GHS-Kollen - Nya hästen tog Evelina Tovek till Göteborg

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
23
2015

Nya hästen tog Evelina Tovek till Göteborg


FOTO: Lexi Mudifaj

Unga hopptalangen Evelina Tovek är övertygad – om man letar efter en viss häst, då finner man den inte. Hon letade inte efter Oz de Breve, men blev förälskad vid första mötet. Nu är ekipaget redo för Gothenburg Horse Show som de kvalat till via Lövsta Future Challenge Jumping U25.
  
När vi når Evelina på telefon har hon precis ridit klart hästarna hemma på gården i Ätran, drygt 15 minuter från Ullared. Hon är full av energi och redo att fortsätta eftermiddagen med administrativt jobb. När hästarna är omhändertagna för dagen har hon nämligen deltidstjänsten på familjeföretaget Toveks Bil att ta itu med.
– Jag är garantihandläggare, ser till att alla garantiärenden sköts smidigt och att bilägarna får hjälp. Det är ett flexibelt jobb, så det händer att jag åker in en lördagskväll för att hinna med, säger Evelina.

Lillasyster rider dressyr
Hästintresset är stort i familjen, lillasyster Isabella Tovek har satsat på dressyren – vilket gör att systrarna inte kivas om hästarna där hemma. Det är med ödmjukhet Evelina berättar hur hon och Isabella tar hänsyn till varandra på anläggningen.
En hel bana står sällan uppbyggd mer än en dag i ridhuset, även om det har hänt att Evelina lyckats ha hinder framme i nästan en vecka. På senaste tiden har syskonen insett vilken fördel de har, i med att de faktiskt kan ta hjälp av varandra.
– Isabella har hoppat upp på någon av mina hästar när jag inte får till det i markarbetet, och jag har hoppat några av hennes för omväxlings skull. Men hon tycker inte att mina hästar duger som dressyrhästar, skrattar Evelina.

Blev förälskad i fuxen
Storhoppande Oz de Breve, som hon kommer att rida i Scandinavium, är en rutinerad 13-årig valack som tidigare haft framgångar med Laura Renwick i bland annat Global Champions Tour. Även om Evelina letade efter ny häst, så var det ändå slumpen som avgjorde att hon provred den charmiga fuxen och blev förälskad.
– Jag stod på tröskeln och visste att antingen skulle jag ha en äldre, rutinerad häst, eller så skulle jag börja om med unghästar. Det lutade åt unghästar när vi var på tävling i tyska Hagen och fick veta att han stod uppstallad i närheten, förklarar Evelina.

Delta, se och lära
Målet för säsongen var att rida kvalen till Lövsta Future Challenge U25, och se hur långt det räckte. När det stod klart att hon kvalat visste Evelina att det finns mycket rutin att hämta på plats i Göteborg.
– Jag har inga förhoppningar om att vinna, utan kommer att tillbringa mycket tid – som jag tidigare gjort – med att delta, se och lära. Bara att få stå och titta på framhoppningen är otroligt lockande, säger hon.
Evelina pratar varmt om att få se världsryttarna inne på arenan, och att få spana in utrustningsnyheterna och montrarna på mässan. Hon har fullt förtroende för hästen, hennes roll under GHS är att rida precis som vanligt.
– Det är som vilken vanlig tävling som helst för honom, det är jag som måste kontrollera mina känslor.

Kräktes efter varje start
Att stänga av omvärlden är något Evelina har fått jobba på sedan hon var ung och red ponny. Avundsjukan inom ridsporten är något som påverkat henne och som ofta har fått henne att fokusera på vad andra tycker, i stället för på sin egen prestation och sina uppsatta mål.
Som stöd har hon den mentala coachen Andy Swärd, som hjälper henne att fokusera och andas.
– När jag red ponny gick jag alltid ut och kräktes efter varje ritt. Jag glömde bort att andas och satte press på mig själv. Nu är det jag, hästen, underlaget och språnget som gäller – inget annat.
Hur kommer du att förbereda dig på själva tävlingsdagen?
– Jag gillar att pyssla i stallet och att vara mig själv. Så jag kommer att gå undan till boxen och fokusera på ritten och andningen, säger hon.
Tävlingarna i Göteborg är bara ett delmål för Evelina, hon vill gärna rida i Nations Cup-laget för Sverige under året, för att fortsätta skaffa sig rutin. Teamkänslan lockar, även om hon tycker att vi i Sverige behöver lära oss att bli ännu mer samspelta lagryttare.
  
Text: Annelie Lundkvist 
   


Läst 28090 ggr

Fler inlägg

SEP
13
2015

Sverige kvalat till OS i Rio de Janeiro 2016



Glatt gäng efter målgång under söndagen!
Foto: Svenska Ridsportförbundet
   
Uppdatering klockan 16.31:
Nu står det klart att Tyskland segrar i EM, Storbritannien tar silvret och Frankrike belönas med brons. Sverige slutar på en femteplats, men är som sagt klart för OS 2016.
  
Individuellt slutar Sara Algotsson Ostholt och Reality på 23:e plats, Anna Nilsson och hennes Luron på en 31:a plats, Louise Svensson Jähde – som enbart red individuellt – slutar på plats 39 och Niklas Lindbäck på plats nummer 40.

Resultat


Foto: Skärmdump från SVT Play

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 15.44:
Jippie! Sara Algotsson Ostholt gör det – Sverige är därmed klart för OS i fälttävlan 2016. Det blev ingen felfri runda för Sara, ekipaget fick 12 fel. Det såg stundtals ut som att Reality blev lite lång och galopperade iväg. Laget missar EM-medalj, men som sagt – det blir OS!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 15.14:
YES! Snyggt ridet av Anna Nilsson, 8 fel – men ekipaget är i mål! Nu hänger det på Sara Algotsson Ostholt, fullföljer hon sin ritt blir det OS. Nu håller vi tummarna!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.13:
Efter första delen ser det ut som att Sverige har OS-kvalet i sin hand. Det gäller dock för Anna och Sara att ta sig i mål – då hamnar vi på kvalplats till OS i Rio.
Niklas gick i mål med 17 fel på hinder. Det här är ridsport när den är som mest spännande. En av Spaniens ryttare vägrade nämligen ut sig – så de har inte längre chans till OS-kval.
  
Louise Svensson Jähde fick två rivningar, men Viva 29 har verkligen debuterat EM med väl godkänt betyg.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 11.11:
Strålande nyheter från Blair Castle, samtliga svenska hästar gick igenom besiktningen och är redo för start i dagens banhoppning. Om vi ser till OS-kvalet, som ändå är det stora målet, ökade Sveriges chanser avsevärt när en av Spaniens hästar inte visades upp vid besiktningen. Det betyder att samtliga av spanjorernas ritter kommer att räknas.

Missa inte den spännande upplösningen strax efter lunch, samtliga länkar finns här nedan.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

FÖRHANDSINFORMATION

I dag är det dags att dela ut de åtråvärda EM-medaljerna i fälttävlan vid Blair Castle i Skottland. Även de otroligt viktiga OS-platserna till Rio de Janeiro 2016 står på spel.
  
Första utmaningen under söndagen är veterinärbesiktningen, som äger rum klockan 10.15. Det är samtliga hästar som fullföljt terrängbanan, och vars ryttare vill rida dagens banhoppning, som visas upp för FEI-veterinärerna.
Därefter börjar banhoppningen klockan 12.30, där startordningen utgår från lördagens resultatlista. Ledaren från lördagen, Michael Jung, startar därmed sist.
  
Mästerskapet beräknas vara slut klockan 16.35, då priscermonin ska äga rum.

Start- och resultatlista
Aktuell ställning, individuellt
Aktuell ställning, lag

Sändningen från SVT börjar klockan 12.25, den går att se både på SVT2 och i SVT Play.

Länk sändningen
Länk, FEI-TV


Läst 69975 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
12
2015

Fälttävlans-EM: Svenska laget på en femteplats


Uppdatering klockan 17.07:
Riktigt bra jobbat Niklas! Det blev nervöst när ekipaget fick en utbrytning på ett av hindren. Niklas Lindbäck höll sig dock kall och fortsatte sin fokuserade ritt. Detta betyder att Sverige är med till morgondagens hoppning, och har arbetat sig upp för att fortsatt ha ett OS-kval inom räckhåll. Inför morgondagen ligger laget på en femteplats.

Här hittar du lagställningen efter terrängen
Här hittar du individuella resultat
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Uppdatering klockan 16.39:
Nu är det riktigt, riktigt spännande! Italiens sista lagryttare har brutit terrängen, och de var vårt största hot om kvalplatsen till OS. Det betyder alltså att största fokus för Niklas Lindbäck är att ta sig i mål. 

Håll tummarna nu!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 16.00: 
Nu går det riktigt bra för de svenska ryttarna! Sara Algotsson Ostholt på Reality 69 går i mål med ett stort leende på läpparna och belönas med en "high five" från sin man Frank. Det såg lätt ut för Sara på den tuffa banan i regn och lera – och nu gäller det. Kommer Niklas Lindbäck klara utmaningarna? Vi håller alla tummar för att det går bra ute på banan, då har Sverige OS-kvalet i sin hand igen. Kom igen nu!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 14.45:
Regnet fortsätter att ställa till det för ryttarna, hästarna och banpersonalen i Blair Castle. Flera ekipage har gått omkull i leran, många på ett och samma ställe. Nu har arrangören gjort sitt bästa för att säkra upp hindren i den aktuella backen, men när ett av hindren hade flyttat på sig beslutade man att ta bort det helt. Svenska Louise Svensson Jähde är en av ryttarna som blev stoppade ute på banan för att ge banpersonalen tid att säkra upp hindren. Hon gick i mål med tidsfel, men var felfri på hinder. Det såg riktigt bra ut för ekipaget, som kommer att bli ännu vassare i framtiden.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.57:
YES! Härligt Anna Nilsson och Luron – vilken ritt i terrängen! Ekipaget är felfritt på hinder, men drar på sig tidsfel. Det har blivit riktigt halt på vissa ställen ute på banan, men Annas Luron klarar samtliga svårigheter med bravur. Riktigt härligt att se hennes glädje efter ritten, och hur det svenska teamet sprang efter ryttaren och hästen när de kom in i mål. Glatt!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.43:
Wow! Michael Jung på mästerskapets yngsta häst, åttaåriga Fischer Takinou, rider en otroligt imponerande runda. Ekipaget är det enda som har klarat maxtiden hittills. Kan det måhända bli ännu en medalj för den tyska ryttaren?
Snart ser vi svenska Anna Nillson på banan.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 12.47:


Arkivfoto: Tomas Holcbecher

Nej nej, vilken mardrömsstart för svenska laget. Johan Lundin tappar balansen efter ett av nedsprången och faller av Johnny Cash. Både häst och ryttare såg ut att klara sig bra, men nu är han alltså ute ur tävlingen. Rent resultatmässigt betyder det att nu räknas alla återstående svenska lagekipage i terrängen.

Här faller Johan Lundin, ett klipp från SVT:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Niklas Lindbäck och Cendrillon - bästa svenska ekipage efter dressyren. Foto: Svenska Ridsportförbundet

FÖRHANDSINFORMATION

Efter en stark inledning för det svenska laget i dressyren är det nu dags för lördagens terräng. Även om ryttarna har reagerat på att banan inte är allt för tufft byggd, varken på höjden eller till svårigheterna, så finns det en sak som kan göra det tufft – leran. Ludwig Svennerstål påpekade tidigare i veckan att om den skotska leran kommer fram, då blir terrängen riktigt tuff.
  
Följ den spännande terrängen via SVT1:s livesändning från klockan 11.55, eller på SVT Play och FEI-TV.
  
De svenska ekipagens starttider är följande:
12.36 Johan Lundin/Johnny Cash
13.44 Anna Nilsson/Luron
14.12 Louise Svensson Jädhe/Viva 29
15.20 Sara Algotsson Ostholt/Reality 69
16.32 Niklas Lindbäck/Cendrillon
Startlista

Länkar till livesändningar
SVT Play
FEI-TV

FEI-TV har lagt upp ett klipp från bangången:


Läst 73527 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
09
2015

EM i Blair: Toppenritt av Lindbäck – Sverige ligger fyra



Glad Niklas efter ritten. FOTO: FEI-TV
  
Uppdatering fredag 17.21:
Sveriges sista lagryttare i EM-dressyren, Niklas Lindbäck, fick till en superritt – frågan är om han inte gjorde det bästa travprogrammet i hela tävlingen! Cendrillion gick med bra tryck men vad samtidigt avspänd, hon har riktigt fina gångarter och kontakten med bettet var mycket fin. Sedan blev det lite skruv i en skrittpiruett och en liten miss i ena bytet men vad gör det – 75,94 procent (36,10 straff) är riktigt bra och lägger ekipaget på en individuell tiondeplats. Vi förstår varför Niklas log sig igenom programmet, Cendrillion ser härlig ut att rida!
  
För svensk del ligger vi kvar på fjärdeplatsen inför morgondagens terrängritt, där allt kan hända. Den sänds direkt i SVT1 och Play från 11.55. Missa inte det! 
  
Resultat individuellt
Tv-tider i SVT
  

Sverige ligger fyra efter dressyren, på OS-kvalplats!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  


Sara och Reality. Arkivfoto: Sara Sjöborg Wik
   
Uppdatering fredag 13.49:
Sara Algotsson Ostholt på Facebook-hästen Reality fick till en prydlig ritt med bra energi och fin form, dessutom sitter Sara riktigt bra. Tyvärr kom en miss i första galoppombytet vilket kostade, och kanske att hästen var en aning spänd i skritten.
Ryttaren såg inte helt nöjd ut när hon lämnade banan, så här säger Sara till Svenska Ridsportförbundet direkt efteråt:
– Reality kändes väldigt fin och bra förberedd. Jag är lite besviken på poängen, det känns som att tidigare missar inte kostat lika mycket.
  
Domarna belönade ritten med 72,24 procent vilket betyder 41,60 straff. En 14:e-plats i skrivande stund, och Sverige ligger för närvarande kvar som fjärde nation och på OS-kvalplats.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Uppdatering fredag 9.00:
I dag, fredag, rids andra halvan av fälttävlans EM-dressyr vid Blair Castle. Så här startar svenskarna:
13.37: Sara Algotsson Ostholt, Reality
17.02: Niklas Lindbäck, Cendrillon
Ludwig Svennerstål har strukit sig, vilket han berättar mer om här.   

Startlista
Onlineresultat

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering torsdag 17.13:
Louise Svensson Jähde, som deltar individuellt, har nu ridit sitt dressyrprogram med Viva 29. Ekipaget fick några stora missar som blev kostsamma. Bland annat satt inte de två galoppombytena, och Viva blev lite för lydig och stannade upp i en övergång. Ekipaget belönades med 65,19 procent – vilket ger 52,20 i straff.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering torsdag 16.15:
Anna Nilsson och Luron fick till en bra dressyr på 73,8 procent – vilket gav 39,3 straff och placerar ekipaget, som ingår i det svenska laget, bland topp-tio så här långt.
Nästa svensk att starta är Louise Svensson Jähde som deltar individuellt klockan 17.02.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering torsdag 13.15:
Johan Lundin och Johnny Cash inledde med 51,7 straff – vilket är personligt rekord – i och med ett dressyrprogram som belönades med 65,51 procent. Det placerar ekipaget i den nedre halvan av resultatfältet så här långt.

Resultat
Startlista torsdag
Startlista fredag



Niklas besiktigar sin Cendrillon vid Blair Castle.
Foto: Svenska Ridsportförbundet

FÖRHANDSINFORMATION

Alla de svenska hästarna klarade onsdagens hästbesiktning på EM i fälttävlan vid Blair Castle, Skottland. Det blev även svensksuccé när Louise Svensson Jähde utsågs till bäst klädda kvinna.
  
EM har med andra ord börjat väldigt bra för den svenska truppen. På onsdagsförmiddagen lottades även startordningen, där Sverige går ut som nummer 13 av totalt 15 startande lag i morgondagens dressyr.
  
Laget uttaget på plats vid Blair Castle
Efter veterinärbesiktningen utsåg förbundskapten Staffan Lidbeck vilka ryttare som ingår i det svenska laget, samt startordningen inför morgondagen. Först ut är Johan Lundin/Johnny Cash följd av Anna Nilsson/Luron, Sara Algotsson Ostholt/Reality och Niklas Lindbäck/Cendrillon.
Ludwig Svennerstål/Franzipan och Louise Svensson Jähde/Viva rider individuellt.
  
Franzipan skickades till holding box
Ludwigs Franzipan var en av de hästar som skickades till holding box under besiktningen, men han godkändes sedan vid en ombesiktning.
– Vi vet att den alltid är lite stel i början, men blir bättre om den får röra på sig. Jag var inte orolig  för att den inte skulle gå igenom, då hade vi aldrig visat den, säger svenska teamets veterinär Lisa Lidbeck till Svenska Ridsportförbundet.

Arrangörens hemsida
Startlista


Läst 78428 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.