GHS-kollen 2012

Göteborg Horse Show 2012

Välkommen till Hippsons sajt för Göteborg Horse Show 2012. Här får du personliga rapporter från bloggare på plats, bilder och mycket annat.


FEB
24
2012

Let's celebrate!



  
Mellan 1,50-klassen och dess prisutdelning passade Göteborg Horse Show - och speakern Jessica Almenäs - på att hylla Jerringpristagaren Rolf-Göran Bengtsson. Han tackade alla som röstat på honom och rev ner tävlingens största applåd hittills. Igen - grattis Roffe!
  
PS till Jessica: När får vi se herr Bengtsson i Let´s Dance?


Läst 14795 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
24
2012

Åter tyskt i topp


 

Ännu en gång fick publiken lyssna till den tyska nationalsången i Scandinavium. Den här gången var det Christian Ahlmann som hyllades som vinnare. Han var nämligen snabbaste ryttaren i mål när 1,50-klassen avgjordes på fredagskvällen.
– Det är väldigt kul att vara här! Tävlingen är bra för hästarna och publiken är fantastisk, säger den erfarne ryttaren när han tar emot förstapriset.
Förra året vann Christian världscupfinalen på just Taloubet Z.
 
Bäste svenske ryttare blev Rolf-Göran Bengtsson på Casall La Silla som red en riktigt fin runda över de tolv hindren, men det gick inte tillräckligt snabbt för att räcka till topp tre.
Detsamma kan man säga om flera av de svenska ekipagen.
 
Fina nollrundor, men är det speedklass måste man också lägga upp ett tempo därefter. Därför kunde varken Angelica Augstusson på Mic Mac du Tillard, Henrik von Eckermann på Allerdings, Linda Heed på Bee Wonderful eller Peder Fredricson på H&M Cash in vara med och konkurrera om plats på prispallen, trots att de var felfria i mål.
 
För Lisen Bratt Fredricson och Niklas Arvidsson blev det fyra fel var, Douglas Lindelöw fick två nedslag. Det var inte heller Malin Baryard Johnssons afton, hon red in på 16 fel med ”Räven”. Lotta Schultz valde att utgå efter flera rivningar och ett stopp.
 
För fullständig resultatlista, klicka här!

 

Henrik von Eckermann nollade, men red inte tillräckligt snabbt på Allerdings.


Lisen Bratt Fredicson på Matrix hade fyra fel.


Rolf-Göran Bengtsson och Casall La Silla slutade på en sjätte plats.


Malin på Räven, totalt 16 fel.

 

Peder Fredricson och Cash in fick till en riktigt fin runda.


Snabbast var han, tyske Christian Ahlmann!


Niklas Arvidsson och Click and Cash fick fyra fel.


Angelica och Mic Mac var snabba och felfria, men det räckte inte ända fram.


Douglas Lindelöw hamnade på en 31:a plats med sina åtta fel.


Läst 17073 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
24
2012

Patrik och Toy Story vann!



 
Det blev en överlägsen seger för Patrik KittelToy Story i fredagens Grand Prix-klass. Ekipagets harmoniska ritt gav 75,021 procent - vilket är "personbästa" för Toy Story och nästan tre procent bättre än tvåan Lone Jörgensen. Med andra ord höll Patrik för favorittrycket.
- Jag förväntar mig aldrig något när jag tävlar. Man hoppas alltid på det bästa, men vet aldrig med hästar. Toy Story gjorde en härlig runda, jag hörde att många hästar var spända där inne, säger den glada segraren efteråt.
 Patrik berättar att det alltid är lite extra nervöst att tävla på hemmaplan, man vill så gärna göra bra ifrån sig.
- Jag minns ju hur jag själv satt här på läktaren i Scandinavium och drömde när jag var ung. Och första gången jag tävlade här kom jag sist, så det har hänt lite sedan dess!
 

 
Några reagerade kanske på att Patrik Kittel ropades upp som delägare av Toy Story i högtalarna. Är det inte hustrun Lyndal Oatleys häst?
- Jag önskar att jag hade haft pengar att köpa honom... Men det är faktiskt så att min svärfar gav mig en liten del av Toy Story, så att jag skulle kunna skrivas in som ägare i passet. För att man ska få tävla en häst i OS måste den vara delägd inom landet innan årsskiftet. På det här sättet har jag en backup i Toy Story, i fall att något skulle hända med Scandic. Jag är så tacksam för att jag får rida honom, jag känner att jag måste göra något riktigt fint för mig fru nu, skrattar Patrik. 
Att Lyndal inte rider Toy Story själv, fast hon faktiskt har OS-kvalat för sitt land Australien, beror på att hästen har visat sig vara lite för stor och stark för henne.
- Min fru är väldigt nätt byggd, så han blir lätt lite för lång när hon rider. Efter London kommer han troligtvis att vara till salu igen.
 

 
Patrik ombeds jämföra sina båda topphästar Scandic och Toy Story. Han svarar med ett leende:
- Jag jämför aldrig mina hästar. Men medan Scandic exempelvis kan vara rädd för applåder så blir Toy Story bara bättre ju mer det klappas, han älskar det. Toy Story behöver mycket stimulans och variation, medan Scandic gillar rutiner. En likhet mellan dem är att båda verkligen vill hjälpa mig och vill göra sitt bästa inne på banan. 
Även om Toy Story går väldigt bra just nu tvekar inte Patrik om vilken av hästarna han vill rida i OS - Scandic. Hingsten är i och för sig skadad, men det har visat sig inte vara så allvarligt som befarat.
- Han skrittas och går på spa just nu, men bör vara igång tills utomhussäsongen startar. Scandic behöver gå åtminstone två eller tre tävlingar innan OS för att vara i perfekt form, förklarar Patrik.
 

 
Många lade säkert märke till att Patrik Kittel hade hjälmen på under prisutdelningen.
- Jag känner inget tvång att ha hjälm, men sätter på den så fort jag inte känner mig helt säker i sadeln. Det är jättebra att fler och fler rider med hjälm och det är verkligen något jag rekommenderar. Men personligen tycker jag inte att man ska tvinga någon som är över 18 år, vid den åldern får man ju både rösta och gå på systemet. Och inne på banan har jag gärna hatten kvar, där tycker jag att det ska vara valfritt precis som nu.  
Nu väntar morgondagens kür och så småningom världscupfinal för Patrik och Toy Story. Men han tror inte på någon seger i finalen.
- Alla som startar kan naturligtvis vinna, men man ska vara realistisk. Adelinde på Parzival är ett väldigt starkt kort. Hamnar jag topp-sju är jag nöjd, säger han.
 
Tillbaka till dagens Grand Prix-klass, hur gick det för övrigt? Jo, tvåa kom danska Lone Jörgensen på FBW De Vito.
- Det trodde jag inte, min häst är väldigt ung. Extra fantastiskt var det med tanke på att vi har haft honom sedan han var föl. Det är väldigt emotionellt för mig att rida den här hästen, säger en lycklig Lone.
  


Trea kom britten Richard Davison på Hiscox Artemis.
- Jag fick en chock när jag kom in på banan! Min häst var jättefin på framridningen men när jag red in blev han supertittig. Jag fick verkligen rida rumpan av mig. Men jag är väldigt nöjd med det hästen gjorde mellan att den tittade. Det är härligt att rida här i Göteborg, det är som en popkonsert, skrattar han.
Richard är en sann entertainer och hans kür i morgon blir något alldeles extra. Musiken är nämligen sammansatt av inga mindre än teamet bakom världsstjärnan Robbie Williams.
- Min hästägare känner Robbie. Så hans team har fixat musiken, med symfoniorkester och allt. Jag är självklart överlycklig för att jag har fått den här hjälpen. Och så är jag glad för att jag inte har behövt betala för den, det hade nog blivit dyrt...
  
Se resultatlistan här!


Läst 16276 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
24
2012

Bångstyriga landslagsryttare


 


Sylve tittar på framridningen tillsammans med Lisen Bratt Fredricson.
  
I går berättade förbundskapten Sylve Söderstrand för Sporthästen.se att man bestämt att landslagsryttarna ska ha hjälm på sig på tävling, hela tiden de sitter till häst. Något som inte ens "de gamla rävarna" ska ha haft några invändningar emot. 
 

I morse fångade dock Havrepappa Peder Fredricson på bild utan hjälm under morgonträningen och när vi besökte framridningen vid lunchtid satt även Rolf-Göran Bengtsson hjälmlös i sadeln. Man brukar säga att det är svårt att lära gamla hundar att sitta, Sylve verkar definitivt inte ha full pli på sin kennel!
 

De yngre "valparna" är lydigare - här rider Angelica Augustsson fram.
 

Kanske dags för Rolfs mamma Elsa att ryta till?
 
Skämt åsido. När framgångarna kommer är medaljens baksida att man är påpassad och blir fotograferad hela tiden, det måste de svenska ryttarna inse. I en tv-intervju för länge sedan berättade Oprah Winfrey att hon aldrig äter eller kramar någon offentligt, eftersom det alltid står en paparazzi beredd att föreviga det hela.
Riktigt så illa är det givetvis inte för de svenska ryttarna. Men inne på tävlingsområdet är de i allra högsta grad kändisar - och bevakas därefter.

 


Läst 16952 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
24
2012

Vive la France!



 
Fredagens första klass, en 1,40-speedhoppning, vanns av fransmannen Philippe Rozier på fantastiske Ideal de Roy. Valacken är något av en fransk Tamina, en riktigt rosettplockare i speedklasserna.
- Han vinner en eller två tidshoppningar varje tävling. Det här är Ideal de Roys 97:e seger, berättar en stolt Philippe.
Själv kommer han till Göteborg varje år, han säger att han älskar publiken och att organisationen verkligen är super.
- Enligt mig är det här en av de fem båsta tävlingarna i världen.
 
Tvåa i klassen blev Nina Fagerström på Mouse från Finland, som nu ligger riktigt bra till för att ta hem den bil som går till meetingets bästa speedryttare.
 
Bästa svensk var Douglas Lindelöw och Balahe på tredjeplatsen - som var felfri på en riktigt bra tid. Stoet var som synes riktigt taggat på prisutdelningen!
 

 
Fullständig resultatlista


Läst 13546 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
24
2012

Dagens program, fredag 24/2





Kl. 10:00
INTERNATIONELL HOPPNING
Internationell hoppning 1,40m. Denna klass räknas in till det sammanlagda tidshoppningspriset.

C:a kl. 12:00 
SHOW - MOUNTED GAMES
Fyra lag tävlar i ponnystafett.

C:a kl. 13:00 
REEM ACRA FEI WORLD CUPTM DRESSAGE GRAND PRIX
Dressyreliten rider Grand Prix-program samt påverkar startordningen inför lördagkvällens Kür.

Kl. 18:00
INTERNATIONELL HOPPNING
Hoppklass med mycket prispengar, 1,50m. Denna klass räknas också in till det sammanlagda tidshoppningspriset. Syntolkas.

C.a kl. 20:20 
SHOW - PAS DE DEUX
Pas de Deux med godkända ponnyhingstar.

C:a kl. 20:30 
SHOW - HORSES & DANCE
Avantgarde Horses & Dance

C:a kl 21:20 
INTERNATIONELL HOPPNING
Internationell hoppning 1,45m. Grundomgång med en omhoppning.


Officiellt program på www.goteborghorseshow.com
Officiellt program i mobilversion

 


Läst 13697 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
23
2012

Tyskt i topp i 150-hoppningen


Torsdagkvällens storklass över 150-hinder blev utan svenska placeringar. I stället var det tyskt och franskt i topp.

Marco Kutscher var snabbast i omhoppningen och red hem 99 000 kronor på Satisfaction.

 

En ganska tuff grundomgång ställde till det för flera av svenskarna.

Douglas Lindelöw rev snöpligt sista hindret, medan Henrik von Eckermann fick ett pet på den näst sista oxern. Angelica Augustsson på LB Sir Singular drog på sig sammanlagt tolv fel och Malin Baryard Johnson fick två nedslag, hon såg minst sagt missnöjd ut med den prestationen när hon lämnade banan.

 

17 ryttare kom dock till omhoppning, varav tre svenskar.
Lisen Bratt Fredricson på Matrix, Peder Fredricson på H&M Cash in och Rolf-Göran Bengtsson på Ninja La Silla var svenskarna som stod pall i grundomgången. Väl där fick Rolf-Göran och Lisen fyra fel var, medan Peder fick två pet.

I topp fick vi i stället se tysken med en imponerande meritlista, Marco Kutscher på Satisfaction. På andra plats kom fransmannen Jerome Hurel på Ohm De Ponthual och trea blev ingen mindre än tyske veteranen Ludger Beerbaum på Chaman. Först på en åttonde plats hittar vi Rolf-Göran som blev bäste svensk.
Marco Kutscher har bland annat EM-guld individuellt och i lag 2005, samt OS brons individuellt och i lag 2004, i torsdagkvällens storklass red han hem inte mindre än 99 000 kronor.

Rolf-Göran Bengtsson och Ninja La Silla svängde för snävt över det här räcket – och drog med sig en bom.

 

Lisen Bratt Fredricson och Matrix kom till omhoppning efter en fin grundomgång, men fick där en rivning och slutade sedan på en nionde plats.

 

Även Peder Fredricson kom till omhoppning men fick där liksom Lisen och Rolf-Göran fyra fel.


Läst 17392 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
23
2012

Det höll hela vägen för Louise!


Louise vann både förmiddagens kval och kvällens final i Morgondagens vinnare.
 
Ekipage efter ekipage rev ut sig i grundomgången, Karl-Jakob Ingvarsson på Cafino kom in som nummer åtta på banan och blev den första nollan. Sedan skulle nästa nolla dröja ända till den sista ryttaren ut på banan, vinnaren i förmiddagens kvalomgång, Louise Torgersen på Alisia.
 
Efter hennes felfria runda gjorde de båda upp i en spännnade omhoppning. Karl-Jakob var först ut och red riktigt snabbt, men tog tyvärr med sig en bom ner. Louise gick också ut hårt, att hon inte tänkte ta det lugnt och rida för en säker nolla var tydligt.
- Man vet aldrig om man river så jag red som om jag var tvungen att slå Karl-Jakob i tid, sade Louise senare.
Hon red dock omhoppningen felfritt och stod därmed som totalsegrare i Morgondagens vinnare.
- Jättekul och spännande att vara här, sade Louise, som har varit publik i Scandinavium under hela sin uppväxt. I år var första gången hon var här som ryttare.
- Jag brukar inte bli så nervös men det är stort att rida i Scandinavium, sade den lyckliga vinnaren.
 
Uppladdningen i Norge förra helgen, med en vinst i en Grand Prix-klass för juniorer, betalade sig fint.
- Vi är i bra form, konstaterade Louise.
Det tioåriga stoet, Alisia, har hon ridit ungefär ett och ett halvt år nu. 
- Hon är pigg att rida och snäll att ha med sig på tävling.
Nu satsar Louise på att rida SM om ett par veckor, sedan väntar förhoppningsvis EM senare i sommar. 
 
Sara Andersson blev trea i klassen, hon fick fyra fel i grundomgången, men var nöjd med sin insats ändå.
- Det är roligt att rida här, sade hon.
Karl-Jakob är veteran när det gäller att rida i Scandinavium, han är nämligen här för fjärde året.
- Första gångerna var det ganska nervöst men nu känns det mest som en kul grej att rida här, sade han.


Lycklig segrare i Morgondagens vinnare blev Louise Torgersen på Alisia.

 


Louise nollade i omhoppningen, medan Karl-Jakob fick ett pet.

 


Förra årets segrare, Karl-Jakob Ingvarsson, fick nöja sig med en andraplats i Morgondagens vinnare.
 
Fullständig resultatlista


Läst 16007 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
23
2012

Ludger Beerbaum – noggrannhetens mästare



 
Torsdagens höjdpunkt här i Scandinavium var hopporaklet Ludger Beerbaums clinic. Inga mindre än Angelica Augustsson och Douglas Lindelöw red för Ludger - det visades uppvärmning, markarbete över bommar och så småningom banhoppning.

 
Det som genomsyrar Ludger Beerbaums system är noggrannhet i grundarbetet.
- Jag vill visa hur viktigt det är att jobba med det som är basic. Det är inte så viktigt att vinna från början med en ny häst, lägg tid på att jobba med hästen i stället. Det får du igen sedan, säger han. 
Inledningsvis fick ryttarna värma upp hästarna och försöka att få dem att koncentrera sig på "piloten" i stället för på omgivningen. Något som inte var helt enkelt för Angelicas lånehäst, som var minst sagt stirrig. 
- Det är viktigt i en sådan här situation, när hästen är spänd, att ryttaren inte blir nervös och stressad. Angelica har stor hjälp av sin rutin, hon är lugn och ger hästen tid att slappna av, berömmer Ludger.
 
Förbered ordentligt
Under tiden fick Douglas rida övergångar, tempoväxlingar och så småningom ett par galoppombyten. I bytena stötte han på problem, först med att hästen bytte orent och sedan med att den förekom honom och bytte innan hjälpen.
- Så får det inte bli. Byt inte bara, utan förbered bytet genom att samla galoppen. Och stå inte upp i stigbyglarna utan sitt ner på hästen, instruerar Ludger.
Noggrannheten, att inget får ske hafsigt eller oförberett, återkommer han till flera gånger under clinicen. Över huvud taget känns Ludgers system mycket mer dressyrnära än vad svenska hoppryttare kanske är vana vid. Du ska kunna sitta ner på hästen och inverka, innan du börjar hoppa. Först när sitsen är stabil kan du rida med kontroll på ett hästvänligt sätt. 
- Du ska rida på det sätt som är det bästa möjliga för hästen, för dess temperament och ridbarhet, förklarar han.
 
Ett fullständigt referat från clinicen kommer senare här på Hippson.se.


Läst 17608 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
23
2012

Lasse Anrell träffade Rolf-Göran Bengtsson




När Jerringpriset gick till "Roffe" frågade sig Lasse Anrell i en krönika i Aftonbladet: "Vem fan är Rolf-Göran Bengtsson?" Lasse tyckte att hästen borde ha fått priset eftersom det ju är den som gör jobbet. Det ledde till den mest högljudda debatten om ridsport i medierna på mycket länge. Nu har de båda herrarna träffats under Göteborg Horse Show.
 
Se klippet i Hippson-TV


Läst 16338 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.