Gästbloggen
OM DENNA GÄSTBLOGG
Liza Gryning är handikappridledare i grunden, hon har haft stuteri och ridskola och har jobbat med hästar i 34 år. Nu vill hon slå ett slag för att vi ska börja tänka mer på vad som faktiskt passar ens egna fyrbenta vän. Att diskutera och ifrågasätta andras val kring hästen är inte alltid av godo. Det är ju individen som ska bestämma. Läs hennes tänkvärda text nedan.


Foto: Privat och Adobe Stock

  
I stället för att tycka och tänka, varför lyssnar vi inte på våra hästar? Kan de prata? Oooooo ja! Har de en åsikt? Absolut!
Bett/bettlöst, lösdrift/stall, täcke/naket, listan kan göras hur lång som helst. Men, är det egentligen viktigt vad jag tycker? Det är ju min häst som drabbas. Om vi börjar med bettfrågan:
  
Jag vet faktiskt inte hur många hästar jag har ridit in i mitt liv, jag tappade räkningen för många år sedan. Innan det är dags att sitta på hästen är det en lång förberedelse i form av markarbete, utprovning av utrustning med mera. Vad fäller då avgörandet vad det slutligen blir för utrustning? Hästen så klart! Något annat vore väl dumt?
Jag börjar för det mesta med repgrimma. Vissa hästar förstår signalerna enkelt redan där, andra har svårare att göra kopplingen. Jag har sidepull, olika hackamore, bett och alla möjliga huvudlag. Jag provar mig fram tills jag ser att hästen känner sig bekväm och så enkelt och avslappnat som möjligt kan läsa mina signaler. Erfarenheten säger mig att ett stort antal hästar ”väljer” ett bettlöst alternativ, men det förekommer absolut de som trivs bättre med bett. Då oftast på grund av att de är obekväma med nosgrimma.
  
Lösdrift vs stall då? Ja, där måste jag säga att jag upplever hästarna som periodare. Mina hästar har tillgång till både stall och lösdrift, ibland vill de vara inne, ibland vill de gå ute. Ibland vill de gå in och äta eller vila ifred en stund, sen vill de gå ut igen och då får de göra det.
Samma sak gäller täcken. Ibland fryser de, ibland gör de det inte. Vissa hästar är mer frusna än andra och vissa väder passar dem sämre än andra. Känns det igen? Det borde det, för det är ju precis så vi människor har det också. Det varierar helt enkelt.
Nu har inte alla det lika förspänt som jag, som har tillgång till både och, och dessutom är hemma så pass mycket att jag kan tillgodose hästarnas behov. Det förstår jag och så måste det ju få vara, men då får man se till hur hästen OFTAST vill ha det.
Som min ena valack, han gillar INTE lösdrift! Han avskyr all form av nederbörd och ställer sig demonstrativt utanför stalldörren med öronen bakåt och väntar om det börjar duggregna lite. Han är tydlig! En annan av mina hästar kan tänka sig att komma in och äta sina mineraler, men sen hänger han över boxdörren och fullkomligt skriker ”släpp ut mig”.
  
Jag tror att vi behöver bli duktigare på att se att HÄSTARNA är olika. För det är de faktiskt! Ett av argumenten som ofta kommer upp är:
”Men, har vildhästar täcken på sig?”
Nej, det har de inte. Men de har däremot enorma ytor att röra sig på, de har skogar som skydd, kan röra sig för att hålla värmen och äta. Men, sedan dör vissa av dem som inte klarar av att anpassa sig efter habitatets förhållanden. Det är så evolutionen ser till att de blir bättre och bättre anpassade.
Vi människor avlar på andra saker än täta pälsar, starka hovar och de egenskaper som är viktiga för hästens överlevnad utomhus. Vi avlar för VÅR skull, inte deras, alltså bör det även vara VÅR skyldighet att hjälpa dem med de ”brister” som vi eventuellt avlat fram. På bästa sätt.
 
Om jag nu ändå väljer att ha täcke, trots att hästen inte behöver det. Jag väljer att lära hästen att ha bett i munnen, trots att den redan visat att den är bekvämare med sidepull. Ja, då får jag erkänna att jag inte utgår ifrån hästen, utan ifrån mig själv.
Är det djurplågeri? Nej, inte enligt lagens mått mätt. Egoistiskt? Kanske... 
All utrustning som finns är framtagen av en anledning. Strykkappor finns för att skydda benen på de hästar som slår sig själva när de rids. Gör alla hästar som har strykkappor det? Mest troligt inte. Lider de av att ha det ändå? Förmodligen inte. Går det att rätta till beteendet, ja, i många fall.
  
Det finns nyanser, anledningar, förklaringar och åsikter. Hur många som helst! Vad jag vill komma fram till med denna text är att jag tar för givet att DU känner DIN häst och vet vad du håller på med, och DU får lita på att JAG känner MIN häst och tillgodoser dess behov.
Denna lilla tanke räcker för att lösa alla dessa konflikter. För nej, det finns inte EN mall som gäller alla hästar, lika lite som det gör det för oss människor.
 
/Liza


Läst 54618 ggr Kommentarer Kommentera


Foto: Camilla Nee

OM DENNA GÄSTBLOGG
Alicia Abreu Gunnarsson är specialiserad på hästjuridik och driver i dag sin egen juristbyrå, Abreu Gunnarsson Juridik. Hon har själv ridit i 22 år och uppskattar främst att träna long reining och dressyr. I ett gästbloggsinlägg förklarar hon hur det fungerar med skadestånd när hästen skadar sig.

Vad händer om din häst plötsligt skadas? Är du medveten om vilka regler som gäller? Det kan kännas osannolikt, men det är samma lagar som används för att bestämma skadeståndet för din bil som för din häst. I lagens mening ses hästar nämligen inte som levande varelser utan som saker, något som blir tydligt i skadeståndsrätten.
Att lagen inte är anpassad efter levande djur kan ställa till det i praktiken, därför ska jag förtydliga vad som gäller för just hästar och hur du som hästägare beräknar skadeståndet om din häst skadas.
  
Grundläggande principer i skadeståndsrätten. För att du ska hitta rätt i lagen är det viktigt att veta att den skada som din häst råkat ut för kallas för sakskada. Hur sakskador ska ersättas regleras i 5 kap. 7 § skadeståndslagen. Sakskador omfattar ersättning för:

    • Sakens värde,

    • Sakens reparationskostnad,

    • Sakens värdeminskning,

    • Annan kostnad till följd av skadan,

    • Inkomstförlust, eller

    • Intrång i näringsverksamhet.

Skadeståndet ska täcka hela skadan som uppstått, varken mer eller mindre. Om saken är helt obrukbar på grund av skadan är det en totalskada. Vid en totalskada ska den som drabbats av skadan få tillbaka så mycket pengar som krävs för att införskaffa en likadan sak och då sker ett avdrag för slitage och ålder. Skadeståndet kan även beräknas efter sakens försäljningspris, det vill säga vad saken hade kostat om den såldes innan den skadades. Utöver det är det eventuellt möjligt att få skadestånd utifrån sakens bruksvärde, om de andra två beräkningssätten inte är lämpliga.
  
Att räkna ut skadestånd för skadade hästar enligt principerna ovan är inte helt enkelt, eftersom att hästar i verkligheten inte är saker. Om principerna följdes skulle det nämligen betyda att du som hästägare inte skulle få skadestånd för kostnader du haft för att vårda din häst, om det annars hade varit billigare att köpa en annan häst i samma ålder och av samma ras. Högsta domstolen har av den anledningen förklarat att huvudregeln inte ska gälla på djur, eftersom att de har en annan karaktär än saker.
  
Högsta domstolen har fastslagit att på grund av att djur inte kan betraktas som vilken sak som helst, är det rimligt för dig som hästägare att söka vård för din häst, även om vårdkostnaderna överstiger hästens ekonomiska värde. Vården får inte vara medicinskt ogrundad och det kan därför vara bra att en veterinär har dokumenterat att det var motiverat att vårda hästen. Kostnaderna får inte heller överstiga det en hästägare rimligen kan tänkas vara beredd att betala i en liknande situation. Du kan även få skadestånd för andra nödvändiga kostnader i samband med skadan.
  
Om din häst dessvärre behöver avlivas på grund av skadorna ses det som en totalskada. Vid en sådan skada finns det, som nämnts, tre olika sätt att beräkna ersättningen. Som regel ersätts den som drabbats av skadan för vad det skulle kosta att köpa en häst med liknande kvaliteter med avdrag för ålder och ”slitage”. Skadeståndet kan även beräknas efter försäljningspriset, det vill säga vad hästen hade kostat om den hade sålts innan skadan. Något som även är möjligt är att ersättning ges enligt bruksvärdet, men det är mindre vanligt. Även vid totalskada kan skadeståndet täcka vårdkostnader och andra nödvändiga kostnader i samband med skadan, så länge det är rimliga och motiverade kostnader.


Läst 54164 ggr Kommentarer Kommentera


Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Nätverket "Killar som rider" startades 2015 av dåvarande ponnymamman Maria Åkerhielm och hennes väninna Anna för att inspirera samt stötta killar i ridsporten. Deras Facebook-grupp har i dag flera tusen medlemmar, bland dem finns många killar som vittnar om att de möts av glåpord och mobbning när de berättar om sitt hästintresse i exempelvis skolan. "Killar som rider" vill hjälpa alla hästintresserade killar att stå upp för sitt intresse. Nätverket anordnar regelbundet träffar och träningar. Juldikten nedan publicerades först på deras Facebook-sida. Vem i nätverket som skrivit dikten är en hemlighet. 

"I midvinternatten strilar ett regn, stjärnorna syns ej i dimma.
Alla har lera i varje hägn, djupt till knäna med en blöt grimma.
   
Täcken hänga på tork i vart stall, snön lyser med sin frånvaro all.
Ingen snö ens på taken, så varmt att tomten kan gå naken.
  
Veterinärvård och pålle som varit konvalescent,
tävlingssäsongen blev inte som vi tänkt.
  
Grubbla, fast ej det lär båta,
över en underlig gåta.
  
Trots motgång, lera och allt det där våta,
hörs vår ryttare aldrig någonsin klaga och låta.
  
Ska man till stallet och träffa sin vän,
finns där inte ”jag orkar inte, jag tar det sen”.
  
En mule och värme och en närvaro som säger det mesta.
Han är vännen som vill vara till lags och alltid göra sitt bästa.
  
Tänk alla drömmar och ambitioner som ridsporten väckt,
hos både tjejer, killar, unga och gamla.
  
Kanske också därför dom kallar oss en sekt,
då vi uppenbarligen alla Jerringröster kan samla.
  
Vi är fokuserade och vana att kämpa för att nå våra mål,
därför blickar vi framåt mot OS-året och utbringar hästens skål.
  
/God Jul alla hästvänner önskar "Killar som rider"


Läst 46316 ggr Kommentarer Kommentera


Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Katarina Torstensson är C-tränare i hoppning, verksam framför allt i Småland och Blekinge. Hon försöker hjälpa eleverna med ett helhetstänk, samtidigt som hon själv lär sig nya saker hela tiden. Katarina tävlar upp till svår klass i hoppning och har utbildat mängder av hästar som har gått bland annat championat, bruksprov och unghäst-VM. Under ponnytiden tog hon NM-guld 1988.
Inlägget nedan postades i december förra året på Stall Nobelles sida på Facebook. Det har åter fått spridning och är lika tänkvärt i år.

 
Nu har jag haft
årets sista träning och vill tacka alla fantastiska elever för detta år! Att få hjälpa er i med- och motgång är så inspirerande och jag tycker att det är roligare än någonsin att vara tränare. Jag är så stolt över er och ert tålmodiga arbete. Ni som har gjort fina resultat förstås – men kanske ännu mer ni som har haft motgångar, hamnat på fel spår, fått backa och ta ett steg tillbaka. Ni som har förstått att tålamod, förändring och förståelse för hästen leder in på rätt spår igen. Ni vet vilka ni är.
Denna tid på året innebär tävlingsfritt för de flesta, med lite lätt träning eller kanske vila en period. Det vill säga ett ypperligt tillfälle att utvärdera och planera.
 
Ett par tips i juletid

  • Förhoppningsvis mår hästen bra i kroppen efter säsongen, men gör hellre en "vetcheck" nu så att du kan chilla lite och äta julmat med gott samvete, samt återuppta träningen med en fräsch häst!
  • Ta väl hand om hästen även under vilan. Hur är hullet? Muskulaturen? Benen? Hovarna? Planera in hovslagare, vaccination och avmaskning. Och har du kollat tänderna?
  • Lägg hellre pengar på ovanstående än på ett nytt schabrak, träns eller pannband.
  • Ta hand om dig själv! Att bara slappa och äta julgodis är inte sjysst mot hästen. Håll i gång din egen fysträning på något sätt! Kanske vet du om att du sitter snett på hästen? NU är det läge att ta tag i det. Boka genast naprapat, sjukgymnast, PT eller vad du nu kan behöva! 

TA FRAM PAPPER OCH PENNA
Summera året! Var ärlig mot dig själv, gå igenom era resultat – bra och mindre bra. Har du tävlat på "rätt" nivå med mycket felfria rundor? Består resultatlistan mest av fyra eller åtta fel? Eller är det en blandning av felfritt och uteslutet? Varför? Vad kunde du ha gjort annorlunda?
  
MÅL FÖR KOMMANDE ÅR
Till exempel "stabila i Lätt B under våren", "debutera Lätt A i maj" eller Karl-Oskar Cup, Falsterbo etcetera. Utgå ifrån årets resultat så att du sätter realistiska mål (drömmar är något annat!). Gå igenom tävlingsterminen i alla fall fram till midsommar. Börja med årets "huvudmål" och gör en preliminär kalender med möjliga tävlingar och klasser utifrån det.
  
Vilka förbättringar behöver du göra för att nå målen?
Öva galoppombyten? Förbättra din sits (Ja, alltid! Men vad och hur?)? Din egen form? Sitter du optimalt i din sadel? Hur länge klarar du galopp i lätt sits? Hästens kondis? Rida bättre vägar? Kunna reglera och variera galoppen bättre? Öva långa anridningar? Öva korta anridningar? Rida rakt? Hoppa mitt på hindren (i båda varven)? Få hästen mer lösgjord och liksidig (ja, troligen)? Hoppa mer titthinder? Träna kombinationer? Tävla mer? Tävla mindre? Återigen, var ärlig mot dig själv och rådfråga gärna din tränare.
  
TRÄNA INFÖR TRÄNINGEN
Till sist... Om du ska få ut optimalt av den där timmen hoppträning en gång i veckan (eller varannan) gäller det att öva mellan träningarna. Mer galoppbommar och småhinder i din vardag. Att komma med en orastad häst som inte har hoppat på två veckor gör varken dig, mig eller de andra i gruppen lyckliga.
  
Ha nu en en härlig jul, så ses vi igen nästa år!

/Katarina Torstensson
  

Hippsons julkalender

Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.

Läst 44291 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
På Vaggeryds hästklinik har man sett många hovbölder den senaste månaden. I ett inlägg på Facebook vill kliniken därför informera hästägare om hovbölder och vad de kan innebära. Hippson har fått tillåtelse att dela deras inlägg i Gästbloggen. 

Foto: Adobe Stock och Vaggeryds hästklinik
  
Ena dagen kan
hästen plötsligt vara blockhalt. Hältan kan också komma smygande eller komma och gå. 
En hovböld är en infektion i hovens läderhud. Bakterier kan ha tagits dit via exempelvis trampskador, spiktramp, sömstick, sprickor, röta eller hålväggar.
Hästen kan få ökad puls till hoven och bli varm och svullen. Svullnaden kan gå upp över kotan. Hästen kan även bli hängig.
  
Oftast sitter bölden i väggläderhuden och det gäller att säkerställa diagnosen och hitta var bölden sitter. Det kan även vara andra orsaker till att hästen är kraftigt halt.
Hovslagaren eller veterinären känner noga igenom hoven med en visitertång. Ibland är det svårt att hitta bölden, ofta läggs ett våtvarmt omslag över natten.
  
När bölden lokaliserats gäller det att tömma den nedåt. Detta görs av veterinär eller hovslagare. När bölden väl tömts och spolats ur räcker det oftast med bandagering och vila en kortare tid. Ibland behöver hästen skos med en sula efteråt.
Vid svårare infektioner krävs antibiotika. Stelkrampsskydd kontrolleras.
  
Vänta inte ut hovbölder. Det kan handla om infektioner som kräver antibiotika eller stelkrampsskydd. Bölden kan också sprida sig och bli mycket stor om den inte dräneras i tid.
Framför allt så har hästen mycket ont, när bölden tömts brukar smärtan släppa snabbt.
  
/Vaggeryds hästklinik


Hippsons julkalender

Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.

Läst 50222 ggr Kommentarer Kommentera

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.