Gästbloggen

 
Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Häromdagen ramlade hästtjejen Nathalie Wanhainen av sin häst, med ambulansfärd och sjukhusbesök som följd. Hennes pappa Janne Wanhainen la därefter upp en text på Facebook där han sätter ord på känslorna när en sådan sak händer. En påminnelse om hur bräckligt livet faktiskt är. Vi har fått tillåtelse att dela texten här i Gästbloggen.

  
”Avslutningen på gårdagen
blev en påminnelse om hur bräckligt livet faktiskt är och hur extremt små marginalerna kan vara mellan att vi träffas för sista gången och att vi får ses igen.
När Victor ringde i går kväll och sa att Nathalie hade ramlat av sin häst, och lugnade oss med att det inte var någon fara men att ambulansen skulle ta henne till sjukhuset för närmare undersökning, insåg vi aldrig hur nära det faktiskt hade varit.
Nathalies tolv års erfarenhet av hästar, fleråriga utbildningar och gedigna kunskaper spelar inte alltid roll när man har med djur att göra. Hur väl man än har tränat dem, hur väl man än känner dem så kan vad som helst hända för vem som helst när som helst, om oturen är framme.
  
Det är flera hundra kilo ren urkraft man som ryttare har att göra med och en häst som råkar i sken bara ökar farten och ökar farten hur än ryttaren bär sig åt (avvaktar, försöker lugna, försöker styra). Stor kraft, hög fart, stor tyngd, hög höjd och terräng gör att det blir en extremt dålig kombination.
Efter flera minuters galopp i mycket hög fart, där hon inte lyckades få ner farten och hon själv kände att krafterna att hålla sig kvar på hästen började tryta, insåg hon att det här verkligen kommer att sluta riktigt, riktigt illa.
  
I ett sista försök lyckades hon styra hästen mot stallet, som låg en bra bit bort. Men farten minskade inte nämnvärt och väl framme vid stallet gjorde hästen en kraftig gir som minskade farten, men då kastades Nathalie av. Mirakulöst nog flög hon inte in i eller landade på något.
Det blev en rejäl smäll på hårt underlag men hon var vid medvetande. Hon var ensam i stallet, men hade som tur var laddad mobil och fick snabbt undsättning och ambulans tillkallades. Efter undersökning och observation konstaterades hjärnskakning och att hon blivit rejält mörbultad. Hästen klarade sig helskinnad.
  
Så en påminnelse från Nathalie till alla hästgalna om hur viktigt det är att folk vet var du är när du rider, och att alltid ha hjälm och skyddsväst. Ha reflexer i mörkret och laddad mobil! Undvik så långt det är möjligt att rida själv och att vara ensam i stallet.
Vi andas ut, men det är en påfrestning på flera sätt att vara förälder till hästgalna barn.
  
/Janne”


Läst 77334 ggr Kommentarer Kommentera


Foto: Polisrytteriet i Stockholm/Johan Bondesson

OM DENNA GÄSTBLOGG
Polisrytteriet i Stockholm skrev ett tänkvärt och uppmärksammat inlägg på Facebook, som vi har fått tillåtelse att dela här i Gästbloggen. Både polishästar och ”vanliga” hästar är flyktdjur vilket man måste ta hänsyn till i trafiken. Dela gärna informationen nedan vidare till kompisar som själva inte rider.

Uppdatering 2019-08-16: Eftersom Polisrytteriet i Stockholms inlägg från 2017 har fått ny spridning på sociala medier väljer Hippson att publicera deras gästblogg på nytt – eftersom informationen även i dag är ytterst relevant.


”Polishästar i trafiken! 
    
Våra polishästar är utbildade för att klara av tuffa och svåra uppgifter, men liksom vanliga hästar är även våra polishästar i grund och botten ett flyktdjur. Därför uppskattar vi om ni generellt i trafiken visar hänsyn till hästar.
  
Här är några saker att tänka på när man vistas i trafiken och på något sätt passerar en häst: 

  • Sänk farten och var uppmärksam på att stanna om det skulle behövas, ta gärna ut svängen i sidled. 
  • Gasa inte i väg (varva motorn) så snart du har passerat en häst, utan accelerera långsamt. 
  • Det är olämpligt att köra mellan en grupp med hästar. Dessa är flockdjur och kan få panik och bli stressade om de skiljs från sin flock. 
  • Det är extra viktigt att följa trafikreglerna när det finns hästar på vägen.
  • Notera din närvaro på något sätt om du cyklar/springer/går, så att hästen inte blir överraskad och skrämd. 
  • Cykla/spring/gå inte förbi mellan eller bakom en häst! 
  • Håll ett extra säkerhetsavstånd då barnvagn medförs. 

Polismans tecken:

  • En hand utsträckt rakt fram betyder STOPP! Detta stopp ska göras omedelbart. Det är extra viktigt att uppmärksamma om en polisryttare gör tecknet, då vi har arbetsuppgifter såsom att eskortera Försvarsmaktens och Hovstallets hästar.
  • En utsträckt arm vid sidan som höjs upp och ner betyder SÄNK FARTEN. Vi bedömer då att någon på något sätt kör för fort. Det kan finnas en unghäst i utbildning som inte är så trafikvan ännu, eller det kan ha hänt något längre fram som vi vill varna för.

Polishäst i utbildning
Ser du någon som har den här västen på sig, var extra uppmärksam! Det betyder att den hästen håller på att introduceras till att bli en färdigutbildad och erfaren polishäst. Vi vill att unghästarna ska få en positiv bild av det vi lär dem så att de blir trygga tjänstehästar.
  
Tack så mycket!”


Läst 83402 ggr Kommentarer Kommentera


Tikka och matte Gabriela. Foto: Hans Tidblom 

OM DENNA GÄSTBLOGG
Gabriela Nyström Tidblom har skickat oss ett härligt gästbloggsinlägg från sitt jättetrevliga, tolvåriga SWB-sto Tikka. En hopphäst efter Guido – Everest som har tävlat upp till 1,30. Dock inte med matte som började med hoppning på äldre dar (hon har hållit sig på lägre höjder), Gabriela är 59 år och köpte Tikka när stoet var sju. De båda bor i Skåne och Tikka står hos Stall Linell.

  
”Min matte tycker att jag är lite halt, därför får jag bara skritta i en vecka och det är jättetråkigt. Alla hästar vet ju att man måste träna sina reflexer och kunna fly snabbt ändå, men människor är hopplöst långsamma och förstår inte hur farliga saker är. Så här är lite tips på vad man kan göra under skrittrundan för att liva upp den.
  
Övning 1:
Plötsligt hoppa rätt upp i luften och landa på alla fyra, med lite brett mellan benen. Kan med fördel göras ett antal gånger i början och slutet av passet. Detta är en bra uppmjukning och får i gång blodomloppet. Skärper dessutom ryttarens uppmärksamhet, när han/hon får hjärtat i halsgropen.
    
Övning 2:
Knip med svansen, dra in bakdelen och rusa framåt. Mycket bra för att öva startsnabbhet.
    
Övning 3:
Här kan man börja som i övning ett, men samtidigt hoppa bakåt och åt valfri sida. Kan upprepas ett par gånger åt olika håll. Du blir mjuk i sidorna och ryttaren får träna sin balans.
 
Övning 4:
Här tar man lite mer vikt på bakbenen, reser sig snabbt och byter färdriktning i full galopp. Mycket effektivt om fara hotar. Ryttaren kan dock bli lite irriterad, men som sagt, de förstår inte sitt eget bästa.
Meningen är inte att i första hand bli av med ryttaren, utan bara att få i gång kroppen hos båda och att ha lite kul. Människor brukar bli på dåligt humör av att trilla av…
Det finns fler kul övningar att göra och man kan alltid hitta inspiration i naturen – till exempel plastpåsar i skogen, rådjur som du kan ha kul med, nya saker du inte har sett tidigare och så vidare.
  
Lycka till, hälsar Tikka!”


Läst 66888 ggr Kommentarer Kommentera

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.