EM15-kollen - EM-laget har laddat upp på precamp: "Är på hugget"

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


SEP
07
2015

EM-laget har laddat upp på precamp: "Är på hugget"


Fälttävlans EM-team har laddat upp med paintball. FOTO: Privat

    
Svenska EM-laget i fälttävlan har en viktig uppgift framför sig denna vecka. Tillsammans ska de både försvara silvermedaljen från EM 2013 och kvala in till OS i Rio 2016. Vi ringde upp förbundskapten Staffan Lidbeck för att höra hur gänget har laddat upp.
  
Text:
Annelie Lundkvist 
  
Just nu befinner sig laget i Storbritannien, drygt sex timmars bilväg från tävlingsplatsen vid Blair Castle i Skottland, där mästerskapet avgörs senare i veckan. Sedan i fredags har både hästar och ryttare varit på plats för att finslipa detaljerna i ridningen och växa tillsammans som lag.
Hur är stämningen i laget?
– Suverän! Alla är på hugget och hästarna är i fin form. Vi ser fram emot att få komma iväg till tävlingen.
  
Fokus på mental styrka
Under fredagen valde Staffan att låta ryttarna fokusera på sig själva, bland annat kom Henrik Gustafsson från SOK till anläggningen för att delta hela dagen – mental träning stod i fokus. Enligt Staffan är Henrik en person med stort förtroende bland ryttarna och tillsammans fick de till väldigt bra diskussioner inför vad som komma skall.
I helgen har ryttarna, i sadeln på sina hästar, finslipat detaljer både i dressyren och i hoppningen. Maria Gretzer flög till exempel in för att hjälpa dem med söndagens hoppträning.
Har ni bara fokuserat på träning?
– Nej, vi åkte faktiskt iväg och sköt paintball också. Det var en riktig hit och en tuff match, där ryttarna mötte hästskötarna. Vi har verkligen jobbat för att få ihop gruppen och har gjort saker för att ha roligt tillsammans. Vårt lag är verkligen en bra grupp som trivs ihop.
  
Avrundar med en träningstävling
Direkt från helgens stora tävling i Burghley, Storbritannien, kom dressyrdomare Kicki Klingspor för att hjälpa ryttarna med de sista detaljerna innan avfärd. Måndag har alltså programridning stått på schemat.
– Dressyrprogrammet rids under tävlingsliknande former där vi filmar varje ekipage. Kicki sitter därefter ner med oss och analyserar ritterna, förklarar Staffan.
Klockan 06.00 på tisdag är det avfärd för samtliga mot Blair Castle. För hästarna väntar veterinärbesiktning på onsdagen, därefter startar tävlingarna torsdag. 
  



Laget har ett EM-silver att försvara. FOTO: SvRF

Pressmeddelande från Svenska Ridsportförbundet:

"Vi ska kriga om medalj"

Tre dagar kvar. På torsdag drar EM i fälttävlan igång med dressyr. Platsen är skotska Blair Castle och förbundskapten Staffan Lidbeck har målsättningen klar.
– Vi ska definitivt kriga om en medalj.
  
De sex svenska ekipage som representerar Sverige är Sara Algotsson Ostholt med Reality, Johan Lundin med Johnny Cash, Ludwig Svennerstål med Franzipan, Niklas Lindbäck med Cendrillon, Anna Nilsson med Luron och Louise Svensson Jähde med Viva. Fyra ryttare ingår i laget.
– Lagryttarna tar jag ut på plats. Visst har jag redan en idé om vilka det blir, men jag vill se att alla hästar går igenom besiktningen först, säger Staffan Lidbeck.
Efter ett skadedrabbat år är flera av ryttarnas förstahästar inte tillgängliga för EM. Ludwig Svennerstål, Niklas Lindbäck och Louise Svensson Jähde rider alla sina andrahästar.
– Om vi hade haft förstahästarna i laget hade det varit kristallklart att vi skulle gå in och försvara silvermedaljen från EM i Malmö. Som det är nu tror jag ändå det är realistiskt att vi kan vara med och rida om en bronsmedalj, säger Staffan Lidbeck.

OS-kval på spel
Mästerskapet är också sista chansen för Sverige att kvala ett lag till OS i Rio de Janeiro nästa år. Men OS-platsen är just nu sekundär, menar förbundskaptenen.
– Vi kan inte gå in och sikta på att komma femma för att klara en OS-plats. I stället ska vi gå in riktigt hårt och kämpa för den där bronsmedaljen.
Blair Castle ligger vackert på det skotska höglandet i nationalparken Cairngorms, mitt emellan Perth och Inverness. Det vita slottet från 1200-talet omges av kullar och berg. Det är med andra ord en kuperad terrängbana som väntar ryttarna på lördag.
– Det är risk för att det blir blött och tungt i terrängen. Jag tror att det kan bli som på VM i Frankrike förra året med väldigt mycket tidsfel. Det lär inte bara bli en dressyrtävling där ryttarna stannar på sina dressyrstraff, menar Staffan Lidbeck.

Riktiga vinnarskallar
I morgon tisdag lämnar svenskgänget träningslägret i Bishop Burton, öster om Leeds, för att resa mot Skottland. Sista övningen blir programuppridning i dressyr under tävlingslika förhållanden. Ryttarna har också hunnit med bland annat banhoppningsträning och en match i paintball. Och vinnarmentaliteten verkar det inte vara något fel på.
– Det var ryttarna mot hästskötarna. Jag var med ryttarna och vi vann fyra av fem matcher, berättar Staffan Lidbeck.
  


Läst 18248 ggr

Fler inlägg

MAR
04
2015

Reed Kessler lämnade USA – för att utmana sig själv




Den amerikanska ryttaren Reed Kessler har gjort spikrak karriär, redan på OS i London var hon rekordung och blev historisk. Nu siktar Reed mot nästa olympiska spel – med sin tyska tränare.
  
Som uppvuxen i USA har hon sedan tolv års ålder tränat för sina gudföräldrar Katie och Henri Prudent. Talangfulla Reed har matchats mot de stora uppgifterna – och har ständigt levererat.
Den amerikanska lanslagsledningen tog ut henne och Cylana att rida för det amerikanska laget vid OS i London. En höjdpunkt i karriären, men även en milstolpe för den framtida satsningen.
– Katie och Henri tog mig från barnklasserna till de olympiska spelen. Jag är tacksam över allt de har lärt mig, men efter sju år kände jag att det var dags att utmana mig själv ytterligare. Detta för att ständigt bli bättre, säger Reed till Hippson under tävlingarna i Göteborg.

Hästvänlig träning
Om en flytt för henne och hästarna skulle bli aktuell gällde det för den redan framgångsrika ryttaren att verkligen få hjälp med sina svagheter och att få chans att utvecklas ytterligare. Vem skulle kunna bidra till detta? 
Svaret blev Marcus Ehning.
Varför just Marcus?
– För att han siktar på att hästarna ska få en lång tävlingskarriär. Det är inte många ryttare som har tävlat så framgångsrikt under så många år, han bryr sig verkligen om hästarna, säger hon.
Reed berättar att om det är något Marcus bryr sig om, och fokuserar på, så är det vad som är bäst för hästen. För honom handlar det alltid om att fokusera långsiktigt, inte enbart på en viss klass eller tävling. Detta leder till framgång – ryttaren får ett hållbart hästmaterial och kan därmed hålla sig kvar på toppen.

Lade studierna på hyllan
Det var drygt ett år efter OS i London som flyttlasset gick till Tyskland, och till familjen Ehnings anläggning. Just nu har Reed sju egna hästar på plats i Europa – bland annat OS-hästen Cylana, Cos I can, Charity 33 och svenskuppfödda Ligist.
Hemma på gården i Lexington, Kentucky, finns bland annat familjens avelsston och pensionerade tävlingsponnyer. Den helhjärtade satsningen på ridningen har gjort att Reed har valt bort studierna.
– Jag valde att inte plugga vidare, eftersom jag vet att ridningen är det jag satsar på inför framtiden.
Med sju hästar i stallet har hon att göra hela arbetsdagen, hon tränar tillsammans med Marcus och inspireras på en av världens bästa ryttares anläggning. För en tävlingsryttare på Reeds nivå handlar det ständigt om att se till att hästarna är i toppform och väl förberedda inför nästa helgs meeting. Trots att hon dagligen rider så många hästar prioriterar Reed även att besöka gymmet efter stallet.

Gott intryck av Göteborg
Trots att hon är en berest tävlingsryttare var detta bara andra gången Reed var på plats i Göteborg, för att delta i Gothenburg Horse Show. År 2013 var hon här för att rida världscupfinalen tillsammans med Cylana. Redan då överraskades hon av den fantastiska atmosfären inne på banan, och av att publiken alltid är så entusiastisk.
– När jag red finalen var läktaren helt fullsatt, att rida in på arenan då är en känsla jag inte glömmer i första taget.

Mystisk väska
Under tävlingsdagen ser vi Reed bära omkring på en väska. När den inte sitter på hennes axel håller hästskötaren i den, eller så hänger den på ett staket nära dem. Nyfikenheten gör att vi frågar Reed vad det är hon bär omkring på?
Med ett skratt säger hon att vi absolut kan får veta, men att titta ner i väskan just denna gång går inte. Den är enligt henne själv alldeles för stökig.
– I vanliga fall har jag min ridhjälm och mina handskar i väskan, det är det viktigaste så klart. Men där ligger även några olika par sporrar, några extra snoddar, klibbsprej till sadeln, min hårborste och en bra bok, säger Reed.
Vi ser henne senare på läktaren, lite avskilt från de andra ryttarna. Hon öppnar väskan och fiskar upp just boken. Det dröjer inte många minuter innan hon är uppslukad av texten, i stället för att prata med sina ryttarkollegor.
När banan öppnar lägger Reed ner sin bok och ser fokuserad ut. Det är nästan som att den korta lässtunden har gett henne ny energi hinner vi tänka, när hon promenerar ner för att gå banan.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 69685 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
03
2015

Vem vann hästtransporten – hela listan här


Köpte du en lott i GHS ungdomslotteri? Då kanske du är en lycklig vinnare av någon av de fina priserna. Nedan ser du hela dragningslistan. Vinsterna skall vara uthämtade senast 1 Juni 2015.


Vinst 1  
Hästtrailer Grand Prix Exellent inklusive vinterhjul
Värde 132 500 kr

Vinstnr: 12048

Vinst 2-5 
Resa med Equitours till EM i Aachen i augusti 2015, valfritt hopp- eller dressyrpaket. 4 paket för vardera 2 personer
Värde 122 800 kr

Vinstnr: 7079, 9488, 30066, 15660

Vinst 6-15
Presentkort på valfritt ridläger hos någon av Sveriges Ridlägers Riksförbund medlemmar Tio stycken á 6 000 kr
Värde 60 000 kr

Vinstnr: 31975, 8624, 31056, 8570, 33360, 24491, 10382, 957, 23994, 1633

Vinst 16-35      
Presentkort prenumeration Tidningen Ridsport 20 stycken á 895 kr
Värde 17 900 kr

Vinstnr: 24565, 22174, 20364, 33814, 28030, 961, 18368, 14057, 26314, 19293, 20588, 19665, 4015, 27696, 6781, 19601, 29517, 29857, 23262, 2583,

Vinst 36-55
Presentkort Agrias akutväska häst 20 stycken á 650 kr
Värde 13 000 kr

Vinstnr: 3289, 31182, 6362, 15975, 12933, 29369, 11139, 33505, 27519, 23699, 22585, 34450, 1702, 31602, 9893, 20854, 22188, 19213, 9718, 31460

Vinst 56-65 
Prenumeration på Tidningen Hippson 10 stycken á 345 kr
Värde 3 450 kr

Vinstnr: 5630, 20951, 32616, 2156, 2020, 6265, 13570, 33798, 560, 34268

Vinst 66-75      
Presentkort Agrias Hästtäcke fleece 10 stycken á 367 kr
Värde 3 675 kr

Vinstnr: 34027, 878, 11656, 30708, 26368, 19642, 13770, 14197, 19356, 4255


Läs mer här.


Läst 72312 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
03
2015

Ehning om Singular: ”Han har verkligen attityd”


Marcus Ehning har visat upp Maria Gretzers snackishingst Singular LS La Silla i Scandinavium i helgen. Vi fick en pratstund med ryttaren – om hajpen kring hästen, hur Maria är som ägare och om Singulars kapacitet. Under måndagen meddelade dessutom ASVH att hingsten nu är godkänd i Sverige.

När vi träffas har Marcus precis ridit en 1,45-hoppning på hingsten. Singular gick inte på topp i första klassen, därför valde ryttaren att låta honom gå en lägre klass och att betsla ner honom – som avslutning på meetinget.
Där gick Singular en finfin nolla, vilket blev ett kvitto på Marcus känsla. Nämligen att den starkare betslingen inte längre behövs på hingsten.
Intresset för Singular är stort, många vill betäcka med honom och Maria Gretzer bjuder gärna på superlativ om sin vackra hingst.

En riktigt, riktigt bra häst
Marcus har som bekant ridit Singular sedan 2013.
– Jag har ju haft ett långt samarbete med Maria och sa till henne att om hon har en hingst som hon vill att någon ska rida, då är jag intresserad. Och så kom Singular till oss. Jag kände till honom sedan tidigare så klart och visste att det är en riktigt, riktigt bra häst, säger Marcus när han har lämnat den ståtliga hoppatleten i stallet under arenan.
Han har matchat den unga hingsten försiktigt, men den senaste tiden har Singular ändå fått visa vad han går för på de stora banorna.
– Han har utvecklats något enorm och förändrats en hel del – precis som de unga hästarna gör. De går igenom en förändring både kroppsligt och mentalt, säger Marcus.
Han är en superrutinerad ryttare, har gjort det mesta man kan göra och vunnit det mesta man kan vinna. Så några höga mål sätter Marcus inte längre upp för sig själv och sina hästar.
– Det här har varit mitt liv så länge nu. Precis som med alla hästar har jag kortsiktiga planer för Singular och tar en sak i taget – tävling för tävling. Dessutom gäller det att planera ihop det med betäckningssäsongen i åtanke, säger han.

Vill inte jämföra sina hästar
Marcus gillar inte att jämföra sina hästar, och skulle aldrig säga att någon av dem är bättre än den andra.
– Jag har haft förmånen att rida många helt fantastiska hästar genom åren. Det skulle inte vara rättvist mot dem att ställa dem mot varandra. De är alla olika och har olika kvaliteter, jag kan inte säga hur högt jag värderar Singular i jämförelse med de andra.
På tal om kvaliteter, Singulars största fördelar är hans inställning, hans enorma kapacitet och hans "atletiska" scope. Men så finns där också några små egenheter som hingsten kanske inte har på plussidan.
– Han har väldigt mycket attityd. Han är bestämd i sina åsikter om det mesta, inte bara på tävlingsbanan, säger Marcus.
Att Maria Gretzer är väldigt stolt över sin lilla ”bebis” har nog inte undgått någon, men hur är det att ha en före detta toppryttare som hästägare?
– Hon är som ett litet barn. Väldigt entusiastisk, säger Marcus med ett klurigt flin på läpparna.
Maria har själv sagt att hon försöker hålla sig så mycket i bakgrunden hon bara kan, att hon litar helt på Marcus när det gäller tävlingsplanering och matchning. Som nu till exempel, när det är en världscupfinal som stundar.
– Jag har inte bestämt om Singular kommer att åka med dit. Tanken var att jag skulle se lite hur han hoppade här i Göteborg och sedan ta ställning. Vi får se hur det blir med det, jag kan inte svara på hur vi gör nu, säger Marcus.
”Uppståndelsen” kring Singular ler Marcus bara åt, på ett finurligt sätt.
– Jag hörde att Maria fixat en Facebook-sida för honom nu också. Flera andra av mina hästar har också många fans och det är ju en del av det här, säger han.

Fotnot. Under tisdagen meddelade ASVH att Singular nu är godkänd för spermaimport 2015, och därmed berättigad att lösa ordinarie licens inom det svenska avelsförbundet.


Tidigare artiklar om Singular:
Maria om buden på hingsten.
Se när Marcus provrider hingsten.

Text och foto: Ida Röök


Läst 78388 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från EM15

    Fler EM15-nyheter


    taggar



    Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

    Kundtjänst: info@hippson.se

    Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

    Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.