GHS-Kollen - Ingen häst lottas ut. Djurens Rätt: ”En seger”

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
24
2015

Ingen häst lottas ut. Djurens Rätt: ”En seger”


Förra årets lotterihäst, sexåriga Pennsylvania, den sista någonsin? 
  
Efter över 30 år bryts traditionen att en häst lottas ut under Gothenburg Horse Show. I år blir det i stället en hästtransport som förstapris i det stora lotteriet. 
    
”Under senare år har diskussionerna om hästens vara eller icke vara i lotteriet intensifierats. Det finns argument både för och emot. I år har stiftelsen beslutat att presentera en ny vinstplan med en trailer som toppvinst och flera fina resor.” Det skriver Stiftelsen Göteborg Horse Show, där Svenska Ridsportförbundet utgör styrelse, på sin hemsida.

Både förra och förrförra året var debatten om hästlotteriet intensiv, bland annat tog Pernilla Bovin Persson och Kristina Juhlin initiativ till en debattartikel i SvD – som skrevs under av tunga namn och som fick stor uppmärksamhet. 

Också Djurens Rätts hästgrupp engagerade sig emot företeelsen. Vi kontaktar gruppens talesperson Laban Carlsson, som är jublande glad:
  
Vad säger ni om att det inte lottas ut någon häst i år?
– Vi på Djurens Rätt är jätteglada för att opinionen har lett till att hästlotteriet upphör. Det är sedan tidigare förbjudet att lotta ut katter och hundar som priser i tävlingar, medan det årligen har lottats ut hästar under GHS. Vilket vi tycker är alldeles tokigt.
– Detta är en fråga som vi har arbetat med i några år, bland annat genom att skapa debatt i sociala medier. Vi frågade också förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson om hans syn på att hästar används som priser i lotterier. Han såg inget problem med detta, och hade inga planer på att föreslå en lagändring så att lotteriförbudet också skulle omfatta hästar. Lyckligtvis behövs inte alltid lagar för att få till viktiga förändringar. Opinionsbildning kan vara nog så effektivt, vilket vi ju ser här.
  
Varför anser ni att beslutet är så viktigt?
– Alla hästmänniskor vet att det är ett stort och viktigt projekt att matcha häst och människa, så att relationen blir lyckad för båda parter. Det kräver också mycket kunskap och planering för att ha häst. Att vinna en häst i ett lotteri är knappast det bästa sättet att bli hästägare på, och risken är överhängande att hästen inte kommer att stanna hos den som vunnit den utan kommer att säljas vidare.
– Vi anser att djur har ett egenvärde och att de inte ska betraktas som varor. Att lotta ut en häst i ett lotteri är inte bara oansvarigt mot hästen och mot den som köper vinstlotten, det skapar också etiska problem i fråga om djurs värde. Därför tycker vi att det är ett principiellt viktigt beslut som Gothenburg Horse Show nu har tagit. En hästtransport är ett betydligt mer lämpligt pris än en levande häst.
– Det är också en viktig seger för hederligt opinionsbildande arbete, sådant som vi och andra demokratiska ideella organisationer ägnar oss åt. GHS skriver det inte rakt ut på sin hemsida, men vi vågar tro att det är den folkliga opinionen mot lotteriet som lett till att man nu inte längre lottar ut en levande häst.
  
Kommer ni på Djurens Rätt att bevaka årets Scandinavium-tävlingar på något sätt?
– Vi kommer inte att vara på plats rent fysiskt på GHS i år, då vi inte har någon representant som har möjlighet att åka. Men vi kommer att bevaka arrangemanget noggrant via medias rapportering. I somras drog vi igång initiativet "Stoppa våldet mot hästarna", som gör att internationella tävlingar på svensk mark är särskilt relevanta för oss att bevaka.
 
Text & foto: Anki Yngve 


Tidigare artiklar:
Öppet brev: Är det rätt att lotta ut en häst?
Hästlotteriet: Ingen lagändring på gång 


Läst 19703 ggr

Fler inlägg

OKT
10
2010

Fyrspann: Inget brons till Sverige



Tomas Eriksson gjorde en bra maraton, men körde fel väg i precisionsmomentet - och blev utesluten. FOTO: Hippo Foto/Leanjo de Koster 
  
Under söndagen, mästerskapens sista dag, avgjordes fyrspanns-VM med det avslutande precisionsmomentet. Äntligen skulle Sverige ta medalj, ett lagbrons, trodde vi.
 
Visserligen låg vi trea inför sista dagen och Fredrik Persson fick till en bra precision med bara 0,56 straff för tid. Även Tomas Eriksson startade bra, men så hände det som inte fick hända. Han körde fel väg och blev utesluten!
 
Tomas Eriksson hamnade i och med uteslutningen sist och Fredrik Perssons individuella placering blev åtta.
 
Lagguld tog Nederländerna före USA och Tyskland. Individuellt vann Boyd Exell före Ijsbrand Chardon och Tucker Johnson. 
  
Även voltigen avgjordes idag - Sverige var åtta i sista omgången men stannade kvar på elfte plats totalt.
 
Nej, det enda vi vill minnas från det här VM:et är nog Rolf-Göran Bengtssons sjätteplats. Resten tar vi och glömmer...


Läst 72437 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
10
2010

Hålltider, söndag


 
FYRSPANN

Klockan 10:00 (16:00 i Sverige) avgörs fyrspannstävlingen med precision/konkörning. Fredrik Persson startar som nummer två och Tomas Eriksson som nummer sex.
 
VOLTIGE
Final, freestyle, lagtävlingen. Sverige startar först, klockan 11:04 (17:04 svensk tid).


Läst 72315 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
10
2010

Hoppfinalen: Le Jeune är bäst i världen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

    
Det individuella guldet i banhoppning gick under lördagsnatten svensk tid till Philippe Le Jeune från Belgien - belgarna behåller alltså titeln inom landet (Philippe tar över efter Jos Lansink). Silvret gick sensationellt nog till Abdullah Al Sharbatly från Saudiarabien och brons tog Kanadas Eric Lamaze.
Rodrigo Pessoa, som gjort ett fantastiskt VM, hamnade på den snöpliga fjärdeplatsen och Rolf-Göran Bengtsson blev alltså sexa. 
 
Här nedan kan du läsa vår direktrapportering från finalen - i efterhand.
_ _ _ _ _ _ _ _ _
 
DIREKTRAPPORTERING FRÅN FINALEN
 
Nu är hoppfinalen, där de fyra bästa byter hästar, igång.
Först ut var Abdullah Al SharbatlySeldana di Campalto från Saudiarabien. Det blev åtta fel - kanske spelade nerverna honom ett spratt?
 
Nästa man ut, Rodrigo PessoaHH Rebozo för Brasilien. En häst som nog inte blir så lätt för de andra att rida eftersom den lätt hamnar lite i framvikt. Fyra fel blev det för Rodrigo.
 
Tredje finalisten, belgaren Philippe le JeuneVigo d'Arsouilles, klämde till med första nollan!
 
Sist ut på sin egen häst i finalen, Kanadas Eric Lamaze Hickstead, fick även han noll fel på den egna hästen.
 
Dags för första hästbytet!
  
Rodrigo Pessoa red Al Sharbatlys Seldana di Campalto och hade först en liten stund (med betoning på liten) på sig att känna på hästen. Sedan dags för start - och en snygg nolla blev det! 
 
Andra ryttare i andra omgången, Philippe le Jeune på Rodrigos HH Rebozo. Ytterligare en nolla!
 
Den regerande olympiske mästaren Eric LamazeLe Jeunes Vigo d´Arsouilles fick noll fel.
 
Sist ut i andra omgången - Abdullah Al Sharbatly på Eric Lamazes kraftigt betslade Hickstead, som verkar vara en ganska het häst. Men nolla blev det!
  
Med andra ord nollade samtliga ryttare i andra omgången. Dags för andra hästbytet
 
Först ut i denna runda var Philippe le Jeune på Al Sharbatlys Seldana di Campalto. Det blev ytterligare en nolla - och nu ligger Philippe väldigt bra till inför sista hästen.
 
Nästa ryttare, Eric Lamaze på Pessoas HH Rebozo fick fem fel (ett ner plus ett tidsfel) som kan ha kostat honom en världsmästartitel. 
 
Abdullah Al Sharbatly på Le Jeunes stora Vigo d´Arsouilles. Han satte ytterligare en nolla - snyggt! Snacka om att Abdullah måste gräma sig över de åtta felen på egna hästen...
  
Sist ut i tredje omgången, Rodrigo Pessoa på Lamazes Hickstead. Och han nollade!
 
Dags för tredje och avgörande hästbytet!
 
Först ut i sista rundan var Eric Lamaze på Al Sharbatlys Seldana di Campalto. Han rev första hindret i trekombinationen, fyra fel, och slutar på sammanlagda nio fel.
 
Därefter Abdullah Al Sharbatly på Rodrigos HH Rebozo. Han stod länge och pratade med Rodrigo inför ritten, bra med många tips eftersom de får så kort tid på sig att känna på hästen. Och Abdullah nollade igen! Det betyder att han slutar på åtta fel och kommer att ta medalj!
 
Näst sist ut, Rodrigo Pessoa på Le Jeunes Vigo d´Arsouilles. Men neeej, två hinder ner och åtta fel. Det ger sammanlagt 12 fel och troligtvis ingen medalj för stilryttaren Rodrigo. Hästen, som är av större modell, verkade lite trött.
 
Sist ut var ledande Philippe le Jeune på Lamazes Hicksted. Philippe höll nerverna i styr och satte sin fjärde nolla i finalen. Och som felfri rakt igenom är han verkligen en VÄRDIG VÄRLDSMÄSTARE. Efteråt kramade och pussade Le Jeune sin egen fantasiske Vigo. Snacka om segerlycka!


Läst 74666 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.