Portugal-bloggen

Hej på er!

 

Jisses vad vi har tränat denna vecka. Utebanan är toppen nu med fibrerna på plats. Har dessutom sluppit regnet förutom en kort skur idag. Hästarna går hyfsat. Vi har filmat jättemycket och det har verkligen hjälpt. Igår red vi igenom programmen, jag på både Elmo och Prinsessan. Elmo är fin, särskilt galoppen och skritten som är hans bästa. I traven måste han vara stadigare i kontakten, jag blir själv för lös (har aldrig hört det förr...) och då kan han inte "hitta" stödet. Himla bra att få se på film eftersom jag inte kände hur lös min kontakt var. Bäbisar behöver mer support och jag har alltid haft problem med för långa tyglar.

 

Prinsessan var fin måndag, tisdag lite spänd då jag red igenom programmet (eller var det ryttaren som inte red lika bra när det var test och kamera??) och idag var hon ganska fin igen. Jag börjar alltid rida så dåligt dagarna innan tävling, blir för mycket broms med handen och ingen inverkan med sätet. Nu kanske jag överdriver, men jag ogillar att rida dagarna innan tävling. Oftast har jag haft någon tränare/mamma som hjälper mig, nu har Manuel varit toppen och gett kommentarer och filmat. Men det är ändå inte riktigt samma sak. Har varit nyttigt att se på film och dessutom kunna jämföra från förra veckans film samt från Goncalo-clinicen. Vårt "problem" är att hitta en jämn och lätt kontakt. Hon blir lätt ostadig i övergångarna, jag börjar hålla i tyglarna istället för att "rida över" spänningarna. Som sagt, idag gick det bättre. Mer flyt och stadigare. På den positiva sidan är att jag kan sitta ned i traven (mer eller mindre), hon har jättefina mellangångarter (upptagningarna i galoppen går ibland), bra skritt och lätt att göra uppridningarna med. Så det är mer bra än mindre bra saker, kommer gå toppenkanonen. Jag tror att Manuel är väldigt sugen på att klå oss, Queeny har faktiskt sett riktigt fin ut i veckan. Men jag har bestämt att strunta i vem som får högst procent och istället se till att rida skitbra! Jag har ingen aning om hur hästarna kommer bete sig inne på banan, men jag ska banne mig rida snyggt och effektivt.

 

Har även jobbat på med "mina" bäbisar. De har varit så fina och tjejerna uppförde sig med hovis denna gång. Första gången de blev verkade och fick framskor lärde jag mig många nya portugisiska svärdomar. Det går bra att longera, Falcao har slutat försöka bita tag i inspänningstyglarna sen han fick nosrem. Jag tror de är trötta på att ha mig klängandes och hängandes. Jag har redan suttit på tjejerna, bara hängt på Falcao, behöver alltid ha någon där så att han inte biter mig i ändan. Idag fick Manuel leda runt mig ett par varv på Flor utanför skötselplatsen. Hon var inte alls brydd om att ha mig på ryggen. Att åka häst med en person som leder den kan göra mig så himla glad. Jag antar att det är det som är tjusningen med unghästar. Alla små framsteg betyder ett steg närmare målet, att det ska bli en rid(/kör)häst.

 

Imorgon ska det packas, badas, klippas och ridas. Vill dessutom hinna jobba bäbisarna+Ullisses då dem inte kommer jobba över helgen. Fullspäckad dag mao!

 

 

Sov gott

Astrid

 

 

Här är några bilder på Manuel och Queeny.

 

 


Läst 14468 ggr Kommentarer Kommentera

Idag har jag haft min första sovmorgon på några veckor. Har hänt rätt mycket de senaste helgerna, därför kändes det välbehövligt med en lugn dag i pyjamas :)

 

Har dessutom träningsvärk från gårdagen då vi äntligen la ut fibrerna på utebanan. Det var ett tungt jobb, men som tur var fick vi hjälp av grannar och bekanta. Jag hann inte rida där igår pga mörkret. Idag har Manuel och Carolina provridit, men det regnade en hel del på morgonen så det var lite för blött. Resten av veckan ska (peppar, peppar) vara regnfri, så imorgon ska jag testa det nya underlaget. Princess har varit så fin denna vecka, igår fick hon dessutom nya skor så vi är laddade för tävling nästa helg. Även Elmo har skött sig bra, vi kommer att starta utom tävlan då det inte kändes nödvändigt att lägga en masa pengar på att registrera honom för att göra de lätta klasserna. Är supertaggad, hoppas bara att min jäkla förkylning kan släppa. Är less på att hosta och snora nu!

 

Jag tänkte skriva lite om hur det är att leva i ett portugisiskt hem. Jag bodde ju med familjen på mitt första jobb hos Pedro. Det är ganska liknande hur det är nu, men jag känner mig lite mer avslappnad här. Hos Pedro var det nästan som att bo på hotell (seriöst, hur många har fått sina sockar strukna??), här är det mer avspänt och jag kan hjälpa till mer. De flesta fruar jobbar i hushållet och det är inget lätt arbete! Jag vet att Celeste jobbade som sjuksköterska förut, men eftersom maken har en stadig inkomst har hon valt att vara hemma. Men hon är den som sköter handling, matlagning och en MASSA andra sysslor. Till sin hjälp har hon en hemhjälp som är här måndag-fredag för att städa och tvätta.

 

Jag börjar runt halv 9, 9 på morgonen och äter oftast frukost själv. Pappan Manuel börjar jobba tidigt och barnen är antingen i skolan eller sover. På vardagar är frukosten alltid framdukad. I Portugal har de flesta familjer brödleverans, så man har nybakat bröd utanför dörren på morgonen. Till lunch äter vi alltid lagad mat, ibland är det bara jag och Celeste, ibland med Manuel och Carolina beroende på deras skoldag. De älskar ris här, det serveras till nästan alla måltider. Eftersom de har grönsaksland är det oftast någon form av grönsak på bordet. Det är hälsosam mat med nästan ingen grädde i maten, mycket fisk (eftersom jag inte äter kött tror jag deras fiskkonsumtion har ökat!) och en hel del av ingredienserna kommer direkt från gården. Tex ägg från deras hönor. Oftast har vi frukt som efterrätt, även det kommer från egna träd. Det tog ett tag för mig att vänja mig vid kaffet. Här dricker de nämligen espresso, alltså en pytteliten kopp med superstarkt kaffe. Jag tycker inte om att ha socker i kaffet, men de flesta använder socker. Aldrig sett mjölk i någons kaffekopp.

 

Middag äter vi sent, runt 9-tiden, eftersom Manuel jobbar sent på sjukhuset. Eftersom det är lagad mat till lunch brukar jag äta lite mindre till middag för att inte gå och lägga mig proppmätt. När jag kommer in från stallet runt 8-tiden är min säng bäddad och nytvättade kläder ligger ihopvikta på en bänk. På tisdagar storstädas rummen och sängkläder byts. Jag behöver inte göra mycket städning eller matlagning mao.

 

Man blir sjukt bortskämd, jag hjälper till där jag kan med att tömma diskmaskin, duka, plocka undan osv. Som tur är har jag bott mycket själv och vet om att jag klarar av att ta hand om mig själv. Däremot blir det väldigt jobbigt för de ungdomar som ska flytta hemifrån och är vana vid denna livsstil. Jag tror det är en stor anledning, förutom den ekonomiska, att så många unga (speciellt killar) bor hemma med sina föräldrar här i Portugal. I Sverige är det vanligare att man flyttar ut vid 20-årsåldern. Här är det inte ovanligt att vara 30 och bo med mamma och pappa. Inget fel i det, men någon gång måste man ut och testa sina vingar, lära sig att tvätta och sköta sig själv.

 

Då fick ni en liten insikt i hur jag har det, avundsjuka??

 

Nu ska jag sova bort förkylningen och ladda för en solig dag imorgon!

 

Astrid

 

Även fast jag inte bor hemma längre kommer jag alltid att behöva min mamma.

Hon är den starkaste, vackraste och klokaste människa jag vet (och så har hon en himla fin häst). Älskar dig <3


Läst 17694 ggr Kommentarer Kommentera

Igår, men idag så var molnen och regnet tillbaka. Tur att hästarna håller mig på gott humör!

 

Även fast jag känner att orken tryter pga min sega förkylning så ger hästarna mig energi. Dem har varit riktigt fina senaste dagarna. Jag skrev att jag och Prinsessan hade haft diskussion i förrgår. Well, resultatet kom igår då hon var en miljon!! Riktigt fin, bra övergångar och lydig. Satt med ett leende på läpparna hela passet. Idag fick hon en välförtjänt vila, bara lite bus i ridhuset för att få komma ut ur boxen. Imorgon ska jag rida på morgonen för sen kommer hovslagaren.

 

Flor, ett 3-årigt sto som jag håller på att sitta in är riktigt fin nu. Hon har kroppat på sig och har förvandlats från åsna till en vacker lusitano. Galoppen är super och hon har bra huvud (både in och utsida :). Jag har hängt och klängt på båda stona, igår avancerade jag med att slänga över ett ben och sitta på dem. Inga konstigheter, klapp och morot så var den debuten avklarad. Ser fram emot att påbörja inridningen. Det blir första gången jag rider in en häst själv. Jag kommer självklart ha assistans av son och far Manuel. Estrella som jag jobbade med på classical equines räknas inte riktigt då hon redan var "insutten". Tror stona kommer gå ganska lätt, värre blir det med Falcao som både är busig och stor. Nåja, han ska väl mogna någon gång inom en snar framtid. Falcao är förövrigt öm i fötterna, efter hovslagarbesöket har han varit väldigt försiktig på framhovarna. Det var en ordentlig verkning så jag är inte förvånad att han känner av det. Måste säga att det är väldigt behändigt med en ömfotad Falcao.

 

Om någon blev sugen på att prova på working equitation efter att ha sett filmen tycker jag ni ska planera in att göra en ridresa i Portugal. Jag kan varmt rekomendera Monte Pero Viegas där Nuno Avelar kommer ge we-lektioner. Nuno och hans tävlingskamrat Bogotá har vunnit det mesta som går att vinna i deras klass förra året. Anläggningen håller på att färdigställas och omgivningarna ser underbara ut. Hästarna som kommer att användas för lektioner är alla välridna och högt utbildade. Ni kan kika på Nunos hemsida här: http://www.nunoavelar.com

eller kontakta direkt på nunoavelar25@hotmail.com. Hemsidan för Monte Pero Viegas är ännu inte klar, jag kan lägga ut länken när den är redo.

 

 

Ha en bra helg allihopa!!

 

Astrid


Läst 15028 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
23
2013

Hade en dunderförkylning precis efter jul, men tydligen så var det inte tillräckligt. Jag mår helt ok, men snorar och hostar. Drygt! Känns dock skönt att veta att det var orsaken till att jag har haft så lite energi. Det är inte normalt när jag känner mig seg och trött flera dagar i rad. Blev lite orolig, men då var det dessa baskilusker som började härja i kroppen. Håller tummarna att de inte blir långvariga, vill helst vara pigg och fräsch när vi åker på tävling.

 

Igår hade vi det värsta oväder jag någonsin har varit med om! Det blåste och regnade hela dagen. På eftermiddagen skulle jag rida Elmo (i ridhuset) då det började åska, hagla och storma. Elektriciteten försvann emellanåt så allt blev mörkt, förutom blixtarna som lyste upp himlen. Fy så obehagligt det var! Tur att Elmo är så cool, jag var nämligen livrädd, men det kändes hyfsat säkert i ridhuset då åskan dundrade på precis ovanför oss.

 

 

Idag har jag inte hunnit med allt jag hade tänkt. Hovslagaren kom på besök och gjorde Falcao och Ullisses. Jag hann iallafall rida Venturoso och Princess, longera Falcao, Queeny, Formosa och släppa Elmo en timme i ridhuset. Har en liten dipp med Princess. Jag jobbar mycket med övergångar och att hon ska vara mellan hjälperna, samt att hon ska sätta igång direkt jag frågar. Inte tre steg senare.. Det är jobbigare när man ställer mer krav, men ibland måste man "knöla" tills hästen accepterar hjälperna. Jag hoppas vi är överens innan nästa helg.

 

Med Venturoso tränar jag we för fullt! Har gjort lite provisoriska hinder och han är förvånansvärt duktig. Hoppas att jag kan tävla honom i Trofa, jag tror vi skulle kunna göra riktigt bra ifrån oss. Vi får bara se hur det fungerar med Carolinas dressyrtävlingar.

 

 

Guapa (passande namn som betyder söt på spanska), 2 årigt sto.

Ullisses. Sjukt nöjd över min fläta, den höll dessutom hela ridpasset. :)

 

Hagel och storm. Fy!

 

 

Om ni vill se en duktig ryttare tycker jag att ni ska kolla in denna video. Inte klokt vad bra han rider, och alla discipliner dessutom.

 

 

 

Sov gott!

Astrid

 


Läst 16058 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

Igår åkte vi ner till Golega för att titta på hingstar som skulle bli godkända för avel. Det var riktigt busväder, storm och regn, jag sov som tur var nästan hela vägen. Lite läskigt med sådana naturkrafter. Bedömningen hölls inomhus, det levde ändå om en hel del, men hästarna gjorde det bra. Vid lunchtid försvann all elektricitet från hela staden, elledningar hade blåst ned.

 

Nog om detta, det var väldigt intressant att hänga med och titta. Jag fick lära mig mycket om vad man bör leta efter hos en häst och hur dem blir bedömda. 13 hingstar deltog, de var i åldern 5 år och uppåt (tror äldsta var 12). De var indelade i tre grupper, hur den grupperingen gick till är jag osäker på. 4 i första, 6 i andra och 3 i tredje, klura ut logiken i det om ni kan!

 

Hingstarna visades först ridna. Efter uppvärmning skrittade alla på led och domarna kunde se skritten, därefter sågs hästarna en och en. Först i skritt i vänster varv, trav, galopp och sedan byta varv för att visa trav och galopp åt höger. Ryttarna är menade att visa hästens naturliga gångareter, alltså rida med så lite påverkan som möjligt och inte sätta "tryck". Alla gångareter visades efter fyrkantsspåret. Det är valfritt om man vill visa hästen med portugisisk utrustning eller klassiskt med dressyrsadel. Givetvis ska ryttarna klä sig i portugisisk klädsel eller vanlig kavaj. Det var även valfritt att välja betsling. Vi såg både tränsbett, kandar och stång. Inga skydd eller benlindor var tillåtet. Domarna ger ett gemensamt betyg för alla gångarter som har koefficient 1,5.

 

Då första gruppen hade gjort sitt ridprov togs sadlarna av och domarna bedömde hästens exteriör. De visade inga gångarter vid hand. De områden som bedöms är hals-nacke, bringa-bål, rygg, kors (bakdel), extremiteter och helhetsintryck. Jag hoppas att jag inte har glömt något! Om jag inte minns helt fel gav kors, extremiteter och helheten koefficient 1,5.

 

Därefter räknas resultaten ihop och ger en totalproäng. Om hästen har fått tre 6:or i sin bedömning blir den inte godkänd. En 5:a i protokollet går inte heller. Det var några av hästarna som inte fick sina poäng. Jag hörde en hel del diskussioner om huruvida det var rätt eller inte att vissa av hästarna blev godkända och andra inte. Alltid svårt när det är bedömning, dock så var det ca 8 domare, så det var åtminstone fleras åsikter ihopräknat. Två av hingstarna fick över 70 poäng, en fux som blev min favorit. Han fick 73,5. En Veiga-häst fick högsta betyget för dagen på 74. Domarna har rätt att ge halva poäng.

 

Som sagt, det var lärorikt och intressant. Kul att sitta med proffs och höra olika åsikter. En dag kanske jag kommer träna upp mitt kritiska öga och inte bara tycka att alla är lika fina...

 

Idag har jag jobbat som vanligt då gårdagen fick bli min lediga dag denna vecka. Är mycket laddad för allt kul som väntar, tävling i Santarém, feira i Trofa, mer dressyrtävling, hemresa och förmodligen andra oväntade roligheter!

 

Sov gott!

 

Astrid

 

 

 

Första gruppen, de andra hade gått ut. Jag glömde oftast bort att fota ridningen.. Sorry!

Galopp

Uppläsning av betygen inför publiken. Nervöst!

Min favorit som fick 73,5 poäng!

Han är stilig :)

Detta var den som fick 74, från den kända uppfödaren Manuel Veiga.


Läst 15155 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
19
2013

Jag som trodde att jag hade flyttat till ett varmt och torrt land... Icket, det har regnat varje dag denna vecka och det kommer inte sluta förrens nästa helg. Dessutom blåser det som tusan och allt är grått ute. Man är inte så sugen på att gå utanför dörren på morgonen mao. Jag är otroligt tacksam över vårt ridhus, även om det är pyttelitet är det bättre än att jobba alla hästar i regn och storm.

 

Äntligen är det klart med fibrerna som vi ska lägga ut på banan. Dessvärre behöver det torka upp för att det ska gå att blanda in med sanden. Så vi får vänta någon vecka till innan det är möjligt. Vädret ställer till det en hel del då underlaget ute inte går att hålla i skick efter allt regnande. Vi har första dressyrtävlingen 3-4 februari och det hade varit bra att kunna rida igenom programet ett par gånger innan dess. Vi kanske åker till någon i närheten som har ett större ridhus för att träna. Jag ska starta Prinsessan och Elmo. Elmo kommer göra P1 som är i liknelse med ett LC-program. Den svarta damen och även Queeny gör E1, typ LB-nivå. Inga avancerade saker, men det kan vara nog så svårt på en orutinerad häst. Jag tror och hoppas att vi kan ta oss runt utan några större missöden. Om Prinsessan är på humör tror jag vi kan få rätt bra poäng. Men som sagt, man vet aldrig med hästar (och särskilt inte med ston!). Kul ska det bli iallafall, tävlingen är i Santarém, så det är en bit att åka. Vi kommer köra ner hästarna fredag och bo på hotell hela helgen. Blir mysigt!

 

Prinsessan har gått super i veckan, känns väldigt lösgjord och framme på hjälperna efter hjälpen från Goncalo. Har fått veta att han förmodligen kommer att ha fler träningar, då kommer vi vara på plats! De andra hästarna har jobbat på bra dem med, Manuel rider Queeny en hel del nu. Lite tråkigt för mig då jag får en häst mindre att rida, å andra sidan så har jag fullt upp med att hänga och klänga på dem yngre hästarna. Falcao har lyckats göra något med ett bakben. Han är svullen och öm, men veterinären har tittat på det och tror inte att det är något allvarligt. Har fått order om skritt vid hand och kylning. Falcao kommer vara kul att hantera efter några dagar enbart i skritt...

 

Imorgon åker jag, son Manuel och pappa Manuel till Golega och tittar på en hingstvisning. Ska bli roligt att titta på när man har med sig riktiga experter och kan förklara. Förhoppningsvis får jag träffa Laura och Rosanna (som har tagit min plats hos Paulo) en stund.

 

 

Ha en riktigt bra helg!

 

Astrid


Läst 14097 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
14
2013

Här kommer en liten film från söndagens pass. Detta är mer eller mindre i början av passet, hon var fortfarande lite spänd. Tyvärr filmade vi inget mer under söndagen då Manuel hade glömt ladda batteriet till kameran. Ska se vad det blev av videon på lördagen om vi har då Goncalo rider henne :)

 


Läst 14893 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
13
2013

Hej på er!

 

Herregud vilken fin häst jag (min chef) har!!!

 

Idag var hon mycket mer avspänd redan från början och jag fick fortsätta med samma jobb som igår. Hon skulle ge efter för tyglarna och skänklarna, så fort hon slappnade av var det att sitta helt stilla och bara stötta med skänklarna vid behov. Idag klickade det lite mer för mig när han bad mig att krama tyglarna. Han förklarade att känslan skulle vara att hästen kom mot mig när jag använde höger-vänster tygel. Jag tyckte det blev lättare att förstå när han sa det och jag blev mer effektiv i mina hjälper. Maria har gett liknelsen vid att tyglarna är som pinnar, om jag tar pinnarna emot mig eller skjuter dem ifrån mig ska hästen följa. Den måste kunna sträcka, men ska även acceptera kontakten och komma mot mig när jag ber om det. Hon kändes lätt och stadig i kontakten efter en stunds arbete. Vi jobbade en del med galoppen idag. Där var det samma tänk, hon ska vara lätt och eftergiven i tyglarna samt bibehålla rytmen. Jag fick jobba med att hålla händerna på samma plats hela tiden, jag har en tendens till att ge iväg händerna då hästen ger. Då tappar jag kontakten och får börja om igen. Det jag fick göra var att krama och när hon gav, endast mjukna i fingrarna. Då fick han vara på mig om att vara stadigare med axlarna och armbågarna så att mina händer kunde stå stilla och att jag kände att deras position aldrig ändrades. Ibland är jag inte ens medveten om att jag sätter fram händerna, så det var toppen att han kunde korrigera det.

 

 

Efter lite galoppjobb ville han sitta upp och känna om det var någon skillnad från gårdagen. Han red mest i trav, jag la märke till hur hans händer står blixstilla, när hon vill lägga sig på kramar han bara bort motståndet så att hon håller sig själv. Men det är sällan att han behöver använda hela handen, dem står där dem står. Sen har han otrolig balans och position, men det är väl så det ska vara när man är på den nivån. Dessutom rider han på framåt, hästarna ska svara upp för skänkeln, händer det ingenting ger han en snabbare och kraftigare skänkelhjälp. Även om han rider i ett högt tempo är det kontrollerat, hästen blir aldrig springig utan behåller takten men går på med rejäla kliv. När han vill sakta ner gör han det med sitsen/lättridningen och alltid när hästen ger ett svar får den mycket beröm. Dessutom varierar han med att låta hästen sträcka framåt-nedåt och stå i lättare sits. Me like!

 

Det är så himla nyttigt att se bra ridning. När jag satt upp och gjorde lite mer travarbete efter honom försökte jag härma och min sits kändes mycket stadigare och mina hjälper mer effektiva. Hästen kändes som en miljon och hon var så lätt och balanserad. I slutet fick jag prova att länga lite och känslan var underbar. Han sa flera gånger att det är en riktigt bra häst så jag tror att han verkligen tyckte om henne.

 

Han satt även upp på Queeny idag, det var roligt att få kvitto på att jag har tänkt rätt då han gjorde ungefär samma jobb som mig (fast såklart på en HELT annan nivå!). Hästen är inte riktigt framme i handen så Goncalo jobbade med att hon skulle gå fram och balansera sig själv bättre. I början snubblade hon lite och blev ostadig. Då bad han henne att gå fram mer och jobbade med en tygel i taget för att få bättre stöd. Han kunde trava ett varv och sedan länga ut nästan hela tygeln, mycket beröm när hon sträckte efter bettet. Sen kortade han och red på framåt, sen sträcka igen. Han försökte även få in höger bakben mer under kroppen (som är hennes svagare sida). Det var med en snabb innerskänkel, när hon tog den och klev in blev det beröm. Om hon inte svarade gav han en kraftigare hjälp och sedan mjukna. Eftersom hon är rätt så oliksidig gav han henne ingen chans att lägga sig på i vänstertygeln, utan jobbade med att få stöd på höger. Ibland vill hon vinkla huvudet istället för att ställa till höger, då höjde han högerhanden för att få henne rak med huvudet.

 

För att sammanfatta det hela så var det inga konstigheter. En bra sits och god balans är ett måste för att hästen ska kunna gå i balans (surprise, nä). Grundarbetet måste fungera. Hästen ska gå fram för skänkeln och in i handen istället för att dra in huvudet med händerna. Händernas position ska alltid vara densamma, när hästen vill lägga sig på eller bli spänd ska händerna bara krama för att sedan mjukna och skänkeln ger signal att gå fram. Om du inte får svar måste du ge en kraftigare hjälp och berömma när hästen gör rätt. Renodlade hjälper mao. Hästen måste acceptera kontakten och när ryttaren länger tyglarna ska den sträcka efter bettet framåt-nedåt. Det är kvittot på att den är i balans och jobbar rätt. Rytm och takt ska alltid prioriteras, det är ryttaren som ger takten, om hästen vill springa eller sakta ned ska det mötas upp med ryttarens sits/skänkel. Hästen måste gå i sin egen balans, inte stödja sig i ryttarens händer. Därför måste man kunna hålla handen stilla och vara medveten om vad man gör med dem. Och för att hålla handen stilla måste du kunna sitta i balans och kontrollera din kropp.

 

Så, inga magiska formler eller snabba fix. Det är som det alltid har varit. Jag är mer än nöjd med helgen, jag har fått se riktigt bra ridning och vilka kvalitéer det finns i Prinsessan. Jag har fått saker jag måste fokusera på och tekniker att lösa våra problem med. Jag har fått påminnelse om min sits och blivit mer medveten om vilka hjälper jag ger och inte ger, vilket är nödvändigt för att bli en effektivare ryttare.

 

 

Stort tack till Goncalo Carvalho, fantastisk ryttare och intruktör. Hoppas vi ses igen! Och såklart ett tack till Prinsessan som är en topphäst och till familjen Maia som gett mig chansen att rida henne och göra denna clinic. :)


Läst 14508 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
12
2013

Imorse åkte vi med Queeny och Princess till Classical Equines. Jag hann se slutet på Robertos lektion, han red en av "mina" gamla hästar Canela. Det var roligt att se henne och det såg mycket trevligt ut. Vi såg även Carlos och Utopia som fick jobba mycket med kontakten.

 

 

Klockan 11 var det Manuels tur, tyvärr hann jag inte se så mycket då min Prinsessa inte uppskattade lång väntetid. Jag var tvungen att hålla ett öga på henne, men det lilla jag såg var bra. Manuel fick tänka på sin position, rytmen och att låta hästen komma fram mer med näsan för att öppna vinkeln i ganaschen. Jag har motsatt problem att låta hästen bli för lång.

 

 

Sedan var det min tur, jag fick värma upp självständigt och hon var väldigt spänd från början. Vi gjorde något bocksprång, men efter en stund började hon slappna av och jag kunde jobba henne som vanligt. Goncalo frågade om våra problem och ville sitta upp för att känna hur hon är. Jag tror att han tyckte mycket om hästen då han red läänge. Trodde aldrig jag skulle få sitta upp igen! Och nog är det en fin häst, när han hade ridit ca 15 minuter såg hon ut som en miljon. Det var även roligt att se att han berömde mycket, han klappade henne med både inner- och ytterhand, också för att checka av att hon inte ändrade något när han gjorde det. En annan sak som jag gillade var att han stundvis provade att länga på tyglarna så att hästen kunde stretcha halsen och då stod han i typ lätt sits. När han var klar förklarade han vad han kände och tänkte. Han tyckte att jag måste jobba mer med att ha en jämn rytm, inte låta hästen bestämma takten. Det andra han ville att jag skulle jobba med var att ge henne en tydlig ram, hon vill gärna länga sig och hamnar då för mycket i handen. Det var iåförsig kul att höra då det har varit helt tvärt om. Hon är riden mycket på graman och väldigt djup så när jag började rida henne ville hon inte alls ta kontakt eller så slog hon med huvudet. Jag har försökt få henne att sträcka framåt-nedåt (inte näsan i bringan!) och att hon hela tiden ska suga fram till handen. Nu är det på gränsen till för mycket och att det är hon som länger sig, inte jag som låter henne sträcka. Hans metod när hon la sig för mycket på handen var att krama höger vänster tygel. Eftersom hennes svagare sida är höger fick jag alltid börja med att krama höger tygel för att undvika att rida med för mycket vänster tygel. Så fort hon gav efter och följde tyglarna var han noga med att handen skulle stå stilla och erbjuda en mjuk kontakt. Bara möta upp med innerskänkeln för att bibehålla en jämn bjudning och kontakt. Han var även på mig om hur viktigt det är att ha en bra position, överkroppen stilla, axlarna bak och armbågarna när kroppen för att kunna rida med en mjuk hand. Goncalo själv satt som väntat jättefint med stilla hand. Så fort hon spände till eller tryckte i tyglarna var det krama höger-vänster tygel och stilla. Han ville att hon skulle gå med väldigt lätt kontakt och bibehållen takt i traven. Hon kändes verkligen super och det känns bra att få kvitto på att jag har tänkt rätt. Nu måste jag bli mer disciplinerad och fokusera på vad jag gör varje steg.

 


Jag ser verkligen fram emot morgondagens pass, det var toppen att få se henne riden då det bara har varit jag som ridit. Hon är en riktig stjärna! Om allt går vägen tror jag vi får ett roligt tävlingsår :)

 

Vi fotade inte idag, bara filmade. Kanske lägger upp det senare, men imorgon blir det foton! Bjuder på några bilder som Manuel tog igår. Jag är glad att han gillar att fota, måste börja tänka mer på matchningen ;) Har iallafall på mig min fina väst som jag fått från Hippson.

 

 

 

Ursäkta mina armbågar, Paulo hade inte blivit nöjd! :P

Jag blir nog ingen fotomodell, men hästen är ju fin.

 

Här är några bilder som vi tog på Elmo. Han är för övrigt till salu :) Toppenfin liten häst på 158 cm, 4 år och hur snäll som helst. Väldigt lättriden och okomplicerad. Planen är att starta några dressyrtävlingar iår och kanske nästa (om han är kvar) göra we.

 


Läst 15322 ggr Kommentarer Kommentera

Go kväll på er!

 

Jag har gått och längtat efter helgen hela veckan. Inte för att jag ska få vara ledig, utan för att jag ska få rida lektion för Goncalo. Den svarta prinsessan har varit fin i veckan. Jag har lite problem med framåtbjudningen i början av passet då hon kryper ihop så fort jag lägger om skänkeln. Det släpper eftersom och hon suger på bra efter några minuter. Det jag funderar på är om jag bör sätta press på henne tills hon går fram eller om jag ska ge mer i kontakten och låta hästen hitta bjudningen själv. Är knepigt med ston då dem kan bli på tvären om man sätter för mycket press. Förhoppningsvis kan Goncalo hjälpa mig att hitta en lösning. Annars känns hon fin, vi behöver jobba mycket med övergångar och att bibehålla en jämn kontakt. Vi kommer förmodligen inte göra så många "krumelurer", utan jobba med grunderna och förhoppningsvis är han på mig om sitsen. Jag ser verkligen fram emot det och det är bara ett plus att clinicen är på min gamla arbetsplats så jag får träffa alla kompisar.

 

 

Jag läste Unghästbloggens braiga (ursäkta svenskan) inlägg om att visa häst vid hand. Jag tänkte berätta lite om hur det går till på en avelsbedömning här i Portugal. Det är lite annorlunda än Sverige.

 

Det vanligaste huvudlag dem använder här är en sorts kapson. Det är frivilligt om man vill använda träns och därmed vara närmare hästen, men de flesta har kapson. Till kapsonen har man ett längre grimskaft i läder och föraren har oftast ett spö (något mittemellan dressyrspö och longerpisk). Hästen visas självklart i gott skick med fläta (lång man) eller knoppar. Ston och föl (tom 2 år) har rakad man och svansrot. Detta är för att minska risk för parasiter när dem går ute och det är även så man visar hästarna. Förut tyckte jag att det var fult, men nu har jag vant mig och tycker till och med att det är fint.

 

Föraren kan välja klädsel, antingen den traditionella portugisiska dräkten eller "vanliga" kläder som ska vara diskreta och lämpliga för att springa i (ungefär samma som i Sverige). Det är däremot inget krav på ridhjälm. Till den portugisiska klädseln har man hatt och annars kan man vara utan huvudbonad. Jag har funderat på hur tjejerna gör om dem väljer att ha portugisiska kläder då dem måste ha en kjol. Den är delad i grenen för att man ska kunna rida, men det kan inte vara praktiskt att springa i. Å andra sidan har jag inte sett många tjejer som visar på tävlingarna.

 

Oftast görs avelsbedömningarna i samband med en feira, arenan är större än en dressyrbana och de bygger en triangel av dressyrstaket (gissar på att varje sida är runt 12-15 meter). Föraren ska alltså visa hästen runt triangeln, så man har 3 "chanser" att visa hästens gångarter. Först i skritt, ett varv runt och därefter i trav. Det som skiljer en hel del från Sverige är förarens placering till hästen. Här har dem mer avstånd emellan, vilket jag kan tycka är svårare då man har mindre kontroll om hästen skulle börja galoppera. Fast eftersom hästen har mer frihet kan man få fram mer gång än om man är nära. Det är tillåtet för föraren att ta in hästen på en liten volt för att förbereda att skritta/trava nästa sida av triangeln eller om hästen börjar galoppera kan han volta och göra om. Det är alltså väldigt fritt för visaren, men det gäller såklart att vara skicklig och ha känsla så att det blir så smidigt som möjligt för att imponera på domarna samt att hästen får visa upp sina bästa rörelser.


Jag är osäker på hur många hästar det max är tillåtet i en klass, men det brukar vara runt 10 hästar. De som väntar på sin tur att visa får trängas på sidan om, det brukar vara rätt kaosartat bland de 3-åriga hingstarna som är lite större och starkare. Även 1-åringarna som inte är så mycket hanterade och far omkring lite hur som helst kan vara nog så spännande. Jag har sagt att jag inte skulle vilja vara mitt ibland det kaoset, men vi får se om jag behöver assistera Manuel på feiran i Trofa.

 

De 4, 5, 6,7- och uppåt åriga hingstarna visas ridna. Även dem har triangeln som "bana", men det är tillåtet att rida runt som den som om det vore en rektangel. Alltså med långsida där man kan trycka på och sedan göra en kortsida för att förbereda inför nästa långsida. Då ska alla tre gångarter visas, först skritt, trav och sist galopp. Här visar man åt båda hållen, de handvisade hästarna går endast i vänster varv. Även i ridningen kan man välja den portugisiska utstyrseln eller klassisk dressyroutfit.. Jag tror det är frivilligt om man vill visa hästen på bett eller kandar.

 

Efter att alla hästar har visat upp sig väljer domaren ut de 4 bästa. Dessa får stanna kvar inne i arenan för vidare bedömning av exteriör och till slut väljs vinnaren ut. Jag är inte så inne på hur bedömningen går till, men jag ska ta reda på det och återkomma.

 

Här är lite bilder som jag har tagit från Golega 2011:

 

Det är inte helt lätt att hålla ordning på en unghäst, särskilt när det bara är hingstar.

 

Denna kapson är den som används mest.

 

Det gäller ha bra kondition, man ska orka med ärevarv också. Om jag minns rätt så är detta 2:an bland 3-årshingstarna förra året.

 

Detta är också ärevarv, men ni kan se en del av hur triangeln är uppbyggd.

 

 

Prisutdelning, tror detta kan vara 7 år och uppåt. Vanligast är att man visar i portugisisk utstyrsel. Svanskappa och förbygel hör till den portugisiska sadeln. Sadeln finns i lite olika varianter. Och "räven" bakom sadeln hade man förr för att hålla njurarna varma (hästens!). Idag är det mer som en prydnad, men den håller fortfarande sin funktion.

 

 

Det var allt, ska se till att vara mer påläst till nästa inlägg om hur det går till i detta vackra land.

 

 

Sov gott och håll tummarna att det går bra för mig imorgon!

 

Astrid

 


Läst 17709 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.