Pether Markne

Hej allihopa, det var ett tag sedan...

Jag är som ni alla vet en hästnörd på 56 år, på tillfrisknande efter en megainfluensa som jag förmodligen dragit på mig då jag har flugit runt överallt och förhoppningsvis inspirerat dem jag tränat att komma vidare i sin sport oavsett disciplin. Under våra träningar har jag fått massor tillbaka, men när man har roligt känner man inte alltid efter hur kroppen mår. Så det blev en oplanerad men välbehövlig paus.
  
Vet inte varför jag alltid under denna tid av året ”trillar” dit på väldigt många saker och uppdrag som måste ske innan jul? En del av er känner säkert igen er i detta… I år tar jag steget och julen ska för oss bli en jul utan en massa stress och måsten.
  
Plötsligt händer det!
Känner mig fortfarande upprymd efter tävlingen i Friends Arena och huvudstaden i början på december. Har alltid tänkt och drömt om toppsport just där...och plötsligt så händer det! Vill ge en megaeloge till alla inblandade som har lyckats få till en härlig matiné kombinerat med sport, världsklass i både dressyr och hoppning! Måste verkligen berömma Patrik Kittel och Malin Baryard som i sina egna sportsatsningar klarar att vara presidenter för sina grenar på ett sätt som gör att vi får möjlighet att ta del av och uppleva fantastisk sport live, TACK!
  
Vill även nämna och berömma allt vad Lövsta Future Challenge gör och hur det har påverkat dressyren och hoppningen i Sverige, underbart och otroligt generöst att dela med sig till fler.


 
Sist men inte minst, kom ihåg GCT i sommar 2019, återigen i huvudstaden. Med Sara Johansson som under många år följde Malin Baryard runt om i världen som groom och nu är en väldigt viktig pusselbit i många av de stora arrangemangen, med härligt drive och mycket kunskap.
 
Investera tid för att utvecklas

Med åldern får man vare sig man vill eller inte mer erfarenhet på gott och ont. Jag har lovat mina nära och mig själv att alltid hålla fast vid att ålder är bara en siffra. Du väljer själv hur du ska uppfattas, det handlar mycket om hur och vad du investerar i för att utvecklas på ett sätt som gör att du är sann med dig själv och din omgivning.
  
Själv får jag otroligt mycket tillbaka när jag investerar tid och engagemang i unga människor, som har energi och ambitioner och förmågan att vara orädda. Sverige har mängder av dessa i vår sport och det är ett sant nöje att vara en liten del av några av dem.

Unga talangen Ellen Hedbys slipar på detaljerna
Unga dressyrtalangen Ellen Hedbys slipar på detaljerna...
 
Det finns alltid två sidor av myntet...
Vägra att vara bitter, felsökande, missunnsam, avundsjuk och döm inte. Jag såg återigen att man på nätet kritiserat och gått starkt fram när en person öppet ville säga sina åsikter (som hen äger) i bästa syfte, vilket slutar i mer personangrepp. Sak och person, äpplen och päron och att tala till någon och inte om. Vi måste alla hjälpas åt så att vi blir bättre på det! 
  
Dressyr
Jag vill verkligen påstå att Sverige ”flåsar” de ledande nationerna i haserna. Ett långsiktigt arbete från landets bästa ryttare tillsammans med övriga inblandade gör att vi nu är ”där”. Det är stabilt och kommer så förbli och detta kan jämföras med att göra ett gediget grundarbete på sin häst – det sitter!
  
Att se Patrik Kittel göra ökad trav och direkt gå in i piaff utan spänning och utan att dra bakåt i tygeln, det inspirerar mig otroligt! Att se hoppryttaren Marlon Modolo Zanotelli rida med en fantastisk förmåga att smälta in i sin häst så att ryttare och häst blir ett, det är för mig dressyr!
 
Marlon frågade vid ett tillfälle i våras om jag kunde komma förbi och ge honom lite input i hans dressyrarbete, varpå jag svarade spontant att jag hade nog inte så mycket att tillföra. Han kontrade med att – alla behöver någon, vi kan alltid bli bättre... Såklart är det så och det är härligt att inte låta prestige få någon plats, det är så begränsande.
  
Träna dressyr med hoppryttarna
Jag är väldigt mycket runt om i hoppvärlden och hjälper hoppryttare just med sitt dressyrarbete. Som landslagstränare i både dressyr och hoppning även i grannlandet Norge, så befinner jag mig ofta i båda grenarna.
  
Vi övar mycket på rakriktning av oss själva och av våra hästar. Kom ihåg att vi som ryttare är mer mobila i kroppen än vår häst, så lägg verkligen tid och intresse på din sits och position för att på ett korrekt sätt kunna bedöma hästens eventuella snedhet. 
  
Vi övar på:

  • Att hitta avspändhet och hästens egen balans.
  • Att hästen kan bära sig själv och även dig, vilket först kan infinna sig när DU kan ”bära dig”.
  • Att få dragspelet/elasticiteten att fungera med små hjälper och reaktioner.
  • Att vår hand skall vara jämnt mjuk och inte låst, spänd och negativ.
  • Att se rörelsen som ett hjul och det ska snurra oavsett vilket varvtal du vill ha.
  • Att fokusera på vad bakbenen gör...eller kanske inte gör.
  • Att hästens hals ska hållas så lång som är möjligt då det är hästens hjälp med balansen.
  • Att rida mycket öppna för att på ett korrekt sätt samla hästen.


 
Vi övar massor som är lika som för dressyrryttarna. Skillnaden är kanske att en hopphäst behöver lite mer av adrenalinpåslaget (även om det på vissa hästar kan vara omvänt). Det kan vara en utmaning för vissa hopphästar eller framförallt för ryttaren att avväga så det inte blir för mycket av den varan.
  
Även en dressyrhäst kan få för mycket adrenalinpåslag av olika anledningar, dock blir det inte lika påtagligt som för en hopphäst då den t.ex. tar i på en stor kombination eller i en snabb omhoppning, där det blir mer kraft och power. På tal om omhoppning, såg ni Steve Guerdat i Top 10? Man kan inte göra en sådan omhoppning utan gediget dressyrarbete, kommunikation, samspel och ett noggrant grundarbete…imponerande. 
  
Skarpt läge och mycket kraft
I hoppning finns det hästar som behöver gå med en väldigt lätt kontakt för att kunna leverera de bästa och jämnaste sprången. Det finns också de som behöver hjälp med att hålla sitt huvud lite högre för att finna den rätta balansen. Denna hjälp tillsammans med val av betsling är oftast till hästens fördel under tävling och under explosiv kraft. Det kanske inte är något man i vardagsjobbet övar jättemycket på även om ryttarna såklart provar olika bett för att veta vad hästen gillar och fungerar bäst på.
Avspändhet, självbärighet och mjuka övergångar där fokus ligger på att hästen tänker framåt mot en ärlig, lätt kontakt med ryttarens hand prioriteras. I dressyr bedöms hur du och din häst kan genomföra olika svåra rörelser i höger och vänster varv, ni blir bedömda i tempoväxling och varvtal på ett sätt som tydligt visar hur balans, självbärighet och samspel fungerar.
 
Jag såg filmer från tävling med en av mina elever nyligen. Hästen flydde, blev spänd av hög musik och publik, blev så stark för ryttaren att hon inte kunde få till den precision som krävdes på den höjden... Byta bett? Nej men dressyrjobb tre timmar innan nästa start för att få tillbaka den fina kommunikation de haft väldigt många starter innan.
Det är här viktigt att tro på det man gör och att inte ändra saker för snabbt. Att hålla kvar vid sin linje skapar långsiktig trygghet både för sig själv och sin häst. Och framförallt, låt inga hjärnspöken göra dig osäker utan fortsätt tänka framåt. När det går dåligt, tänk istället, vad har jag lärt mig för positivt av detta som jag kan göra bättre nästa gång!
  
Snart är det jul och jag hoppas ni alla får tid med nära och kära.
  
God Jul & Gott Nytt År
Kram Pether
 
PS. Ett tips om hästarna kommer att ridas lite mindre under jul- och nyårshelgen är att passa på att ge dem lite annan typ av ridning.


Läst 170632 ggr Kommentarer Kommentera

I bloggen bjuder Pether Markne på erfarenheter och tips från sin långa karriär inom ridsporten, samt på "vardagsnörderi" kring hästar och ridning.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.