GHS-kollen 2014

Göteborg Horse Show 2014

Här samlar vi allt från Göteborg Horse Show 2014. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


FEB
28
2014

FEI-TV intervjuar dressyrens vinnare


John Kyle från FEI-TV är på plats i Göteborg för att ge tittarna det bästa från både dressyrens Reem Acra FEI World Cup Dressage och hoppningens Longines FEI World Cup™.
  
Under eftermiddagen har teamet intervjuat en riktigt lycklig Jessica von Bredow-Werndl som pratar varmt om sin fina svarta hingst, Unee BB. Patrik Kittel berättar om sitt schema för Toy Story och hur han delat upp tävlingarna när Scandic varit frånvarande. Något som är otroligt imponerande och inspirerande är att höra Nanna Skodborg Merrald berätta om sin karriär så här långt.

  
Missa inte klippen nedan:


Läst 6159 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2014

Fredag: Emanuele vann i premiären


  

Italienske Emanuele Gaudiano red så att det skvätte om Cocoshynskys hovar, och gav publiken en rejäl uppvisning i extrem kvickhet - i sista klassen på fredagskvällen.

 

Två svenska ryttare fanns med till omhoppning i klassen, som hade totalt 31 starter. Den gick över 1,45-hinder med grundomgång och omhoppning. Johan Lundh på Stenhaga Anders Wictor L fick, som flera andra ryttare, ett enda nesligt tidsfel i grundomgången och missade på så vis omhoppningen.

 

Men med dit var Linda Heed på Bee Wonderful och Henrik von Eckermann på Savita 2, tillsammans med fyra andra internationella ryttare. 

Henrik fick ett nedslag i omhoppningen medan Linda Heed lotsade Bee Wonderful runt felfritt.

Luciana Diniz red OS-hästen Lennox och visade var skåpet skulle stå, men så kom klassens sista ryttare in. Och satte nollan och en ännu snabbare tid.

– Det är första gången jag rider här och det känns väldigt roligt att få vinna, säger Emanuele under segerintervjun vid prisutdelningen. 

Det var en riktigt häftig ritt han fick till, som avslutades med att han slängde sig över mållinjen med tappade stigbyglar. Dessutom bjöd han på ett extra fartfyllt ärevarv gånger två.

 

Linda slutade på en fin fjärdeplats medan Henrik kom sexa.

 

Här hittar du fullständigt resultat.


Emanuele under sitt fartfyllda ärevarv.
  


Portugals Luciana Diniz och Lennox var så här glada efter sin nollrunda i omhoppningen.
  


Tummen upp för Linda Heed!
  


En riktigt snabb omhoppning blev det för Linda och Bee Wonderful.
  


En röd rosett till Linda.
   


Henrik von Eckermann fick nöja sig med en vit rosett.

 

Text och foto: Ida Röök


Läst 4920 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2014

Med fokus på Sveriges vanvårdade hästar


Klicka på en bild för att starta bildspelet.


Förra årets show från H&M We Love Horses var en fartfylld fest, som kallades för Bloggkampen. I år byttes detta ut och i stället blev det en stund av allvar inne på arenan - som berörde.
 

Läktarna var nästintill fullsatta när Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson bad publiken att titta upp mot jumbotronen för att se en film.

Ordförande Carina Nordell från Svenska Hästars Värn berättar om några av hästarna som organisationen har räddat - och vi tittare bjuds på härliga bilder från Malins och Peders besök hos de nu välmående hästarna hos sina fodervärdar.
  

En häst från Svenska Hästars Värn lämnades under showen till sin nya fodervärd och in på arenan kom även en äldre, välmående häst som räddades får några år sedan. 


Hippson har tidigare uppmärksammat kampanjen "Låna ut din status och rädda en häst". På söndag är det dags att stänga kampanjen och räkna ihop hur många dagar ni läsare har hjälpt hästarna med akuthem. Just nu är det över 400 nätter!
  
 


Läst 6895 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2014

Tolv svenskar får rida världscupen – om de vill



Malin Baryard Johnsson och Tornesch var klara sedan tidigare.
    
Efter fredagskvällens 1,50-hoppning är det klart vilka ryttare som kvalificerat sig till söndagens världscup. Och glädjande nog är det hela tolv stycken svenskar, det vill säga alla som kommit till start exklusive Henrik von Eckermann som avstår.
  
Här är hela listan:
Emma Emanuelsson
Douglas Lindelöw
Jens Fredricson
Peder Fredricson
Malin Baryard Johnsson
Johan Lundh
Linda Heed
Niklas Jonsson
Helena Persson
Niklas Arvidsson
Nicole Persson
Jenny Johansson 
   


Läst 5687 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2014

Fredag: Fyra svenska 1,50-placeringar


Det blev inga framskjutna placeringar för svensk del i fredagskvällens största hoppklass, en 1,50 på tid – med kvalmöjlighet till söndagen världscupklass. Det föll en hel del bommar, men roligt var förstås att både Henrik von Eckermann på For Sale 6 (sexa i resultatlistan) och Niklas Jonsson på Caral (åttondeplaerad) gick nolla. Även två svenska fyrfelare, Peder Fredricson på H&M Sibon (9:a) och Jenny Johansson på Caleno 3 (tolva) fick med sig prispengar hem.  
  
Vann klassen gjorde Simon Delestre på lilla med supersnabba Ryan Des Hayettes.
  
Fullständigt resultat
   
 


Läst 4814 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2014

Rolf-Göran Bengtsson är på bättringsvägen



  
Under fredagen kom Rolf-Göran Bengtsson på besök hit till pressrummet i Göteborg, för att berätta mer om läget med sin skadade ljumske.
– Jag mår ganska bra och är helt klart på bättringsvägen. Benet känns relativt stabilt, säger han.
  
Rolf-Göran berättar att han besöker rehabkliniken på Universitetssjukhuset i Hamburg i stort sett varje dag, besöken tar fyra timmar inklusive den ganska långa resan.
– Så jag har fullt upp med att ta hand om mitt ben, jag ligger inte på soffan…
Målet är att han ska kunna göra en första tävlingsstart i slutet av mars, men än så länge rider han inte alls.
– Men vi tar regelbunden magnetröntgen för att se hur läkningen fortskrider. Och ljumsken är egentligen bättre nu än vad den var i början på januari när jag gjorde clinicen på Flyinge.
Det har varit en hel del turer i höst. Comebacken i Basel gick fint, men sedan kom det ett bakslag i Leipzig där Quintero tog ett konstigt språng på framridningen.
– Då fick vi börja om från början en gång till. Den här gången sitter inte muskelskadan på exakt samma ställe, men den är närliggande. 
  
Hästarna tränas för fullt
Trots att Rolf-Göran själv inte rider är hästarna i strålande form.
– Jag har ett jättebra team som rider dem åt mig. Det gör de ju i vanliga fall också när jag är iväg på tävlingar, så enda skillnaden är att de även får hoppa dem nu. Jag står på marken och kommer med glada tillrop.
Quintero har till del fått skulden för att skadan gick upp. Men är det säkert att detta inte hade skett ändå?
– Nej, det kan man förstås inte veta. Men så som han använde sin kropp över hindren var man tvungen att hålla sig väldigt fast för att inte flyga upp i taket. Och just nu klarar jag inte det, därför var vi tyvärr tvungna att pensionera honom.
  
Tror mycket på Unita Ask
När Rolf-Göran ändå är på plats passar vi givetvis på att fråga om Unita, som Stutteri Ask säkrat till hans fortsatta satsning.
– Jag ser en finfin framtid tillsammans med henne. Hon är tio år i dag och vi hade henne redan som unghäst. Sedan blev hon såld till en av Bo Kristoffersens elever som haft mycket framgång med henne, men nu ska hon studera mer på distans och därför ville hon sälja.
Rolf-Göran berättar att Unita är försiktig, har kapacitet, är trevlig att rida på och har rätt inställning. Det bådar riktigt gott inför framtiden! Fortsätter hon att utvecklas så här kan hon vara en häst för VM, om Casall till exempel skulle vara skadad.
Men lika viktigt som att hästarna utvecklas är förstås att Rolf-Göran nu tar hand om sig, så att ljumsken inte går sönder igen.
– Det gäller att värma upp ordentligt, försöka vara rädd om sig själv och kanske inte rida de vildaste unghästarna, säger han.
  
Text & foto: Anki Yngve   

  

Kompanjonen Bo Kristoffersen var också på plats. 
   


Läst 5867 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2014

Nöjd med andraplatsen: "Toy Story gör alltid sitt bästa"



  
Patrik Kittel var inte speciellt besviken över att ha blivit slagen av tyska Jessica von Bredow-Werndl i fredagseftermiddagen världscup-GP.
– När man har en häst som ger en så bra känsla som Toy Story gjorde i dag, då spelar det inte så stor roll om man blir femma eller vinner. Jag är väldigt nöjd med min häst.

  
Dagens segrare, unga Jessica von Bredow-Werndl, berömmer både på prisutdelningen och på presskonferensen efter klassen den fantastiska atmosfären i arenan. Det är första gången hon rider i Scandinavium, men hon har tävlat i Globen.
– Visst, Patrik Kittel fick kanske ännu mer applåder än vad jag fick. Men i küren i morgon ska jag försöka rida så bra att jag får med mig dem lika mycket som han, säger hon skämtsamt.
Jessica vill inte ranka Scandinavium och Globen inbördes, men gillar verkligen Sverige och den svenska publiken.
– Med mitt blonda hår är jag ju nästan som en svensk tjej!
Hennes häst Unee BB såg väldigt harmonisk ut inne på banan, men enligt matte var han faktiskt lite svår i dag.
– Han hade så mycket power att jag hade fullt sjå. Men vi hade kul därinne och fick inga stora missar.
 

Jessica von Bredow-Werndl. 

  
Blev lite överkänslig
Även danska Nanna Skodborg Merrald, på tredjeplatsen, fick lite problem med en övertänd häst i och med atmosfären inne i arenan.
– Jag hade en bra uppvärmning, men så blev han lite överkänslig för mina skänklar inne på banan, så jag kunde inte riktigt stötta honom som jag ville i piaff och passage. Annars fick jag till ett riktigt bra test.
Hon har nästan kvalat till världscupfinalen i Lyon, men behöver ett bra resultat i küren här för att säkra sin plats. Så håll tummarna i morgon!
  

Nanna Skodborg Merrald.
  
Har en räv bakom örat
Patrik Kittel har verkligen fullt stöd av publiken i Göteborg, som klappar i takt redan innan han har ridit in.
– Det här är mitt hemland, när alla klappar och hejar vill man inte göra dem besvikna. Det sätter en del press faktiskt!
Toy Story köptes som ni kanske vet ursprungligen till Patriks fru Lyndal Oatley.
– När vi provred honom sa alla att han var så snäll och lugn, men när han kom hem visade han en helt annan sida. Han gillar att springa fort… Jag började rida honom och vi passade så bra tillsammans att min svärmor sa ”Vi behåller honom till dig”. Det är jag otroligt tacksam för, han är definitivt en av de säkraste hästar jag har haft. Toy Story gör alltid sitt bästa inne på banan.   
 
Text & foto: Anki Yngve 
   


Läst 5595 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2014

Patrik Kittel och Toy Story knep andraplatsen i världscupens GP



Alla blickar på Toy Story, som gärna visar upp sina gångarter.
 
Patrik Kittel och Toy Story kom tvåa i världscupens Grand Prix efter att ha dansat fram i ett knäpptyst Scandinavium. De gav verkligen publiken en uppvisning av klass! Domarna kom fram till att det var värt 74,740 procent - något som gjorde att segern gick till tyska Jessica von Bredow-Werndl med 75,060 procent. 
  
Danska Nanna Skodborg Merrald hade ledningen med 72,640 procent under större delen av klassen, men blev nedpetad till tredje plats av de sista ryttarna. 
  

Jessica von Bredow-Werndl på prisutdelningen.
   


Patrik gjorde sitt bästa för att hinna vinka till hela arenan innan han skrittade ut efter ritten.
   

Jessica fick 57.000 kronor i prispengar för sin förstaplats, medan Patrik belönades med 43.000 kronor och tredjeplacerade Nanna fick 33.000 kronor.
  


Jessica von Bredow-Werndl tog hem segern med Unee BB.

   

Nanna Skodborg Merrald kom trea tillsammans med Millibar.

   

Resultat 


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 

BILDER I HALVTID AV KLASSEN:

   

Hans Peter Minderhouds häst Johnson har en fantastisk galopp.

  

Edward Gal fick stryka sin häst på grund av att den var ofräsch, men stöttar sambon Hans Peter på plats i Göteborg.
 
  

Vad säger ni om Ekwadors riktiga hjärtrumpa?

  

Vi är glada över att se Sofie Lexner och Charming Boy på banan igen.

  

Charmings ägare Ulla Håkanson satt på läktaren och följde ekipaget.
  


Paridon Magi tillsammans med Lövsta Stuteris Caroline Darcourt.


Läst 6513 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2014

Henrik och Emma om sina chanser i Scandinavium


SVT har fått en pratstund med hoppryttarna Henrik von Eckermann och Emma Emanuelsson, inför deras kommande starter i Göteborg Horse Show.
  
För Emmas del blir det världscupsdebut, och det på hemmaplan, vilket känns lite extra speciellt. Hon säger även att hon och Titan båda är i toppform och att fokus först och främst ligger på en felfri ritt.

  

Intervju med Emma Emanuelsson.

  

Henrik har precis hämtat sig från sin fina vinst i Hongkong förra helgen, vilken var en av hans största i karriären - i alla fall pengamässigt sett. Med sig till Göteborg har han dock inte Gotha utan nu ska tre nya hästar få bekanta sig med arenan. 

  

Intervju med Henrik von Eckermann.



Läst 7010 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2014

Fredag: Holländskt i unghästhoppningen



  
Under fredagsförmiddagen reds andra omgången av Youngster Tour för sjuåringar, över 1,35-hinder. Vann gjorde Maikel van der Vleuten på KWPN-valacken Charming Edition, som tidigare ridits och utbildats av hans pappa Eric i ett och ett halvt år.
  
På andraplatsen blev det svenskt i form av Jörgen Larssons Showman S och Little Heartdrop, riden av Nicole Holmén, kom fyra.
  
Fullständigt resultat
 

Visst har Little Heartdrop, riden av Nicole Holmén, en härlig uppsyn? 
   


Läst 5510 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.