EM15-kollen

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
08
2015

Ponny-EM: Svenska hästarna genom veterinärbesiktningen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Uppdatering söndag:
Samtliga svenska fälttävlansponnyer gick igenom söndagens veterinärbesiktning.



Vanille Bourgeois häst inspekteras av veterinär och visas sedan en andra gång, där den inte godkändes.

Frankrike ligger tvåa, men miste en lagmedlem i veterinärbesiktningen då Mustang de Buges inte gick igenom. Frankrike hade alla sina lagekipage i mål efter terrängen, så tre ryttare återstår inför hoppningen.
  



Michelle Ettwein och Midnight af Lergraven.

Även för Sverige blev det dramatiskt då Michelle Ettweins Midnight af Lergraven sattes i holding box. Efter en andra inspektion gick ponnyn igenom och teamet kunde andas ut.


Lördag
Terrängbanan blev en utmaning och flera av favoriterna föll. Bland annat står Tyskland utan lag då två tyska ryttare ramlade av. Sverige fick också en ryttare utesluten, men ändå ligger laget på en fin tredje plats inför söndagens banhoppning.

Det var Sveriges första ryttare till start, Klara Hammarström, som föll av vid uggleboet då hennes häst Creemully Melody vägrade.
– Jag vet inte varför han stannade, om han kanske blev rädd. Han har aldrig gjort så förut, vi har aldrig blivit uteslutna eller haft stopp. Jag är chockad, jag har förberett mig för detta i månader och min ponny är i jättefin form så det är en mardröm, säger en ledsen Klara.

Saga Souvanen
Nästa svensk ut på banan var Saga Souvanen och Bonnie Bee som satsade på att ta den raka vägen på hinder 24. Hon var först att prova men det gick inte. Hon fick ta en annan väg och drog på sig tidsfel. Saga rev även ett av de rivningsbara hindren, vilket gav ytterligare 11 fel. Hon rider individuellt och ligger på en 40:e plats.

Anna Wettemark
Anna Wettemark är bara 13 år, men det märktes inte när hon lotsade sin U2 runt banan.
– Det var en teknisk bana, tycker hon.
Hennes häst och Moa Nordfjälls är C-ponnyer, vilket innebär att morgondagens banhoppning ligger på Medelsvår B-nivå. Men det är inget som skrämmer dem.

Moa Nordfjäll
Moa Nordfjäll och Dimmans Eros hade en fantastisk dag ute på banan. Den i sammanhanget lilla hingsten var felfri på hinder men fick ett par tidsfel.
– Det kändes jättebra. Jag hade tänkt gå rakt på hinder 24, men så ringde Magnus Gällerdal och sa att jag inte skulle göra det för ingen annan hade gjort det, berättar Moa.
Det var publikrekord för fälttävlan på Ribersborg och publikens stöd märktes.
– Det var jätteskönt. Jag blev trött på slutet, men då hörde jag publiken skrika och det gav extra krafter.
Moa ingår i laget som ligger trea – individuellt ligger hon på en 19:e plats.

Selma Hammarström
Selma Hammarström och Sligo Fortunus var ett av få ekipage som klarade terrängen utan varken hinder- eller tidsfel. Och hon tyckte inte att banan var svår.
– Det var inte banan som var svår utan en del ryttare som kanske var lite orutinerade, säger Selma, som är vid gott mod inför söndagens banhoppning.
– Han är försiktig och ofta felfri, berättar hon.
Selma ingår i laget och ligger på en sjätte plats individuellt.

Michelle Ettwein
Sist ut av svenskarna var lagryttaren Michelle Ettwein. En bra runda av henne skulle rädda kvar Sverige i tävlingen. Men den pressen var inget som påverkade, hon var felfri runt banan och Sverige klättrade upp till tredje plats.

Resultat individuellt

Resultat lag


Läst 18702 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
08
2015

Ponny-EM: Grundridningen måste bli bättre



Ella och lagledaren Bobo möter pressen efter fredagens ritt.
Foto: Annika Grundberg
  
EM i Malmö avslutas med dressyren och Sveriges Ella Viebke och Drink Pink startade tidigt i startfältet. 69,8 procent lär inte räcka till medalj och mästerskapet är över för Sveriges del. Hippson får en stund med lagledare Bobo Lundberg efteråt.

Hur har EM varit?
– Vi hade ju Ella till final. Hon fick mycket missar, men det var också mycket som var bra. Hon kom i otakt till musiken och det drar ner. Men hon har en superfin ponny som bara är sju år. Fast det blir ju nästa ryttare som får skörda frukterna med honom och jag hoppas att den blir kvar i Sverige.

Vad tycker du om EM som helhet?
– Det har varit bra, men tiderna har flyttats fram en del. Det här är första mästerskapet jag har varit på där alla tävlingar går på samma bana. Det har gjort att det blivit tidsförskjutningar.

Hur ska svensk ponnydressyr göra för att bli bättre till nästa mästerskap?
– De måste förbättra sin grundridning, vilket vi har sagt flera gånger om. Framför allt handlar det om när ryttarna rider fram. De rider inte lösgörande rörelser. De nöter på sådant de inte behöver. Men jag lägger mig inte i framridningen på mästerskap. Där har ryttarna med egna tränare. Det är på förslag att vi ska ta in en landslagstränare nästa år och ha gemensamma aktiviteter. Men vi måste ju få pengar till det, alternativet är att ryttarna betalar själva. 

Och en sista fråga, hur går det för svenskarna i Aachen?
– De är ju starka som sjutton. Minna har laddat som bara den. Det blir brons för laget.


Fredag
  
Det är fullt fokus på de individuella ritterna vid dressyren i Malmö. En som är extra glad i dag är Ella Viebke – som är klar för final.

Tillsammans med sin ponny Drink Pink belönades hon med 68,341 procent i dagens individuella mästerskapsprogram. Det gör ekipaget till det bästa svenska, och Ella får alltså ladda om för final.
– I dag var han lite trött men jag fick till en bättre trav så den blev inte så forcerad. Galoppen var inte lika bra. Men jag är supernöjd med att jag är i final, berättar Ella för Hippson.
Även landslagsledaren Bobo Lundberg är nöjd med dagens insats.
– Jag är jättenöjd med allihop. Ella fick till en jättebra ritt som jag tycker att hon fick dåligt betalt för, menar han.

Resultat


Läst 12732 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
08
2015

Ponny-EM: Svensk avfallning i terrängen



Banan är utmanande för ekipagen.
Arkivfoto: Annika Grundberg

Uppdatering klockan 13.16:
Det verkar som att Creemully Melody aldrig riktigt uppfattade hindret, och stannade i sista stund. Enligt Klara Hammarströms pappa Eskil blev det omöjligt för henne att sitta kvar.
– Han tittade mer på Turning Torso än på hindret. Men både ryttare och ponny har klarat sig oskadda, säger Eskil till Hippson.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Sveriges första ryttare i terrängen, Klara Hammarström, har fallit av ute på banan. Enligt Hippsons utsända är hon på benen och verkar oskadd. Ponnyn Creemully Melody sprang iväg, men verkar vara infångad.

Även Hollands Nina De Haas ramlade av, både hon och ponnyn Matcho verkar oskadda. Tävlingen fortgår och arrangören har släppt ut nästa ekipage på banan.

Mer information kommer.


Läst 9042 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
08
2015

Ponny-EM: Häng med bakom kulisserna i Malmö


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Här kommer en bildkavalkad från mästerskapsområdet på Ribersborg. Det är full aktivitet i stallarna samt ute på området – och risk för regn.
  
Foto: Annika Grundberg


Läst 5676 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
08
2015

Ponny-EM: Snäll terräng med ett par svårigheter


I går kväll fick Hippson möjlighet att gå terrängbanan i Malmö med Saga Souvanen, systrarna Hammarström och deras tränare Sally Coskardeen.
  
I rasande tempo avverkade vi den 26 hinder långa banan, som har ett par svårigheter enligt Byrnes.
– Hörnet ut från vattnet kan bli problem. Men annars är det inget som är riktigt stort. De behöver bara rida bra och ha sina ponnyer framför sig.

Här följer foton och kommentarer  från Sally Coskardeen från bangången:


Första hindret och redan här gäller det att sätta upp tempot.
– Annars riskerar ni ett tidsfel redan här. Ha era ponnyer framåt och tänk positivt.


Bredvid vattnet finns en liten vattenspegel som man kanske inte tänker på, men det bör man. Så att hästarna inte reagerar på den.


Här gäller det att räta på sig och inte låta hästarna bli för långa mellan hinder fem och sex. Samt att hålla om dem med skänkeln.


Det här hindret bör hoppas lite snett, sikta mot buskarna bakom. Efter hindret är det en en sväng mot nästa hinder.
– Rid framåt i landningen och bry er inte om att räkna språng.


Hindret som leder in mot vattnet. Enda stället på banan där Byrnes förespråkar en kortare galopp, "banhoppningsgalopp" som hon kallar det.


Vägen ner i vattnet bjuder på två alternativ. Här diskuterar Selma Hammarström den längre vägen med sin tränare.


Hörnet ut från vattnet, som Byrnes tror kan bli ett problem för många. I bakgrunden får banfunktionärerna instruktioner inför morgondagen.


Hinder 13 är lite gömt bakom en buske. Det gäller att ta ut svängen så att hästarna ser det i tid.


Upp mot det här hindret gäller det att rama in hästarna för höger skänkel, så att de inte flyter ut.


Hinder 15 har utlösningsbara bommar och en rivning ger elva fel.


– Var modiga och behåll galoppen. Håll ner era händer och låt ponnyerna balansera sig själva.


Direkt efter backen ner från 16 a väntar det här smalhindret.


– Vänd i språnget och rid framåt. Det är fem språng men räkna inte. I vattenhinder ska man rida på öga, känsla och instinkt, inte räkna språng.
Observera mannen i bakgrunden som går i vattenhindret och mäter vägen.


Här gäller det att vända i språnget och rida framåt mot nästa hinder.


Här instrueras ryttarna att rida snett över den inledande häcken, för att komma rakt på smalhindret nedanför. Den alternativa vägen är 20 sekunder längre.

Mål!!

Text och foto: Annika Grundberg


Läst 8949 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
08
2015

15 år och satsar heltid på hästarna



Stora delar av familjen är med i Malmö. Här mamma, pappa och två av småbröderna. Selma i hjälm och Klara med solglasögon i håret.
    
Tvillingarna Klara och Selma Hammarström rider båda i det svenska fälttävlanslaget vid EM i Malmö. De ingår i en syskonskara på nio, där sju av barnen rider. Logistiken kring familjens hästar är stor och tvillingarna har periodvis bott på Irland för att satsa helhjärtat på fälttävlan.

– Allt slit betalar sig när man är på tävling, säger Klara när vi får en pratstund i svenskarnas stall på Ribersborg.
Livet för tvillingarna Hammarström skiljer sig rejält från andra 15-åringars. De har bott sex månader på Irland i år och samma förra året. Grundskolan har de klarat på distans, med blandat resultat.
– Visst är det tungt ibland när man missar skolan med kompisar och så, men jag älskar min sport och det jag gör.

Vill göra klart grundskolan på distans
Efter EM i Malmö bär det av hem till Delsbo i Hälsingland. Det finns inga planer i nuläget på att återvända till Irland, men Klara vill ändå gå klart grundskolan på distans.
– Jag tävlar så mycket och det är svårt att komma i kapp när man missar skoldagar hela tiden. Så jag vill gärna fortsätta på distans, säger hon.

Satsningen tog dem till Irland
På Irland hamnade systrarna när satsningen på fälttävlan blev allvarlig.
– Här i Sverige finns inte så många tävlingar i fälttävlan. På Irland är det tvärtom, där är fälttävlan vad hoppningen är här i Sverige. Så när vi ville satsa flyttade vi dit.
På Irland har de bott hos Sally Coskardeen som är landslagsledare för Irlands juniorlag i fälttävlan.
– Vi har haft med oss två hästar var på Irland och har tävlat nästan varje helg. Vi bor hos familjen och har bara hållit på med hästarna och tränat. Det finns en affär som det går att cykla till, det är åtta kilometer dit, det har vi gjort någon gång för att handla lite.

Galet och skönt på samma gång
Att leva så tätt tillsammans med sin tvillingsyster har sina för- och nackdelar.
– Ibland blir jag galen och ibland är det skönt. Vi har samma liv och andra kompisar har inte det. Så vi förstår varandra på det sättet. Men om jag fick välja vem jag ska bo med hade jag nog inte valt Selma.
Ledig tid ägnar Klara åt shopping – en dag här, en timme där. Även om det inte blir många stunder ledigt så blir det några, och då står alltså shopping på schemat.

Vill till EM
Klara satsar både på fälttävlan och på hoppning i framtiden, hon vill bli bäst i båda grenarna.
– Målet nästa år är att rida EM, säger hon, och menar såväl fälttävlan som hoppning som junior eller ponnyryttare.
Även om det inte blir Irland i höst är det inte helt omöjligt att det blir en flytt söderut. Det är inte helt lätt att ha Delsbo som utgångspunkt när man ska tävla. Allra helst inte när man ska utomlands.
– Vi funderar på att flytta söderut för att komma närmare allt, berättar Klara.

Text och foto: Annika Grundberg 


Läst 15476 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
07
2015

Ponny-EM: Fina ritter av svenska laget



Klara Mattsson är kvar i Malmö för att heja på lagkamraterna Adam Carey, Ottilia Lundgren och Axelina Pettersson Häggström.

Det svenska hopplaget slutade på sjunde plats i EM, vann gjorde Storbritannien. Ett klart godkänt facit med tanke på att laget bestod av endast tre ekipage, därför räknades alla resultat.
– De har varit så duktiga, jag fick gåshud, säger landslagsledare Jens Fredricson.


Alla dubbelnollor fick komma in på prisutdelning. Här Ottilia Lundgren och Ocean des AS.

Ottilia Lundgren och Ocean des AS fick till två felfria rundor och är klara för söndagens final.
– Det har gått jättebra. Jag ska hålla igång och rida i morgon så att han är i fin form på söndag, säger hon.
Adam Carey, som inledde strålande med seger i första klassen, fick åtta fel och är påtagligt besviken över sitt resultat.
– Det har gått bra till den här rundan. Jag vet inte vad som gick fel nu, säger Adam som har planen inför finalen klar:
– Jag tänker nolla på söndag.

Nöjd Axelina avvaktar om consolation
Axelina Pettersson Häggström och Shu B Dee slutade på 31:a plats och är inte vidare till söndagens final.
– Jag vet inte om jag rider consolation i morgon, säger hon.
– Han har gått tre klasser här och har känts jättebra. Consolation är ingen viktig klass, men samtidigt är det roligt att vara med när man ändå är här, säger hon.
– Axelina har höjt sig enormt, säger Jens Fredricson om hennes prestationer.
Klara Mattsson fick sin ponny Starfield Cuchullain utmätt och har inte fått starta, men är med och stöttar sina lagkamrater.
  


Jens Fredricson funderar över hur det hade gått om Klara Mattsson fått rida.

Det kunde gått hur bra som helst
Jens Fredricson är mer än nöjd med sina ungdomar.
– Om Klara hade varit med vet jag inte hur det hade kunnat gå. Jag tycker att det är starkt av henne att vara kvar och stötta sina lagkamrater, trots att hon är så ledsen.
Att ponnyn blev utmätt tycker han är vansinne.
– Det var samma veterinärer som mätte in den i Hagen som mätte ut den här. Det är ett systemfel att det får gå till så här. Det är barn och djur det handlar om, säger han frustrerat.

Lugn lördag inför finalen på söndag
Inför söndagens individuella final kommer ryttarna att förbereda sig mentalt.
– Vi har en lugn dag i morgon då vi trimmar ponnyerna. Sedan sätter vi oss i en liten grupp. Vi har haft mycket hjälp av Andy Swärd och har jobbat med andningen och med att fokusera på prestationen framför resultatet.
  


Så här glada var britterna över segern, vid prisutdelningen som följdes av ärevarv till häst.
  

Text och foto: Annika Grundberg


Läst 13888 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
06
2015

Ponny-EM: Adam Carey inledde med seger



Adam Carey och Stakkati inledde EM med en seger.
Foto: Svenska Ridsportförbundet

Efter en tuff start för svenska hopplaget – när två hästar föll bort innan EM ens hade börjat – kunde Adam Carey, 15 år, ge hopp åt det svenska gänget. Samtliga ryttare inledde med fina ritter under första dagen.

Den inledande hoppningen var en tidshoppning, och svenske Adam Carey som är bosatt på Irland får lovord från både åskådare och ledare på plats.
– Han red super, snabbt utan att det såg fort ut, sa den imponerade landslagsledaren Jens Fredricson till Svenska Ridsportförbundet.
Den svenska segern i tidshoppningen betyder en solklar ledning för Adam inför fredagens fortsättning.
– Alla tre har gjort det väldigt bra och jag är stolt över dem, fortsatte Jens angående laginsatsen.

Ett par bommar föll
Först ut bland de svenska ryttarna var Hippsons gästbloggare för helgen, Axelina Pettersson Häggström med Schu B Dee. Ekipaget fick två nedslag, men Jens Fredricson menade att hon förtjänade ett bättre resultat. Även nyblivna svenska mästaren Ottilia Lundgren fick till en bra ritt med Ocean des As. En bom föll dock i den avslutande kombinationen.

Alla resultat räknas
Med tre ryttare i laget räknas samtliga resultat, det betyder att Sverige efter första delen av laghoppningen står på 12 fel. I morgon handlar det om två omgångar för de tio främsta lagen.

Resultat


Läst 10088 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
06
2015

Clarion hämtar inspiration från pågående EM i Malmö


Malmö Live

Philippa Davin har fått äran att, som första fotograf någonsin, ställa ut sina bilder på Clarion Hotel i Malmö. Med inspiration från ridsporten finns det nu flera fina fotografier utplacerade på hotellet.

Philippa, som har pluggat fotografering i London och som är uppvuxen på hästryggen, fångar hästarna och ridsporten i sina bilder. Just dessa fotografier kommer att finnas på plats under hela EM och även under Malmö City Horse Show.

Se hennes härliga bilder nedan:

Malmö Live

Malmö Live

Malmö Live

Malmö Live

Malmö Live

Vill du veta mer om bilderna? Se Philippas hemsida för mer information och för erbjudanden under EM.

Till hemsidan


Läst 9958 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
06
2015

Ponny-EM: Fälttävlansdressyren igång



Klara Hammarström och Melody har inlett EM med en fin dressyrritt. FOTO: Privat

Uppdaterad fredag
När samtliga ekipage har ridit ligger det svenska laget på en sjätte plats. Individuellt har tvillingarna Klara och Selma Hammarström lyckats bäst. Selma/Sligo Fortunus ligger på 10:e plats och Klara och Creemully Melody på 19:e. 33:a är Moa Nordfjäll/Dimmans Eros, 42:a Saga Souvanen/Bonnie Bee, 46:a Michelle Ettwein/Midnight of Lergraven och 51:a Anna Wettmark/U2.

Fälttävlansdressyren har startat och under torsdagen red halva startfältet. För svenska lagets del handlade det om fina ritter genom Klara Hammarström och Creemully Melody som slutade på nionde plats och regerande svenska mästarna Moa Nordfjäll och Dimmans Eros som kom på en 16:e plats.

Resultat lag

Resultat individuellt


Torsdag
Saga Souvanen/Bonnie Bee och Anna Wettemark/U2 rider individuellt och för dem blev det 24:e respektive 30:e plats så här långt. I toppen är det dubbelt tyskt genom Brandon Schäfer-Gehrau och Emma Brüssau.

I morgon fortsätter dressyren med Sveriges två sista lagekipage. Selma Hammarström/Stigo Fortunus startar 13.35 och Michelle Ettwein/Midnight af Lergraven 15.16.

Resultat

Startlista fredag


Läst 9776 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.