EM15-kollen

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
24
2015

Ragnar tar allt större plats i landslagsledningen


En person som hela tiden har synts tillsammans med det svenska hopplaget under EM i Aachen är Ragnar Bengtsson. Men vad är hans roll – och är han månne Sylve Söderstrands "kronprins"? 
  
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher
  
Till vardags är Ragnar Bengtsson knuten till H&M:s sponsorsatsning inom ridsporten, men sedan en tid tillbaka är han även med vid lagtävlingar som backup för förbundskapten Sylve Söderstrand.
– Jag hjälper Sylve och ingår i ledarteamet. Vi är tillsammans många timmar per dag och det gäller att skapa en bra känsla och sammanhållning.
  
Åker med till Arezzo
Tidigare under säsongen har Ragnar följt med de svenska hoppryttarna till nationstävlingarna i division två och efter EM väntar Arezzo.
– Det har blivit mer nu i och med att Henk (Nooren, reds anm.) inte är med som landslagstränare längre. Jag har varit med i Rotterdam, Varberg och Falsterbo. På tävling håller jag mig lite i bakgrunden och hjälper Sylve, självklart är det så att fyra ögon ser mer än två, säger han och fortsätter:
– Det är ett intressant jobb och vi är ett bra gäng. Vi jobbar bra ihop, Jens Fredricson som har haft hand om ponny, Jacob Hellström med ungdomarna och så vi. Vi kan resonera och har högt i tak, så det är mycket lärorikt.
  
Engagerad hockeypappa
För ett par år sedan sålde Ragnar Bengtsson och Paula Törnqvist Henriksdals gård, och slutade med hästverksamheten.
– Dagarna försvinner ändå. Jag har ju mitt uppdrag för H&M och så har jag två grabbar som spelar hockey i Frölunda. Det tar mycket tid, säger Ragnar, som numera bor i Göteborg.
– Vi har fortfarande ett par unghästar, men jag rider inte själv längre.
  
Tänkbar ersättare 
Sedan Sylve Söderstrand gick ut med att han slutar som förbundskapten efter OS nästa år, har Ragnar Bengtsson kommit upp som en tänkbar efterträdare.
– Det pratas så mycket. Jag har mitt jobb med H&M och den dagen jag eventuellt får frågan får jag ta den diskussionen då, säger han, och verkar inte helt främmande inför att åta sig uppdraget – samtidigt som han vet vad det innebär.
– Jag har varit med i ledarteamet ett tag nu och det är ett engagemang som tar mycket tid. Jag har inte fått någon formell förfrågan från förbundet. Sylve har gjort ett fantastiskt jobb med landslaget och det blir svårt för någon annan att ersätta honom.
   


Läst 38871 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2015

Bra avslutning av Henrik och Douglas: "Jag är imponerad"



Det blev glada miner till slut i EM, när både Henrik von Eckermann och Douglas Lindelöw satte fina rundor. 
  
Europamästare i hoppning blev världsmästarekipaget Jeroen Dubbeldam och SFN Zenith N.O.P. Med bara ett tidsfel i de två avslutande finalrundorna var segern deras.
– När man ser honom rida, hur exakt han är och vilken kontroll han har... Det är det som skiljer oss ryttare åt, säger Henrik efteråt om mästaren.
  
Text och foto: Annika Grundberg 
  
Själv fick Henrik von Eckermann på Cantinero till en fin avslutning på mästerskapet. Fyra fel i första rundan och felfri i andra gav en individuell placering i klassen.
– Jag visste innan att hästen kan göra det, nu har jag fått det bevisat också, säger han och blickar framåt.
– Både jag och Douglas har två hästar som är högst kapabla inför nästa år. Nu hoppas jag att allt stannar som det är och att Rolf-Göran hittar en häst någonstans också.
  
Hoppas på att få behålla hästarna
Det han syftar på är givetvis frågan om han och Douglas Lindelöw får ha kvar sina hästar till OS i Rio nästa sommar.
– Med lite distans kommer jag säkert att vara nöjd, säger Douglas efteråt, om sina två finalrundor där det blev en rivning och ett tidsfel i varje.
– Det är en jättebra häst och jag vill kunna jobba vidare. De känslor jag har efter det här är att Casello är en häst som ska gå OS nästa år, så jag hoppas på att kunna säkra upp honom till hundra procent.
Casello ägs till hälften av familjen Lindelöw och enligt Douglas tittar man på möjligheten att även köpa den andra halvan.
– Jag vet inte hur det blir. Jag är här för att rida i sporten, inte för att tjäna pengar. Visst kan jag sälja en del hästar som inte har kapacitet för den här nivån, men utan hästen kommer man inte långt.
  
Imponerad av Henrik och Douglas
Förbundskapten Sylve Söderstrand var också nöjd efteråt.
– Det blev en bra avslutning. Framför allt för Cantinero och Henrik, efter dippen i fredags. Casello har gått fem stora klasser med den äran.
Han berömmer också Henrik och Douglas attityd och mentala styrkor.
– De skyller aldrig ifrån sig. Jag är riktigt imponerad av dem båda två.
  
Beerbaum har ställt upp för Sverige
Vad gäller ägarfrågorna kring hästarna, och OS nästa år, säger Sylve om Cantinero:
– Det är allas vilja, även Stall Beerbaums, att Henrik ska få behålla hästen. Ludger Beerbaum har varit otroligt generös mot Sverige genom att låta Henrik vara med i nationshoppningar och för det är jag väldigt tacksam.
  
Charlotte Mordasini given i nationslaget
Härnäst väntar nationshoppning i Arezzo och därefter final i Barcelona.
– Charlotte (Mordasini, reserv i Aachen, reds anm.) kommer att åka med till Arezzo och sedan vidare till Barcelona. Hon har ridit lagtävlingar förut, men bara ett par gånger med oss, säger Sylve.
I Barcelona rider även Henrik, Douglas och Peder.
– Vem vi tar ut mer är inte klart än, säger han, innan han tar adjö för det här mästerskapet – ett mästerskap som inte gick precis som förbundskaptenen ville men som slutade bra ändå.
– Dagens resultat blev lite plåster på såren, säger han med ett leende.
    
Världsmästaren blev Europamästare – till direktrapport, resultat och klipp på ritterna


Läst 48630 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2015

Voltige: Rekordpoäng i lagküren



Foto: Svenska Ridsportförbundet
  
Det svenska voltigelaget, Team Svea, satte nytt poängrekord i küren. Och när favoriter som Österrike och Schweiz fick flera missar blev det en fin tredjeplats i det fria programmet för de svenska tjejerna.  
När resultaten från alla moment räknats samman slutade det svenska laget på en femteplats totalt.
– Känslan i arenan var magisk, sammanfattade tjejerna efteråt, och glädjetårarna rann.

Resultat kür
Resultat totalt


Läst 34950 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2015

Henrik vill vinna finalklassen



FOTO: Tomas Holcbecher
  
Hippsons utsända lyckades haffa Henrik von Eckermann i Aachen, inför kvällens stora EM-final. Som han vill vinna. 
  
Text: Annika Grundberg
  
Henrik tog sig till EM-finalen som femte reserv. Han har för många fel för att slåss om medaljerna, men han är absolut med och slåss om prispengarna.
– Jag ska försöka putsa till siffrorna. Det är en klass i klassen och det handlar om 400 000 euro till vinnaren. Vid förra EM var det bara jag och Gerco Schröder som var felfria i finalen, säger han.
– Givetvis hade jag helst velat ha en medalj, men nu tävlar jag om pengarna i stället.
  
Hästen är fräsch
Cantinero är fräsch och pigg, annars hade inte Henrik startat.
– Min häst är 13 år men ändå oerfaren i sådana här sammanhang. Det är bra att få konditionen i kroppen. Även om vi hoppar Grand Prix annars så är det här något annat, och det ger bra erfarenhet inför nästa år, säger han och syftar på OS i Rio.
  
Här hittar du startlista och tv-tider inför i kväll

 

Henrik von Eckermann och Douglas Lindelöw intervjuas av SVT inför finalen, som de båda rider. FOTO: Annika Grundberg


Läst 20496 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
22
2015

Douglas är taggad: ”Hoppas de andra får bensinstopp”




Douglas Lindelöw är enda svensk kvar i hopp-EM. I morgon väntar två finalrundor med Casello och han hoppas på att avancera ett par placeringar.

– Jag hoppas på få fel för mig och att de andra får bensinstopp, säger han med ett leende.
  
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher
  
Douglas har ridit Casello på förmiddagen, och hästen känns bra men lite trött. Douglas är dock inte orolig inför morgondagen.
– Han är lugn i sig själv, det gäller bara att få igång honom på framridningen så att han tänder till.
  
Stöttas av familjen
Med i Aachen finns familjen som stöttar.
– Jag lyssnar mest på mamma och pappa. Sen har jag pratat en del med Roffe, men jag tror att det är viktigt att man inte tappar bort sig själv. Jag tar gärna emot nya tips, men jag har ändå tagit mig hit själv och det får man inte tappa bort.
Douglas tycker att söndagens finalrundor ska bli roliga och känner ingen press.
– Det blir högt och svårt men det ska bli kul. Jag slår ur underläge och har ingen press på mig själv, men jag ska försöka avancera några placeringar.
  
Laddar med tävling
Han laddar upp med två tävlingsklasser – dels unghästfinalen med Ida van de Bisschop, dels Grand Prix med Udermus.
– Jag har gärna något att göra, då får jag ladda om. Annars blir det bara en lång väntan. Sedan umgås jag med dem som ger mig bra energi.
Det lär ta ett tag innan Douglas själv får möjlighet att i lugn och ro smälta EM-äventyret. Direkt efter Aachen väntar femstjärniga tävlingar i Österrike. Casello får åka hem, medan Udermus och Ida van de Bisschop får följa med. De får sällskap av Talina och ytterligare en häst hemifrån.
– Casello får åka hem och vila ett tag medan Udermus får följa med som förstahäst, säger Douglas Lindelöw, EM-debutant och bästa svensk.

EM-finalen går söndag 16.00 – här är startlistan 


Läst 22931 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
22
2015

Bildspel: I Aachen finns allt och lite till


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Aachen är stort – väldigt stort. Här finns allt man kan drömma om och lite till vad gäller hästprylar och annat som hör en mässa till. Och kändisar råder det heller ingen brist på. För hästfantasterna är det ett äkta ridsport-mecka. Häng med runt i Hippsons bildspel.
  
Foto: Annika Grundberg


Läst 22496 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2015

Sylve försvarar sin uttagning: "Rivningarna var ryttarfel"


  
De svenska hoppryttarna lyckades inte alls i EM. Yngst var bäst, och Douglas Lindelöw och Casello tog en plats bland de 25 till söndagens final. Två rivningar på tre rundor i mästerskapsdebuten på seniornivå är ett väl godkänt resultat.
  
Text: Annika Grundberg
Foto:Tomas Holcbecher 
  
Förbundskapten Sylve Söderstrand försvarar sin laguttagning.
– Laginsatsen är inte vad vi hade förväntat oss, men vi har slagit alla lagen som är här vid olika tillfällen och det visar vilken hög nivå det är på sporten i Europa, säger han efteråt.
  
Douglas insats imponerade
Den som imponerat mest på Sylve är Douglas Lindelöw.
– Douglas har varit jätte-, jätte-, jättebra. Bonzai är också en bra häst och rivningarna beror på ryttarfel. Men då ska man också tänka på att Helena är ett amatörproffs i jämförelse med de andra i laget. Hon har inte alls varit ute och tävlat internationellt som de andra.
Henrik von Eckermann hade en finalplats inom räckhåll, men med tolv fel i fredagens omgång halkade han långt ner i resultatlistan.
– Hästen har tävlat vanliga Grand Prix-klasser innan och det här är något helt annat. Den orkade inte utan fick mjölksyra. De måste jobba på att höja mjölksyrenivån, säger Sylve, och menar att det är en träning som flera av hästarna behöver.
– Det är något som inte går att jobba upp i ett ridhus, det måste man ut och göra på stora banor.
Själv tar Henrik helt på sig skulden för den dåliga rundan.
– Det är mitt jobb att se till att jag kan rida hästen. Det är jag som tänker och han gör som jag säger åt honom att göra, säger han efteråt.
  
Inga svar inför OS
EM ger ingen fingervisning inför OS, Sylve ler lite uppgivet åt frågan.
– Vi hoppas att hästarna får vara kvar hos sina ryttare och att nya kommer till. Vi har jobbat med att få till en föryngring bland ryttarna och det har vi lyckats med. Nu måste det till hästar också, säger han, och menar att det finns ett tiotal ryttare i Sverige som kan vara aktuella för OS i Rio. Bland dem givetvis såväl Douglas som Henrik.
  
Malin och Tornesch underpresterade
Malin Baryard Johnsson och Tornesch, som stod för rutinen i laget, misslyckades helt. Så här säger Sylve om dem:
– Som Tornesch hoppade i dag är han inte en häst för OS. Malin sa att det kändes bra, men tre hinder hoppade han för lågt.
Förbundskaptenen måttar tio centimeter mellan händerna.
Till nyår måste de hästar som är OS-aktuella vara delägda och registrerade i Sverige och det lär dröja innan Sylve Söderstrand ger något klarare besked om eventuella OS-ekipage. EM i Aachen har inte gett några konkreta svar. Diskussioner pågår bland annat med Qatar om ägarförhållandena kring Cantinero.
  
Holland blev Europamästare
Lagtävlingen vanns av Holland, före Tyskland som tog silver och Schweiz som tog brons. Sverige avancerade en placering och kom på nionde plats. 25 ekipage går vidare till söndagens individuella final och Douglas Lindelöw och Casello är med på en 23:e plats, tre nedslag från ledande spanjoren Sergio Alvarez Moya och Carlo 273.

Resultat lag
Resultat individuellt
Hippsons direktrapport med klipp på alla rundor


Holland knep guldet...
  

... före hemmanationen Tyskland.
  

Men absolut gladast var överraskningen Schweiz på bronspallen, som dessutom kvalade till OS.


Läst 27312 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2015

Räckte nästan till final – bästa svenska mästerskapsresultatet


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Voltigören Sandra Anderberg var nöjd efter sitt fria program, även om hon missar individuell finalplats med minsta möjliga marginal.
  
Text och foto: Annika Grundberg
  
En 16:e plats är givetvis retlig då 15 går till final, men samtidigt är det Sveriges bästa resultat i mästerskapssammanhang någonsin. En liten miss i början, men sedan satt resten.
– Jag blev mest arg. Mitt ben bara gled och det kan få hända här ute men inte där inne, säger Sandra efteråt.
Hon, hästen Ludde (som Lu 1 kallas till vardags) och linföraren Pernilla Lundblad har blivit ett sammansvetsat team.
– Han var jättefin. Vi är ett lugnt och tryggt team nu, berättar Pernilla.
Voltigetävlingen är populär bland åskådarna och söndagens final är helt utsåld. De 15 bästa tjejerna går till final, men Sandra är alltså inte bland dem.
– Det är tufft och tajt bland tjejerna och vår bästa placering tidigare är 26:a. Så det här är jättebra, menar landslagsledare Karolina Tagesson.
  
Student i Lund
Sandra är 24 år och studerar i Lund. Inför EM har hon tränat intensivt både själv och tillsammans med laget. Till vardags blir det träning med häst två dagar i veckan, därutöver gäller gymnastik och fysträning.
– Det blir mycket träning på bockhäst, säger hon.
Ludde springer inte på lina varje dag.
– Han går på lina max två dagar i veckan. Annars är han som en helt vanlig ridhäst, säger Pernilla som äger Ludde tillsammans med tränaren Julia.
  
Lagkänslan lockar
Voltige är en annorlunda sport jämfört med övriga hästsportgrenar, då den kräver stor talang även inom en annan idrott – gymnastik. Hur hamnar man som gymnast på hästryggen?
– Jag höll på med både gymnastik och hästar men det var nog hästintresset som lockade, säger Sandra, och Karolina fyller i:
– Många lockas nog av att det är en lagsport med stor gemenskap.
   


Svenska laget femma inför finalen

Det svenska laget kom på sjätte plats i freestylemomentet till tonerna av Kristina från Duvemåla. Inför söndagens final ligger laget på femte plats.

Resultat, freestyle individuellt
Resultat, freestyle lag

 

 


Läst 20859 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2015

Svenska topphästen ägs fortfarande av Qatar



  
Henrik von Eckermanns mästerskapshäst Cantinero ägs av Qatar Armed Forces, alltså Qatars försvar. Hur kommer det sig att landet, som självt satsar så stort på hoppsporten, låter en av världens bästa hästar ridas av en annan nations ryttare?
  
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher
  
Vi ställde frågan till Henrik von Eckermann.
– De hade ingen nytta av honom, så jag fick honom, säger han lite kryptiskt.
Hästen – som ursprungligen hette Chopin de Mariposa har tävlats relativt framgångsrikt för Qatar av Bassem Hassan Mohammed, bland annat i Göteborg 2013. Men så fick ryttaren problem med att den känsliga valacken blev osäker, sedan ett par år tillbaka är han satt i träning och tävling hos Stall Beerbaum – Henriks arbetsgivare.
Finns det något mål med din ridning av honom, är han månne ämnad för någon av Qatars ryttare till OS i Rio?
– Nej, det tror jag inte. Han blir 14 år nästa år och har tjänat ihop en hel del prispengar åt dem, så jag tror att de är nöjda med vad han har gjort.
Är han till salu?
– Det är klart att alla hästar är till salu, men jag hoppas på att få behålla honom, säger Henrik.
Och det hoppas vi också...
  
Het OS-kandidat
Om Henrik får behålla Cantinero aspirerar ekipaget definitivt på en plats i OS-laget nästa år. De hästar som ingår i det svenska laget måste dock ha (del-)ägare och vara registrerade i Sverige före årsskiftet.
– Det pågår förhandlingar med ägarna och det finns olika idéer på hur vi ska lösa det från båda håll. Cantinero och Henrik är absolut aktuella för en OS-plats, säger förbundskapten Sylve Söderstrand till Hippson.
  
Fredag 16.50: Se EM:s lagfinal direkt i SVT
Henrik ligger tia: "Jag har medaljchans"
 


Läst 19968 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2015

Tveksam laginsats – Henrik tia: "Jag har medaljchans"



Henrik von Eckermann ligger bäst till individuellt.
FOTO: Tomas Holcbecher
  
Svenska laget är med till fredagens lagfinal, men det var med nöd och näppe. Tio lag går vidare och Sverige ligger just tia. 
  
Text och foto: Annika Grundberg
  
Douglas Lindelöw och Henrik von Eckermann presterade på topp medan Malin Baryard Johnsson och Helena Persson fick åtta respektive tolv fel.
– Det här är det bästa vi har för tillfället, sa förbundskapten Sylve Söderstrand efteråt.
Det började bra med en felfri runda av EM-debutanten Douglas Lindelöw.
– Det kändes jättebra. Han var med mig hela vägen och hoppade strålande, det är kul att kunna leverera när man ingår i ett lag, säger Douglas.
Inför morgondagen är han på en 29:e plats, två nedslag från ledande Penelope Leprevost och Flora de Mariposa.
– Det är uppförsbacke, men jag hoppas att klättra några placeringar i morgon.
  

Koncentrerad Douglas går banan. FOTO: Tomas Holcbecher
  

Vilken fin nollrunda på Casello! FOTO: Tomas Holcbecher
  
Dyrbara fel för Malin och Helena
Andra ekipage ut i det svenska laget var Malin Baryard Johnsson och Tornesch, som fick åtta fel. Efteråt fick vi vänta länge på Malin för att få en kommentar om ritten.
– Jag vet inte vad som hände. Han har känts jättebra. Man vill inte ha åtta fel i ett mästerskap för det räcker inte till, sa hon besviket efteråt.
Helena Persson och Bonzai klarade inte heller de av att leverera en felfri runda. Tre bommar föll och de slutade på tolv fel.
– Jag försökte övergöra det lite i dag och det störde honom. Jag kände att han hoppade utan rygg. Vårt resultat är "blä". Jag är glad att vi får rida igen i morgon, så att jag får göra bättre. Jag har inget att skylla på och i morgon ska jag rida som jag brukar och låta honom vara lite mer som han är, säger hon.
  

Malin låg bäst till efter tidshoppningen... FOTO: Tomas Holcbecher
  

... men var riktigt besviken efter åtta fel i dag. 
FOTO: Tomas Holcbecher
  

Helena Persson ville för mycket. FOTO: Tomas Holcbecher
  
Bästa rundan någonsin på Cantinero
När Henrik von Eckermann och Cantinero gick ut som sista ekipage för Sverige såg det ut som att en plats bland de tio lag som går vidare till fredagens omgång var utom räckhåll. Henrik leverade en snygg och felfri runda.
– Jag försökte fokusera på min plan som jag hade lagt upp innan. Jag tror att det här var första gången som jag hade sådan kontroll att vi kämpade tillsammans hela vägen. Han lyssnade på mig ända in i mål och det var en otrolig känsla. Det här är vår bästa runda någonsin.
Henrik ligger på tionde plats, mindre än ett nedslag från ledaren.
– Om jag håller mig till min plan och har turen på min sida så har jag medaljchans, säger han.
Om lagets insats säger han inte så mycket.
– Vi tävlar om medaljer, om vi kommer sjua eller tia är ointressant, säger han lite besviket.
  

Fortsätter Henrik så här bra kan det bli individuell medalj. 
FOTO: Tomas Holcbecher
  
  
Försvarar laguttagningen
Så här långt är lagresultatet Sveriges sämsta på över 20 år. Kunde något ha gjorts annorlunda? Borde man ha satt större press på Casalls ägare eller skulle Peder Fredricson och All In ha varit med trots allt?
– Det är inte vi som äger Casall och betalar räkningarna. Det är ett beslut som ägarna har tagit och som vi måste respektera. Vad gäller All In så är han ung och ska sparas inför OS. Med respekt för hästarna och att det är deras bästa som är viktigast var det rätt beslut, säger Sylve Söderstrand.
Och om man valt en annan uppställning, vem skulle då ha plockats bort undrar han. Charlotte Mordasini är med för att få rutin.
– Hon har bara ridit ett par trestjärniga tävlingar innan, så hon är med för att se och lära, slår Sylve fast.
  

Rolf-Göran Bengtsson är på plats till fots och stöttar det svenska laget. FOTO: Tomas Holcbecher
 

Hejarklacken! FOTO: Tomas Holcbecher
  
Franskt i topp både i lag och individuellt
I lagtävlingen har det blivit ändringar i topptrion. Efter två omgångar leder Frankrike före Nederländerna, och Tyskland har halkat ner till tredje plats. Även individuellt är det franskt i topp genom Penelope Leprevost, tvåa ligger Ludger Beerbaum från Tyskland, och trea Joe Clee, Storbritannien.

Läs Hippsons direktrapport från klassen
Resultat individuellt
Resultat lag


Läst 22192 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.