Avelsbloggen

Just nu har vi nattarbete här på Stall MJ, närmare bestämt så står det fölvakning på schemat.
Häst 1 var beräknad till den 10/4 och Häst 2 till den 13/4 (Häst 3 är beräknad till den 29/5 så det är ett tag kvar). Det är hyfsat lugnt än så länge men de har fyllt i juvren som tusan så det borde inte vara jättemånga dagar kvar, om de håller samma linje som tidigare år.
Det är ju rätt praktiskt att vaka på två samtidigt måste jag säga. Jag är så himla nyfiken på hur årets föl ser ut, så snälla tjejer 1 och 2, ni kan väl bara klämma ut dem nu så att Jonas och jag får se era små föl. :-)
  
I veckan som var stod verkning av ettåringarna på schemat. Fyra av fem fick MVG i uppförande. Vårt sto ”Egget” hade tydligen hjärnsläpp just denna dag och visade sig från sin sämsta sida… Och jag som, i ett tidigare inlägg, skröt om att våra hästar allt som oftast står så snällt och lydigt på gången när de verkas. Hahahaha!
  
Efter att hon fått sig en rejäl uppsträckning och ett väldigt tydligt utvecklingssamtal förstod hon hur fel hon hade agerat och lovade att bättra sig till nästa gång.
 

"LillTyrbo" skötte sig utmärkt...


... vilket även "Tiny" gjorde.
   
Jag har länge funderat i banorna att jag skulle vilja ha en hagkompis till vår femårshingst. Han är en väldigt snäll individ som gillar närhet… Som killar oftast gör! ;-)
  
Han har en öppen planlösning i sin box vilket innebär att han inte har något galler till sin boxgranne. Det är en supersnäll valack som gärna ställer upp som klikompis när ”Tyrbo” är på det humöret, men som även tydligt säger ifrån om han blir för burdus.
  
Jag har tyckt att det är så skönt att kunna ha ”Tyrbo” på detta sätt då jag anser att det, även för hingstar, är viktigt med social kontakt. Jag menar bara för att han är hingst är han ju fortfarande en ”vanlig” häst som, liksom andra individer, vill ha närhet och kompisar. Jag har full förståelse att det inte alltid fungerar, men det är mitt ansvar som djurägare att läsa av min häst rätt och efter det bestämma vilket beslut som är det bästa för just den individen. Detta gäller oavsett kön. Läs av din häst rätt och ta ett så bra beslut som bara du kan efter det!
  

Mys med världens bästa femårshingst "Tyrbo". Ja, mycket riktigt så har han skydd och boots runt om. Ville skydda honom när det blev bus med nya unghästar i grannhagen igår. ;-)
  
Igår flyttade vi runt lite i hagarna och släppte in våra två ettårshingstar till en tvååring och just den snälla valacken som skulle agera lekfarbror, som han alltid har gjort. Det blev inte en superlyckad kombo då den snälla valacken förvandlades till en diktator, därför var jag tvungen att ta bort honom från den flocken. Vet faktiskt inte vad som hände riktigt men det fungerade bara inte. Man kan milt uttryckt säga att den snälla valacken inte var så snäll längre…
  
Med det i bagaget kände jag i morse, när min spontana sida tog över, att ”Äh vad tusan, jag släpper ihop honom med ”Tyrbo”. (Jag har under en lång tid läst av dessa två och tog beslutet efter det förstås.)
  
Sagt och gjort släppte jag ut hingsten först och valacken efter det. Det var som att släppa ut två unghingstar på sommarbete. Sprudlande glada drog de några rejäla repor i hagen och efter det började de äta ur samma höhög, kort därefter gick de sida vid sida på upptäckspromenad i hagen. Nu hoppas jag att de fungerar ihop så att de kan få njuta av ett långt och härligt sommarlov i en fin och stor gräshage dygnet runt i sommar. :-)


Ihoppsläppet i morse. :-)
  
By the way… Fick en kommentar till mitt senaste inlägg kring att vi försöker låta hästarna få vara hästar i den mån det går. Kommentaren löd som följer: ”Gud vad underbart att era hästar får vara hästar, förstår inte hästägare som bara låter sina hästar vara ute några timmar i små hagar. De borde inte få ha häst.”
  
Som jag skrev ovan gäller det att kunna LÄSA av sin häst. Vad har den för behov och hur kan jag som hästägare göra det så bra som möjligt för den.
  
Våra hästar, bortsett från unghästarna på lösdrift, går ute efter väderlek. Det innebär att är det en normal dag med ok väder hela dagen går de ut vid ca 05-06 och äter frukosthöet ute. Lunch serveras ute mellan ca 11-12, mellis serveras även den ute mellan ca 16-18. Intag sker ca 21-23, då får de den sista högivan och mineraltillskott. Den högivan är, för varje häst, anpassad så att den har ”fri tillgång” under natten.
  
Skulle det t.ex. regna eller snöa under större delen av en dag går de ut som vanligt på morgonen, men är bara ute några timmar så att jag hinner göra stallet utan att behöva mocka med dem inne. Den korta hagvistelsen kompenseras genom att de får en promenad på eftermiddagen.
  
Jag förstår mig inte riktigt på hästägare som prompt skall släppa ut sin häst/ar i hagen om det råder full storm, snöfall av värsta slaget eller ösregn bara för att den måste vara ute från 06-22 varje dag. De går ändå bara och ställer sig med rumpan mot vinden och rör sig inte från den fläcken. Återigen, men lite sunt förnuft kommer man långt här i livet...
  
Over and out för denna gång.


Läst 63048 ggr Kommentarer Kommentera

Jag reagerar ibland över hur lite kunskap det finns om hästar och oviljan till att lära sig att bli bättre. Idag handlar det mycket om att tävla och träna, men kunskapen om hur själva hästen fungerar verkar, oroväckande, ha försvunnit helt hos vissa hästägare.
Jag vill hela tiden utvecklas och söker aktivt information och lyssnar på människor som kan mer än vad jag kan. Jag tycker inte heller att det är konstigt att fråga om råd om jag känner att jag kört fast med något.

Jag kommer så väl ihåg när jag, efter avslutade gymnasiestudier, började jobba hos uppfödarparet Ann och Torsten Pehrsson i Skåne. De är av det äldre gardet i hästvärlden med otroligt mycket kunskap i mångt och mycket.
Mina första tankar var som t.ex.
- Men gud, han släpper ju ut hingsten utan skydd i hagen.
- Hästen har bara vanliga skydd fram, ingenting bak. Men man SKA ju ha dem lindade runt om vid träning?
- Inga skydd och inga täcken när de åker lastbil, undra hur de tänker alltså de kan ju skada sig.
  
Ann och Torsten med deras uppfödning Impuls 1139 efter Master - Chapman vid Bruksprovet 2007:

Under min gymnasietid jobbade jag varje ledig tid hos en väldigt duktig dressyrryttarinna. Där fick jag lära mig så otroligt mycket och hur det fungerar i ett tävlingsstall. Det var ordning och reda på allt och var det inte det fick vi vänligt men jäkligt bestämt höra detta. Hästarna skulle hålla en puts så att det gick att spegla sig i dem. Täckena skulle vikas på ett speciellt sätt, alla tränsen skulle putsas och hängas upp likadant, skulle hästen trimmas lämnade ingen häst stallet om den inte var 100% shiny med allt vad det innebär. Och vet ni vad jag älskade verkligen att det var så.

Döm om min förvåning, när jag började jobba hos Ann och Torsten och hästarna kunde se ut lite hur som när de skulle trimmas. Jag menar de lindades inte vid ridning, de hade bara vanliga hoppskydd fram, alltså hur tänker de?
Efter 2 veckor var jag nära att ge upp, jag fixade inte omställningen. Det var ju självklart inte bara för att de inte lindade hästarna utan att det var extremt slitigt med långa dagar 6 dagar per vecka. Men efter noggrant utvecklingssamtal med mig själv kom jag fram till att jag skulle jobba hela sommaren och göra en utvärdering när sommaren var slut. Jag kan säga att det var mitt bästa beslut någonsin…
Att få ha haft möjligheten att lära mig så mycket om hästhållning av ett par som har så många års erfarenhet av att föda upp och hålla hästar är något jag verkligen skattar otroligt högt.
Vi har fortfarande idag väldigt god kontakt och när jag känner att jag behöver bolla någon tanke som jag inte reder ut ställer de gärna upp som bollplank.

Nu när Jonas och jag satsar på uppfödning själva kan jag applicera mycket från båda världar. Täckena viks fortfarande minutiöst innan de läggs på hyllan i sadelkammaren, tränsen putsats och hängs upp på led och om hästarna skall jobbas får de fortfarande olja på hovarna ;-)


 
Samtidigt som jag i väldigt många situationer använder mig av det tänk som jag fått av Ann och Torsten. Det tänk innebär bl.a. att hästar skall få vara hästar både när de är unga och tävlingshästar. De skall härdas och bli starka, inte lindas in i skydd runt om när de går ut i hagen och definitivt inte stå i en liten ruta några timmar per dag från 3-års ålder om inte en skada är anledning till detta. Jag har dock fått ge vika för det något då vår 5-årshingst har boots fram när han går i hagen pga av att han gärna trampar sig fram med sina bakhovar. Men förövrigt går alla våra hästar, unga som tävlingshästar i stora hagar från morgon till kväll och hör och häpna, de rids för det mesta bara med skydd fram ;-)
  
Vår 5-årshingst Atom MJ tar sig en löprunda i sin hage!


Läst 66515 ggr Kommentarer Kommentera

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.