Stalldrömmar

Vi närmar oss slutet av Augusti och slutet av sommaren. Förhoppningsvis närmar vi oss också slutet på den här eländiga pandemin, och tro det eller ej! Men vi närmar oss faktiskt slutet på vårat stallbygge! Det har tagit sin lilla tid, och ibland känts som om det står helt stilla, men dom senaste två månaderna så har det arbetats i en rasande fart! Nu ska vi bli klara!!!

Vi har hunnit med att gjuta gödselplatta och brandsäkrat ovanför garaget. Just nu håller vi på att bila ned socklar i boxarna då det annars saknas värdefulla centimeter på djupet som måsta vara minst 3m (ston upp till 170cm mankhöjd) för att vi ska få ha ston med föl i dem, eller minst 3,20m för ston över 170cm. Efter att vi har bilat klart ska socklarna jämnas till med lagningsbetong. Sen ska vattenledningar dras, och fönstergaller från LRS sättas upp. Svärfar håller på att dra den sista elen. Allt det här ska vara klart innan den sista augusti. Sen ska vi göra dom sista små rummen (foderkammare, tvättrum och förråd), som delvis kommer muras upp med lecablock (yttervägg), och delvis reglas upp (skiljeväggar/innerväggar). Även dessa måste vara brandklassade. Vi siktar på slutbesiktning i slutet av september! Då kommer vi att vara nästan färdiga.  

De två projekt som är kvar att färdigställa är; sadelkammaren (med köksvrå, garderober och förstås hängare för sadlar och träns), och att mura en stödmur till gödselplattan. Dessa kommer precis som våra boxväggar att muras upp med skalblock från Ottossons Cementvaror.

Vår plan var egentligen att göra klart gödselplattan nu medan det var bra uteväder, men vi insåg att det skulle ta för lång tid och valde därför att prioritera att få ”stalldelen” färdig i första hand – så att jag kan få in alla hästarna i nya stallet när det är dags att ta in ungstona från betet! Sen hoppas vi hinna få färdigt muren i höst, men det beror ju mycket på vädret. I värsta fall får jag helt enkelt mocka i container en vinter till – och det kan jag väl stå ut med. Sadelkammaren kan vi ju pyssla med även under stormiga höst- och vinterkvällar så det känns ganska lugnt.

Att brandklassa något eller skapa en ”brandcell” innebär att man skapar ett slutet rum – och om nånting därinne skulle börja brinna så ska väggar och tak stå emot lågor och värme så att det varken läcker ut rök eller lågor under en viss bestämd tid. I stall gäller att en brandcell ska klara av att stå emot lågor och värme i minst 60min. Utrymmen som behöver vara brandklassade är till exempel tvättrum (om där finns tvättmaskin och/eller torktumlare) och sadelkammare om man vill ha vattenkokare eller kaffekokare därinne. Även utrymmen där man lagrar stora mängder strö och grovfoder ska vara brandklassade eftersom det kan gå värme i balarna och de kan bli så varma att de självantänder, och ska man förvara motorfordon t.ex. bilar eller traktorer vägg i vägg med stallet så måste även dessa vara i en egen brandcell.

Det finns flera olika sätt att uppnå detta. De flesta murade väggar (putsad leca, tegel och skalblock) uppfyller kraven. Men även en reglad vägg eller tak fungerar om man använder rätt material och dimensioner. Vårt tak på garaget består av ett innertak av putsad träullit (detta fanns redan på plats), sen har vi lagt att lager glasull 95mm, sedan en luftspalt på ca 10cm och sist men inte minst spånskivor som även fungerar som golv uppe på loftet ovanför garaget. Vi har använt oss av de befintliga reglarna, men behövde förstärka dem och lägga nya reglar på flera ställen eftersom man slarvat lite med lodet när man byggade garaget en gång i tiden.... Och vi ville gärna ha ett någorlunda jämnt golv att gå på! Resultatet blev så bra! Innan bestod loggolvet (om man ens kan kalla det ”golv”) mestadels av halvruttna brädor och löst liggande skivor med en massa halm och musbajs under. Numera är det både brandsäkrat och säkert att gå på så man inte behöver oroa sig för att trampa fel och råka trampa rakt igenom golvet. En klar fördel om du frågar mig!

Den här guiden har vi använt oss mycket av då vi läst på om brandklassning. untitled (fsbsverige.se)

Så nu kör vi! Sista veckan innan ”semestern” är slut! Vill ni har fler uppdateringar och se fler bilder från bygget, så rekommenderar jag att du går in och följer oss på vår Instagram – Örstorp Gård!


Läst 52194 ggr Kommentarer Kommentera

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.