EM15-kollen

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
11
2015

Patrik Kittel: ”Jag har ju faktiskt vunnit över Totilas!”



Patrik och Deja på förmiddagens vet-check.
   
I morgon drar dressyr-EM igång i Aachen – Patrik Kittel är på strålande humör när vi når honom efter veterinärbesiktningen av hästarna. Här berättar han om organisationen, förberedelserna och minnena från sitt EM-brons 2011.
  
Text:
Anki Yngve
Foto:
Tomas Holcbecher
  
Hej Patrik, hur känns det att vara på plats?
– Det är skönt! Hästarna gick igenom besiktningen, alla sprang fint och Deja är väldigt på G. Det ska bli jättekul att få göra mästerskapsdebut med henne.
  
Du har berömt organisationen, bland annat via Facebook. Vad är det som är så bra?
– Aachen är Aachen, det är alltid fantastiskt här. Stora och fina permanenta boxar, gott om hjälpsam personal, ordning på alla papper… Det blir mycket enklare då. Sedan ligger allt nära, det är fina banor och fantastiskt underlag. Vi bor bra och det är gott kaffe, listan är oändlig!
  
Hur har du laddat upp?
– Därhemma har jag gjort som vanligt, inga konstigheter. Jag har ridit på och så har Deja fått gå lite i hagen. Själv har jag varit med så pass länge, jag ändrar aldrig särskilt mycket. Jag har mina rutiner som fungerar.
– Här på plats har jag hunnit rida två pass, ett i går och ett i morse. Deja har som sagt varit jättefin. 
  
Kyra Kyrklund är i Aachen som ”supervisor” för laget, men hon hjälper även dig personligen sedan något år tillbaka. Berätta!
– Hon är med mig på tävlingar, det fungerar verkligen jättebra. I det läget handlar det om att slipa på detaljer – att hästen ska stå still i halterna, att jag ska sträcka på mig och så där. Smågrejer jag behöver påminnas om för att det ska bli perfekt.
  
Ni i laget har fått hjälp av den mentala coachen Kjell Enhager också?
– Ja, han har gjort mycket nytta för vårt lag. Kjell är inte bara vad han säger, han är dessutom en sådan härlig individ. Jag tar inte minst med mig hans aura, det är lite svårt att förklara – man får gå på en av hans föreläsningar för att förstå!
  
Det viskas en del om medaljchans för laget, vad säger du om det?
– Haha, om det säger jag ”fråga mig på torsdag kväll, då vet jag”! Jag har faktiskt ingen aning, vi ryttare kan bara påverka vår egen prestation och inte hur de andra lagen lyckas. Vi rider på och gör vårt bästa, det viktigaste målet är att kvala till OS. Skulle det där andra ske, då tar vi det när det händer.
  
Men du har tagit EM-medalj förr, individuellt brons i Rotterdam 2011.
– Det var otroligt trevligt och en härlig känsla, jag skulle väldigt gärna ta medalj igen! Jag tittar faktiskt ofta på den där videon från küren i Rotterdam innan jag ska tävla, jag älskar den. Det är en cool känsla, att även de bästa går att slå om man får till det. Jag var ju faktiskt före både Totilas och Damon Hill!
  
Du tävlar inte förrän på torsdag. Vad gör du fram till dess?
– I kväll går vi på invigningen, men det är ingen inmarsch utan vi sitter på läktaren och tittar. I morgon rider Minna och Emilie, då är jag på plats för att stötta och heja på Sverige. Sedan blir det ett träningspass på Deja när hennes ägare Marie Haward har kommit, så att hon får se sin fina häst. Och på torsdag gäller det för mig och Tinne!
  
  

Ett taggat lag möter pressen i Aachen...
  

... men visst ser de lite skeptiska ut till den klassiska "tummen upp"-bilden?
  

Tyska hemmahoppet Totilas fick grönt ljus, även om veterinärerna tittade en extra stund.
 


Läst 11855 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
11
2015

De svenska dressyrhästarna igenom besiktningen



Santana smackas på av matte Minna Telde. FOTO: Tomas Holcbecher
  
På tisdagsförmiddagen gick startskottet för dressyrdelen av EM i Aachen, i och med att hästarna veterinärbesiktigades. Samtliga fyrbenta svenska atleter gick igenom utan minsta tvekan. Klara för start är nu alltså Tinne Vilhelmson Silfvéns Don Auriello, Patrik Kittels Deja, Minna Teldes Santana och Emilie Nyreröds Miata. Första delen av nationsklassen rids i Grand Prix med start på onsdagen.
  
Enligt Svenska Ridsportförbundets representant på plats var det ett litet drama när superhingsten Totilas synades. Det dröjde lite innan han fick ”ja” av veterinärerna, även om han aldrig skickades till holding box.
  

Veterinärerna tittade en extra stund på superstjärnan Totilas, innan han fick sitt "accepted". FOTO: Tomas Holcbecher
  

Matthias Alexander Raths styvmor Ann Kathrin Linsenhoff ser glad och lättad ut. FOTO: Tomas Holcbecher
  

Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello. FOTO: Tomas Holcbecher
 

Patrik Kittel och Deja. FOTO: Tomas Holcbecher
  

Svensklägret håller koll under vet-checken. FOTO: Tomas Holcbecher
  

Emilie Nyreröd och Miata. FOTO: Tomas Holcbecher
  

Carl Hesters store Nip Tuck var på hugget. FOTO: Tomas Holcbecher
 

Men Valegro såg lika harmonisk ut som alltid bredvid Charlotte Dujardin. FOTO: Tomas Holcbecher
  

Tinne och "Anton" under tisdagens träningspass. Visst ser det lovande ut? FOTO: Tomas Holcbecher


Läst 11857 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
11
2015

Emilie Nyreröd om EM: ”Det är skräckblandad förtjusning”



Arkivfoto: Annika Grundberg och Privat
    
Efter en superstark tävlingssäsong slog sig Emilie Nyreröd in i det svenska dressyrlaget till EM i Aachen. Här berättar hon om känslorna inför mästerskapet och om energiknippet Miata – som hon först inte ens ville provrida.
  
Emilie Nyreröd är en av Sveriges bästa dressyrryttare just nu. Hon har ridit sedan barnsben och Europamästerskapet som nu stundar är inte hennes första. Emilie red nämligen EM på D-ponnyn Tim, senare har hon också representerat Sverige på flertalet nordiska mästerskap och på olika internationella tävlingsbanor.
– Men det där Europamästerskapet på ponny minns jag inte så mycket av i dag, säger den talangfulla ryttaren.
  
Ville först inte provrida Miata
Hon är kanske mest känd för att ta fram och utbilda unghästar till championaten, det har blivit något av Emilies specialitet. Men så, 2011, bestämde hon sig för att det var en läromästare som skulle köpas in till satsningen.
– Jag hade en annan häst då, som inte passade mig riktigt. Vi åkte till Andreas Helgstrand där jag skulle provrida två hästar. Den ena var halvblind (!) och den andra var Miata. Jag red den halvblinda hästen först, den var jättetrevlig. Sedan kom Miata in på banan och jag kände bara ”nej, jag vill inte ens provrida honom”. Han hade öronen bakåt och piskade med svansen, berättar hon.
Som tur är var Emilies pappa med under provridningen, han övertalade sin dotter att trots allt sitta upp på valacken.
– Första passet gick så där. Miata är väldigt het och ”på”. Dagen efter gick det bättre och jag bestämde mig för att köpa honom.
  
Ingen enkel läromästare
Miata har gått Grand Prix med tidigare ryttare, men därmed inte sagt att han är någon enkel läromästare.
– Han har helt otroligt mycket energi och vi har jobbat massor med att få honom mer avslappnad. Eftersom han är så taggad ser det inte alltid så harmoniskt ut och det är det vi har kämpat med extra mycket, säger Emilie.
De svåra rörelserna gör han riktigt bra, inte minst när det gäller samling har Miata talang.
– Men det gäller att få honom avspänd och att verkligen kunna rida honom. Eftersom han är så "på" är det lätt att man håller i bromsen hela tiden, det har vi jobbat mycket med.
Ett uppvaknande för Emilie kom när hon red clinic för tränarlegendaren Christoph Hess på Strömsholm i december förra året. Han sade då att man ska kunna gå från anspänning till avslappning på ett enda steg.
– Då kände jag bara att "där är inte vi ännu". Det var det jag var tvungen att jobba mer med. Och det har vi verkligen gjort. Det låter kanske tråkigt, men det har varit massor med övergångar och tempoväxlingar som har hjälpt oss. Det är grunden i allt, säger Emilie.
  
Laddade upp hos tränaren
Nu stundar alltså ett Europamästerskap för den unga ryttaren. Hon har laddat upp med träning hos Cecilia Kristoffersen.
– Där fokuserade vi inte så mycket på hela program, dem kan både jag och Miata utan och innan. Det är snarare detaljer i rörelser och vägar som vi har slipat på, säger Emilie.
Hon ser fram emot att representera Sverige, men det är lite blandade känslor som dyker upp när hon tänker på starterna i Aachen.
– Det är helt klart med skräckblandad förtjusning jag ger mig in i det här. Det ska bli väldigt roligt och lärorikt, men samtidigt kan jag tänka lite ”vad har jag gett mig in på?”.
  
Vill kvala till "Specialen"
Miata är en rutinerad herre och Emilie tror inte att han kommer att reagera nämnvärt på miljön runt omkring arenan.
– Jag själv kan bli nervös inför en start, men är väldigt bra på att gå in i bubblan och bara rida när jag väl är inne på banan. Fast det är klart – lite mer anspänning än vanligt lär det nog vara, säger Emilie.
Dressyrdelen av mästerskapet startar i morgon, onsdag. Då rider Emilie Grand Prix, målet för henne och Miata är att komma vidare till Grand Prix Special som rids på lördagen.
– Att vara bland de 30 bästa som får rida den klassen är ett första mål. Jag ser fram emot detta så mycket nu!
  
Text:
Ida Röök
  


Läst 13263 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2015

Steve Guerdat definitivt borta från EM i Aachen



FOTO: Tomas Holcbecher
  
Steve Guerdat och det schweiziska förbundet försökte, in i det sista, att få FEI att häva den tillfälliga avstängningen av den regerande olympiska mästarens hästar. Men de fick avslag på nytt.
  
FEI-tribunalen behåller den tillfälliga/preliminära avstängningen av Steve Guerdats hästar Nino des Buissonnets och Nasa, som testades positivt för otillåtna substanser i La Baule i maj. Nino visade sig ha kodein och oripavin i blodet medan Nasas test visade spår av kodein och morfin.
Den 27 juli lyftes den tillfälliga avstängningen för Steve Guerdat, medan den för hästarna kvarstod. Att man lät Steve fortsätta tävla berodde på att den foderkontaminering han hävdade inte ansågs osannolik. Just dessa ämnen har tidigare satts i samband med att hästar har fått i sig vallmofrön.
  
Finns inte med i laguppställningen
Steve Guerdat har vädjat till tribunalen om att ta ett nytt beslut om avstängningen av hästarna, innan den definitiva anmälningstiden till EM gick ut i dag den 10 augusti. Och i kväll meddelade alltså FEI-tribualen att avstängningen består under den fortsatta utredningen.
Rent tekniskt hade alltså Steve Guerdat själv fått rida EM, men Nino des Buissonnets var den tilltänkta EM-hästen. I stället har i dag följande ekipage tagits ut för att representera Schweiz på mästerskapet i Aachen:
  
Romain Duguet på Quorida du Treho
Paul Estermann på Castle Eclipse
Martin Fuchs på Clooney III
Niklaus Rütschi på Windsor XY
Janika Sprunger på Bonne Chance CW
(Tisdag den 18 augusti hålls en träningshoppning i Aachen, efter den bestäms vem av de fem som står utanför laget.)
  
Läs FEI:s pressmeddelande i sin helhet


Tidigare på Hippson.se:
Steve Guerdat hävdar foderkontaminering
Steve Guerdat avstängd för otillåten medicinering
  


Läst 9672 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2015

Söderstrand åker med drömlaget till Aachen




Om drygt en vecka rider svenska hopplaget om EM-medaljer i tyska Aachen. Vi ringde upp förbundskapten Sylve Söderstrand, för att höra om uppladdningen och om tankarna inför mästerskapet.
  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
  
Sylve Söderstrand, som vid tidpunkten för intervjun är hemma på sin gård utanför Enköping, känner ett lugn inför det kommande mästerskapet. Han och ryttarna är väl förberedda inför utmaningen, och alla vet vad som komma skall.
– Det känns riktigt bra faktiskt. Vi har ett sportsligt gäng i vårt lag, som alla är hungriga på att leverera, säger Sylve.
Han och ryttarna kommer i veckan att träffas i Köpenhamn för precamp tillsammans med den mentala coachen Henrik Gustafsson. Hästarna får stanna hemma i sina stall, deras förberedelse lämnar Sylve över till ryttarna.
– De känner sina hästar bäst och förbereder dem med sina egna team. Vi ses för en avsutten träff, för första gången sedan laget blev uttaget. Det är också viktigt.
Varför ses ni i Köpenhamn?
– Då möts vi på halva vägen, Henrik och Charlotte bor ju utomlands och kan smidigt ta sig till Danmark, precis som Douglas i Skåne. Även jag, Malin och Helena kommer fort med flyg till mötesplatsen.
  
Tuff utmaning väntar i Aachen
Sylve vet vad som väntar på den stora gräsbanan i Tyskland. Arrangören är känd för att bygga stort och svårt, en utmaning som de svenska lagryttarna är väl förberedda för att ta sig an. En av hästarna som inte är med i laget blev inte vald just för att det är så tufft i Aachen.
– Peder Fredricson och All In har gjort en riktigt bra säsong, men jag tycker att hästen är för ung för utmaningen. Han ska inte gå den banan helt enkelt, utan ska fortsätta att samla rutin inför kommande mästerskap. Det är vi överens om jag och Peder.
Ett annat ekipage som har levererat fina resultat är Johan Lundh och Miebello, de är uttagna som reserver på hemmaplan.
– De har gjort en strålande säsong, det vill jag påpeka. Och Johan kommer att finnas på plats i Aachen med laget, även om Miebello stannar hemma.
  
Fler svenska ryttare med under EM
Det är ingen slump att Sylve bjuder med flera svenska ryttare till tävlingen, han vill att alla ska få möjlighet att samla rutin och att laget ska få stöd av de rutinerade ryttarna.
För Charlotte Mordasini, Alexander Zetterman och Johan Lundh handlar det om att få uppleva, lära och samla erfarenhet. Medan ryttare som Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson med sin rutin är med för att stötta.
– Det är skillnad på ett mästerskap och en vanlig tävling, det kommer ryttarna att märka på plats.
  
Positiv framtid för hoppningen
Det är en ljus framtid som väntar svensk hoppning, senast vid tävlingarna i Varberg fick Sylve ett bevis på det.
– Framtiden blir spännande. Vi har ett ungt gäng på väg upp där alla satsar fullt ut, och ger ett proffsigt intryck med sin ridning, menar han.
Förbundskaptenen fortsätter att reflektera över hur mycket som har hänt med svensk hoppsport de senaste åren. Ryttarna söker sig utomlands, de får anställning och utbildning hos sina förebilder, men satsar även helhjärtat på att starta eget.
– Ta Jonna Ekberg till exempel, hon rider in på banan och gör sin grej. Det är ingen tvekan om att det kommer bli bra.
Hur går det för laget i Aachen?
– Om allt stämmer och vi har turen på vår sida kan det gå riktigt bra, avslutar Sylve.
  
FOTNOT:
För Sverige i Aachen rider
Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Douglas Lindelöw, Helena Persson och Charlotte Mordasini.


Läst 13126 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2015

Tv-tider för EM i Aachen



Malin Baryard Johnsson och Tornesch.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher

SVT satsar stort på att ge ridsportfantaster en chans att följa EM-festen i Aachen på hemmaplan. Här hittar du kanalens samtliga tv-tider.

Lördag 15/8

Dressyr - Grand Prix Special

Play 10.50–17.30

SVT1 10.50–16.30

SVT2 16.30–17.00

Söndag 16/8
Dressyr – Grand Prix Kür

Play 13.20–17.30
SVT1 13.20–16.55

Onsdag 19/8
Hoppning – Lagkval samt individuellt kval
SVT1 14.20–18.00

Torsdag 20/8 
Hoppning – Lagfinal omgång ett samt individuellt kval
SVT1 14.05–18.00

Fredag 21/8
Hoppning – Lagfinal omgång två samt individuellt kval
SVT1 16.50–18.00
SVT2 18.00–20.00

Söndag 23/8
Hoppning – Individuell final
Play 17.30–19.00
SVT1 16.00–17.00
SVT1 17.30–18.00
SVT2 18.00–18.30

Läs mer här.
Samtliga klasser och grenar sänds i den webbaserade betalkanalen FEI-TV
 


Läst 24718 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2015

Dressyrgiganten rider EM – i westernhatt



Foto:Michael Strauch/Aachen 2015
  
Holländska Anky van Grunsven har en imponerande meritlista bakom sig när det gäller klassisk dressyr, bland annat med tre individuella OS-guld i bagaget. Sedan ett par år tillbaka har hon dock till viss del sadlat om – bokstavligt talat.
  
Hon rider nämligen EM i Aachen i westernhatt, eftersom hon tävlar i reining. Anky har ridit western framgångsrikt sedan 2009 och hon har tidigare startat VM i grenen. Tillsammans med Jurgen Pouls, Olivier van den Berg och Rieky Young ingår hon i det holländska laget.

 


Läst 12757 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2015

Ponny-EM: Äntligen en medalj – brons till Sverige


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Vilket EM de har genomfört, de svenska lagryttarna i fälttävlan. Till sista dagens banhoppning var tre svenska ekipage kvar i laget och de låg på bronsplats. Men den pressen hindrade inte tjejerna från att få till en fin banhoppning – eller från att ta den första mästerskapsmedaljen till Sverige på elva år.
  
Michelle Ettwein och Moa Nordfjäll var båda felfria. När det var dags för Selma Hammarström kunde hon kosta på sig fyra rivningar utan att äventyra medaljen. Hon rev ett hinder, bronsmedaljen var Sveriges och själv kom Selma på en fin sjundeplats individuellt.
– Jag är jättenöjd med min ponnys prestation, säger hon efteråt.
Michelles häst Midnight af Lergraven blev satt i holding box i morse, men gick igenom och hoppade superfint.
– Hon var fräsch och pigg och tyckte att det var roligt att hoppa igen.
Moa Nordfjäll är också nöjd med sin vecka.
– Dressyren var väl inte den bästa, men han har varit grym för övrigt.
– Det här är jättekul, det finns inte ord för det, säger Michelle.
  
Alla fick medalj
Klara Hammarström fick också medalj, trots att hon trillade av och uteslöts i terrängen. Sissi Lilja menar att Klaras misstag hjälpte det övriga laget.
– Att hon gick ut först och fick problem på det hindret innebar att de andra i laget red bättre på det. Klara kunde berätta och stötta, det räknas också, säger Sissi – som definitivt räknar in Klara i lagprestationen.
  
Saknas tävlingar
Lena Bredberg är lagledare och hon är lika lycklig som ryttarna.
– Det här är jätteroligt, de har varit fantastiskt duktiga. De senaste åren har det varit låg nivå på fälttävlan, men nu vänder det.
En svårighet är bristen på tävlingar. Det blir få starter och därmed vill ingen arrangera.
– Selma och Klara har bott på Irland för att få rutin, kunskap och träning. Michelle och Moa har tränat för Lars Christensson bland annat, och så har vi fått svenska arrangörer att arrangera tvåstjärniga tävlingar, säger Lena.
– Vi har haft samlingar också, fyller Sissi Lilja i.
– Det började i november med fälttävlansträffen i Linköping och sedan har vi varit en gång på Bosön och två gånger hos Sissi, säger Lena.
Dessutom har Lena och Sissi varit med på alla tävlingar. Men efter det här året tackar Sissi Lilja för sig.
– Jag har bestämt att det här är mitt sista år, så då är det extra roligt att få sluta så här, säger hon.

Text och foto: Annika Grundberg

Resultat lag

Resultat individuellt


Läst 16897 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2015

Ponny-EM: Fransk seger – Jens nöjd med svenskarna


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Ottilia Lundgren på Ocean des AS var ett nedslag från att rida omhoppning om medaljerna och slutade på en sjundeplats i EM.
– Min ponny har varit jättejättefin hela veckan. Jag hade gärna fått med en medalj härifrån, men jag är ändå otroligt nöjd, säger Ottilia.
  
Adam Carey fick åtta fel i första finalrundan och är besviken.
– Jag är lite irriterad över att min häst trampade i vattnet och fick ner en bom. Jag hade velat ha en medalj den här helgen, men nu blev det inte så.
Landslagsledare Jens Fredricson är glad över sina ryttare.
– Jag är fantastiskt nöjd. Ottilia var ett nedslag från omhoppning och har ridit klockrent hela veckan. Jag tror att Adam red den allra bästa andrarundan av alla i dag. Men jag visste att de hade kapacitet, säger han.
  
Mästerskap på hemmaplan = fantastiskt
Jens tycker att hela EM-arrangemanget har varit en succé.
– Det har varit så många ungdomar här och tittat. Jag hoppas att det ger dem en boost och kick inför framtiden, som lyfter ungdomsridsporten. Det behövs mästerskap på hemmaplan, säger han och slår ut med handen mot den fullsatta hoppläktaren.
  
Siktar på OS-guld
Vann gjorde Justine Maerte på Shamrock du Gite från Frankrike. Hon var den enda ryttare som var felfri genom hela mästerskapet.
– Jag vill tacka mina föräldrar som tränar mig och har tagit mig dit jag är i dag. I framtiden skulle vara trevligt att sitta här med ett OS-guld...
Tvåa kom brittiskan Jodie Hall Mcateer på Tixylix, som var överlägset snabbast i omhoppningen om silver och brons. Trea kom blott 13-åriga Thiboult Philippaerts på Okehurst Little Bow Bow.

Resultat


Läst 15390 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2015

Jonas vill vara minst omtalad på EM i Aachen



Vi finner ständigt Jonas Tornell vakande över hästarna.
Foto: Tomas Holcbecher
  
Starten för det efterlängtade Europamästerskapet närmar sig. En av teamets viktigaste medlemmar, landslagsveterinär Jonas Tornell, gör sig redo för att åka till Tyskland – men hoppas som alltid att han blir sysslolös. Han ansvarar för både hoppningens och dressyrens stjärnor.
  
Text:
Annelie Lundkvist
 
Veterinär Jonas Tornell känner nästan de svenska hästarna lika väl som deras ryttare och hästskötare gör, och finns med som en hjälpande hand under mästerskapet.
– Under tävlingen är jag med för att snabbt ta hand om exempelvis sår eller en lättare ögoninfektion. Och framför allt för att se eventuella symtom tidigt, såsom en mindre svullnad.

Alltid ett vakande öga på hästarna
Jonas har under många år varit dressyr- och hopplandslagets veterinär, tidigare hade han även hand om fälttävlanshästarna. Hans arbete pågår inte enbart under mästerskapen utan det är ett ständigt pågående uppdrag.
– Det är viktigt att känna till hästarnas grundfysik, då märker man tidigare om något är fel, menar han.
Varje gång en landslagshäst kontrolleras av veterinär är han delaktig, ofta görs kontrollen av honom själv, men gällande hästar utomlands har Jonas telefonkontakt med respektive hemmaveterinär.
Inför de stora mästerskapen genomgår alla hästar en så kallad vetcheck, för att se så att de är i skick att starta.
– Vi arbetar förebyggande under hela säsongen och vet att vissa hästar behöver kontrolleras oftare än andra, säger Jonas.

Inspektion varje morgon
Väl på plats under mästerskapet är Jonas en av många veterinärer i stallarna. Varje land har nämligen med sig en egen veterinär, som är anmäld av förbundskaptenen vid ryttaranmälan.
Jonas berättar att han tillbringar mycket tid i stallet, dels för att ha ett vakande öga på hästarna, dels för att hålla kontakten med dem som känner hästarna bäst – hästskötarna.
Tillsammans inspekterar de hästarna varje morgon och när ryttaren rider är det bredvid skötaren Jonas står.
– Ryttarna lämnar över ansvaret till mig och skötaren när det kommer till hästens välfärd. Om jag tycker att någon häst verkar lite stel, eller att vi känner en liten svullnad någonstans, frågar jag hästskötaren först för att slippa oroa ryttaren.
Jonas vet av erfarenhet att alla ryttare inte klarar av att få frågan om hästen brukar vara stel på morgonen, eller lite svullen i ett ben. Med tävlingsnerverna på plats, och en oro att något ska gå fel, är det bättre att fråga skötaren när det handlar om enkla funderingar.
– Jag har varit med så länge att vi alla känner varandra väldigt väl, jag vet vilka ryttare jag kan diskutera lättare funderingar med även på tävlingsplatsen.


Under OS i London stod han där, mellan Casall och finalen, med hästen i fokus. Foto: Tomas Holcbecher
  
Hästarnas väl går i första hand

Målet som veterinär på tävlingsplatsen är att vara minst omtalad i teamet, och att vara sysslolös. Därför har Jonas tittat på alla hästar vid den sista tävlingen innan ett stort mästerskap, och kommer till tävlingsplatsen med vetskapen om att samtliga hästar är i god form.
– Sen kan det hända saker under tävlingens gång, ta till exempel OS i London. Vad som hände Casall är en tråkig grej som vi inte lyckades få till.
Han syftar på balltrampet som Casall ådrog sig inne på banan och som han därefter fick ont av. Rolf-Göran Bengtssons medaljchanser försvann när hingsten inte godkändes under sista veterinärbesiktningen.
– Ryttarna bryr sig verkligen om sina hästar och sätter dem främst, även i tuffa stunder. Det gör mitt arbete motiverande.

En prisad veterinär
Jonas fick under Ryttargalan 2015 utmärkelsen "Årets hederspris". Ett pris han själv blev överraskad över att få hämta, till publikens jubel. Det råder ingen tvekan om att han tar sitt uppdrag som landslagsveterinär på största allvar, och att han är lika delaktig i framgångarna som resten av teamet.
  

Överraskad och stolt på scenen i Stockholm. Foto: Annelie Lundkvist


Läst 17134 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 ... 5 6 7 8 9 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.