. Skulle väl uppskatta lite mer ridbarhet
i markarbetet men att den får samma fina inställning och temperament som Hedda har är det viktigaste.
 
Då Hedda inte har haft föl innan och nu har hunnit bli 16 år är det viktigt med en hingst som har
hög dräktighetsprocent. Då det säkert kan bli frågan om flera försök innan hon tar sig faller alla
utländska hingstar bort. Skulle föredra en hingst där man kan skicka henne till stationen så att det
blir färsk sperma A1.
 
Ser fram emot spännande tips ifrån er.


Expertens svar:

Dream Purple Music är ett mindre sto med högt fullblodsinslag som är välmeriterad upp till Msv hoppning. Styrkorna är att hon är kvick och modig och hon har dessutom hållit för tävling i många år. Stort fullblodsinslag är alltid välkommet, i alla fall när det finns i ett sto som också har presterat väl.

Hon behöver kompletteras med hingstar som har scope, och gärna en god rörlighet i sin kropp, samt bra inställning, för att förstärka den goda inställning som du beskriver att Deep Purple Music redan har. Till att börja med har jag valt hingstar som förärver sig större än genomsnittet, eller som kan förväntas göra det samt som har normal till god fertilitet, eftersom detta var två egenskaper du tryckte på särskilt.

Jag har inte lagt någon vikt vid gångarterna, utöver galoppen, men valt hingstar som har och förärver/förväntas förärva gott temperament och ok ridbarhet. Alla tre hingstarna har internationella prestationsstammar med avseende på hoppning.
 
Hasard 1645  http://blup.se/sv-SE/horses/205123-hasard-swb. Mycket fin hoppteknik och bra galopp. Mycket bra i huvudet, cool, men framåt. En av de mest framgångsrika 7-åringarna 2014 med Niklas Arvidsson. Bästa SWB-häst vid UVM i Zangersheide (3:a). Välbenad. Hög dräktighetsprocent. Normalstor, men med föräldrar som lämnat storlek över genomsnittet, så vi förväntar oss att avkommorna åtminstone inte blir små. Äldsta avkommorna blir 2 år i år.
 
Favorit Ask http://www.blup.se/sv-SE/horses/225286-favorit-ask, går visserligen på importerad sperma, men har haft bra dräktighet på det. Han är hög och verkar förärva storlek, men avkommorna ser generellt sett inte tunga ut. Han kan också ge bra scope. Tror det skulle komplettera Dream Purple Musics kvickhet och storlek bra.
 
Bravour http://www.blup.se/sv-SE/horses/213487-bravour hade sin första årgång till 3-årstest förra året. De verkar bli klart större än genomsnittet, hoppar bra med bra scope och inställning samt har ofta bra galopp.
 
Lycka till!
 
Mvh,
Emma


Läst 18198 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
14
2015

Hej!

Svartan & Loppan flyttade ju in på "BB" förra veckan och de verkar faktiskt tycka att det är ganska skönt att vara innehästar just nu. De går fortfarande ute långa dagar i sin fantastiska beteshage så klart, men om kvällarna kan jag surfa in och se dem stå och halvsova i sina mysiga halmbäddade boxar.

(Ja, det är ju helt onödigt att kolla dem nu eftersom att det inte riktigt är dags än... Men jag kan liksom inte låta bli på grund av mysighetsfaktorn att sitta hemma i soffan och höra Loppan tugga hö)


Förutom att installera kameran förbereder vi inför fölningarna genom att till exempel se över stallapoteket. Birgitta har ställt in en akutväska i stallet, naturligtvis lite skräddarsydd för ändamålet.

Microlax & nappflaska - kanske inte de annars mest nödvändiga sakerna att ha i en akutväska. Dock viktiga prylar i en fölanpassad variant!

Loppan må vara smällfet och lite klumpig, men hon verkar inte vara ett dugg bekrymrad över sitt tillstånd. Hon chillar sig igenom dagarna som en riktig semesterfirare!

Ni vet väl att ni kan följa oss på instagram också? Flowequestrian heter kontot och jag kommer säkert att vara lite snabbare med föluppdateringar där än här när det väl smäller!


Läst 15942 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
10
2015

Hej!

Idag har Svartan & Loppan flyttat in på "BB". I det lilla stallet med två enorma fölboxar & en avvänjningsbox har det inte stått några hästar på ett tag, så Birgitta & Per har ägnat ett par dagar åt att göra allt skinande rent med högtryckstvätt och de har också smårenoverat, eller som Birgitta säger; "Loppan-säkrat" stallet. Loppan är en ganska klumpig och klantig inidivid som gärna snubblar, tuggar och drar i det mesta, så allt måste vara riktigt bra ordnat för att undvika skador på såväl häst som inredning... :)

Lilla fölgrimman redan på plats, så klart! <3

Vi (det vill säga min pappa) har också ordnat med övervakningskamera och router i stallet, så nu kan jag sitta hemma i Stockholm och via min mobil se de blivande morsorna äta sin kvällsmat 10 mil bort. Dagens teknologi, helt amazing! Kameran är superskarp även när det är kolsvart och den går att rotera 360 grader, så man kan styra den (från mobilen) mellan boxarna och även zooma in som man själv behagar. Så himla smidigt (är inte avundsjuk på er som födde upp hästar innan liknande övervakningsutrustning fanns)!

Loppan är så himla gosig nu! Har hört om vissa hästar som blir lite tjuriga och introverta i slutet av sin dräktighet, men Loppan är tvärtom. Hon skulle helst vilja krypa upp i knät på en och bara myyyysa, hon vill helst ha mulen i ens hår jämt och igår slickade hon mig i hela ansiktet när jag gick in i boxen. Tokig men gullig! Blank och tjock är hon också, eller vad tycker ni?




Läst 14021 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
03
2015

Hej!

Nu är det inte så jättelångt kvar tills vi får veta vem det är som ligger och växer i Loppans stora mage. Så himla spännande att se vad det är för liten individ :)

På gården förbereds det för fullt inför ankomsterna! Per & Birgitta har börjat renovera och fräscha upp lite i lilla fölstallet där brudarna ska få flytta in ganska snart. Idag fick jag hjälp av min väldigt tekniska pappa att hitta en bra lösning för kameraövervakning som kan kopplas till mobilen, så att vi har koll 24/7 när det väl gäller. Jag flyttar också ut på landet när det börjar närma sig fölvak, för mig känns det nästan som en liten mini-semester trots förmodad sömnbrist och annat slit!

Just nu går stona i en fantastisk beteshage om dagarna, tas in på box för att kollas & äta kraftfoder och sover sedan ute i en avgränsad del av lösdriften. De trivs rätt bra med livet och verkar inte speciellt besvärade av sina stora magar, tvärtom så rusar de obehindrat i full galopp så fort man ropar. Loppan har i vanlig ordning blivit lite svullen bakom ganascherna av gräset (det blir hon varje år när hon vänjs in) men annars mår de verkligen tipptopp!

I bakgrunden ser ni en liten del av deras härliga beteshage! Det går ingen nöd på dessa damer direkt.. :)


Läst 13646 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.