GHS-Kollen

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
28
2015

Henrik om andraplatsen: ”Jag red så fort jag kunde”


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Fredagskvällens tidshoppning över 1,50-hinder – som också var kval till söndagens världscuphoppning – blev en riktig chans till svenskfest. Flera svenska ekipage visade stor klass, men fick se sig slagna av italienaren Luca Maria Moneta, som gjorde riktiga omhoppningssvängar på den tuffa banan – och vann med hela tre sekunder. Bästa svensk blev Henrik von Eckermann på Crespo PKZ.
– Jag red så fort jag kunde och kunde inte ha gjort något annorlunda. Det är surt att komma tvåa, igen. Publiken är fantastiskt här, det gör att man vill vinna ännu mer, säger Henrik.

Till världscupfinalen i Las Vegas har Henrik ingen chans att åka, han har inte tillräckligt med poäng, och har valt att låta Gotha åka till tävlingarna i Doha i stället.
– Det hade blivit för tufft för henne att åka till Hongkong och sedan hit, vi väljer att låta henne tävla i Doha.
Crespo PKZ går inte Grand Prix-klassen i morgon eller världscupens deltävling på söndag. I stället får den mer rutinerade Cantinero ansvaret.
– Det är helt andra hinder på söndag, därför väljer jag att rida Cantinero.

Här hittar du fullständigt resultat.
   


Luca Maria Moneta på Connery red klart snabbast.

Text: Annelie Lundkvist
Foto: Ida Röök 

Här rapporterar SVT om klassen:


SVT:s intervju med segraren: 


Läst 7131 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2015

Harrie Smolders 1,45-vinnare



Harrie Smolders fick upp bäst fart i omhoppningen.

Kvällens sista klass i Scandinavium var en 1,45-hoppning med grundomgång och omhoppning. 14 av de 40 ekipagen gick vidare till andra rundan, varav fem svenska ryttare. Även Peder Fredricson på H&M All in var nolla i grunden, men valde att avstå omhoppningen.

Efter en spännande omhoppning, som bjöd på snubblande snäva svängar i en rasande fart, var det holländaren Harrie Smolders på Enjoy Louis som vann. Bästa svensk blev Rolf-Göran Bengtsson på uttrycksfulla Clarimo Ask.

Här hittar du fullständigt resultat.


Rolf-Göran Bengtsson tog snäva svängar med snygga Clarimo Ask.

Text och foto: Ida Röök


Läst 7042 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2015

Bildspel: Följ med in på Eurohorse-mässan


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Eurohorse-mässan, i anslutning till Gothenburg Horse Show, är som vanligt välbesökt och det finns produkter för alla ändamål inom ridsporten. Vill du ha ny utrustning, ett nytt stall, foder, ett hästspa eller varför inte en bil – ja, då hittar du det inne på Svenska Mässan.

I bildspelet ovan visar vi åtminstone lite av vad Eurohorse har att erbjuda i år!

Foto: Mathilda Nygårds


Läst 14873 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2015

Webb-tv: Häng med till stallet i Scandinavium


SVT har hängt med Malin Janson, som gör sitt första år som stallchef under Gothenburg Horse Show. Här får vi veta hur det fungerar med hästar och ryttare. 


Läst 6494 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2015

Skippa skottkärran på meetinget



Malin i GHS-stallet med sin smarta uppfinning.

Vi frågade Malin Henlöv, utsedd till Årets hästskötare på Ryttargalan, vilket som är hennes bästa stalltips. Efter en stunds fundering kom hon fram till en "skitsak" som är riktigt bra att ha med på meetings.

– Min hink är faktiskt en av de smartaste grejerna jag har med mig. Den är smidig att packa i, och enkel att ha med sig i stallet.
Malin har en helt vanlig vattentunna som hon helt enkelt har gjort två mindre hål i, för att kunna dra den med sig. Genom de mindre hålen har hon dragit ett balsnöre som hon sedan har fäst ett grimskaft i.

Blir hinken för tung kan man lägga den på pirran, som ofta är med för att dra foder och vatten.
– När lastbilen ska packas kan man ställa hinkar och krubbor i den, det sparar plats.


Läst 8090 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2015

Patrik Kittel har fyra hästar på toppen



Ryttare och tränare – och så hinns det med att hålla clinic också!

Patrik Kittel kom som bekant tvåa i världscupens Grand Prix-klass på fredagen. Just nu har han inte mindre än fyra topphästar i stallet – och så har han dessutom utsetts till Årets tränare.

Patrik Kittel mötte publiken under en mer intim stund i och med en miniclinic direkt efter GP-klassen på fredagseftermiddagen. Landslagsryttaren Rose Mathisen red hingsten Zuidenwind och Patrik pratade om sin roll som tränare. Han är ju inte bara ryttare på absolut toppnivå, utan har även utsetts till Årets tränare 2014 av Svenska Dressyrtränarklubben.
Under miniclinicen pratade han därför om sin roll som tränare – och vikten av dialog mellan elev och coach.
– Jag vill så klart kommunicera så mycket det går med mina elever, men försöker samtidigt att inte säga för mycket. Då blir det för mycket att ta in, säger han.

Viktigt att rannsaka sig själv
Till att börja med måste man som ryttare rannsaka sig själv, men också våga arbeta mer med sin självkänsla.
– Jag brukade tänka att jag faktiskt har betalat för att vara här, och då tänker jag också ta mina sex minuter på mig att visa vad just jag kan, säger Patrik och fortsätter:
–  Jag tror att de allra flesta ryttare kämpar med sin självkänsla, man måste våga vara bra på den hästen som man sitter på. Och samtidigt titta på vilka som är ens svagheter – plus jobba mer med dem.
Under clinicen pratade Patrik även om att det är detaljerna som är viktiga, att man ska kunna variera formen på sin häst, samt att man måste vara påhittig med hästar som har lite nerv.
– Som tränare måste jag läsa av vilken sorts häst ryttaren sitter på. Zuidenwind är känslig och het, honom gäller att aktivera hela tiden, säger Patrik. 
Utmärkelsen Årets tränare 2014 fick han ta emot efter clinicen, sedan var det dags att möta pressen. Patrik berättar om sitt schema den närmaste tiden.
– På söndag åker jag hem, sedan är det Doha som gäller med Scandic och sedan väntar tävling i Vidauban med Deja och Delaunay.

Enklare upplägg för Scandic
Just nu har han inte mindre än fyra topphästar i stallet, och de matchas alla på olika sätt.
– Scandic går tävlingar som är lite ”roliga” för honom, lite ”pengatävlingar” om man kan kalla dem det. Han går lite enklare meetings med ett lättare upplägg. Jag har så många andra bra hästar nu och vill inte pressa honom, vi har haft så mycket roligt tillsammans och det är jag tacksam för. Deja ska tävla utomhus och för Delaney gäller det att få ännu mer rutin. Toy Story har ju fått lite konkurrens den senaste tiden så han är glad att få vara med ute igen, säger Patrik.
Till Scandinavium tar man inte vilken häst som helst, menar ryttaren.
– Det är trångt, mycket publik. Toy Story trivs här och jag fick till en bra ritt idag, han var fin i formen. Visst var det kanske småsaker som inte stämde, men det är bara roligt att ha något att förbättra.

Matchar Deja mot EM
Patrik satsar inte på att rida världscupfinalen.
– Den enda häst jag har som kan gå en sådan tävling som finalen innebär är Toy Story, och i ärlighetens namn är det inte värt att släpa honom över Atlanten för att göra den tävlingen. Ska jag vara med där vill jag kunna komma topp-fem, men rent krasst går inte det med Toy Story. Därför väljer jag att tävla honom här i Europa i stället, säger Patrik.
Det är det talangfulla stoet Deja som matchas mot EM, som ju hålls i Aachen i augusti.
– Hon har en helt enorm kapacitet och har utvecklats ännu mer på hemmaplan nu, så jag hoppas att det är med henne jag rider EM och tar svensk medalj, naturligtvis, säger Patrik.
Den fjärde hästen Patrik tävlar på Grand Prix-nivå är lite okände Delaunay.
– Han är egentligen min frus, men jag hoppas kunna behålla honom så länge jag får. Det är en väldigt bra häst som visar otrolig kapacitet. Jag tror mycket på honom, men dealen är nog att han ska ridas av Lyndal senare, säger Patrik. 
På lördagen rids världscupens kür, Patrik menar att utgången i klassen är väldigt oförutsägbar.
– Vi har många starka kür-ryttare och flera av oss ligger omkring samma procent. Det blir spännande att se vem som tar hem det. Jag ska göra mitt bästa!, säger han. 

Här kan du läsa mer om Grand Prix-klassen.

Text och foto: Ida Röök


I samspråk med trean – Isabell Werth.


Toy Story trivs i Scandinavium.


Patrik berättar gärna om sina fina hästar – som matchas på olika sätt.


Läst 9563 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2015

Favorit i repris i sjuårshoppning


Marcus Ehning och Calanda 42 verkar vara oslagbara i sjuårshoppningen Lövsta Future Challenge. De vann den första klassen på torsdagen och även på fredagen stod de längst fram på prisutdelningen.
– Jag behövde bara hålla i henne, hon gjorde det riktigt bra i dag – ännu bättre än i går, sade ryttargiganten under segerintervjun.

Nicole Holmén och Certina fick till en riktigt fin runda och kom tvåa, medan Henrik von Eckermann och Lord Chambertin 2 red in på en tredjeplats. Frågan är om Marcus Ehning kommer att toppa även finalen av Lövsta Future Challenge, som går på söndag.

Dagens klass gick på tid över 1,35-hinder och bjöd på hela 15 nollor av 19 startande, men med sina 62,99 sekunder var Marcus klart snabbast över mållinjen.

Fullständigt resultat här.


Nicole Holmén lotsade Certina till en fin andraplats.


Marcus Ehning "höll bara i" i dag.


Nicole var riktigt glad efter sin fina ritt!

Text och foto: Ida Röök


Läst 8410 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2015

Helgens första svenska seger till Irma Karlsson


Irma Karlsson fick det att se enkelt ut när hon lotsade runt Balahe i fredagens första hoppning. Det var en tidshoppning, en klass som passar ekipaget perfekt.

– Det är bara att styra, gasa och svänga. Vi har så roligt, säger Irma till Hippson efter rundan.
Det var precis vad hon gjorde, och lite till. Hon tar helgens första internationella seger för den svenska flaggan, något alla ser fram emot att få uppleva. Även om det är glest på läktarna denna förmiddag så jublades det som att det nästintill var fullsatt.
   

Vi möter Irma i ryttargången när hon är på väg för att ta emot publikens jubel inne på arenan. Men hon sitter inte på Balahe, utan har bytt till sin andra häst Starling 7.

Varför får inte Balahe komma in på prisutdelning?
– Hon blir så uppspelt och då är det svårt att lugna henne igen inför de kommande klasserna. För hennes skull blir det bäst att hon får stanna i stallet.

Många ryttare har en "speed-häst", vi kan lungt säga att Balahe är din. Eller hur?
– Ja verkligen, hon är min underbara speed-häst. Det är så roligt att galoppera på inne på banan.

Max Kühner låg i ledning länge, inte ens Robert Whitaker kunde rå på hans tid med den snabba Zantos II. Som en av de sista ryttarna i klassen blev herrarna lite chockade över att den unga svenskan red in och tog över ledningen.
   


Malin Baryard Johnsson och Corporal VDL knep sjundeplatsen med en felfri ritt.

Reslutat 

Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 10808 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2015

Nöjd Patrik Kittel tvåa i Grand Prix-klassen



Patrik Kittel på Toy Story efter ritten. FOTO: Ida Röök 

Förra årets världscupvinnare i Scandinavium, Jessica von Bredow-Werndl på Unee BB, vann dagens Grand Prix på 73,460 procent. Men vi svenskar kan ändå vara stolta, Patrik Kittel och Toy Story knep andraplatsen och var inte långt efter – 73,180 procent fick ekipaget av domarna för en riktigt bra ritt.
– Atmosfären här är unik, det känns helt fantastiskt. Nu väntar Las Vegas, säger Jessica i segerintervjun efteråt. 

Tyska Isabell Werth på El Santo fick nöja sig med tredjeplatsen före Edward Gal på Glock’s Voice. Femteplacerad, och näst bästa svensk, blev Paulinda Friberg på Di Lapponia T – riktigt mjukt och stadigt såg det ut i dag.

I morgon avgörs världscup-deltävlingen genom küren – ska Patrik lyckas peta ner Jessica från GHS-tronen då? Spänningen är olidlig!
  
Fullständigt resultat

Här kan du se en intervju med vinnaren, från FEI-tv:

Och här berättar Patrik Kittel om sin ritt:

Och Isabel Werth intervjuas:


Glad vinnare. FOTO: Ida Röök
  

Jessica von Bredow-Werndl på Unee BB in action. FOTO: Ida Röök
  

Toy Story i en riktigt fin ökning. FOTO: Ida Röök
  

Koncentrerad Isabell Werth. FOTO: Ida Röök
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _



Edward Gal och Glock's Voice. FOTO: Ida Röök

Uppdatering klockan 14.32:

Trots det decimerade antalet starter hinns det med en kort paus. I ledning i halvtid hittar vi holländska Edward Gal och Glock's Voice på 72,760 procent, följd av Paulinda Friberg på Di Lapponia T. 
Paulinda är nöjd med sin ritt, som gav 71,30 procent.
– Vi hamnar på en jämnare nivå nu, jättekul, säger hon till Hippson.
 


Paulinda och Di Lapponia T. FOTO: Ida Röök

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

FÖRHANDSINFORMATION  

Klockan 13.30 på fredagen är det dags för dressyren att ta ett grepp om Scandinavium, i och med att världscupens Grand Prix-klass rids. Det är gott om svenska ekipage i startfältet, som totalt rymmer elva ryttare.

Paulinda Friberg är först ut på Di Lapponia T klockan 13.30. Sedan rider Caroline Darcourt klockan 13.39, följt av Maria von Essen klockan 13.48. Därefter får vi vänta en stund till nästa svenska ryttare, Jennie Larsson rider in på banan klockan 14.53 och så har vi Patrik Kittel klockan 15.02, medan Malin Hamilton avslutar klassen klockan 15.11.

Förra årets segrare, Jessica von Bredow-Werndl på Unee B, finns på plats och får nog ses som favorittippad i startfältet – tillsammans med Edward Gal och Isabell Werth.

Här hittar du startlista för klassen
Till SVT Play:s dlrektsändning
Online-resultat via Equipe
Dressyrprotokollet


Läst 9476 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2015

Ständiga förbättringar kring banan – här en grimma


Rätt detaljer höjer säkerheten – och innebär service till ryttare och hästar under tävlingen. Under torsdagen i Scandinavium tappade Reed Kesslers häst tränset i samband med en avfallning, något som fick funktionärerna att agera snabbt.

När ekipaget hade fått hjälp av banan, med endast tyglarna runt nacken på hästen istället för tränset på, kom en funktionär springande. Vid utgången hade de känt sig maktlösa och ville hjälpa till när hästen kom springande lös. Tänk om det händer igen under helgen?

En kort stund därefter fanns lösningen på plats. En grimma med tillhörande grimskaft sitter nu bara en kort bit från grinden – enkelt för funktionärer att nå om olyckan är framme igen.
   

 

Foto: Annelie Lundkvist 


Läst 8390 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.