FHS16-kollen

Falsterbo Horse Show 2016

Här samlar vi all bevakning från årets Falsterbo Horse Show. Det blir resultat, bakom-kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
08
2016

Rösta: Årets Falsterbolåt – Bengtzing eller Jansson?


I år har Falsterbo Horse Show slagit på stort och låtit Linda Bengtzing ta fram en officiell "Falsterbo-låt". Men frågan är om den är låten nummer ett i allmänhetens ögon (och öron)?
  
Linda har nämligen fått konkurrens av Niclas Jansson, vars variant av Eric Amarillos "Om sanningen ska fram" spred sig som en löpeld i sociala medier under förra veckan. 
  
Så nu vill vi veta vad du tycker – rösta på din favorit här (nedanför omröstningen kan du lyssna på själva låtarna): 

Vilken är årets Falsterbo-låt?
Bengtzings så klart!
Niclas Janssons "ligga-låt"
Quiz Maker


Behöver du lyssna på låtarna en gång till innan du bestämmer dig? Här har du dem.
  
Niklas Jansson: Så fångar man en hästtjej


Linda Bengtzing: Falsterbo Horse Show-låten


Tidigare på Hippson.se:
Lär dig Bengtzings låt inför sommarens hästfest
Så fångar man en hästtjej – den ultimata låttexten


Läst 46762 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2016

Malin om snubblingen: ”Klart man blir orolig”



Peder Fredricson och H&M All In visade OS-form.
  
Sverige slutade tvåa i Nations Cup efter segrande Schweiz. Självklart uttryckte alla glädje efter andraplatsen, men ett litet orosmoln fanns ändå med. Hur gick det för Malin Baryards Cue Channa som snubblade mellan två hinder?
  
Text och foto: Ida Röök
  
Malin Baryard Johnsson var på väg mot en stensäker nolla i den andra omgången av nationshoppningen när Cue Channa plötsligt, med två hinder kvar att hoppa, snubblar och går ner på knä.
– Jag hann tänka mycket när jag nästan smakade på marken där nere. Men sedan var det bara framåt som gällde. Hon har ett extremt stort hjärta och rivningen på sista hindret kan man knappast lasta henne för.
  
Vill inte tänka tillbaka
I minnet har vi nationshoppningen 2012, där Malin var en av de tilltänkta ryttarna inför OS i London. Tornesch hoppade dock inte riktigt som han skulle, och snabbt upptäckte man att hingsten hade en senskada – därmed var OS-planerna borta för Malin.
Nu har hon och Cue Channa gått från klarhet till klarhet, de känns som ett givet ekipage till OS i Rio. Om det nu inte hade varit för den här snubblingen, ska hon ännu en gång drabbas av en skadad häst precis när laget ska tas ut? Ryttaren vill inte alls tänka på det som hände med Tornesch.
– Det håller vi där bak, säger hon och skjutsar undan med händerna.
– Jonas Tornell (landslagets veterinär reds. anm.) har kollat henne, hon har isats om benen, hon har travat på olika underlag. Just nu syns det ingenting. Hon är 100 procent okej.
Malin hann aldrig fundera över om hon skulle avbryta ritten.
– Hästen ville bara framåt. Det hade varit en sak om hon hade hoppat dåligt på hindren innan, men nu var det inte så. Vi skulle ta oss i mål, det var ju två hinder kvar av banan, konstaterar Malin.
  
Var banan för enkel?
Rolf-Göran Bengtsson på Unita Ask och Peder Fredricson på H&M All in var felfria i båda omgångarna, medan Henrik von Eckermann och Yajamila fick ett ynka nedslag i den andra. Det blev en diskussion kring huruvida banan var för enkel efter den första omgången, då inte mindre än 16 ekipage var felfria. Banbyggaren Guilherme Jorge genomförde därför en del förändringar inför den andra omgången, några av hindren breddades och något höjdes.
– Jag tror att banbyggaren blev lite förvånad över hur bra hästarna hoppade. Det är ju också ett väldigt bra underlag här vilket får vissa av hästarna att hoppa fem-tio centimeter högre, säger Sylve Söderstrand, olympisk headcoach.
Rolf-Göran Bengtsson var så klart nöjd med dubbelt felfria Unita.
– Hon kämpade på bra. Hon har kanske inte alltid den där galoppen som krävs, men hon gör jobbet i alla fall, säger han.
Nu väntar ett sista möte med de tilltänkta OS-ryttarna, hästarna ska ses över – igen – och planeringen för tiden fram till spelen ska sättas.
– I morgon (läs lördag) kommer vi att offentliggöra vilka ryttare som rider i laget, och vem som blir reserv. Vi ska ha ett möte här nu efter detta och sätta det sista, säger Sylve Söderstrand.

Resultat för Nations Cup
Läs vår direktrapport från klassen



"Allan" hoppade riktigt fint, även i andra omgången.


Yes! Peder firade den felfria rundan med publiken.


Rolf-Göran fick hjälpa Unita runt den andra omgången.


Hon kämpar med sin ryttare och visar att hon har krafter kvar.


Henrik på väg in med Yajamila inför andra rundan.


Stoet seglade över trippelbarren på slutet av banan.


H&M Cue Channa har på kort tid blivit samspelt med Malin.


Det såg riktigt stabilt och fint ut tills hon fastnade och snubblade.



Malin tittar oroligt på frambenen efter målgång. 


Vi alla minns incidenten med Tornesch 2012 i Falsterbo, strax innan OS.


Vi håller tummarna för att det inte är något allvarligt.


Jannika Sprunger och Bonne Chance trivs i Sverige – seger både i GP:n förra året och nu i Nations Cup.


Doda de Miranda red i Brasiliens lag tillsammans med svenskanknutna...


...Marlon Modolo Zanotelli (gift med Angelica Augustsson), som tyvärr inte hade sin bästa dag på jobbet.


Läst 56404 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2016

Bildspecial: Tack för allt, Scandic!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Mellan nationshoppningens båda omgångar intog dressyren den gröna banan, i form av Patrik Kittel och Scandic. Det var dags att tacka av en av svensk dressyrs största stjärnor inför en fullsatt publik.
  
För teamet var detta en dag full av känslor och tårar. Patrik berättar att Scandic har betytt allt för honom, deras resa tillsammans har tagit dem så långt. Vi pratade med Patrik innan avtackningen och då såg han fram emot att rida dressyr inne på den stora gräsbanan.
– Jag vet inte hur han reagerar, men det spelar ingen roll. Vill han bocka får han det, tyckte husse.
Nu
 väntar vila i hage hemma på gården och härliga ridturer. Kanske kommer han även få agera läromästare till tjejerna och killarna som kommer för att träna och jobba hos Patrik. 
– Han kan lära dem att piaffera lite...
  
Avslutar på topp
Patrik erkänner att det känns sorgligt att tacka av sin häst när han aldrig har varit i en bättre form, men samtidigt känns det skönt att kunna avsluta på topp.
– Det är klart att han hade kunnat gå OS om det hade varit så, men nu har vi beslutat det här och det är inget jag ångrar.
Inne på arenan är det ett känslofyllt tal han levererar till publiken, där han tackar 
hästägarna men först och främst "Scandiman".
För hästskötaren Marie Johansson var det många känslor som bubblade.
– Jag har haft hand om honom i nio år. Det är tur att solglasögonen var med, säger hon, drar ner dem över näsan och visar tårfyllda ögon under. 


Läst 64386 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2016

Två svenska topplaceringar i U25-Grand Prix



Nanna Skodborg Merrald.
  
Mathilde Hannell och Josefin Gyllenswärd kom tvåa respektive trea när U25 Grand Prix-klassen avgjordes på fredagseftermiddagen.
  
Vann klassen gjorde danska Nanna Skodborg Merrald på Traneenggaards Akondo med 71,791 procent. Mathilde Hannell och Deela Mae kom tvåa på 70,302 procent medan Josefin och Don Angelo belönades med 69,930 procent.
U25-ryttarna rider även Grand Prix Kür på söndag.

Resultat


Mathilde Hannell kom tvåa.


Josefin Gyllenswärd.


Läst 54451 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2016

Andraplats för Sverige i Nations Cup



H&M Cue Channa fick till en riktigt fin första runda.
  
Uppdatering klockan 17.45:
Där satt den! Peder Fredricson satte en felfri runda med H&M All In! Det gör att svenska laget säkrar andraplatsen i nationshoppningen. Schweiz har verkligen gjort sig förtjänt av segern, med felfria rundor rakt igenom. De kunde till och med spara på sin fjärde ryttare som endast gick in i sista omgången för att låta hästen ta några språng.
  
Intervjuer + bilder kommer inom kort!
 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Uppdatering klockan 17.23:
YES!!! Rolf-Göran Bengtsson visar att han är KUNG av ridningen. Unita Ask ser riktigt seg ut i andra omgången, han red för allt vad han kunde. Ekipaget går i mål sju hundradelar från maxtiden. Men det är felfritt – och det är vad som räknas på pappret!
Nu kan det svenska laget sämst sluta på 8 fel. Vi hoppas att Peder rider felfritt, då slutar de på 4 fel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 17.02:
Fyra fel även för Henrik von Eckermann och Yajamila. Stoet river en av de stora oxrarna, men hoppar resten av banan strålande. Nu gäller det för Rolf-Göran och Peder att rida felfritt, för Schweiz lag levererar felfria rundor. Vi håller tummarna, detta är spännande.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Uppdatering klockan 16.46:
Neeeej!!! Aj aj aj, Cue Channa tappar fästet efter ett hinder, det ser nästan ut som att hon fastnar lite i gräset med bara två hinder kvar på banan. Ekipaget är djupt nere, men vilket hjärta det stoet har! Hon kommer upp och hoppar räcket som bara är meter ifrån – och klarar det! Sista hindret, som kommer snabbt efter föll dock. Det var inte lätt för henne att återfå fokus på den korta sträckan. Fyra fel för Malin och "Gullan", men det var en riktigt riktigt fin runda. Synd att detta inträffade.


FOTO: Skärmdump från FEI TV
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Uppdatering klockan 16.22:
Om åtta minuter startar den andra omgången. Vi vet att många av er sitter hemma och inte kan följa det live via FEI-TV, därför kommer vi att göra vårt bästa för att under denna omgång berätta för er hur det går för de svenska ekipagen. Häng med!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 15.45:
Helt galet! Alla svenskar levererar på hemmaplan med riktigt fina, felfria rundor. Snacka om att ha toppat formen, månne detta bliva ett OS-lag? Brasilien, Schweiz och Sverige har noll fel med sig in i omgång två, tre av fyra ryttare räknas och det svenska laget är det enda med fyra felfria ryttare. 

Missa inte våra bilder nedan!

Resultat så här långt


Trippelbarren var inte ens en utmaning.


Yes! Där satt första nollan!


Publiken är redo med svenska flaggor...


... i olika storlekar.


Henrik och Yajamila var fokuserade på uppgiften.


Han gav Yajamila lugnande klappar efter att publiken jublat.


Rolf-Göran och Unita Ask – på väg mot start.


Unita har ett skydd för att inte få märken från sporrarna.


H&M All In och Peder kunde gå in med hela laget felfritt.


Ändå gav de allt och red även de nolla.


Innan man ska in på banan är det fokus som gäller. 


Bästa Unita får godis efter en felfri runda.


Ragnar Bengtsson, förbundskapten, blir så klart riktigt glad när Rolf-Göran nollar.


Medan Sylve Söderstrand, olympic headcoach, ser ut att fundera på kommande ryttare.

–––––––––––––––––

FÖRHANDSINFORMATION


Peder Fredricson går ut sist av svenskarna.
  
Fredag eftermiddag betyder nationshoppning i Falsterbo. Sverige ställer upp med ett starkt lag, kanske till och med laget vi kommer att se i OS senare i sommar.
  
Malin Baryard Johnsson går ut först för Sverige med startnummer fyra, tillsammans med Cue Channa. Sedan startar Henrik von Eckermann på Yajamila, medan Rolf-Göran Bengtsson och Unita Ask går ut som tredje svenska ekipage. Peder Fredricson och H&M All In avslutar för Sverige.
Det är ett stjärnfyllt startfält, med bland andra ryttargiganten Rodrigo Pessoa på plats. Sverige, Irland, Storbritannien, Tjeckoslovakien, Nederländerna och Schweiz slåss om poäng i denna omgång.

Startlista
FEI:s direktsända betal-tv
Banskiss
Onlineresultat


Jana Wannius går banan.


Rolf-Göran Bengtsson och Sylve Söderstrand diskuterar.


Rolf-Göran Bengtsson hack i häl på Hollands Gerco Shröder. 


Maria Gretzer stegade mellan hindren.


Läst 34324 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2016

Caroline föll direkt för segerhästen Zumba



Både Zumba och Caroline Persson njöt på prisutdelningen.
  
Femåringarna ställdes inför en utmanande uppgift i dagens final. Att gå in i skuggan i slutet visade sig vara en av de största svårigheterna på banan, som endast tre hästar klarade felfritt.
  
Text och foto:
Annelie Lundkvist
  
Caroline Persson red hem segern på Zumba efter en omhoppning med två ryttare och tre hästar. Talangfulla Stephanie Holmén hade nämligen två hästar till omhoppningen. För Carolines del kunde hon se Stephanies ritt innan det var dags för henne själv, och tränaren Maria Gretzer fanns på plats.
– Det finns ingen som känner hästens föräldrar bättre än just Maria, konstaterar Caroline, och syftar på att Maria både har ridit stoet och pappa Feliciano.
  
"Allt är till salu"
Efter en framgångsrik tävling som detta är det inte ovanligt att buden kommer på de unga hästarna, ägarna måste besluta sig för om de vill satsa mot framtiden eller sälja.
– Allt är självklart till salu, speciellt nu när vi bygger om stallet hemma. Men drömmen är att behålla och rida både unghäst-VM och de stora klasserna. Men man måste vara realistisk, konstaterar Caroline.
  
Teamwork bakom resultatet
För Stephanie Holmén var det en stressig klass med totalt fyra hästar. I omhoppningen blev det tight med hennes båda starter, men hon hade hjälp av lillasyster Nicole som satt med och red på framridningen.
– Jag har även tre fantastiska tjejer som hjälper mig med allt runt omkring och tar hand om hästarna, berömmer hon.
Inför omhoppningen var det arbetsgivaren Peder Fredricson som gav råd om var hon skulle plocka bort galoppsprång och ta snävare svängar. 
– Det är svårt att rida upp mot läktaren och avsluta banan i skuggan. Hästarna blir spända när man vänder upp, förklarar hon.
 
Bästa hästen var med om olyckan
Stephanie har endast ridit Balouca i drygt fyra veckor. Detta efter att den ordinarie ryttaren, danska Jennifer Fogh Pedersen, drabbades av benbrott i samband med den läskiga olyckan med hästlastbilen. Balouca stod med på lastbilen, men samtliga hästar klarade sig utan skador. Nu ser det dock ut som att Stephanie får fortsätta att rida hästen, arbetsgivaren Grevlunda och familjen Björklund har nämligen gått ihop och köpt den.

Resultat



Zumba var på hugget i omhoppningen.


Baluca gick ut först och visade vägen.


En rivning kostade Steffi segern med andra hästen Sienna SN.


Baluca fick ta emot priserna.


Läst 22219 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2016

Svensk delseger i Nations Cup – Patrik Kittel i topp


 
Patrik Kittel bjuder på spex på prisutdelningen. 
  
På fredagen reds den första omgången i Nations Cup-dressyren. Patrik Kittel knep förstaplatsen individuellt, medan Sverige leder lagtävlingen i halvtid. Patrik hyllar, som vanligt, publiken.
– Ja, men det är ju helt fantastiskt. Folk är som galna, säger han efter en minst sagt fartfylld prisutdelning.
  
Text & foto: Ida Röök 
  
Patrik Kittel vann den femstjärniga Grand Prix-klassen individuellt med 73,300 procent tillsammans med Delaunay.
– Han gjorde ett superjobb i dag, men det finns också många steg jag kan göra bättre. Det finns mycket kvar att ge, säger Patrik.
Rose Mathisen och den flotte hingsten Zuidenwind slutade på en individuell tredjeplats efter en riktigt fin uppvisning.
– Det kan vara något av det bästa jag har gjort, absolut. Han var så het på framridningen att jag knappt kunde lägga på skänklarna. Men så kom vi in på banan och då liksom pustade han ut lite.
  
Tackat nej till reservplats
Rose kom inte med i det svenska dressyrlaget som rider OS i Rio.
– Det är klart att det är en stor besvikelse. Det blir som ett vakuum efteråt, när man har varit i den här satsningen så länge. Men kanske att jag fick en liten revansch i dag ändå, säger hon.
Frågan som återstår kring OS är vilken ryttare som blir reserv på plats.
– Jag har tackat nej till det. Jag är inte intresserad av att släpa hästen runt halva jorden för att vi ska vara där och ha semester. Det är inte värt det. Då blir vi dessutom tvungna att ta honom ur aveln tidigare och det har vi inte råd med rent ekonomiskt, att tacka nej till ston. Jag var reserv i London och det var trevligt på alla sätt, men det är bra mycket längre för alla att resa till Brasilien.
  
Fortsättning på lördag
Hon och Zuidenwind fick 71,780 procent, ett något lågt resultat kanske, med tanke på den fina uppvisningen.
– Jag får hoppas att domarna är lite mer givmilda i morgon.
Sverige vann alltså den första omgången av Nations Cup-dressyren, med totalt 214,980 poäng. Lagtvåa blev Danmark.
Jennie Larsson gick ut först för Sverige och fick till en nästan felfri ritt, som belönades med 69,900 procent.
Under lördagen rider Rose Mathisen och Jennie Larsson Grand Prix Special. Det blir Patrik Kittel som rider Grand Prix Kür i det svenska laget.
– Det är så vi har valt att lägga upp det, det passar oss alla och vi vill ju väldigt gärna vinna det här, säger Patrik.

Resultat


Apropå att våga vägra fläta, ryska Inessa Merkulovas Avans lät luggen vara fri.


Jennie Larsson och Zircoon Spring Flower fick till ett nästan felfritt program.


Fina! 


Tinne Vilhelmson Silfvén rider den trestjärniga delen av tävlingarna, men fanns på plats för att stötta ryttarna.


Rose Mathisen och Zuidenwind.


Den bästa ritten någonsin, kanske?


Riktig glädje efter en fin runda.


Så var det dags för Patrik Kittel, förbundskapten Bo Jenå och hästskötar-Marie tittar spänt.


Jodå, visst blev det svensk delseger – och Patrik i topp 
individuellt.


Rose kom trea individuellt. 


Läst 12139 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2016

Shane och Cyklon är oslagbara i Falsterbo



Cyklon och Shane trivs verkligen i Falsterbo.
  
Med sju sekunder till godo tog Shane Sweetnam hem sin andra raka seger med svenskfödda Cyklon här i Falsterbo. Henrik von Eckermann och Clinta blev bästa svenska ekipage.
  
Text och foto:
Annelie Lundkvist
  
Endast tre svenska ryttare deltog i detta kval till lördagens derbyklass. Det började inte bra för svensk del när Irma Karlssons Balahe bestämde sig för att hinder nummer sju, med vatten under sig, inte var något för henne i dag. En uteslutning gjorde att de fick lämna banan. 
Angelie von Essen och Cream Sheridan hade däremot ett riktigt bra flyt inne på banan, men en bom föll tyvärr. Ekipaget var första utanför placering med resultatet som gav dem en 13:e-plats. För Henrik von Eckermann och Clinta låg alla bommar kvar, det var nog ingen i publiken som trodde att den storhoppande hästen skulle riva. Deras felfria runda gav dem åttondeplatsen.
  


Cream Sheridan spanar in hindret.


Angelie red målmedvetet och fokuserat.


Henrik får hålla i sig över hindren med Clinta.


In med foten, Henrik! Riktigt nära hinderstödet.


Han var nöjd när har skrittade mot kamraterna vid utgången.

Resultat


Läst 10614 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2016

Sju fyraåringar felfria i första kvalet



Jenny Ekblad och Celtic på Falsterbobanan.
Foto: Annelie Lundkvist
  
Fredagens förmiddag startade 18 fyraåringar i Folksam Scandinavian Open på Falsterbobanan. På läktarna och runt banan var det många åskådare, något som de unga hästarna inte såg ut att bry sig så mycket om.
Totalt var det sju unghästar som gick i mål felfritt.

Resultat


Läst 8277 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2016

Första svenska segern till Malin Baryard Johnsson



Ett ärevarv i hög fart, precis vad publiken älskar.
  
Malin Baryard Johnsson och Cassius Clay red fredag morgon hem Sveriges första seger i de internationella hoppklasserna i Falsterbo. På andra plats kom stjärnskottet Amanda Kjellberg.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
När Malin kom in på sin häst, som till vardags kallas för "Ponnyn", såg hon väldigt fokuserad och målmedveten ut. Ekipaget har en förmåga att lura ögat och gå i mål på en riktigt bra tid – utan att det ser så snabbt ut.
– Han är som en symaskin, man kan bara galoppera på, säger Malin på prisutdelningen.
Hon har ridit valacken i snart två år och äger honom tillsammans med belgaren Ludo Philippaerts, far till hennes teamkamrater Nicola och Olivier.
– Tur för mig att hans söner är för långa och inte kan rida denna lilla häst, säger Malin med ett leende.
  
Hundradelar skiljde i topp
På andra plats kom Amanda Kjellberg med Carinthina Z, ett ekipage som är på allas läppar den här helgen. Sin plats i det internationella startfältet har hon verkligen visat att hon förtjänar, men ryttaren är bestämd – hästarna ska inte bli ett heltidsjobb.
Nu gick hon i mål efter Malin, endast fem hundradelar från segern. Det är ingen överdrift när vi säger att Amanda har årets bästa helg.

Resultat



Fullt fokus innan start.
 

Han är både välhoppande och snabb.
 

Vid prisutdelningen var det nervöst, men gräset distraherade.
 

Amanda och Carinthina flög genom trekombinationen.
  

Njuter av uppmärksamheten.


Läst 16979 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.