GHS-kollen 2013 - Kevin Staut: Din balans är nyckeln till framgång

Göteborg Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Göteborg Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel, Hippson ShoppningCam, erbjudanden och mycket mer.


APR
26
2013

Kevin Staut: Din balans är nyckeln till framgång


  
Under fredagseftermiddagen höll världsryttaren Kevin Staut clinic inne i Scandinavium. Två unga ryttare, Louise Torgersen och Karl Jakob Ingvarsson, fick träna på en serie på medellinjen med fyra hinder.
- Det här är en enkel gymnastikövning som är nyttig för alla hästar på alla nivåer, menar Kevin.

  
Text & foto: Anki Yngve
    
Serien rids i galopp och inleds med räcke, tre meter till en bom, tre meter till nästa räcke, sedan nio meter med två galoppbommar inför räcke nummer tre, tre meter till en bom och så tre meter till ett avslutande räcke. Med andra ord kombinationsavstånd mellan hindren - med ett, två och ett galoppsprång emellan.
- Kombinationerna är det som är tekniskt svårast inne på en tävlingsbana. Det här är ett väldigt bra sätt att gymnastisera och balansera hästen inför kombinationer, säger Kevin.
  
Övningen hjälper hästen
Han poängterar att övningen går att variera i all oändlighet. Man kan plocka bort eller lägga till hinder, ändra antalet galoppsprång mellan dem och så vidare. Men grundprincipen är räcke, tre meter, bom, tre meter, räcke.
- Vi behöver inte hoppa högt med hästarna hemmavid. Mellan 80 centimeter och 1,20 meter kan räcka även om du hoppar 1,45 på tävling.
Fördelen med gymnastikserier är enligt Kevin att ryttaren kan koncentrera sig på sin egen position och balans.
- Övningen i sig hjälper hästen med balansen. Men se till att hålla den rak genom serien så att den hoppar på mitten.
Ryttarna har värmt upp självständigt och får hoppa fram på ett litet räcke innan det blir dags att ta sig an serien.
- Tänk på er egen position - hoppa, kom tillbaka, hoppa.
En annan sak Kevin Staut är noga med är att det ska vara ryttaren, inte hästen, som väljer när efter övningen man ska svänga.
- Det gäller att ha kontroll, men utan att bli stark och hård mot sin häst.
  
Anpassa ridningen efter hästen

Hästarna på clinicen är väldigt olika. Louises skimmel är het på gröten och kan lätt bli springig.
- Då är det viktigt att du hjälper den med din egen balans så att den inte springer iväg genom serien. Men använd inte handen för mycket utan försök att vara stark i kroppen och att inverka med din egen position. Först när positionen är rätt kan man hjälpa till med handen, instruerar Kevin.
När det gäller Karl Jacobs häst, å andra sidan, är den inte lika pigg.
- Då måste man säkerställa att hästen har tillräckligt med energi att ta sig fram till nästa hinder, utan att pusha och klämma.
Att hästen river på träning är inte hela världen, menar Kevin. Hellre att den gör det då och lär sig något, än att den river på tävling.
- Rivningar i kombinationer beror ofta på att ryttaren har använt handen för mycket. Att använda handen ska inte vara din första reaktion, börja med att justera din egen balans. Fungerar inte det kan du stötta lite försiktigt med händerna.
Även om hästen kommer lite nära eller lite långt ifrån ett hinder kan den enligt Kevin hoppa felfritt, så länge ryttaren är i balans. Fokusera inte för mycket på avståndsbedömningen.
- Det är balans vi letar efter i den här övningen, liksom i all ridning, avslutar han.
  

Louise Torgersen.
  

Karl Jacob Ingvarsson.


Läst 8191 ggr

Fler inlägg

AUG
20
2016

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndag



Foto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 43413 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”



Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 51262 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 75538 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.