GHS-Kollen

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


MAR
01
2015

Rolf-Göran: "Jag är lite, lite besviken"


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Världscuphoppningen blev en rafflande avslutning på årets Gothenburg Horse Show. Rolf-Göran Bengtsson hade inte tiden på sin sida i omhoppningen, och slutade tvåa.
–  Det är klart att jag grämer mig, det hade varit roligt att få vinna inför hemmapubliken, säger han.

Vi svenskar hade med oss Douglas Lindelöw, Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann till omhoppningen. Samtliga tre red klockrena rundor i grundomgången, något som fick publiken att först hålla andan och sedan jubla för allt vad halsarna höll. Stämningen var helt otrolig.

En oturlig rivning tidigt i omhoppningen stoppade Douglas chanser till vinst. När Rolf-Göran kom in på banan låg den snabba Steve Guerdat i ledning, men RGB tänkte utmana. Det räckte nästan hela vägen, Casall visade att han är i storform och de red in på en andraplats efter Steve.

Henrik von Eckermann hade en annan taktik inne på banan, när det var hans startnummer hade snabba ryttare som Maikel van de Vleuten, Pius Schwizer och Gerco Schröder alla fått fyra fel. En felfri runda skulle räcka långt – det gällde att säkra. Planen höll och Henrik belönades med en sjätteplats.

Gillar Göteborg
Det blev alltså schweizaren Steve Guerdat på stoet Albfuehren's Paille som tog hem segern.
– Jag är jättenöjd med min häst och måste säga att det här är min absoluta favorittävling av alla, säger han efter prisutdelningen.
Stoet har han haft i ungefär tio månader nu.
– Tanken är nog att det blir hon som går världscupfinalen, men det är inte riktigt bestämt ännu.
Rolf-Göran Bengtsson har redan annonserat att han inte åker till Las Vegas. Han står fast vid sitt beslut, även efter att Casall har gjort ett riktigt bra meeting här i Göteborg.
– Han är i oerhört god form och visst hade jag kanske varit sugen på att rida i Las Vegas. Men det är så här vi har bestämt det hela nu, säger Rolf-Göran.
Det var mellan det första och andra hindret i omhoppningen som "Rolf" såg hundradelarna försvinna iväg.
– Jag hade tänkt gå på ett galoppsprång mindre men blev tvungen att ta tillbaka Casall. Och så blev det lite bakåtläge inför trippelbarren som kostade något lite grann. Det är klart att jag grämer mig, det hade varit så roligt att vinna här, säger han.

Hann inte ikapp
Henrik von Eckermann på Cantinero gick in i omhoppningen utan en tanke på att rida ikapp dem i ledningen.
– Om ni minns förra året när jag var här med Cantinero så kämpade vi oss runt 1,40. Han är inte tillräckligt rutinerad för att jag skulle vara med i matchen. Det kändes kanske lite konstigt att ta det så lugnt när man vill rida bra inför hemmapubliken, men det var så jag fick göra i dag.
Douglas Lindelöw och Casello kan nu pusta ut ordentligt. Visst har Las Vegas hägrat även innan, men nu är de alltså helt klara för finalen.
– Jag är väldigt nöjd med Casello. Han går så himla bra genom hela meetinget och nu ser jag fram emot Las Vegas.
Inför finalen hoppas Douglas kunna rida två tävlingar som en förberedelse, och så gäller det att planera resan och vistelsen i USA i detalj.
– Men det blir bara Casello som åker, vi har inte råd att lägga 100 000 kronor på resekostnaden för en häst till, säger Douglas. 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!

Text: Ida Röök/Annelie Lundkvist
Foto: Ida Röök

Resultat
Liverapportering från klassen

SVT:s sändning bröts i omhoppningen. SVT Sport meddelar att man beklagar det abrupta slutet. Detta var otroligt olyckligt, men de gjorde allt för att försöka hitta en lösning. Tävlingen var satt att vara klar klockan 17, men när den drog ut på tiden var alla SVT-kanaler upptagna med program som inte heller gick att flytta på. Även alla kanaler i SVT Play var vid 17.00 upptagna av andra sändningar vilket innebar att det tyvärr inte fanns någonstans att placera sändningen, skriver SVT Sport. Nedan kan du se omhoppningen i sin helhet:

Intervju med Rolf-Göran:

Segerintervju med Steve Guerdat:

Douglas felfria grundomgång:

Rolf-Göran Bengtsson och Casall Ask - felfria i grundomgången:

Henrik von Eckermanns grundomgång:
 


Läst 48931 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
01
2015

Evelina Tovek: "Det var svårare än jag trodde"



Oz de Breve åker hem efter en lyckad helg i Göteborg.
Foto: Annelie Lundkvist 

Nere i stallgångarna börjar ryttarna sakta men säkert packa ihop sin utrustning och lasta hästarna i lastbilarna. Gothenburg Horse Show är över för alla – utom för världscupekipagen.

En av ryttarna som lastar sin häst är Evelina Tovek, hon fick chansen att rida i Göteborg med hjälp av höstens kvaltävlingar i Lövsta Future Challenge Jumping U25. Evelina kom till tävlingen för att samla erfarenhet.

Vilken är den viktigaste erfarenheten du tar med dig härifrån?
– Att stänga ute allting, tidningar som ringer, fotografer, publik och bara fokusera på mig och hästen. Det var svårare än vad jag kunde tro. Jag har ridit här innan, men det var inte alls samma sak.

Hon har under den dystra vinterperioden tittat på den gröna armbindeln dagligen – den har nämligen hägt i hennes sovrum.
– Jag hängde upp armbindeln i mitt rum för att verkligen ha målbilden klar för mig, även om det kändes långt till nästa tävling, säger Evelina.
Planen framåt är att åka till Österrike om drygt två veckor och tävla, men först väntar en vilodag för den fina fuxen.

Vill du läsa mer om Evelina? 
Inför tävlingarna i Göteborg gjorde vi en intervju med Evelina Tovek. Hon berättar om samarbetet med sin syster, dressyrryttaren Isabella, och hur hon hittade Oz de Breve – fast hon inte letade.
Till intervjun: "Nya hästen tog Evelina till Göteborg"

 

Det har blivit många fina språng under helgen.


Oz de Breve har en härlig inställning till hinder, han älskar det här.

Text: Annelie Lundkvist
Foto: Ida Röök 


Läst 44099 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
01
2015

Belgiska Judy-Ann Melchior vann unghästfinalen



Visst är han vacker, Lover Boy Z?

Finalen i Lövsta Future Challenge ledde till omhoppning för tolv av de sjuåriga hästarna. Fokus i helgens hoppning har varit att ge unghästarna en försmak av den internationella världen. Judy-Ann Melchior vann till slut med Lover Boy Z.

Judy-Ann är uppvuxen på sin fars stora stuteri, Zangersheide, i Belgien. Nu har hon även börjat ta över ansvaret från sin far, genom att driva stueriet i samma anda som han har gjort. Lover Boy är en uppfödning från just Zangersheide.
 – Jag är extremt glad över att vara här. Det här är vår första internationella tävling tillsammans, förutom unghäst-VM. Det är roligt att vara tillbaka i Göteborg, publiken är one of a kind, säger Judy-Ann efter ritten.
Hon hyllar formatet, med att ha unghästklasser på internationella tävlingar.
– Det är oerhört nyttigt att få komma ut så här. I vanliga fall är det svårt att hinna med att tävla unghästarna nationellt, men här kan vi tävla både rutinerade och mindre rutinerade hästar på samma meeting. Det är riktigt bra, säger hon. 

Sandra på andra plats
På andra plats kom glädjande nog, med svenska ögon sett, Sandra Carlsson på Brenda Lee. Drygt en halvsekund efter segraren. Brenda Lee har presterat på topp under helgen, endast en rivning i omhoppningen under första dagen "förstörde" det annars helt felfria meetinget.
– Jag är så nöjd med min häst. Jag har ridit flera av hennes släktingar på 1,60-nivå och ser fram emot att se hur hon kan utvecklas ännu mer, säger Sandra om det egenuppfödda SWB-stoet.
Det är nu många som rycker i den talangfulla hästen, så frågan är om Sandra får behålla henne eller om hon blir såld.
– Jag hoppas att jag får rida henne så länge det går. Jag har aldrig suttit på en så fin häst tidigare, säger hon. 

Hyllar formatet
Ludger Beerbaum kom på tredje plats med A Corrada, han var endast en hundradel före sin kollega, vår svenska ryttare Henrik von Eckermann på Lord Chambertin 2. Även Henrik hyllar formatet med Lövsta Future Challenge.
– Unghästarna behöver det här för att förbereda sig för de större banorna. De behöver växa in i sin uppgift och det får de verkligen i och med en sådan här tävling, säger han.
Emilie Broman Tegelberg har varit projektledare för Lövsta Future Challenge.
– Det kommer att bli en fortsättning med det här konceptet, till att börja med i tre år fram över, säger hon.  

Resultat 

Text: Annelie Lundkvist/Ida Röök
Foto: Ida Röök 
   


Ludger Beerbaum och A Corrada.


Segraren i klassen!


Sandra Carlsson var glad över sin andraplats.


Henrik von Eckermann hyllar formatet med unghästtävlingar på internationell nivå.


Läst 33046 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
01
2015

Douglas Lindelöw snabbast i 1,45-klassen




Douglas Lindelöw fick allt att stämma när helgens sista speedklass reds på söndagsmorgonen. Tillsammans med Talina var han riktigt snabb, även om marginalen till tvåan Pius Schwizer inte var särskilt stor.

– Hon är helt fantastisk. Vilken helg jag har haft med henne, tvåa, fyra och nu en seger. Det är jätteroligt, säger Douglas till Hippson innan prisutdelningen.

Talina har – som Douglas tidigare belyst – förmågan att gå riktigt fort, svänga snabbt, men komma upp i bra höjd över hindren. Hon anses vara hans speed-häst, en titel hon ständigt lever upp till.
När världscupfinalen rids i Las Vegas får Talina dock stanna hemma, då ställs Casello i fokus.

Mamma och pappa, Agneta och Lennart Lindelöw, lyser nere i stallgången. Talina är en av familjens favorithästar, men sambon Irma Karlssons trygga Starlight 7 fick gå in i hennes ställe och hämta priset. 

Även Malin Baryard Johnsson var nolla i klassen med Corporal VDL, men det syntes på farten att hon inte gick för någon speedseger. Malin var nästan tio sekunder långsammare än Douglas. Sju av 27 ekipage var felfria i klassen.



Pius Schwizer lät Anisette de Lassus gå i full galopp, vi var många i arenan som trodde att han knep förstaplatsen när han gick i mål. Men nej då, hundradelarna var inte på hans sida denna morgon. Andraplatsen var värd 50 000 kronor, en tröst i alla fall.



Marlon Modolo Zanotelli är precis som Douglas och Pius en snabb ryttare, i dag räckte det till en tredjeplats med Zerlin M.

 

Resultat

Text: Ida Röök/Annelie Lundkvist
Foto: Annelie Lundkvist 


Läst 8903 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
01
2015

Ludger kommer alltid till Göteborg – för fansens skull


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Han lovar att komma till Gothenburg Horse Show så länge hans tävlingskarriär pågår, det är nämligen en inbokad helg varje år – för fansens skull.

När de svenska ekipagen rider in på arenan jublar publiken, du behöver alltså inte se ryttaren för att förstå att det är en svensk. När en tysk man vid namn Ludger Beerbaum rider in på banan behöver du inte heller se, bara lyssna – efter de stampande fötterna.

Ger bort plakett och rosett
Även om Ludger faktiskt är på jobbet, och inom några få sekunder får startsignal inne på banan, travar han ner till sin hejarklack på andra sidan arenan. Han har fullt fokus på sin häst och den kommande utmaningen, men det ser nästan ut som att han på ren rutin rider förbi det stora lakanet med texten ”Ludger – the one and only”.
När prisutdelningen ägt rum galopperar pristagarna ärevarvet – och så även Ludger. Men först gör han ett snabbt stopp vid sina fans. De får både plakett och prisrosett från sin tyska stjärna.

Han är bäst i världen
Vi frågar tjejerna hur det kommer sig att just Ludger är deras favorit?
Det är för dem ingen tvekan om att Ludger är bäst i världen, de svenska stjärnorna får stå åt sidan. Hemma på Tjörns Ridklubb finns nämligen en hel vägg med hans prisrosetter och plaketter.
De unga tjejerna på plats i arenan är inte första generationen fans, deras mammor har tidigare stått och viftat med banderollen under många år i Scandinavium. Tjejerna själva påpekar att lakanet måste förnyas, detta har hängt med till Gothenburg Horse Show varje år sedan 2000, och har flera autografer och hälsningar från Ludger.
Innan fredagens klass kommer Ludger promenerande med blommor och choklad - under bangången fick han nämligen presenter från tjejerna. När han senare kommer ridande mot banan är inte blommorna långt borta. Hans fru har med dem i väskan – för de ska med hem till Tyskland.
– De är fantastiska, jag tror vi är inne på tredje generationen i gruppen, säger Ludger med ett leende.
Hur är det att ha dem på läktaren när du rider?
– Det är riktigt motiverande, jag uppskattar dem jättemycket. Så länge jag rider kommer jag att komma till Göteborg för att visa min uppskattning.
Det är inte bara under tävlingarna i Göteborg som hans fans är aktiva, i gruppen "Ludger the one and only" på Facebook lägger de upp bilder från förr, och höjdpunkter från hans internationella starter.

Text: Annelie Lundkvist
Foto: Ida Röök och Privat 


Läst 13956 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2015

Peder Fredricson: "Det är min största seger"


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Peder Fredricson tog på lördagskvällen sin första femstjärniga seger – och avrundade en riktigt bra dag för Team H&M. För det är precis vad det var, en teamseger.

Innan vi berättar om Peders känsla när han insåg att han segrat måste vi skriva om hur allt startade.

 Peder var på jakt efter en ny häst, och hade provridit många, men ingen hade riktigt haft det lilla extra. Det fanns en häst som han ändå kände kunde vara rätt för honom.
Innan han skulle ta beslutet åkte han hem till Ludo Philippaerts för att provrida en brun valack. Redan över första krysset visste Peder att han ville ha just denna häst. Han flög sedan tillbaka dit med sin fru Lisen och den tilltänkta hästägaren. De såg alla vad Peder själv såg, det här var deras nya häst.

Har ett oroligt register
– Jag är otroligt tacksam för min hästägare Stuteri Arch för denna häst, han har ett otroligt register i galoppen och är väldigt rädd om sig själv. Samtidigt som han är modig, säger Peder.
Så var det en lördag i Göteborg, Ludos söner Olivier och Nicola har precis välkomnats in i Team H&M där Malin och Peder skämtsamt sade att det är bra med yngre ryttare i teamet – då måste de äldre visa att det fortfarande har "det". Och nog visade han det i kvällens omhoppning.
Danska Andreas Schou gick ut först i omhoppningen och satte ribban högt. Tillsammans med Allstar fick han sin svenska sambo Jannike West att hålla andan uppe på läktaren, när han i full fart galopperade mot det sista räcket. Skulle det vara möjligt att gå ut som första ryttare i omhoppningen och få segern?

Svenskar kan rida fort
Pius Schwizer från Schweiz tyckte inte att segern skulle vara så enkel att ta, han beslutade sig för att prova Caretina de Joters snabbhet i omhoppningen. Pius har inte haft hästen så länge i sitt stall, och visste faktiskt inte hur hon skulle reagera.
– Jag ville visa att det kan gå fort i omhoppningen, men sen visade det sig att svenskar också kan rida fort, sa han på presskonferensen.
För Peder räckte tiden till hans livs första femstjärniga seger, och det på hemmaplan.
– Det är en obeskrivligt bra känsla när publiken ställer sig upp och jublar, erkänner han.


När han gick in på banan hade Peder fokus på att andas, hålla pulsen låg och låta All In galoppera. Enligt honom själv behöver han inte rida fort, utan snarare fokusera på att hålla sig lugn och fokusera på rytmen.
– Direkt efter kombinationen gällde det att sätta fart genom kurvan. Jag rätade på mig och tog ett andetag när vi kom mot hindret, behövde stämma av att han uppfattat det. Jag kände då att han tittade på hindret.
"Allan" hade full koll på uppgiften, det sista räcket seglade han över och visade ännu en gång för Peder att han är en häst för de stora uppgifterna i framtiden. Om det är den framtida EM-hästen vill inte Peder spekulera i. Nu närmast blir det två lugnare veckor för valacken innan avfärd till Arezzo för att starta igång utomhussäsongen.

Resultat 

Text: Annelie Lundkvist
Foto: Ida Röök

Missa inte bildspelet i toppen på sidan! 

SVT-klipp på Peders grundomgång:

Omhoppningen:

Den obligatoriska segerintervjun:


Läst 21987 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2015

Härliga filmklipp från dressyren


Vi fortsätter vår dressyr-frossa i Göteborg och tar hjälp av SVT, som via sin play-kanal har lagt upp många av ryttarnas ritter. Det finns även intervjuer, bland annat med segraren och med svenska förbundskaptenen Bo Jenå.




















Läst 15189 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.