Avelsbloggen

Igår var vi och tittade på när Stephanie Holt tränade vårt 4-årssto Enigma MJ (Dionysos-Rambo) för Jeanna Högberg. Det var första gången som Egget tränades på bortaplan och hon skötte sig utmärkt.

Hon är inne i en växtfas just nu så hon är lite överbyggd. Hon kommer att få en lugnare period nu då det känns väldigt viktigt att ge henne möjlighet att växa i lugn och ro. Hon är en väldigt ambitiös liten häst, så här får vi hjälpa henne med att sätta stopp för träning då hon själv aldrig skulle göra det. En trevlig egenskap på en häst men det kräver att vi är lyhörda för signaler de ger oss. Risken är, om man inte kan läsa av hästen rätt, att man fullkomligen kör slut på hästen mentalt och kroppsligt och då har man en lång väg tillbaka till träningen igen.

Utbrända unghästar är inget vi vill ha och verkligen något vi jobbar stenhårt med att inte få. Tänker att det finns gott om sådana unghästar i stallen runt om i Sverige, så inget vi behöver ansluta oss till. ;-) I vilket fall som helst så är vi så himla nöjda med det jobb Stephanie har gjort och gör med Egget. Hon får bästa möjliga omvårdnad och varierande träning, en unghäst kan inte ha det så mycket bättre faktiskt.

   

Idag var vi och tittade på vår förstfödde, 8-årige Atom MJ (Ampere-Rambo) han bor sedan den 31/1-20 hos familjen Skatt i Knivsta. Det är så himla kul att vi bor så nära varandra vilket gör att Jonas och jag lätt kan åka dit och följa Julia och Tybbes utveckling.

Det har hänt så otroligt mycket på kort tid vilket är superkul och passet idag var en glädje att få beskåda. Ja, jag är jättepartisk men satan vad bra det var. :-) Då han inte ridits mycket alls det senaste året, på grund av att vi inte haft någon ryttare till honom innan Julia tog över tyglarna, har planen varit att igångsättningen/uppbyggnadsfasen skall ta lång tid. Det passade perfekt in då även stallbyte med nya rutiner med mera tog en del på honom.

Nu är han piggare än aldrig förr och är så himla nöjd med sin tillvaro. Det är mycket som ska stämma för kungen Tybbe så att alla bitar har fallit på plats är underbart att se.  

    


Läst 66267 ggr Kommentarer Kommentera

Tiden går och så mycket har hänt sedan sist jag bloggade.
Jag tycker att det är väldigt kul att skriva och berätta om vad som händer i vår vardag men är en stjärna på att skjuta upp just bloggandet. Tänker för ofta att jag tar det när jag kommer in från stallet men då är det alltid ngn gullig häst som behövde lite extra mys och vips så var klockan 22.30 hahaha.
Jag har nu lovat mig själv att bli bättre på detta och skriva mer om oss och vår vardag med alla hästar. Hoppas att ni vill hänga med och följa oss framöver, det kommer att hända sååå mkt spännande saker under 2020.

Jag tänker inte gå tillbaka och skriva om allt som hänt sedan sist för då skulle ni få läsa 150 sidor, men kommer att nämna några saker som är lite extra kul och värt att skriva om.

I oktober 2019 sålde vi Ghibli MJ (Demand-DonPrimero) aka Gittan till Lisa som driver Dressage By Lisa H. Det känns så himla kul att Gittan hamnade hos Lisa. Vi ser så mkt fram mot att få följa deras resa framöver.

    

I november 2019 sålde vi Eclipse MJ (Dionysos-Rambo) aka Lill-Tybbe numera Elli till My Jeppsson Lindkvist. Det var med blandade känslor vi tog beslutet att sälja henne då hon är en väldigt speciell häst som ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Dock kunde denna känsliga och mkt speciella individ inte fått ett bättre hem än hos My. Hon får all den tid som hon behöver och en mkt bra utbildning och bra plan för framtiden. Vi ser så mkt fram mot att få följa My och Lill-Tybbe som hon av Jonas och mig alltid kommer att kallas för :-)

    

I november 2019 körde vi vår uppfödning Escobar MJ (Sibelius-DonSchufro) aka Pabbe till Lina Dolk för utbildning under 1,5 månad. På denna korta tid gjorde Pabbe, med Linas proffsiga hjälp, extremt stora framsteg och vi ser så mkt fram mot att få köra ned honom till Lina snart igen för fortsatt utbildning och tävling.

    

I november fick vi pris för vår superfina avkomma Hpnotiq MJ (Springbank II VH – Floricello) aka HP som vann fölvisningen på Stjärnborgs Gård. Helt fantastiskt kul att bli uppmärksammad för det. Tack snälla SWB Mälardalen för detta.

    

I januari 2020 inledde vi ett nytt samarbete med duktiga Stephanie Holt. Hon kommer att rida in våra unghästar framöver. Hon red in vår 3-åring Florence MJ (DreamBoy-Rambo) aka Floppis på 3 veckor och har just nu Floppis halvsyster, 4-åriga Enigma MJ (Dionysos-Rambo) aka Egget i träning.

    

I januari 2020 inledde vi ytterligare ett samarbete och det med Familjen Skatt i Knivsta. Vår uppfödning Atom MJ aka Tybbe har flyttat till dem för en långtidssatsning mot de högsta klasserna. Ryttare är duktiga Julia Skatt som har superbra hjälp av mamma Magdalena Skatt. Julia och Tybbe är fortfarande i lära känna fasen men har redan blivit en väldigt bra duo och utvecklas jättefint ihop. Tybbe älskar Julia och jag tror att jag vågar säga att kärleken är besvarad även från Julias håll :-) Det bästa av allt är att de bara bor 20min från oss vilket gör att vi kan följa deras utveckling på nära håll.

    

I februari var vi i Göteborg/Scandinavium och tog emot ett pris för vår uppfödning Huracán MJ (Demand-DonPrimero). Han var ett av de högst bedömda dressyrfölen efter en Lövsta hingst 2019. Tack Lövsta Stuteri för att ni uppmärksammar oss uppfödare med prisutdelning samt fantastiskt fina priser. Det kändes extra kul att få ta emot detta pris då ”Hurris” helsyster Ghibli MJ aka Gittan fick motta samma fina pris 2018. Känns helt fantastiskt att deras mamma Greta rivstartar sin avelskarriär med 2 så fina avkommor. Magiskt!

    

Det var några axplock från oss på Stall MJ och jag hoppas som sagt att ni vill följa oss framöver. Ni kan följa oss på instagram @mariaoscarius om ni vill få en inblick i vår vardag och självklart här på Hippsons avelsblogg.

Vi hörs snart igen


Läst 62554 ggr Kommentarer Kommentera

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.