SIHS-2013-kollen

SIHS 2013

Här samlar vi allt från Stockholm International Horse Show 2013. Nyheter, resultat, bilder och mycket mer.


DEC
01
2013

Förbundskaptenens extraknäck


Bo Jenå är självklart på plats i Globen för att bevaka de svenska världscupryttarna i dressyr. Men han har också ett annat uppdrag, låt oss ta reda på vad...
 

Här står han och laddar, i vita ridbyxor. Ska han månne ta ett varv på Don Auriello?
    

Nej då, förbundskaptenen deltar ju i Flyinges tömkörningskadrilj, som är ett av shownumren. Vi kan berätta att han har grym kondis, tidvis springer de efter hästarna i galopp!
  

Men bäst av allt är ändå ”Bosses” extranummer, han har ju som ni kanske vet börjat med frihetsdressyr. Här visar Flyinges motsvarighet till Tobbe Larsson att han kan få sin häst att sitta fint.
   

Vad tror ni, är det bra eller dålig gymnastik för dressyrhästen att resa sig efter att ha suttit ner?


Läst 12315 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Webb-tv: Se Deussers vinnarritt + hör hans glädje


I detta klipp från SVT Play får ni se gårdagens vinnare i Rolex Top Ten Final Daniel Deussers segerritt.

Han hade hundradelarna på sin sida och riktig tur på räcket ut ur kombinationen, precis den turen gjorde att han kunde komma till finalen efter flera återbud. 
  
Glädjen i Daniels ögon går inte att ta miste på, och hur imponerande är det inte att Evita van de Veldbalie endast är nio år och debuterade 1,50 i början på året?
 


Läst 6706 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Söndag: Peder tar hem meetingbilen
Oavsett vad som händer i söndagens stora GP-hoppning kommer Peder Fredricson att vinna meetingbilen. Det stod klart efter att han och H&M Sibon speedat hem en 1,40-klass på söndagsmorgonen. Därmed har Peder vunnit fyra klasser här i Globen – helt omatchat!
  
Tvåa i klassen kom Douglas Lindelöw och trea Angelica Augustsson.
  
Fullständigt resultatGladast i Globen är kanske Peders hästägare Astrid Ohlin, här kramar hon om sin fina häst.


Läst 7368 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Bakom kulisserna, lördag: Två olika framhoppningar


Klicka på en bild för att starta bildspelet.


Under kvällens Top Ten-final var det allvarlig stämning ute på framhoppningen. Vi var ytterst få där och killarnas telefoner ringde oavbrutet efter ritterna.


 
Hästarna värmdes upp inför Top Ten-finalen, under tystnad.
 

När Hippson - efter prisutdelning och presskonferens - kliver in på framhoppningen för att bevaka svenskarna under dagens sista 1,45-klass, är det helt annorlunda. Våra svenska ryttare skrattar, groomarna leder runt hästarna samtidigt som de pratar lite med kompisen brevid och många står runt omkring för att titta.

  
Skillnaden mellan denna klass och finalen innan är inte bara hinderhöjden och "allvaret". Många av ryttarna har dessutom en pågående dialog med sin tränare under framhoppningen.
Förbundskapten Sylve Söderstrand, Henk Nooren, Marcus Ehning och Lisen Bratt Fredricson är några av de personer som ropar ut tips och råd, allt eftersom de ser ritterna på tv-skärmen.

  
Det är otroligt inspirerande och lärorikt att titta på några av våra bästa svenska ryttare när de värmer upp. Alla har sina sätt, sina vanor och med hjälp av hästskötarna flyter allt på galant.
I sista sekund ska alltid någon sadel läggas om, ett par sporrar bytas eller en nosrem fixas till - dock utan att det blir stressigt.


Läst 9104 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2013

Lördag: Bröderna Fredricson gjorde det igen!


Den här Globen-helgen bjuder på repriser – under sen lördagskväll reds en 1,45-tidshoppning som vanns av Peder Fredricson (H&M Sibon) med Jens Fredricson (Avon) på andraplatsen. Det är tredje gången under tävlingarna i Globen som bröderna blir etta och tvåa. Och efter tre segrar är frågan om inte meetingbilen redan är Peders.
Innan prisutdelningen sa Douglas Lindelöw till Peder: ”Du, vilka tävlingar ska du INTE åka på nästa år?” För Grevlunda-pågen verkar ju oslagbar just nu...
  
Det blev dessutom en svensk trea i klassen genom Emma Emanuelsson på Titan, som precis petade ner Roger Yves Bost till fjärdeplatsen. Skönt för Emma att få komma tillbaka, hon åkte ju av och blev sparkad häromdagen.
  
Fullständigt resultat

 

Peder och Sibon var överlägset snabbast.
  

Vad tycker ni förresten om Peders rutiga kavaj? 


Läst 12602 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2013

Möt bloggaktuella "Weine"Weine trivs i hetluften här i Globen.
  
  
Han är svår att få tag i, Weihenstephaner, som hemma i stallet kallas för "Weine". Vi kan förstå att han har ett fullbokat schema eftersom han i dag har debuterat i världscupen tillsammans med sin ryttare Mads Hendeliowitz.
Via kontakter och med hjälp av ett kilo morötter får vi dock ut honom ur sin gömma, för att ställa några frågor.
  
Weine berättar via sin hästskötare Frida Näslund att bloggandet började på en tävling i Tyskland och har fortsatt sedan dess. När Sportkollen på Hippson skrev om att Weine bloggar ökade läsarsiffrorna kraftig - vilket gör att han nu försöker blogga oftare och har höjt nivån på bloggen.
  
Vi får veta att Mads ridit Weine i elva år, det vill säga sedan den 15-åriga valacken var fyra. Dagens världscupdebut är det största ekipaget har gjort och resultatet är man i teamet nöjda med.
- Weine är jättesnäll och har en stor personlighet. Den gör att man både älskar honom och ibland bara önskade att man kunde lämna bort honom en stund. Men precis som de andra hästarna här vet han att han är bäst, berättar Frida kärleksfullt om sin skyddsling.
  
Frida har varit Weines skötare i ett år nu, så de känner varandra väldigt bra. Kanske är det därför bloggandet flyter på så väl. Bloggen är fantastiskt tycker vi och många andra läsare, men är det inte så att Weine är lite av en diva?
- Absolut är han det, skrattar Frida.

  

En riktig diva som har debuterat världscupen ska självklart få morötter!
  
Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 12413 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2013

Lördag: Nummer 14 vann Top ten-finalen  
Under lördagskvällen avgjordes en av världens mest prestigefulla hoppklasser i Globen, nämligen Rolex IJRC Top Ten Final. Finalen arrangeras av den internationella hoppryttarklubben och inbjudna är världsrankingens tio bästa ryttare.
  
Men eftersom det kommit ett par återbud har några av ryttarna på reservlistan halkat med denna gång. Och de knep de två högsta placeringarna!
Tyske Daniel Deusser på Evita van de Veldbalie var snabbaste dubbelnollan efter två omgångar och fick stå överst på prispallen. Han är just nu rankad som nummer 14 i världen. Bredvid honom stod tvåan från Frankrike, Patrice Delaveau på Lacrimoso HDC, även han dubbelnolla – och rakad elva för närvarande. Å andra sidan återfanns en världsetta, Ben Maher på Tripple X III, på bronspallen.
– Det hade varit bättre om de där två hade stannat hemma, skämtade han på den efterföljande presskonferensen.
  
Fick sen inbjudan
Segraren Daniel Deusser beskriver sig som ”enormt glad” och berättar att han först för åtta-nio dagar sedan fick sin inbjudan till Globen.
- Men jag visste ju att jag var reserv så jag har haft finalen lite i bakhuvudet. Min häst var därför inte anmäld till någon tävling helgen innan. Jag måste verkligen tacka mitt sto, hon är i fantastisk form just nu!
Han tycker också att Globen är en rolig arena att tävla i:
- Folk sitter så högt upp längs med väggarna, det blir en väldigt speciell atmosfär. Man kommer in och känner ”wow”!
  
Banan får beröm
Alla tre ryttarna på prispallen berömde den svenske banbyggaren Peter Lundström efteråt.
- Det var en fantastisk bana, och det säger jag inte för att jag vann. Den var rättvis och hygglig mot hästarna, men samtidigt hade vi bara två felfria i första rundan, menar Daniel.
Patrice Delaveau fyller i:
- Det var en rolig bana i andra omgången där vi ryttare kunde rida på med lite fart. Då blir det bra underhållning för publiken. 
  
Text & foto: Anki Yngve
  
Fullständigt resultat
 

Glad Daniel på presskonferensen.
  

Hans sto Evita är i ruskigt bra form.
  

Patrice var nära seger.
  

Världsettan Ben Maher, trea i dag.
  


Daniel tittar på kollegorna via tv:n från framhoppningen - efter sin första felfria runda. FOTO: Annelie Lundkvist


Läst 12559 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2013

Emma Emanuelsson rider - trots smärtaEmma är alltid lika glad, även när hon inte ens kan röra armen.
FOTO: Annelie Lundkvist 

 
Hippson springer på Emma Emanuelsson vid framhoppningen, som trots sin avramling igår kommer att tävla i kvällens speedklass tillsammans med Titan.

  
Det var igår som olyckan var framme när Emma tävlade Hansa Kredit Obelix, vid hinder nummer tio missförstod de varanda och rev hindret ordentligt. Obelix tappade balansen vilket gjorde att Emma flög ur sadeln. Tyvärr lyckades hästen inte akta sin ryttare och trampade henne på armen, som nu är skadad.
- Jag har riktigt ont, kan inte knyta näven. Men jag väntar med röntgen till på måndag, säger Emma.
Hon konstaterar att det så klart var synd att olyckan var framme, men hon vill ändå rida tävlingen hon har kommit hela vägen till Stockholm för att delta i. 
  
Frågan som dock är oklar är om armen har en fraktur? Det hoppas vi verkligen inte, men det såg inte helt bra ut - trots Emmas tappra leende.
 


Läst 13111 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2013

Lördag: Ryttarna tippar Top ten-finalen


Det har pågått en vadslagning nere i stallet, om vem som ska ta hem Top ten-finalen som startar här i Globen när som helst. Här ser ni hur ryttare och hästskötare tror att det går:
 

Daniel Deusser - vinner han i dag? 
 

Finalryttarna studerar vadslagningslistan.
 

Innan klassen togs en jippobild för Rolex, där Top ten-ryttarna fick stå med hockeyklubbor inne i arenan. Vad tycker ni – kul eller lite töntigt?
 

Uppställda på traditionellt vis.
 

Banbyggare Peter Lundström med det välvda Rolex-planket, som han tror blir utslagsgivande.
    

Det högsta hindret på banan är strax över 1,60. 
 
Foto: Annelie Lundkvist och Anki Yngve 


Läst 13299 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2013

Bildspel: Bakom kulisserna i stallet


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Det är näst intill omöjligt att komma in i FEI-stallet i Globen, på grund av alla regler och rädslan för dopning inför de stora tävlingsklasserna. Vakter sitter vid ingångarna och säkerheten är hög. Dels för att hästarna ska slippa spring, dels så att obehöriga inte kommer in.
Hippson satte sin kamera i handen på Douglas Lindelöws hästskötare Madelen Isaksson, som mer än gärna tog ett varv med den i stallet.


Läst 11040 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 6 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.