Veterinärbloggen
FEB
21
2016

 Halloj!
 
 Senaste månaderna har jag vid två tillfällen föreläst och haft en minikurs för ridskolepersonal i akutsjukvård för häst. Nu senast (förra helgen) var jag på Enskede Ridskola i Stockholm. Under dagen pratade vi om de vanliga akuta sjukdomar som hästar drabbas av, bland annat kolik, sårskador, hovböld etc. Fokus lades på vad man som hästägare/ansvarig kan göra själv, och när veterinär behöver kontaktas.
 
 
 Efter föreläsning hade vi praktisk övning i stallet där vi tränade på att ta pulsen på hästen, räkna andetag, ta tempen, lyssna på buken och kolla hästens slemhinnor. Vi tog med andra ord något som man på veterinärspråk kallar en "status".
 
 
 Dessa 5 saker är oerhört värdefull information och kan också vara bra saker att kolla innan man ringer till veterinären. Då kan också veterinären få en bättre aning om hur allvarligt läget är.
 
 
 Vi tränade också på att lägga bandage. På bilden nedan ser ni en av Enskedes pärlor som snällt ställde upp på bandageövning!
 
 
 

 
 Det är verkligen kul att föreläsa för människor som är intresserade, precis så som hästmänniskor är. Jag föreläser gärna igen så om någon där ute är intresserad så kan ni kontakta mig på izabellagranswed@hotmail.com
 
 
 Ha en fin kväll! //I


Läst 43305 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Nu tänkte jag låta er bli lite mer insatta i arbetet som tävlingsveterinär. När ni träffar veterinärer på tävlingar i Sverige så träffar ni oftast helt vanliga veterinärer som för dagen blivit anställda av Jordbruksverket, för att övervaka djurskyddet på tävlingen. Men om man är på en internatienell tävling under FEI så krävs speciella veterinärer utbildade av FEI, så kallade FEI-veterinärer.

FEI står för FÉDÉRATION EQUESTRE INTERNATIONALE och är det internationella ridsportförbundet som övervakar följande 7 grenar inom ridsporten:
- Hoppning
- Dressyr
- Fälttävlan
- Distans
- Körning
- Voltige
- Reining

För att kunna skriva detta inlägg har jag fått äran att intervjuva Marianne Lindsjöö, som är en av ett 20-tal svenska FEI-veterinärer.

Marianne examinerades från veterinärhögskolan 1983 och har sedan dess arbetat varierande med både smådjur och hästar. Intresset för hästar och ffa tävlingshästar har funnits sedan länge och Marianne har sedan många år tillbaka ocskå haft hästar ihop med hoppryttaren Helena Persson.

När Marianne följde med Helena på större tävlingar nere i Europa skapades en nyfikenhet om hur det skulle vara att arbeta som veterinär på större internationella tävlingar, därav valde hon att utbilda sig till FEI-veterinär.

För att utbilda sig till FEI-veteriär krävs i första hand veterinärlegitimation, sedan ansöker man hos Svenska Ridsportförbundet för att få utbilda sig inom FEI.

Man kan antingen arbeta som FEI-treating veterinarian (behandlande veterinär på tävling) eller FEI Official Veterinarian (Den FEI-veteriär som bestämmer på tävlingen och har yttersta ansvaret).

För att bli behandlande FEI-veterinär räcker det att man går en kurs via internet så att man är uppdaterad kring FEI:s tävlingsregler och på vilka sätt man får behandla hästar under tävling. Men för att bli FEI officiell veterinär krävs utbildning utomlands samt kurser för att hålla sig uppdaterad.

På varje tävling finns också något som kallas för Ground Jury, detta är en grupp av människor som tar viktiga beslut under pågående tävling och många gånger jobbar tillsammans med FEI-veterinärerna.

Men vad lär man sig egentligen vid utbildningen till FEI Officiell veterinär?
Framförallt så uppdateras man på de internationella regler som gäller under FEI-tävlingar. Tex så måste hästarna vaccineras var 6:e månad mot hästinfluensa istället för en gång om året som gäller på tävlingar tom nationell nivå i Sverige. En annan sak är att hästarna vid FEI-tävlingar får ledas på tävlingsområdet i utrustning där hästen "kan kontrolleras". Detta gör att det är fritt fram att leda hästar i grimma på tävlingsplatsen.

Vidare så finns bestämmelser om hästar har uppvisat hälta på FEI-tävling flera gånger i rad, då krävs speciella viloperioder från tävling. FEI:s dopingreglemente skiljer sig också något från de regler vi har kring doping i Sverige. Ett exempel på detta är man ibland kan få tävla trots att häste äter vissa läkemedel. Man måste då ansöka om detta i förväg. T.ex. finns det ston som tävlar inom FEI samtidigt som de äter preparatet Regumate som stoppar brunsten.

Regelboken är TJOCK och alla officiella veterinärer inom FEI har nu en egen app där reglerna snabbt kan kollas upp!

För att behålla sin status som FEI-veterinär måste man minst vart fjärde år gå en fortbildning inom FEI. Marianne Lindsjö var i januari 2016 i Lissabon på en sådan kurs. Under denna kurs uppdaterades man på nya regler och det diskuterades även en del kring ämnet kylning av hästarna efter tuffa prestationer.

Marianne, när vi ändå har dig på tråden, berätta lite matnyttigheter från FEI-kursen i Lissabon!
– Hästar som gjort en stor ansträngning och tävlar i varmare temperaturer behöver alltid kylas ned efter prestation. Det man på senare tid sett är att man bör skrapa av vattnet snabbt från hästen och sedan spola igen, eftersom hästen värmer upp vattnet som ansamlats på kroppen och vattnet isåfall istället fungerar värmande och isolerande (vilket vi inte vill). Det senaste inom precis temperaturmätning är de nya id-chipen med Bio-Thermo teknologi där man med hjälp av en chipläsare snabbt kan få hästens sanna innertemperatur. Tänk vad enkelt det skulle bli om vi i framtiden kunde lägga in även vaccinationerna i chippet så pappersarbetet kunde minskas:)

Men Marianne, betyder detta att vi borde skippa de blöta handdukarna som man ser att folk lägger på hästarna under varma tävlingsdagar på sommaren?
– Nej, inte skippa men byta OFTA:) Ett annat bra sätt att kyla ner hästen är att ta 2 st petflaskor med isvatten och hålla längs med jugularvenerna (de stora kärlen längs med hästens hals). Man kan då kyla stora volymer blod på ett snabbt sätt när de passerar halsen så ytligt som det gör vid jugularvenerna.

– För övrigt så pratade vi mycket smittskydd och hur vi på tävlingsplatserna måste vara snabba med bedömning av hästar som anländer utifall någon häst visar symptom på sjukdom.

Tusen Tack för din tid Marianne!

Om ni vill läsa Mariannes blogg, gå in här


Läst 40887 ggr Kommentarer Kommentera

Hallå!
  
Jag har något väldigt kul och spännande att berätta!
  
Som en del i mitt fortsatta lärande om hältor och diagnostik av mer avancerade problem med hästars rörelseapparat så har jag anslutit mig till en internationell utbildning vid namn ISELP - The International Society of Equine Locomotor Pathology.

Utbildningens mål är följande:
The goal of ISELP is to provide contemporary knowledge and techniques in the continually evolving field of equine locomotor analysis to better prepare the equine clinician to understand and manage lameness conditions in the equine athlete.
  
I Sverige finns ingen sådan här utbildning, därför får man ta sig utomlands för att lära, och sedan ta med sig kunskaperna hem.
  
Utbildningen består av 8 block, där hela hästen diskuteras i detalj. Det finns 2 st block i Europa varje år, så det tar 4 år att gå alla block. Efter att man fullföljt utbildningen kan man avlägga en examen som gör att man får ett internationellt diplom i ortopedi på häst. Det är än så länge ingen i Sverige (så vitt jag vet) som tagit denna examen, men många veterinärer som jobbar med hältor har varit på kurserna där huvudfokus ligger på anatomi och bilddiagnostik, och framför allt på ultraljud. Exakt sånt som jag älskar! Känns som jag hittat min grej, innan jag ens börjat. ;)
  
Mitt första block kommer att göras på Bell Equine Veterinary Clinic i England. Då ska vi diskutera enbart hasen och hältor från det området i tre hela dagar! Kan ni tänka er hur mycket saker som kan gå sönder bara i områden hasen, om man kan undervisa om det i 3 hela dagar. Kolla in Bell Equine's hemsida (där utbildningen hålls) på följande länk:

http://www.bellequine.co.uk/

Utbildningen startades av den franska veterinären och professorn Jean-Marie Denoix. För alla veterinärstudenter som läser detta så borde ni införskaffa hans anatomiböcker - de är extremt detaljerade och noggrant gjorda. När man tror att man lärt sig anatomi och slår upp hans böcker så blir man lite paff - vad missade alla andra i sina böcker?;) Nedan ett exempel på en av hans böcker som ja haft extrem nytta av:

 
Behöver jag säga att jag är SÅ TAGGAD!
  
Hej svejs!
  
/Izabella


Läst 38521 ggr Kommentarer Kommentera

Izabella Granswed arbetar som hästveterinär. I bloggen får ni följa hennes vardag på kliniken och ta del av ny och gammal kunskap kring hästvård. Hon är även en återkommande skribent i kunskapsmagasinet Hippson.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.