FHS16-kollen

Falsterbo Horse Show 2016

Här samlar vi all bevakning från årets Falsterbo Horse Show. Det blir resultat, bakom-kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
09
2016

Historisk seger för debutanten Ales Opatrny


Klicka på en bild för att starta bildspelet.



Det är första gången han rider i Falsterbo och hans första derbyhoppning någonsin. Det avskräckte dock inte tidigare fälttävlansryttaren Ales från Tjeckien, som tog hem segern. Svenskfödda Cyklon kom på andra plats.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Länge såg det ut som att årets Falsterbo Derby skulle avgöras utan omhoppning. Publiken höll tummarna för ryttarna och jublade när svårigheter som banken med efterföljande räcke klarades felfritt. Det tog fram till sista ekipaget, Shane Sweetnam och Cyklon, innan klassens andra felfria runda kom.
  
Rutinerad – men ändå debutant
Ales berättar på pressträffen efter klassen att han som både junior och young rider tävlat fälttävlan framgångsrikt. Han har tagit medaljer i både tjeckiska mästerskapet och Europamästerskapet för young rider år 2000. Men valacken Acovaro är inte van vid prövningar som denna, det var bland annat ekipagets första nedridning för en bank.
– Jag bestämde mig i går för att jag skulle starta honom i derbyt. Egentligen är han min häst för Nations Cup, men denna tävling ville jag prova en ny häst i laget, berättar han.
På frågan om han vill försvara sin seger nästa år är svaret självklart:
– Absolut, får jag så kommer jag hit, säger han, och får med sig en segercheck om drygt 230 000 kronor från dagen.
  
Cyklon vill galoppera så fort det går
Mellan grundomgången och omhoppningen blev det en längre paus, med respekt för Cyklon som gick ut sist – och dessutom hade tappskor att slå på.
Shane berättar att han är ganska säker på att hingsten vet var han är när han kommer hit till Falsterbo och kommenterar sin rivning i omhoppningen:
– Jag såg att Ales rev, då tänkte jag att jag försöker få en säker nolla. Men Cyklon är van vid att galoppera fort, så jag skulle ha låtit honom göra det även om han var trött.
  
Beslutet kom på planet
Även tredjeplacerade Romain Duguet berättar att han tog ett ganska sent beslut om att försöka kvala till lördagens derbyklass. Det var nämligen på planet till Sverige han bestämde att stoet Sherazade du Gevaudan var klar för uppgiften.
– Jag har ridit derbyn förut, men hästen har aldrig deltagit i en sådan klass. Planen var självklart att rida felfritt, men i och med att jag rev tidigt lade jag upp tempot för att se hur långt det skulle räcka.
Till skillnad från Ales som varit fälttävlansryttare, och Shane som berättade att alla ponnybarn på Irland rider derbyn, har Romain ingen terrängbakgrund.
– Eller jo, som åttaåring red jag terräng på min shetlandsponny.
Bästa svensk blev Irma Karlsson med Balahe som gick ut först i klassen och fick två rivningar. Ekipaget slutade på en åttonde plats. Henrik von Eckermann slutade på tolfteplatsen med Clinta på 9 fel, Angelie von Essen fick 12 fel med Cream Sheridan.
Under klassens gång ramlade norrmannen Geir Gulliksen av rejält när hästen stannade på uthoppet från banan. Han hoppade upp på hästen, men lät sin vänstra arm hänga längs med sidan.

Resultat


Läst 36602 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2016

Reservduellen är igång – Mads i trestjärnig GP-topp



Mads spexade på prisutdelningen. 
  
Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq tog hem den första ronden i duellen om reservplats till OS i Rio, efter en seger i den trestjärniga GP:n. Men hans konkurrent, Emilie Nyreröd, kom inte långt efter.
  
Text och foto: Ida Röök
  
Den trestjärniga delen av dressyren i Falsterbo bjuder på många svenska ryttare. Minna Telde visade upp Isac och landade till slut på 69,680 procent, vilket räckte till en fjärdeplats.
– Jag är nöjd, jo men det är jag. Jag hade en bra känsla och felen som kom beror på ryttaren, säger Minna, som vanligt ganska självkritisk efter klassen.
  
Bästa starten internationellt
Mads Hendeliowitz fick till en riktigt fin ritt, som gav 73,380 procent och seger i klassen.
– Jag hade en superbra känsla därinne. Det är inte personbästa, men absolut den bästa internationella starten vi har gjort. Och det känns ju viktigt nu i och med att det inte är klart vem som blir reserv till OS, säger han.
  
Gräver inte ner sig
Det är nämligen uttalat att det står mellan honom och Emilie Nyreröd, som i lördagens GP-klass fick 71,480 procent och hamnade på en andraplats tillsammans med Miata. Rose Mathisen är ute ur matchen om reservplatsen då hon själv har tackat nej till den.
– Jag tycker det är lite fränt att vi står mot varandra så här. Det ger oss lite mer att rida för. Jag är nöjd med Miata i dag, men visst kommer det lite smågrejer som drar ner helhetsbedömningen, säger Emilie och fortsätter:
– Om jag inte blir reserv gräver jag inte ner mig för det. Det är klart att jag vill till Rio, men det ska också bli skönt att få ett besked. Det har varit så mycket som kretsat kring detta hela våren. Blir det så att jag får vara hemma och rida i stället gör det mig egentligen inte så mycket.
Trea i den trestjärniga dressyren blev tyske Marcus Hermes på Royal Mirage 2, ett av bara tre utländska ekipage.

Resultat


Tjusig travökning. 


Yes! Där satt den!


Emilie Nyreröd visade upp ett stilrent program. 


Jimmie Choo Seq gillar uppmärksamheten.


Tack för i dag!


Den bästa ritten i en internationell start, det slår Mads till med när det står OS-biljett på spel.


Minna Telde är på plats tillsammans med dottern. 


Läst 34593 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2016

Cue Channa okej efter snubblingen



Foto: Tomas Holcbecher
  
Malin Baryard Johnssons H&M Cue Channa hoppade riktigt fint i nationshoppningen, men i runda två snubblade hon mellan två hinder. Något som hade kunnat resultera i en skada för det OS-aktuella stoet.
  
Teamet runt ”Gullan”, som hon kallas, kan dock andas ut. Hon har inte tagit skada av händelsen.
– Hon mår alldeles utmärkt!, skriver Malin Baryard till Hippson i ett sms.
På lördagskvällen ska hopplaget till OS i Rio offentliggöras. Malin och Cue Channa har setts som ett givet ekipage i truppen.

Läs mer om fredagens nationshoppning 


Läst 28063 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2016

Delad seger i höjdhoppningsklassen



Jur och Raena beslutade sig för att dela på segern.
  
Publiken fick värma upp inför eftermiddagens derby-klass med att titta på en klassisk höjdhoppning. Det är inte ofta vi ser denna typ av hoppning i Sverige, men i Falsterbo är det några modiga ryttare som tar sig an den höga muren.
  
Totalt deltog sju ryttare, ingen svensk, i hoppningen där samtliga var felfria över första höjden. När muren höjdes upp till 180 centimeter var det endast Jur Vrieling från Holland och Raena Leung från Hongkong som var felfria och med till nästa höjning. Funktionärerna fick sträcka på sig för att nå upp med de sista murdelarna – nu låg höjden på 190 centimeter.

Både Raena och Jur var felfria med sina hästar Orphee du Granit och Dallas VDL, men tog ett gemensamt beslut att inte låta hästarna hoppa högre. I stället delade de på segern.

Resultat



190 centimeter är högt och funktionärerna fick sträcka på sig.


Raenas häst klarade höjden med lätthet.


Hon ville inte sluta klappa på sin fina häst efter språnget.


Jur släppte tygeln för att ge Dallas balans i landningen.


Läst 16684 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2016

Spex och stoj efter svensk lagseger: ”Det här gjorde vi bra”


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Patrik Kittel och Delaunay avslutade riktigt stabilt, om än med en kostsam miss i ettorna, på 74,475 procent i küren. Vilket gav Sverige segern i Nations Cup – för tredje året i rad.
  
Text och foto: Ida Röök
  
Sverige låg i ledning i princip från början till slut i Nations Cup-dressyren i Falsterbo. Under lördagen avslutades bataljen med att lagens tredje ryttare red kür. Något som gav individuell seger till Patrik Kittel – och även en lagseger till Sverige.
Patrik var nöjd med ”Dude” efteråt, även om både han själv och hästen blev lite förvånade över fotograferna i ena hörnet, som gjorde att det kom en grov miss i galoppombytena i varje steg plus ett efterföljande misstag i en övergång till trav.
  
Rose vann Grand Prix Special
– Det var en superritt men det var synd med ettorna, den missen kostade nog två-tre procent. Det stod en del fotografer i hörnet där och i vanliga fall älskar jag fotografer. Men kanske inte just i dag, skrattar Patrik och fortsätter:
– Jag är särskilt nöjd med piaff och passage, det gjorde han riktigt bra. Han går från klarhet till klarhet, vilket är härligt att jobba med.
Övriga lagmedlemmar, Rose Mathisen och Jennie Larsson, var också nöjda med sina hästar som tidigare under lördagen gick Grand Prix Special.
– Jag är jätteglad, verkligen, säger Rose som vann klassen individuellt tillsammans med Zuidenwind.
Jennie Larsson har gjort hemläxan väl med Zircoon Spring Flower.
– Jag fick liksom igenom det vi har jobbat med hemma, kanske framför allt är det formen vi kämpar med. Men det kändes verkligen som att vi har gjort stora framsteg, säger hon.
  
Börjar bli en vana
Förbundskapten Bo Jenå myste på presskonferensen. Det har hållits Nations Cup i dressyr i Falsterbo tre år, och för tredje gången vann Sverige.
– Ja, det här börjar bli en vana. Jag är så klart nöjd med vad laget har gjort och framför allt är det roligt att dressyren i Falsterbo får ett uppsving för varje år som går, säger han.
Tvåa i lagtävlingen blev Danmark, medan Ryssland slutade på en tredjeplats.

Resultat - laget
Resultat, küren individuellt
Resultat, Grand Prix Special, inidividuellt

Missa inte bildspelet i toppen av sidan!


Läst 16167 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2016

Josefin en av årets Ajax-stipendiater: "Vill till EM"



Josefin och Don Angelo, som kallas Donald till vardags.
  
Englandsbaserade Josefin Gyllenswärd var en doldis i svensk dressyrsport, fram till U25-EM i juni. Då var hon med i laget som red hem en bronsmedalj. Här i Falsterbo är hon för att vara med i Patrik Kittels clinic, tävla och ta emot Ajaxstipendiet om 200.000 kronor.

Text & foto:
Annika Grundberg

Hippson träffade Josefin inför Falsterbo, på Vena Dressyrcenter där hon och hästen Don Angelo laddade upp.
  
Grattis till stipendiet, hur ska du använda pengarna?
Stipendiet kommer jag att använda till träning inför satsningen på EM i Göteborg nästa år. Jag är jättenöjd med mitt nuvarande träningsupplägg och samarbetet med mina tränare, Nicky Barrett och David Hunt. Det fungerar så bra att det vill jag gärna fortsätta med.
  
Du har varit baserad i England i flera år, hur hamnade du där?
– Jag hade min häst här på Vena och tränade för David Hunt när han kom hit. Efter studenten visste jag inte vad jag skulle göra och då hjälpte David mig att få ett jobb i England, så jag åkte dit med min häst och blev kvar. I dag tränar jag för Nicky Barrett, som är landslagstränare åt det spanska ungdomsdressyrlaget. Och så tränar jag för David när det blir tillfälle.
– Det har blivit fem år i England. Jag jobbade först som hästskötare i två och ett halvt år, sedan tog jag jobb på en pub. Jag ville inte åka hem, men inte heller fortsätta att arbeta för min tränare. Jag behövde en paus för att se vad jag ville göra, men jag kände att jag ville ägna mig åt att arbeta med hästar på heltid. Sedan blev det som så att jag jobbade allt mer som frilansande ryttare och tränare, och allt mindre på puben.
  
Och nu flyttar du hem, vilken betydelse har stipendiet för förändringen?
– Stipendiet betyder jättemycket för mig, då det ger mig möjlighet att flytta hem till Sverige och dra i gång min verksamhet som tränare, vilket är en av mina drömmar. Pengarna betyder att jag kan fortsätta mitt nuvarande träningsupplägg, trots att jag inte kommer att vara i England på heltid.
  


Don Angelo njuter av lite mys.


Fint ekipage!
 

Fotnot: Dressyrryttaren Amanda Eklund som drömmer om att träna för Carl Hester, och hoppryttaren Jenny Johansson som ser fram emot att satsa på sin egna verksamhet, belönas också med Ulla Håkansons stipendium och får 200 000 kronor för att fortsätta sin utveckling och satsning. 


Stipendiaterna tillsammans med Ulla Håkanson.
Foto: Ida Röök

Läst 18133 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2016

Rolf-Göran är nöjd med 1,50-debuten



Paris tog sig an den stora 1,50-banan utan tvekan.
  
I början av året skrev vi om Camilla Anderssons sto Paris. Då hade Rolf-Göran Bengtsson tagit över tyglarna från sin beridare för att fortsätta utveckla "den fula ankungen" till en svan. I dag debuterade de på 1,50-höjd.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Nattens regnväder gjorde att gräsbanan var blöt, hästskötarna fick uppdraget att välja rätt i broddlådan. Några hästar i det stora startfältet halkade till, men kunde fortsätta galoppen i utsatt riktning. För Rolf-Göran Bengtsson och Paris var valet av broddar perfekt och fästet höll i sig hela vägen.
  
Nöjd ryttare efter ritten
Vi får tag på Rolf-Göran bara minuterna innan ett OS-möte ska starta. Ändå tar han sig tid att berömma sin fina häst och hennes insats i 1,50-debuten på förmiddagen.
– Jag är väldigt nöjd med henne måste jag säga. Hennes inställning till underlaget var härlig att känna, hon var helt obekymrad och lät det inte avskräcka.
Publiken kunde njuta av en runda som för ögat såg ut att vara en av många 1,50-rundor för ekipaget. Hade han inte berättat innan att det var debuten hade ingen trott honom.
– Hennes inställning på banan är bra, många fick problem i trekombinationen, men hon hoppade rätt igenom den med öronen framåt.
Resultatet blev en rivning, eller snarare en touch på ett hinder och en känsla av fortsatt förväntan inför framtiden. Bättre än så kan det inte bli, något ägaren Camilla håller med om:
– Jag är supernöjd och överlycklig, det är som en dröm. Det är inte ofta Rolf kommer ut från banan med en rivning och har ett leende från öra till öra, säger hon och fortsätter:
– Hon ger oss alltid de svaren vi söker när vi ställer svårare frågor till henne. Det finns många 1,45-hästar, men nu har hon bevisat att hon är snäppet bättre än så.
  
Resultatmässigt blev det irländskt i topp i denna tidshoppning, med Shane Breen och Market Irminka som segrare på 51,65 sekunder. Andraplatsen gick till belgaren Francois Jr Mathy och hans Polinska des Isles. Bästa svensk blev Peder Fredricson med H&M Flip's Little Sparrow på noll fel och tiden 55 sekunder, vilket räckte till en sjundeplats.

Resultat


Läst 19925 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2016

Seger till Rose Mathisen i GP Special och Sverige i NC



Yes! Så här glad blir man när man vinner.
  
Uppdatering klockan 14.00: Nations Cup är nu avgjord och det står klart att svenska laget tog hem segern före Danmark. Vi återkommer med intervjuer och bilder efter pristutdelningen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Rose Mathisen stod som individuell segrare efter att den femstjärniga Grand Prix Specialen ridits i Falsterbo under lördagsförmiddagen. Sverige ligger i ledning i Nations Cup inför avgörandet.
  
Text & foto: Ida Röök
  
– Det kändes riktigt bra. Jättebra verkligen. Särskilt piaffen var fin i dag, säger Rose, och konstaterar sedan lite syrligt att:
– Vi är i toppform, inför OS...
Hon är som bekant inte uttagen till laget och en reservplats har hon tackat nej till. Detta på grund av den långa resan och det faktum att Zuidenwind ”dubbelarbetar” inom aveln.
– Jag har ingen lust att åka till OS som turist, sade Rose till Hippson på fredagen.
Förbundskapten Bo Jenå har ännu inte tagit ut reserven till OS, men konstaterar att det finns flera möjliga kandidater.
– Roses beslut får vi naturligtvis respektera. Nu avvaktar vi den trestjärniga tävlingen här i dag och i morgon, så får vi se sedan, säger han.
Rose Mathisen och Zuidenwind red ihop 73,150 procent medan Jennie Larsson och Zircoon Spring Flower kom trea individuellt, med 71,275 procent.
Grand Prix Specialen var omgång tre i den pågående lagdressyren i Falsterbo, denna avslutas med att lagens tredje ryttare rider kür på lördagseftermiddagen. Patrik Kittel startar klockan 13.00.

Här kan du följa klassen via FEI:s betal-tv
Resultat Grand Prix Special
Lagresultat så här långt


Jennie Larsson och Zircoon Spring Flower i en härlig travökning. 


Rose var särskilt nöjd med piafferna. 


Topp-tre på rad, Helen Langehanenberg kom tvåa.


Härligt med två svenskar i topp-tre.


Zuidenwind klär i blågult.
   


Läst 16041 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2016

Felfritt av Henrik i andra sjuårskvalet



Foto: Annelie Lundkvist
  
Med glest på läktaren och i regn reds andra sjuårskvalet i Falsterbo under lördagens morgon. Bästa svensk blev Henrik von Eckermann med Catover, strax efter kom Peder Fredricson med H&M Joli Coeur Hp. Segrade i tidshoppningen gjorde amerikanska Lillie Keenan med sin Excellent B

Resultat


Läst 16798 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2016

Se Scandics avtackning – och hör Patrik Kittels tal


I går bjöd vi på en riktig bildbomb (läs artikeln här) från när Patrik Kittel tackade av sin fantastiska Watermill Scandic i Falsterbo, med kürritt och ett känslosamt tal. Nu pensioneras hingsten från tävlingsbanorna.
  
Att vara på plats var magiskt, det blir så klart inte samma sak på skärm, men Johanna Gustafsson filmade i alla fall avtackningen. Här nedan är hennes klipp, där du kan känna åtminstone lite av stämningen. Publikens ovationer ville aldrig ta slut – bästa Scandic!

Patrik Kittel och Watermill Scandic med en sista kür, tal och ärevarv! Inte ett öga torrt!

Publicerat av Johanna Gustafsson den 8 juli 2016


FOTO: Ida Röök


Läst 25230 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.