EM15-kollen

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
05
2015

Ponny-EM: Ytterligare ett bortfall i hopplaget



Arkivfoto: Tomas Holcbecher

På onsdagen stod det klart att Annie Unghanses Charlene Girl inte kommer till start i EM, detta efter en minimal markering på veterinärbesiktningen. Nu är även Klara Mattsson borträknad från mästerskapet – efter kontrollmätningen.

Landslagsledaren Jens Fredricson har under dagen haft kontakt med Hippsons reporter och meddelat att han har arbetat för att få till ett nytt tillfälle för kontrollmätningen. Det är inget som arrangören beslutar eller bestämmer över, utan det ligger i händerna på FEI. Med hjälp av Svenska Ridsportförbundet har han nått fram till FEI, som under onsdagskvällen avslog protesten.

Spänd ponny vid mätningen
Klara Mattssons 16-åriga Starfield Cuchullain är en rutinerad ponny på de internationella banorna. Senast för sex veckor sedan, vid tävlingarna i Hagen, genomförde han en kontrollmätning utan problem.
– Det är inte bilar vi håller på med utan levande djur. Vid mätningen fick han aldrig en chans att slappna av utan spände upp sig. En häst som spänner sig blir högre, så enkelt är det, säger Jens Fredricson till Hippson.
Enligt det internationella reglementet får ponnyn vid kontrollmätningen vara 150 centimeter med skor.
– Det känns väldigt tråkigt, speciellt för Klara, men nu får vi se framåt och kämpa som ett lag, fortsätter Jens.

Fortfarande medaljchanser
Det är för sent att kalla in eventuella reserver, men laget satsar på att starta med tre ryttare – och framför allt på att rida för individuella framgångar. Kvar i laget finns nu Adam Carey, Ottilia Lundgren och Axelina Pettersson Häggström.
– Vi har fortfarande stora möjligheter att göra bra ifrån oss här i Malmö, avslutar Jens.


Läst 10793 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
05
2015

Ponny-EM: Sverige nia i dressyren – Storbritannien vann



Sveriges första ekipage på banan i Malmö.
Foto: Svenska Ridsportförbundet

Uppdatering torsdag den 6 augusti
När samtliga ekipage har ridit slutar det svenska laget på en nionde plats. Ett resultat som landslagsledare Bobo Lundberg är nöjd med.
– Jag hade tänkt att vi skulle komma femma, men jag är nöjd med mina ungdomar. Jag hade hoppats på mer poäng för Clara men över lag är jag jättenöjd, säger han till Hippson.

I morgon börjar den individuella tävlingen och då är det nya tag.
– Jag hoppas på att få med minst en till final. Clara och Ella har chans att ta sig dit. Ellas häst är ung men otroligt duktig.
Bobo är tämligen säker när han tippar mästerskapets individuella guldmedaljör.
– Brittiskan är fantastisk. Hennes sits och hjälper är så att man nästan ryser. Jag tror att hon vinner igen, säger han.
Phoepe Peters och SI Lucci från Storbritannien var överlägset bäst i lagtävlingen där de fick ihop fantastiska 79,974 procent.

Resultat


Uppdatering onsdag den 5 augusti

Efter veterinärbesiktningar och invigning är nu ponny-EM igång i Malmö. Emma Tegelskär och ponnyn B Capriole fick förtroendet av landslagsledare Bobo Lundberg att inleda för Sverige. 

Ritten gav Emma och B Capriole 66,59 procent, något som både tränare och landslagsledare är nöjda med.
– Det var en bra insats. Även om Capriole såg lite spänd ut skötte sig Emma bra, berömde tränare Cecilia Kristoffersson till Svenska Ridsportförbundet efter ritten.
Nästa svenska ryttare är Ella Viebke som rider den unga ponnyn Drink Pink. Starttid för ekipaget är klockan 14.52.

Uppdatering klockan 15.06:
Nu har Sveriges andra lagryttare ridit, Ella Viebke och ponnyn Drink Pink belönades med 68,76 procent. Resultatet gör att de går in på en sjundeplats i skrivande stund. 

Onlineresultat


Läst 11289 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
05
2015

Ponny-EM: Tuff start för svenska hopplaget



Charlene Girl och Annie Unghanse kommer inte till start i EM.
Foto: Amanda Grönroos

Vårt svenska hopplag fick en tuff start på tävlingen när en av ponnyerna inte gick igenom veterinärbesiktningen – och nu inte får komma till start.

Annie Unghanse meddelar via Facebook att det handlar om maximal otur, bara dagar innan hennes största dröm ska uppfyllas. Det verkar som att Charlene, som precis som alla EM-ponnyer har kontrollerats av veterinär innan anmälan till mästerskapet, har trampat snett eller gjort illa sig i boxen. Markeringen på veterinärbesiktningen var minimal enligt Jens Fredricson, men tillräcklig för att stryka dem från EM.
– Vi tittade på alla hästar innan veterinärbesiktningen i tisdags och då var det inga problem. Det har alltså troligtvis hänt något i boxen och hon godkändes inte vid ombesiktningen under onsdagen, säger Jens till Hippson.

Text: Annelie Lundkvist


Läst 14361 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
04
2015

EM-truppen i hoppning uttagen



Malin Baryard Johnsson – klar för EM.
Arkivfoto: Anki Yngve

Under tisdagen tog förbundskapten Sylve Söderstrand beslut om vilka ryttare som åker till tyska Aachen för att representera Sverige i EM.

På listan står Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Douglas Lindelöw, Helena Persson och Charlotte Mordasini. De är truppen som har fått förtroendet.

Malin och Henrik – två ankare i laget
Malin Baryard Johnsson och hingsten H&M Tornesch får biljett, precis som redan meddelade Henrik von Eckermann och Cantinero.
– Malin kan rida fort med Tornesch. Det är bra i den första tidshoppningen, säger Sylve via Svenska Ridsportförbundet.
Henrik von Eckermann som var dubbelt felfri i Furusiyya FEI Nations Cup i Rom med Cantinero är vad förbundskaptenen kallar för en pådrivare i laget. Douglas Lindelöw och Casellos säsong vet vi alla har varit otroligt bra, precis som vi känner till Helena Perssons förmåga att klara de stora och svåra banorna med Bonzai H.

Mordasini in i hetluften
Charlotte Mordasini har utvecklats starkt under säsongen, hon har även bytt sin franska tävlingsdress mot att representera Sverige. Hennes bästa resultat i sommar var tredjeplatsen i Falsterbo Grand Prix där hon presenterade sig för den svenska publiken. Hon är femte ryttare i truppen, i första hand med för att se och lära.
– Hon har imponerat under hela säsongen, säger förbundskapten Söderstrand som samlar sina EM-ryttare till en precamp inför allvaret i Aachen den 18 till 23 augusti.

EM-trupp i hoppning till Aachen 18-23 augusti
Malin Baryard Johnsson – H&M Tornesch
Henrik von Eckermann – Gotha FRH eller Cantinero
Douglas Lindelöw – Casello
Helena Persson – Bonzai H
Charlotte Mordasini – Romane du Theil


Läst 18170 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
04
2015

Ponny-EM: ”Tävlingsplatsen bubblar av energi”



Jens Fredricson och hans lag är redo för EM i Malmö.
Pressbild: Sara Silfverberg

Under onsdagen går startskottet för ponny-EM i Malmö – ett mästerskap där grenarna hoppning, dressyr och fälttävlan avgörs. Vi ringde upp hoppningens ledare Jens Fredricson för att höra oss för om stämningen.

I går, måndag, jobbade Jens och den mentala coachen Andy Swärd i Malmö med förberedelserna inför tävlingsstarten.
– Jag blir stolt över tävlingsplatsen. Tänk att vi har möjligheter att arrangera mästerskap som detta. Ribban ligger superfint till i Malmö, miljön är oslagbar, säger Jens.

Svenska ryttarna får värdefull erfarenhet
Målet för veckan är att ryttarna ska få alla möjligheter att prestera på topp, var och en efter sin förmåga. Jens vet att det ger enorm erfarenhet att få rida mot de bästa i sin åldersgrupp.
– Det är en blandning mellan spännande möten och utveckling. Men de får inte bli för imponerade heller, utan ska fortsätta att hålla fokus på sin egen ridning och insats.

Jens är med hela vägen
Ryttarna har med sig sina egna team till Malmö, det handlar om föräldrar och tränare, i de system som för dem är invanda och trygga. Jens finns med som en stöttepelare för de praktiska utmaningarna, men även som rådgivare för ridningen.
– Jag ska se till att det inte blir några överraskningar. Att vi alla har koll på tiderna, schemat och att eventuella frågetecken får svar direkt. Det är också en trygghet, menar Jens.
Under måndagen anlände som sagt både ryttare och ponnyer, det börjar närma sig start. Under tisdagen är det dags för mätkontroll och veterinärbesiktning av samtliga ponnyer.
– Ponnyerna ser fantastiska ut, de är i högform och hela tävlingsplatsen bubblar av energi.

Frankrike – en tuff konkurrent
När laget var i Haagen och tävlade slutade Sverige på en fin femteplats, då fanns tre av de fyra EM-ryttarna med. Jens är nöjd med lagets insats då och vet att de möter lag som med stor sannolikhet har samma ryttare med sig.
– Frankrike, Irland och England har bra lag, det visade de redan då.

Lämnar rollen men inte organisationen
Efter ponny-EM åker Jens vidare till children-EM innan hans uppdrag avslutas. Dock lämnar han inte ponnysporten helt, utan i och med sitt uppdrag på förbundet håller han ett vakande öga över organisationen.
– Jag kommer inte att lämna fullständigt utan att det finns en efterträdare. Uppdraget har lärt mig hur mycket som helst och jag är glad över att jag tog chansen. Varje vecka har jag möten med Jacob Hellström och Sylve Söderstrand för att fortsätta utveckla sporten, och är det något jag har fått nu så är det ännu större respekt för Sylve.

Text: Annelie Lundkvist
Foto, ryttarna: Roland Thunholm


Läst 13603 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
30
2015

10 svenska hoppryttare nominerade till EM



Malin Baryard Johnsson och H&M Tornesch är nominerade.
Arkivfoto: Anki Yngve

Via arrangörens hemsida kan vi se de ryttare och hästar som länderna har nominerat till EM i Aachen. Vår svenska förbundskapten Sylve Söderstrand har nominerat totalt tio ryttare.

På svenska listan står följande ryttare och hästar:

Malin Baryard Johnsson – H&M Tornesch 1042
Rolf-Göran Bengtsson – Clarimo ASK
Jonna Ekberg – Equita van't Zorgvliet
Peder Fredricson – H&M All In och H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw – Casello och Udermus
Johan Lundh – Miebello
Charlotte Mordasini – Romane du Theil
Helena Persson – Bonzai H
Henrik von Eckermann – Cantinero och Gotha FRH
Alexander Zetterman – Flecu

Fullständig lista för samtliga länder


Läst 21779 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
29
2015

Håll koll på EM med arrangörens app




Under EM i Aachen kommer publiken, både på plats och hemma, kunna följa sin favoritryttare direkt i telefonen. Appen "Aachen 2015" finns nu tillgänglig för Android och Iphone.

Bland annat kommer det att finnas uppdaterade start- och resultatlistor, kartor över området, möjlighet att få information om samtliga ryttare och chans att spela lite spel. Arrangören lovar att hålla appen uppdaterad med vilka ryttare som rider in mest medaljer, samt med eventuella möjligheter att köpa sista minuten-biljetter till tävlingen.
  






Till appen för Iphone
Till appen för Android


Läst 11482 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
22
2015

Hoppning: Douglas och Henrik nomineras till EM-laget



Casello och Douglas Lindelöw – nominerade till EM.
Foto: Annelie Lundkvist

Förbundskapten Sylve Söderstrand fortsätter arbetet med att ta ut det aktuella EM-laget till Aachen. Under onsdagen informerades det om ytterligare två lagryttare, Henrik von Eckermann och Douglas Lindelöw.

Helena Persson och Bonzai H är redan klara för laget, ekipagets stadiga resultat i nationshoppningarna och fina meeting under Falsterbo Horse Show gav EM-biljett.


Även Henrik von Eckermann och Cantinero siktar mot EM.

Foto: Annelie Lundkvist

Med drygt tre veckor kvar till resan mot Tyskland får vi alltså veta att Douglas Lindelöw ska börja planera för avfärd. Och Henrik von Eckermann, som inte har lika långt att åka, ska även han planera inför EM med Cantinero.
Douglas Lindelöw är nominerad till tävlingen med två hästar, Casello och Udermus. Tillsammans med Casello har han haft en framgångsrik säsong, och formen fortsätter att vara på topp.
– Det känns jättebra att vara uttagen, det är ett stort mål som jag har haft uppsatt och laddar inför, säger Douglas till Hippson.

Reservhästen Udermus är redo
För honom gäller det att träna båda sina hästar och hålla dem båda i bra form. Tanken är att Casello ska starta, men om något skulle hända den framgångsrika fuxen står Udermus redo i stallet.
Båda hästarna har hoppat bra, senast under Falsterbo Horse Show, där Casello gick nationshoppningen och Udermus gjorde en strålande insats i söndagens stora Grand Prix. 
– Udermus förbereds för start, men tanken är att han ska gå en stor tävling direkt efter EM, då i Villach Treffen, förklarar Douglas.

Vilka tävlingar gäller inför EM?
– Jag åker till Tyskland i morgon, och nästa helg till Varberg med ett gäng hästar. Dock stannar både Udermus och Casello hemma. De gör inte fler tävlingar innan EM som det ser ut nu, utan vi finslipar detaljerna här hemma.

Det måste kännas kul att ha två hästar som är nominerade?
– Absolut, det är ett kvitto på formen hos hästarna, säger en glad Douglas, som vattnar ridbanan med hjälp av traktorn hemma på gården under vårt samtal.

Nedan gör Radiosporten en intervju med Sylve Söderstrand om nomineringarna:


Läst 12868 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 ... 7 8 9 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.