EM15-kollen - Lette om ojämna siffror: ”Inte systemet det är fel på”

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
14
2015

Lette om ojämna siffror: ”Inte systemet det är fel på”


Eric Lette kommenterar domarnas bedömningar på EM.
  
Snackisar efter gårdagens lagklass i EM-dressyren var dels den ojämna bedömningen av flera hästar, dels om Totilas var halt eller inte (hingsten är nu struken, läs mer om det här). Vi frågar domarnestorn Eric Lette varför hästen inte blåstes ut – och vad som måste till för att nå jämnare domarsiffror.
  
Text: Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher
  
Eric Lette har varit internationell domare i dressyr länge och anses vara en av världens främsta experter på ämnet dressyrbedömning. Han har bland annat suttit med i den grupp av domare som under tävlingar har varit "supervisors" till dem som dömer.
  
Om man tittar på Totilas protokoll skiljer poängen nästan totalt tio procent, medan det i enskilda rörelser har getts en åtta respektive en fyra. Hur kan det komma sig?
– Jag följer så klart ritterna från hemmaplan och såg Totilas på banan. Min bedömning är att han inte var helt ren i travökningarna, vilket helt korrekt uppfattades av flera av domarna. Men det är lätt att bli influerad av att hästen är känd och så vidare. I den senare ökningen gavs dock sämre betyg från samtliga domare.
  
Men om Totilas nu inte var helt ren, borde han inte ha blåsts ut?
– Jag brukar lära ut att om man tycker synd om hästen ska den blåsas ut direkt, men här var det kanske inte så. Han gjorde mycket i programmet som var riktigt bra och då kan det vara så att en liten ojämnhet i exempelvis ökningar inte betyder att hästen faktiskt har ont. (I fallet Totilas undersöks han veterinärt, den undersökningen får utvisa om det är något fysiskt fel på hästen. Reds anm.) 
  
Hur ska man, rent generellt, komma tillrätta med de ojämna bedömningarna?
– Om man tittar tillbaka i tiden är det rent sportsligt så att vi har fått rätt medaljörer i slutändan, oavsett hur ojämna bedömningarna har varit. Som jag ser det är det inte systemet det är fel på utan det är snarare mer utbildning av domarna som krävs, för att de ska bli ännu bättre.
– Man kan aldrig komma ifrån att dressyr är en bedömningssport och det måste man veta när man ger sig in i det här. Däremot kan den mänskliga faktorn styra resultatet. Se på Valegro till exempel, det är ganska lätt att ge honom överbetyg eftersom alla vet hur bra han går och hur rätt han gör allt. Men sportsligt sett spelar det inte så stor roll, eftersom han är överlägsen ändå.
– Det går att jämföra detta med ett datasystem där siffror knappas in. Om det är fel siffror som kommer in i systemet är det ju inte systemets fel i sig.
  
Du satt tidigare med i en grupp av "supervisors", berätta.
– Vi var tre personer som stöttade domarna under tävlingar. Under pågående ritt kunde vi gå in och ändra domarnas bedömningar om vi ansåg att de låg för högt eller för lågt, det var dock inte ofta vi gick in och ändrade. Jag vet inte riktigt hur det fungerar i dag eftersom vi avgick efter VM, vi tyckte inte att vi fick gehör för vad vi ansåg behövde ändras. Men då var det så att man även i efterhand skulle gå igenom stora olikheter för att se hur man hade bedömt dem.
– Detta kan exempelvis jämföras med hockey eller fotboll, där man numera har målkameror som gör att man i efterhand kan ändra ett domslut. Du ser inte allt i alla vinklar som domare, då skulle vi supervisors kunna gå in och justera efter att ha tittat på en specifik rörelse från flera vinklar.
– Som det är nu lottas domargrupperna ihop. Jag tycker inte att det är ett bra sätt att bilda ett sammansvetsat team inför stora mästerskap. Det är jätteviktigt att de känner varandra och ligger på samma nivå i sina bedömningar. Det är ju samma sak med domare som med hästar och ryttare – alla är olika säkra i det de gör och har olika sätt att utföra dem på.
  
Läs Totilas protokoll i sin helhet
  
Även Tinne Vilhelmson Silfvéns ritt bedömdes ojämnt, se hennes protokoll här.
 


Totilas inne på banan i går.
  

Matthias Alexander Raths GP på Totilas i Aachen:


Läst 28929 ggr

Fler inlägg

FEB
26
2012

Webb-TV: Segerintervju med Marco Kutscher




Kort sammanfattning av FEI-TV från omhoppningen, samt en segerintervju med Marco Kutscher.

Se det på Hippson-TV


Läst 96310 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2012

Marco Kutscher vann världscuphoppningen



Marco Kutscher med sin nya lyxklocka.
  
Efter en omhoppning med endast fem ekipage vann tyske Marco Kutscher Rolex FEI World Cup, världscuphoppningen under Göteborg Horse Show. Tvåa kom Belgiens Ludo Philippaerts och trea Frankrikes Kevin Staut.
 

Man brukar fördomsfullt säga att tyska ryttare är lite tråkiga, men det stämmer verkligen inte på Marco - han bjuder på sig själv!
  
På prisutdelningen skämtade Marco om att han hade laddat inför världscupen med hoppning på fjording (ett shownummer, reds anm.) tidigare på dagen.
- Men jag red nog ännu lite fortare på Satisfaction nu i omhoppningen än vad jag gjorde på fjordingen...
 
Han berättar också att det här var hans första världscupomgång på den här hästen. Planen var att försöka få Satisfaction inkvalad, så att han kan rida hästen i exempelvis första rundan i världscupfinalen. Men att den skulle kunna vinna i dag trodde han absolut inte.
- Det var den klart största banan han gått och han slogs verkligen för mig. Jag kan fortfarande inte fatta det!
 

Angelica pustar ut efter sin fartfyllda ritt...
 
Bästa svensk i klassen var Angelica Augustsson på Mic Mac. Hon var snabbaste fyrfelaren i grundomgången och slutade därmed sexa.
- Jag ville verkligen vara nolla i dag, framför allt när jag såg att inga andra svenskar hade nollat. Först var jag inte alls nöjd. Men efter en stund kom jag på att om jag för ett år sedan hade fått veta att jag skulle bli sexa i en världscupklass - då hade jag inte trott det. Mic Mac gjorde verkligen sitt bästa, jag är väldigt glad för henne - och är nöjd med sjätteplatsen, säger hon.
 

Malin Baryard red "Räven" och är nu klar för världscupfinal.
  
Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson hade båda fyra fel i grundomgången och slutade nia respektive tolva i klassen. Snöpligt nog halkade "Roffe" därmed ner till total-tvåa i den västeuropeiska ligan, som han har lett fram till i dag.
- Det känns lite snöpligt, det hade varit kul att vinna ligan. Men det betyder ju egentligen inget för finalen, säger han. 
Klar för världscupfinalen är även Malin Baryard Johnsson, i och med sin placering i dag.
 

Rolf-Göran Bengtsson på Casall.
   

Marcos häst är verkligen en fighter.
  
Liksom Henrik von Eckermann rider Marco Kutscher för Stall Beerbaum. Ludger är väldigt engagerad i sina ryttare, han for omkring och gav instruktioner inför omhoppningen.
- Så där gör han alltid, han slåss verkligen för oss. Men ibland förstår inte riktigt vi ryttare vad han säger, förklarar Marco med ett leende. 

 
Svenskarna resultat
Fullständigt resultat


Läst 99279 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2012

Ingen svensk till omhoppning




Det ville sig inte riktigt för svenskarna i årets Göteborg Horse Show. Ingen av dem tog sig till omhoppning. Av 39 starter är det endast fem som gör upp i omhoppningen. Snabbast av de felfria i grundomgången var Philipp Weishaupt från Tyskland.

Bästa svensk blev fjolårsvinnaren Angelica Augustsson med fyra fel på sjätte plats. 

Övriga svenska placeringar:
- Malin Baryard-Johnson, nia
- Rolf-Göran Bengtsson, tolva
- Lisen Fredricson, 20:e
- Henrik von Eckermann, 25:a
- Erika Lickhammer, 28:a
- Douglas Lindelöw, 33:a

Fullständigt resultat efter grundomgången


Läst 97763 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från EM15

    Fler EM15-nyheter


    taggar



    Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

    Kundtjänst: info@hippson.se

    Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

    Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.