GHS-Kollen

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
28
2015

Peder Fredricson: "Det är min största seger"


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Peder Fredricson tog på lördagskvällen sin första femstjärniga seger – och avrundade en riktigt bra dag för Team H&M. För det är precis vad det var, en teamseger.

Innan vi berättar om Peders känsla när han insåg att han segrat måste vi skriva om hur allt startade.

 Peder var på jakt efter en ny häst, och hade provridit många, men ingen hade riktigt haft det lilla extra. Det fanns en häst som han ändå kände kunde vara rätt för honom.
Innan han skulle ta beslutet åkte han hem till Ludo Philippaerts för att provrida en brun valack. Redan över första krysset visste Peder att han ville ha just denna häst. Han flög sedan tillbaka dit med sin fru Lisen och den tilltänkta hästägaren. De såg alla vad Peder själv såg, det här var deras nya häst.

Har ett oroligt register
– Jag är otroligt tacksam för min hästägare Stuteri Arch för denna häst, han har ett otroligt register i galoppen och är väldigt rädd om sig själv. Samtidigt som han är modig, säger Peder.
Så var det en lördag i Göteborg, Ludos söner Olivier och Nicola har precis välkomnats in i Team H&M där Malin och Peder skämtsamt sade att det är bra med yngre ryttare i teamet – då måste de äldre visa att det fortfarande har "det". Och nog visade han det i kvällens omhoppning.
Danska Andreas Schou gick ut först i omhoppningen och satte ribban högt. Tillsammans med Allstar fick han sin svenska sambo Jannike West att hålla andan uppe på läktaren, när han i full fart galopperade mot det sista räcket. Skulle det vara möjligt att gå ut som första ryttare i omhoppningen och få segern?

Svenskar kan rida fort
Pius Schwizer från Schweiz tyckte inte att segern skulle vara så enkel att ta, han beslutade sig för att prova Caretina de Joters snabbhet i omhoppningen. Pius har inte haft hästen så länge i sitt stall, och visste faktiskt inte hur hon skulle reagera.
– Jag ville visa att det kan gå fort i omhoppningen, men sen visade det sig att svenskar också kan rida fort, sa han på presskonferensen.
För Peder räckte tiden till hans livs första femstjärniga seger, och det på hemmaplan.
– Det är en obeskrivligt bra känsla när publiken ställer sig upp och jublar, erkänner han.


När han gick in på banan hade Peder fokus på att andas, hålla pulsen låg och låta All In galoppera. Enligt honom själv behöver han inte rida fort, utan snarare fokusera på att hålla sig lugn och fokusera på rytmen.
– Direkt efter kombinationen gällde det att sätta fart genom kurvan. Jag rätade på mig och tog ett andetag när vi kom mot hindret, behövde stämma av att han uppfattat det. Jag kände då att han tittade på hindret.
"Allan" hade full koll på uppgiften, det sista räcket seglade han över och visade ännu en gång för Peder att han är en häst för de stora uppgifterna i framtiden. Om det är den framtida EM-hästen vill inte Peder spekulera i. Nu närmast blir det två lugnare veckor för valacken innan avfärd till Arezzo för att starta igång utomhussäsongen.

Resultat 

Text: Annelie Lundkvist
Foto: Ida Röök

Missa inte bildspelet i toppen på sidan! 

SVT-klipp på Peders grundomgång:

Omhoppningen:

Den obligatoriska segerintervjun:


Läst 21904 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2015

Svensk seger i Gothenburg Trophy



Foto: Mathilda Nygårds

Peder Fredricson och H&M All In fick taket att fullkomligt lyfta i Scandinavium! Segern gick till Sverige efter en tuff grundomgång, som fick många världsekipage på fall. I omhoppningen fightades han bland annat mot den snabba dansken Andreas Schou och Schweiz stjärna Pius Schwizer. 

Vilken omhoppning Peder bjöd på, det var många som höll andan när han galopperade mot sista hindret!

Mer information och bilder kommer.


Läst 15493 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2015

Härliga filmklipp från dressyren


Vi fortsätter vår dressyr-frossa i Göteborg och tar hjälp av SVT, som via sin play-kanal har lagt upp många av ryttarnas ritter. Det finns även intervjuer, bland annat med segraren och med svenska förbundskaptenen Bo Jenå.




















Läst 15121 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2015

Jessica: "Min häst är en gentleman som jag fått äran att dansa med"


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det blev tysk triumf även i världscupens kür, Jessica von Bredow-Werndl på Unee BB stal showen och vann på 81,650 procent.
– Jag och min häst har skapat ett speciellt band till varandra. Han är en ursnygg gentleman och jag är lyckligt lottad som får dansa med honom, säger hon.

Världscupens kürklass bjöd på ritter av varierande svårighetsgrad. Flera svenska ekipage gjorde sitt bästa inne på banan, en av dem som utmärkte sig extra mycket var Paulinda Friberg och hennes vackra Di Lapponia T. Med 76,925 procent slog hon åter personbästa.
– Jag är inne i ett bra flow nu helt enkelt. Lapponia har utvecklats ännu mer och blivit ännu starkare. Det är lätt att glömma att hon bara är riden sedan hon var sju år, hon är ju 14 nu.
Paulinda har ridit sin kür vid ett tillfälle tidigare.
– Det är fortfarande en del som ska ändras för att det ska sitta perfekt. Men jag gillar den väldigt mycket.

Vill rida i Las Vegas
Hon vill väldigt gärna rida världscupfinalen i Las Vegas, och med ett wildcard till den sista kvaltävlingen i Holland om två veckor kan den drömmen bli sann.
– Det är ju klart att jag vill till Vegas. Det är once in a lifetime!, konstaterar hon.
Kvällens stora vinnare, tyska Jessica von Bredow-Werndl, sken som en sol under prisutdelningen. Med ett leende från kind till kind gjorde hon också entré i pressrummet efter att ärevarvet var avklarat.
– Unee BB har jag haft i ungefär tre år nu. Han har så mycket kvaliteter och visst finns det mer att ta av. Men i dag kunde jag inte begära mer, han gjorde allt jag någonsin kan be om, säger den talangfulla ryttaren, som red till härlig musik med Martin Luther King-tema.
Till vardags driver hon dressyrstall i Tyskland tillsammans med sin bror. De har ett 30-tal hästar som rids, alltifrån unghästar till färdiga Grand Prix-talanger.
– Jag tror att hemligheten med Unee är att vi har väldigt roligt tillsammans. Jag varierar med att rida ut, rida barbacka, bara leka och umgås med honom. Det har gjort att vi har ett väldigt speciellt band till varandra som känns nästan unikt, säger hon.

Trivs i Göteborg
Jessica är klar för finalen i Las Vegas. Där siktar hon kanske inte på att vinna, med tanke på hur överlägsen en viss Charlotte Dujardin är.
– Jag kan bara fokusera på min egen prestation. Jag åker för att göra mitt bästa Grand Prix-program och min bästa kür, så får vi se hur långt det räcker.
Jessica vann ju båda dressyrklasserna i Göteborg även förra året.
– Jag älskar att komma hit och min häst verkar göra det med. Vi trivs här båda två.
Tvåa i klassen blev dressyrgiganten Isabell Werth på El Santo, som fick 79,900 procent.
– Jag satte verkligen en massa tryck i honom i dag och jag känner mig mycket nöjd med känslan vi fick tillsammans.
Edward Gal slutade på tredjeplats med 78,100 procent, efter att ha visat upp en Glock´s Voice med lite egna åsikter.
– Han var inte helt fokuserad i dag. Han kickade lite i någon övergång och tittade mycket på allt runt omkring. Men över lag är jag nöjd, säger han. 

Text: Ida Röök/Annelie Lundkvist
Foto: Ida Röök 

Missa inte bildspelet i toppen av sidan, där flera av de svenska ryttarna kommenterar sina ritter!

Resultat 


Läst 13462 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2015

Bildspel: Följ Patrik Kittel på framridningen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Hur rider en av Sveriges bästa ryttare fram? Vad fokuserar dressyrryttaren på strax innan start? Och framför allt – finslipar han detaljerna in i det sista? Frågorna är många, vi beslutade oss för att ta reda på svaren. Följ med på framridning med Patrik Kittel.

Patrik bjöd in oss till att få en inblick i hans framridning på Toy Story, inför fredagens Grand Prix. Jag möter upp honom och hästskötaren Marie Johansson under morgonens ridpass, och Marie berättar att Patrik vill ha 50 minuter med Toy Story på framridningen inför klassen. 


– Patrik kommer att sitta upp klockan 14.10 i stallet, sedan skrittar han fram nere på framridningen, berättar Marie.

Exakta tider
Eftermiddagen närmar sig, och jag tänker att en utsatt tid nog bara är ett riktmärke. Lika bra att jag är på plats tio minuter tidigare, och förbereder mig i min varma jacka på att få vänta en stund.
Men när det gäller uppvärmningen och tider är Team Kittel punktligt. När klockan slår 14.10 kommer Patrik skrittande ur stallet på Toy Story. Efter sig har han Marie i sällskap av Patriks fru Lyndal Oatley.

En kvarts skritt
Toy Story får börja uppvärmningen med att skritta runt på lång tygel. När de byter varv väljer Patrik att rida snett igenom, nästan som en stor åtta – något som återkommer under framridningen.
Efter drygt femton minuter plockas det varma täcket av, och hörsnäckan sätts på plats. Det är dags att sätta igång.

Joggas igång i trav och galopp
Klockan är nu 14.25. Toy Story joggar fram på långa tyglar och ekipaget växlar mellan stora volter och fyrkanten. För att stämma av att kontakten finns där väljer Patrik att lägga in några avsaktningar och igångsättningar.
När valacken joggat igång och blivit varm i kroppen får han en kort skrittpaus med klappar, innan Patrik börjar med galopp.
Det är lugn stämning på framridningen, endast fyra ekipage befinner sig här. Trots detta är det nära att två ryttare rider in i varandra, och den tredje hästen är riktigt laddad. Inget av det stör dock Toy Story som glatt värmer upp i galopp – fortfarande på en längre tygel.

Viktigt med bjudning
Nu får Toy Story galoppera på framåt längs med långsidorna och börjar bli ordentligt varm i kroppen – redo för att starta sitt arbetspass på riktigt. Det är drygt 20 minuter sedan Patrik skrittade ut ur stallet, och efter ännu en kort skrittpaus fångar han tyglarna och inleder andra delen av framridningen.
Fokus efter den korta pausen är trav och att korta tyglarna, han gör det successivt men bibehåller den friska traven längs med fyrkanten. Framåtbjudning är en röd tråd under hela uppvärmningen, och även om tyglarna har varit lite längre, så är det härligt att se en så välbalanserad och lugn häst.
 
Rider vissa programdelar
På framridningen finns ingen spegel, i stället använder sig Patrik av plexiglasväggen vid sargen, där återspeglas ekipaget någorlunda bra. Innan galopparbetet startar introduceras Toy Story smått för piaffen.
Galopparbetet görs, precis som tidigare under uppvärmningen, på stora volter och åttor. Längs långsidan ökar Patrik galoppen.
När ekipaget börjar med galoppombyten i vartannat steg och sedan i varje inser jag att jag precis har sett Patriks dressyrprogram – fast ändå inte. Flera delar ur programmet har han stämt av med Toy Story, känt att varje detalj i rörelsen sitter – till och med halten för hälsningen.
  
Av med skydden – och vätskepaus
Uppvärmningen har nu pågått i drygt 35 minuter och Toy Story får ännu en skrittpaus på lång tygel. Marie och Lyndal hjälper både ryttare och häst med att bli klara för banan – rent utrustningsmässigt. Benskydden och boots tas av, och Patrik byter ut hjälmen mot hatt efter en vätskepaus.
Klockan 15.01 skrittar ekipaget upp mot arenan – redo att genomföra sitt program och ta en andraplats i fredagens Grand Prix-klass.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist 

Sändningsinformation och startlista inför lördagens kür


Tidigare gjorde vi en intervju med Patrik Kittel, då pratade han om sina fyra topphästar – som matchas på olika sätt inför framtidens tävlingar. Inför sommarens EM har han just nu Deja i åtanke för uppdraget.

Läs intervjun här 


Läst 14277 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2015

Svenskt i topp i ackumulatorhoppningen


Petronella Andersson, som kommit hem till Sverige för att tävla under helgen, tog hem segern i 1,45-hoppningen med ackumulator – tillsammans med hästen Quenndal De Lojou H D C.

Det var stora, internationella namn i startlistan som exempelvis Scott Brash, Ludger Beerbaum och Marcus Ehning. Petronella startade tidigt och satte ribban så pass högt att ingen efter henne kom över den.
– Det känns så klart lite extra roligt att vinna på hemmaplan. Jag visste att han kunde gå snabbt. Sedan är det svårt att veta i en sådan här klass hur många som verkligen rider för seger eller om man låter hästen få en skolrunda. Han har gått ett par sådana här klasser innan, säger Petronella när vi träffar henne efter klassen.

Petronella är till vardags baserad hos Stephex Stables i Belgien, där hon jobbar.

Victoria Wallenstam var bästa svensk efter Petronella, hon kom på en sjätteplats tillsammans med hingsten Capitano Paul Z.
  
Här hittar du fullständigt resultat. 


Petronella och hennes häst har bra marginal över hindren.


Och kan svänga snabbt mellan dem!


Victoria och Capitano Paul Z.

Text och foto: Mathilda Nygårds


Läst 11411 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2015

Storsponsorn H&M signar Nicola och Olivier Philippaerts



Foto: Annelie Lundkvist

Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson var förväntansfulla när presskonferensen startade på lördagen. Deras huvudsponsor H&M hade samlat till en träff för att visa upp sina nya ryttare.

De tecknar alltså ett långsiktigt sponsoravtal med de internationella hoppryttarna Nicola och Olivier Philippaerts. De belgiska hoppbröderna är just nu rankade som 55:a och 43:a i världen.

Tvillingarna beskrivs ofta som kommande stjärnor inom ridsporten. Vid tävlingarna i Friends Arena gjorde Hippson en intervju med bröderna, där de berättade att de kommer att satsa långsiktigt på ridningen. Med uppbackningen av H&M får de nu chansen att göra detta.
Till artikeln





Ta chansen att lära känna bröderna lite extra. H&M har gjort filmade intervjuer, och bjuder på bakom kulisserna-material från fotograferingen:





 


Läst 18952 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2015

Ebba vann med finaste stilen på ponny som älskar att mysa


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Ebba Kewenter, Billdals RK, fick bäst poäng av stildomarna i finalen av GP-ponnyn.
– Det var mest nervöst att vänta på resultatet efter min ritt, säger hon.

Ebba är blott elva år gammal, men har ridit sedan hon var tre. Hon fick klart bäst stilpoäng av domarna Lennart Lindelöw och Edwina Tops-Alexander.
– Jag är imponerad av hennes ridning, hon har en stark framtid i sporten, sade Edwina om Ebbas ritt och tillade att hon gärna hade köpt ponnyn om den var till salu.
– Jag tror inte att han är det, inte vad jag vill nu i alla fall, säger den unga ryttaren med ett leende när hon möter pressen efter prisutdelningen.

Ponnyn som älskar att hoppa – och kela
Ebba och Dusty klarade banan felfritt och fick sammanlagt 139 poäng.
– Jag har ridit Dusty i ungefär ett år nu. Han är en riktig kelgris – och så älskar han att hoppa!, säger Ebba.
Hon tränar för Tony Sjöström, som också var den som importerade Dusty från Tyskland när Ebba fick honom att rida.
– Jag siktar på att rida SM och vill bli ryttare på högsta nivå, säger Ebba, som även rider en D-ponny och en storhäst.
Hon menar att hon inte gör någon skillnad i sin ridning bara för att det är stilbedömning.
– Jag försöker rida som vanligt oavsett. Men jag brukar träna på att rida fina vägar och hålla en bra rytm, säger hon.
Visst var hon nervös innan hon red in på arenan, men allra värst var spänningen efter ritten.
– Det var mest nervöst att vänta på resultatet, menar hon.

Här hittar du fullständigt resultat, tio ekipage var kvalade till lördagens final. GP-ponnyn firar 25-årsjubileum i år och som vanligt är det C-ponnyryttare i Västsverige som har kvalat till finalen, i bedömningen stil. 

Missa inte bildspelet i toppen av sidan!

Text och foto: Ida Röök


Läst 11954 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2015

Nicole om segern i YR-finalen: "Vinna eller försvinna gällde"



Glad vinnare! 

1,45-finalen för de unga ryttarna bjöd på en riktigt rolig omhoppning. Åtta ekipage var med till den andra rundan och det blev till slut Nicole Holmén på Titanic som var snabbast över mållinjen.

Det är inte första gången Nicole rider i Scandinavium – och troligtvis inte den sista heller. Men dagen är historisk för den unga ryttaren, det var nämligen första gången hon segrade i den stora arenan.
– Det känns som en dröm som blir sann, det är min första seger här och det är helt fantasktiskt, säger Nicole efteråt.
Det var en spännande final med en fartfylld omhoppning, där Nicole var sista ryttaren ut. Det gällde verkligen att vinna eller försvinna – ett läge som Nicole alltid taggar till lite extra vid.

"Njöt inne på arenan"
– Titanic är ganska långsam i sig själv så när jag såg en lång distans visste jag att jag var tvungen att ta den. När jag gick i mål hörde jag ljudet från pubilken och tänkte att det där lät ju ganska bra. Att titta upp och inse att det räckte var fantastiskt, säger Nicole under presskonferensen efter klassen.
– Jag galopperade runt och njöt inne på arenan. Jag ville helst inte sluta faktiskt, det var en underbar känsla, fortsätter hon.
Famljen Holmén köpte Titanic VDL som fyraåring och han har varit hos dem i elva år nu. Det är en häst som inte verkar ha några gränser, han tog bland annat systern Stephanie till toppen när de 2011 vann SM-guld för young riders tillsammans. Efter att Nicole tog över Titanic har det inte varit sämre, högst värderar hon EM i Arezzo 2014 och det färska SM-silvret från Borås.
– Målet är att matcha honom för årets EM, men jag har en annan häst hemma i stallet också. Så vi får se under våren vem som presterar bäst, avslutar Nicole.

Tvåa i klassen blev guldmedaljören från SM, Karin Martinsen med Picasso L. Medan Eneas Hållsten med Bluffing Spirit knep tredjeplatsen. 

Här hittar du fullständigt resultat.


Ärevarv med ett brett leende på läpparna!


Yes, där satt den!


Ska man vinna gäller det att svänga snabbt!


Andraplacerade Karin Martinsen och Picasso L flyger över sista hindret.

Text och foto: Mathilda Nygårds 

Här kan du se ett klipp från SVT, om Nicoles väg till seger:

Och så Nicoles segerintervju, i SVT:


Läst 10203 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2015

Världscupen: Tyskt i topp



Nytt personbästa för Paulinda Friberg i dagens VC-klass. Foto: Ida Röök

Uppdatering klockan 19.04:
Det var ingen tvekan om att tyska Jessica von Bredow-Werndl var segrare i domarnas ögon i världscupens deltävling. Hon belönades med 81,65 procent efter ritten tillsammans med Unee BB. På andraplats kom Isabell Werth med El Santo NRW med 79,90 procent. Edward Gal knep tredjeplatsen med 78,10 procent.

Patrik Kittel kom på fjärde plats, strax före Paulinda Friberg.

Mer information och intervju med de svenska ryttarna kommer.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


FÖRHANDSINFORMATION
På lördagskvällen rids världscupdressyrens avslutande kürklass i Scandinavium. Samtliga ekipage som startade i fredagens Grand Prix finns med.

Svenskarna startar enligt följande:
Caroline Darcourt – Paridon Magi, klockan 17.00.
Malin Hamilton – Fleetwood, klockan 17.20.
Jennie Larsson – Zircoon Spring Flower, klockan 17.30
Maria von Essen – Ferdi, klockan 17.50
Patrik Kittel – Toy Story, klockan 18.10
Paulinda Friberg – Di Lapponia T, klockan 18.40

Klassen startar alltså klockan 17.00.

Här hittar du direktsändningen i SVT Play.
Här hittar du startlista till klassen.
Här kan du följa klassen online. 


Läst 8439 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.