Gästbloggen

OM DEN HÄR GÄSTBLOGGEN
Annika Strömberg har två egna hästar och tävlar dressyr för Vingåkers ryttarförening. På bloggen "Dressyrtanterna" skriver hon främst om träning och tävling men också om vardagslivet tillsammans med hästarna. Vi har fått Annikas tillåtelse att publicera hennes inlägg om vad det kostar att arrangera dressyrtävling kontra storleken på startavgiften. Här hittar du Annikas blogg.

Ja det är alltid en massa diskussioner om hur dyra anmälningsavgifterna får vara, varför olika klubbar har olika avgifter. Det gnälls på hederspriser som är dåliga och så vidare och så vidare. Men har ni någonsin tänkt på hur mycket det egentligen kostar för en klubb att arrangera en tävling? Ja, förutom alla flera hundratals ideella timmar som läggs ner för att kunna genomföra tävlingen? 

Ungefär så här ser det ut vid en vanlig lokal dressyrtävlingsdag på lokal nivå. Ponera en tävlingsdag med 40 starter som startar klockan 09.00 på morgonen och tar sju ekipage i timmen, plus paus med 30 minuter. Sekretariatet öppnar klockan 08. Anmälningsavgiften är 200 kronor per klass. Domare och överdomare (de som är avlönade) har "arbetstid" från det att de åker hemifrån det vill säga klockan 07 med en timmes restid (åtta mil enkel resa) tills när sekretariatet öppnar en timme före start klockan 08. Vi i säger alltså att de åker sju från sin bostad. Det vill säga arbetstid tills cirka 17.00 när de är hemma igen inklusive en timmes restid och lunchtid samt prisutdelning och närvaro tills sekretariatet stänger. 

Start 09
Paus 15 min
Lunch 30 min
Paus 15 min
Klassen klar med prisutdelning 15.45.
Sekretariatet stänger 16.
Hemfärd 1 tim/domare.

10 timmar x 2 personer = 20 timmar x 200 kronor per timme = 4 000 kronor 
Reseersättning 2 personer x 16 mil tur o retur 32 mil x 25 kr/mil = 800 kronor
Total domarkostnad 4800 kronor

Rosetter 10 placerade x 30kronor = 300 kronor
Plaketter 10 placerade x 30 kronor = 300 kronor

Anmälningsavgiften tillbaka till 10 stycken placerade 10 x 200kronor = 2000 kronor
Totala kostnader: 7 400kr

Anmälningsavgifter 40 st x 200 kronor = 8 000 kronor
Totala intäkter 8 000 kronor

Resultat 8000-7400 = 600 kronor
Resultatet är alltså 600 kronor plus för klubben på en tävlingsdag.

Och då är INTE inräknat:
Bränsle till fordonet som sladdar banan
Dressyrprotokoll
Fika/mat till funktionärerna
Kostnad för Equipe
Förlust då anläggningen säkert är stängd för övriga aktiviteter under tävlingsdagen

Plus alla hundratals timmar ideellt arbete som görs med att:
Planera dagen
Göra ansökning, proposition, klasser, startlistor
Fixa med priserna
Leta funktionärer inklusive domare/överdomare såsom parkeringsvakt
Cafeteriapersonal
Sekretariatspersonal
Sätta upp banan och allt som ska förberedas inför dagen.

Och plocka undan allt efter tävling förstås.
Och så vidare och så vidare... 
  
Men det är ideellt oavlönat arbete och ingen direkt kostnad. Det man kan få in lite pengar på är cafeterian. Men visst är det väl konstigt om det ska vara cafeterian en klubb ska få in pengarna på under en tävlingsdag? Under en dressyrtävling är det dessutom färre starter under dagen jämfört med en hopptävling så det blir mindre ruljans i cafeterian. Mindre publik. Många har med sig ätbart själva. Ja, kort sagt så blir det inga jättepengar där heller under en dag.

Och då gnäller ändå folk på att det är dåliga priser på tävling.
Lokal tävling får enligt TR inte ge ut premier men KAN ge anmälningsavgiften åter.
Rosett ska ges till alla placerade. Det står inget om plaketter. Hederspris ska delas ut men det står inget om värde eller kostnad. (Folk gnäller om att ett schabrak är tråkigt få i hederspris. Eller att hårvårdsprodukterna inte passar alla. Har någon tänkt på vad dessa kostar att köpa in? Alla arrangörer kanske inte ha möjlighet att jaga sponsorer utan behöver köpa in priser). 
Då är avgiften per klass 200 kronor! Och klubben får detta resultatet; 600 kronor plus i kassan efter en dag där man ger tillbaka anmälningsavgiften till alla placerade, rosett och plakett och inga hederspris. Så kanske är det på sin plats att det är okej att höja avgiften lite grann?

Vad tror ni? 

/Annika


Läst 42792 ggr Kommentarer Kommentera

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.