GHS-Kollen

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
27
2015

Helgens första svenska seger till Irma Karlsson


Irma Karlsson fick det att se enkelt ut när hon lotsade runt Balahe i fredagens första hoppning. Det var en tidshoppning, en klass som passar ekipaget perfekt.

– Det är bara att styra, gasa och svänga. Vi har så roligt, säger Irma till Hippson efter rundan.
Det var precis vad hon gjorde, och lite till. Hon tar helgens första internationella seger för den svenska flaggan, något alla ser fram emot att få uppleva. Även om det är glest på läktarna denna förmiddag så jublades det som att det nästintill var fullsatt.
   

Vi möter Irma i ryttargången när hon är på väg för att ta emot publikens jubel inne på arenan. Men hon sitter inte på Balahe, utan har bytt till sin andra häst Starling 7.

Varför får inte Balahe komma in på prisutdelning?
– Hon blir så uppspelt och då är det svårt att lugna henne igen inför de kommande klasserna. För hennes skull blir det bäst att hon får stanna i stallet.

Många ryttare har en "speed-häst", vi kan lungt säga att Balahe är din. Eller hur?
– Ja verkligen, hon är min underbara speed-häst. Det är så roligt att galoppera på inne på banan.

Max Kühner låg i ledning länge, inte ens Robert Whitaker kunde rå på hans tid med den snabba Zantos II. Som en av de sista ryttarna i klassen blev herrarna lite chockade över att den unga svenskan red in och tog över ledningen.
   


Malin Baryard Johnsson och Corporal VDL knep sjundeplatsen med en felfri ritt.

Reslutat 

Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 10800 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2015

Nöjd Patrik Kittel tvåa i Grand Prix-klassen



Patrik Kittel på Toy Story efter ritten. FOTO: Ida Röök 

Förra årets världscupvinnare i Scandinavium, Jessica von Bredow-Werndl på Unee BB, vann dagens Grand Prix på 73,460 procent. Men vi svenskar kan ändå vara stolta, Patrik Kittel och Toy Story knep andraplatsen och var inte långt efter – 73,180 procent fick ekipaget av domarna för en riktigt bra ritt.
– Atmosfären här är unik, det känns helt fantastiskt. Nu väntar Las Vegas, säger Jessica i segerintervjun efteråt. 

Tyska Isabell Werth på El Santo fick nöja sig med tredjeplatsen före Edward Gal på Glock’s Voice. Femteplacerad, och näst bästa svensk, blev Paulinda Friberg på Di Lapponia T – riktigt mjukt och stadigt såg det ut i dag.

I morgon avgörs världscup-deltävlingen genom küren – ska Patrik lyckas peta ner Jessica från GHS-tronen då? Spänningen är olidlig!
  
Fullständigt resultat

Här kan du se en intervju med vinnaren, från FEI-tv:

Och här berättar Patrik Kittel om sin ritt:

Och Isabel Werth intervjuas:


Glad vinnare. FOTO: Ida Röök
  

Jessica von Bredow-Werndl på Unee BB in action. FOTO: Ida Röök
  

Toy Story i en riktigt fin ökning. FOTO: Ida Röök
  

Koncentrerad Isabell Werth. FOTO: Ida Röök
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _



Edward Gal och Glock's Voice. FOTO: Ida Röök

Uppdatering klockan 14.32:

Trots det decimerade antalet starter hinns det med en kort paus. I ledning i halvtid hittar vi holländska Edward Gal och Glock's Voice på 72,760 procent, följd av Paulinda Friberg på Di Lapponia T. 
Paulinda är nöjd med sin ritt, som gav 71,30 procent.
– Vi hamnar på en jämnare nivå nu, jättekul, säger hon till Hippson.
 


Paulinda och Di Lapponia T. FOTO: Ida Röök

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

FÖRHANDSINFORMATION  

Klockan 13.30 på fredagen är det dags för dressyren att ta ett grepp om Scandinavium, i och med att världscupens Grand Prix-klass rids. Det är gott om svenska ekipage i startfältet, som totalt rymmer elva ryttare.

Paulinda Friberg är först ut på Di Lapponia T klockan 13.30. Sedan rider Caroline Darcourt klockan 13.39, följt av Maria von Essen klockan 13.48. Därefter får vi vänta en stund till nästa svenska ryttare, Jennie Larsson rider in på banan klockan 14.53 och så har vi Patrik Kittel klockan 15.02, medan Malin Hamilton avslutar klassen klockan 15.11.

Förra årets segrare, Jessica von Bredow-Werndl på Unee B, finns på plats och får nog ses som favorittippad i startfältet – tillsammans med Edward Gal och Isabell Werth.

Här hittar du startlista för klassen
Till SVT Play:s dlrektsändning
Online-resultat via Equipe
Dressyrprotokollet


Läst 9466 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2015

Ständiga förbättringar kring banan – här en grimma


Rätt detaljer höjer säkerheten – och innebär service till ryttare och hästar under tävlingen. Under torsdagen i Scandinavium tappade Reed Kesslers häst tränset i samband med en avfallning, något som fick funktionärerna att agera snabbt.

När ekipaget hade fått hjälp av banan, med endast tyglarna runt nacken på hästen istället för tränset på, kom en funktionär springande. Vid utgången hade de känt sig maktlösa och ville hjälpa till när hästen kom springande lös. Tänk om det händer igen under helgen?

En kort stund därefter fanns lösningen på plats. En grimma med tillhörande grimskaft sitter nu bara en kort bit från grinden – enkelt för funktionärer att nå om olyckan är framme igen.
   

 

Foto: Annelie Lundkvist 


Läst 8380 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2015

Casall njuter av uppmärksamheten i Göteborg


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

När Casall Ask kom in på banan med Rolf-Göran Bengtsson, till torsdagens sena 1,50-hoppning, var det svårt att veta vem publiken jublade för mest. Var det hästen eller ryttaren? Vi sätter vår chansning på hästen i detta fall.
  
Casall Ask tog emot publikens jubel på ett härligt sätt. Innan start blev han lite "taggad" och Rolf-Göran fick påminna honom om att det skulle hoppas en bana, inte tittas på publiken.
 
Efter den felfria målgången lät han hingsten njuta av uppmärksamheten, och vad säger ni själv om bilderna – visst njöt han!

Foto: Annelie Lundkvist 


Läst 6704 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2015

Imponerande GHS-debut för "Sparven"




Astrid Ohlin kunde inte vara stoltare över sin fina häst – och "sin" skicklige ryttare. Peder Fredricson lotsade runt H&M Flip's Little Sparrow felfritt i den sista klassen på torsdagen. Ekipget belönades med en tredjeplats.

 
Hinderhöjden låg på 1,50 och banbyggaren fick stundtals kritik nere bland ryttarna. Hade han byggt för snällt? Totalt gick 17 av 38 ekipage till omhoppning, dock valde Rolf-Göran Bengtsson att avstå omhoppningen. Casall Ask hoppade felfritt och tog emot publikens jubel inne på banan, en uppvärmning inför helgen som Rolf-Göran inte kan vara annat än nöjd med.

Riktigt fin placering
Peder Fredricson har målmedvetet men varsamt matchat "Sparven" för de större uppgifterna, och i dagens klass belönades ekipaget med en tredjeplats.
– Det är första gången hon går i Scandinavium och det är jättekul att vi fick börja så här fint. Omhoppningen passade oss jättebra, hon trivs med att få galoppera på, säger Peder efter prisutdelningen.
 

 

I morgon får "Sparven" uppdraget att hoppa kvalklassen till världscupen, en utmaning Peder har fullt förtroende för att hon klarar galant.
Vi springer på banbyggaren Peter Lundström och frågar vad han tycker om att det blev så många nollor i klassen?
– Vi börjar så här, det är en bra uppvärmningsklass för hästarna inför helgen. Om vi bygger för stort och svårt första dagen blir det inte en bra klass, säger han.

Viktigt med bra start
Maxtiden längdes efter de två första ryttarna, då var det enligt Peter en hederssak att "bjuda" på hundradelarna så att båda ryttarna – som fått ett tidsfel var – skulle få rida omhoppningen.
– Jag är nöjd med klassen, hästarna hoppade bra och ser ut att trivas med underlaget. Det är viktigast. Vi kommer att höja och vässa svårigheterna till helgen, det behöver ingen vara orolig för, avslutar han.
   


Denis häst har en härlig utstrålning, eller vad säger ni?
  
Vann klassen gjorde Denis Lynch med Abbervail van het Dingeshof, efter en imponerande omhoppning där han satsade allt mot sista hindret. Maikel van der Vleuten kom på andraplats med VDL Groep Arera C.
  

Maikel över oxern, som i omhoppningen skapade problem.

Resultat 

Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 6661 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2015

Maikel van der Vleuten snabbast i 1,45-hoppningen



Segern gick till Holland och till en riktigt snabb ryttare.
  
Maikel van der Vleuten visade att han är en riktigt snabb ryttare, och att VDL Groep Eureka gillar när det går undan. Hon nästintill låg ner i kurvorna och rundade snabbt växterna inne på arenan för att hoppa nästa hinder – vilken härlig inställning!
  


Eureka tog svängarna med bra balans och letade efter nästa hinder.


Douglas Lindelöws trotjänare, Talina, har samma inställning och låg länge i ledning. Dock petades ekipaget ner till andra plats, med några få hundradelar. Douglas själv är inte besviken med andraplatsen – utan ser den som en perfekt start på helgen.



Talina och Douglas känner varandra väl. 
  
– Det är riktigt roligt med en, ja vad ska jag säga, rivstart. Nu är vi igång och får finslipa lite till nästa klass, då kanske det räcker till seger, säger en glad Douglas till Hippson efter prisutdelningen.



Sista hindret rev många – men inte Talina!
  
När Douglas och Talina red i mål jublade publiken kanske lite extra för vår populära världsryttare. Och visst är det svårt för svenskarna att inte bli berörda av den entusiastiska publiken.
– På måndag kommer man att sakna publiken, då ser man redan fram emot nästa år, konstaterar Douglas.
   


Zerlin och Marlon gick ut bland de första ekipagen i startlistan.
  
Marlon Manolo Zanotelli gick ut som ryttare nummer tre i dagens klass och höll ledningen nästan halva klassen. Hans Zerlin M ser inte ut att gå så fort, men tiden bevisade att han var en värdig utmanare till segern. Ekipaget slutade på en tredjeplats.

För amerikanska Reed Kessler blev det ett missförstånd med Charity 33 på hinder nummer sju, där hon föll. Vid första anblick såg det olyckligt ut, men Reed var snabbt uppe på fötterna för att försöka fånga sin häst som tappade tränset. Charity skyndade ner till sin hästskötare och väntade snällt på att ryttaren skulle komma med tränset.
   


Publiken drog efter andan när Reed föll.


Men hon var snabbt på benen igen och samlade ihop utrustningen.


Skönt med en trygg hästskötare att springa till i den stora arenan.

Resultat

  
Text och foto:
Annelie Lundkvist


Läst 8994 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2015

Ehning segrade i första unghästklassen



Calanda 42 var riktigt snabb i omhoppningen.
Foto: Matilda Nygårds

Nu har unghästarna varit inne och gjort sin första start under Gothenburg Horse Show. Marcus Ehning segrade på Calanda 42, efter en riktigt snabb omhoppning. Henrik von Eckermann gjorde sitt yttersta för att Lord Chambertin 2 skulle få den segrande tiden, det räckte till en andraplats.

På tredjeplats kom Stina Lillje med Rihanna K, endast några få hundradelar efter Henrik.

Resultat


Stephanie Holmén var dubbelt felfri med båda sina hästar.


Läst 9095 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2015

Franskt i topp i första tidshoppningen



FOTO: Mathilda Nygårds 

Frankrikes Jerome Hurel med Warrior var snabbast och vann den första internationella 1,40-tidshoppningen. Tempot var högt och bäst av svenskarna blev Helena Persson på en femteplats, följd av Evelina Tovek på en åttondeplats. 

Se hela resultatet och hur det gick för svenskarna här.


Läst 11197 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2015

Favorit i repris för Johan-Sebastian Gulliksen


Johan-Sebastian Gulliksen och hästen Charleville knep segern i den andra 1,40-hoppningen för young rider-ryttarna. Tvåa och trea i klassen blev två svenska ryttare, Louise Torgersen på Alisia (som även kom tvåa på onsdagen) och Ebba Larsson med sin Waterford.

Finalen i Young Rider Krafft Cup avgörs på lördag förmiddag och går över 1,45-hinder. Det blir en klass att se fram emot! 

Fullständigt resultat här.


Läst 11355 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2015

Rolf-Göran: ”Vi vill inte pumpa det sista ur Casall”



FOTO: Anki Yngve och Tomas Holcbecher
  
Casall Ask, Rolf-Göran Bengtssons fantastiska hingst, ska trappa ner under ett år – för att sedan sluta tävla helt. Därmed blir det inget EM för ekipaget i augusti.
  
Rolf-Göran Bengtsson berättar att 16 år gamla Casall fortfarande är helt frisk och i väldigt god form. Men med hänsyn till hans ålder och hur mycket han har gått i sitt liv har ryttaren, tillsammans med ägarna Holsteiner Verband, kommit fram till att tävlingsbiten ska trappas ner.
– Vi vill inte pumpa ut det sista ur en häst som har gjort så mycket för mig och för svensk ridsport. Vi ser till hästens bästa och ska inte trycka ut sista droppen av det han har kvar. Han har redan haft en sådan fantastisk karriär. 
  
Kommer att gå GCT
Huvuduppgiften för Casall under det sista tävlingsåret kommer att bli Global Champions Tour.
– Det är tävlingar med ett upplägg som passar honom. Han går en klass, sedan är det en vilodag och därefter hoppar han en stor Grand Prix. Det är alltså inte så slitsamma tävlingar som exempelvis ett EM skulle vara, säger Rolf-Göran.
Under de kvarvarande tävlingarna behålls leasingavtalet med sponsorn, hingsten kommer alltså fortsätta att heta ”Ask” i efternamn under den tiden.
– Sedan kommer han förstås att fortsätta i aveln och kanske trappa upp den biten, han är den mest betäckande hingsten i Holsteiner Verbands system. 

Andra förmågor i stallet
OS i Rio har aldrig varit aktuellt för Casall, ens innan den här sista uppgörelsen.
– Jag tror inte att det finns någon häst som har gått OS i hoppning vid den ålder han kommer att vara i då, funderar Rolf-Göran Bengtsson.
 Världsryttaren har för närvarande Clarimo Ask och Unita Ask i stallet, som går de största klasserna. Dessutom har sponsorn nyligen köpt in en åttaårig Baloubet-hingst som man tror mycket på inför framtiden.
Känns det fortfarande kul att börja på nytt och ta fram unga hästar?
– Jo, men de får inte vara för unga (skratt). Skämt åsido, fina hästar är alltid roligt, absolut. 
  

Sylve Söderstrand. FOTO: Anki Yngve

Föryngring krävs
Förbundskapten Sylve Söderstrand säger att Rolf-Göran och Casall förstås har varit jätteviktiga för det svenska hopplandslaget.
– Men alla sagor har sitt slut. Casall har gått elva säsonger internationellt och är värd att få ta det lite lugnare. Vi har mist viktiga hästar förut och kommit igen, det hoppas jag att vi gör den här gången också. Vår stora utmaning är en föryngring av både ryttare och hästar, säger han.
  
Text: Anki Yngve


Läst 9865 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.