Hästliv

Hej!

När jag denna sena fredag gick ner för att fodra hästarna tänkte jag igenom dagen. Gården har verkligen blivit klädd i vårens ordning och reda efter veckans intensiva arbete med mockning och krattning. Kroppen borde vara tröttare än vad den egentligen är, men under dagen har jag fått rejäla glädjeskutt i bröstet. Hjärtat har bokstavligen talat slagit några extra slag och jag blir helt tårögd när jag fått de spontana hälsningarna.


Så här tackar hästarna för omvårdnaden <3 

Under den tidiga morgonen fick jag ett meddelande från en tidigare kund. Hennes häst hade varit på återbesök i veckan. Detta efter att man återigen ökat på belastningen och ridningen. Det blev tummar upp från veterinären! Denna häst ligger mig otroligt varmt om hjärtat. Min magkänsla sa nämligen att man inte riktigt var inne på rätt spår när det kom till vad som var fel på henne. Jag är, som jag alltid understryker, inte för fem öre en veterinär. Men jag ser saker. Ser dem arbeta, lyssnar och tittar på hästen. Den här hästen gav mig inte signalerna om att vi hittat rätt. Jag minns så väl när jag var säker på vart problemet satt. Och det är fördelen med att jag ofta jobbar med veterinärer jag känner. När jag höjde min röst blev den hörd. Både från ägaren och veterinär. När jag pekade på vart jag tyckte att skadan satt tog det inte lång stund innan ultraljud kunde bekräfta vad jag kände i magen. Vi hade hittat en orsak. Efter det började vi arbeta framåt. Ägaren har sedan tagit över det viktiga uppbyggnadsarbetet och det går riktigt riktigt bra! SÅ kul!!

Och som inte det var nog. 

Någon timme senare får jag ett meddelande från ytterligare en tidigare kund. En bild på hästen i solen. I stor hage. Första gången på ett år! <3 MÅLBILD! Även där en rapport om att ridningen är igång och en hel bana är hoppad! 

Det gick hur lätt som helst att mocka boxarna efter att få dessa meddelanden. 

MEN, som om inte det var nog!

När en hästägare kom på besök fick jag en överraskning om två godispåsar med ord om att jag inte ska sluta vara den jag är och hur uppskattat det är med arbetet jag lagt ner på hennes häst. 

Är inte den här dagen den största boosten så vet jag inte vad. Men det som fullkomligt blev grädden på moset var vad som hände när jag kom till förskolan för att hämta Towe. När jag anlände fick jag veta att hon hade gjort en plan. Allt var väldigt klart och tydligt enligt personalen. Towes ponny ska komma på besök och alla barn som vill ska få rida på henne. Efter att detta genomförts ska alla gå ut i skogen och leta efter påskägg. 

Jahopp! Säger hon det så måste det ju vara sant. Jag vill inte vara den som förstör hennes planer, så jag lovade personalen att infinna mig på en av dem önskad dag och tidpunkt. Men jakten på påskägg får de ansvara för. Sagt och gjort, de står för påskägg, jag för ponnyridning och vi slår ihop det med en påsklunch för barnen. Kan man ha en bättre förskola än vår? Så otroligt gulliga. Och min dotter - hon tycker det är viktigt att man delar med sig <3


I morgon ska vi planera om Persilja ska ha påskfjädrar i manen och svans under besöket!

För mig har detta varit en glädjens dag med den gemensamma nämnaren hästen. Jag känner mig så otroligt stolt över att jag får vara en medspelare i andra människors hästliv. En som dock tröttnade på mig under dagen var Lunatic. Han tyckte att jag och traktorn gärna fick lämna hans hage, var det verkligen nödvändigt att mocka just när han beslutade sig för att ta en tupplur?
Nå väl, vi kom överrens om att han skulle sova en bit bort istället så vi fick göra färdigt. Gammel-gubben har ju blivit 23 år nu. Så honom säger man inte till, man ber honom överväga sina alternativ ;-) 


"Stör inte, jag sover!"


Hoppas ni alla får en underbar helg! 

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 16238 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Det är ingen dålig takt som snön smälter i just nu. Vi har gått från ett vitt landskap här i Stockholm till ett bajsbrunt. Typiskt! Jag och vår extratjej Linn har haft fullt fokus på att "nollställa" gården denna vecka. Det som göms i snö så att säga... 



Grusplanen krattas allt eftersom den tinar och skrittmaskinen blev snygg i onsdags eftermiddag. I morse (torsdag) blev det dags att hugga tag i sjukrutorna. Sagt och gjort, när vi väl fick upp farten flyttades även en ny hösilagebal fram och gammalt hö på marken fick krattas upp.

 
Vi har två sjukrutor, en lite mindre och en dubbelt så stor. När nya stallet kommer på plats blir det fem nya sjukrutor på gården.

Jag tycker det är så jobbigt att gå runt på gården och se saker som måste fixas. Speciellt så här i februari, när våren omöjligt kan ha kommit till landet utan kommande bakslag... Då får jag nästan som en liten stress. Att jag måste hinna göra lite grejer innan nästa snö kommer.

Jag hoppas att jag inte är ensam om detta, utan att ni är många som också måste börja fixa så fort våren ger oss en liten glimt om sin ankomst :-) 

Jisses vad trött jag är, klockan är 19.30 och jag hade tänkt skriva ett helt annat inlägg egentligen. Men lilla Elwira (vår 1-åring) bestämde sig för att hon hade sovit klart klockan 01.30 i går. Sen var hon klarvaken. Så jag är kanske inte den piggaste i dag... Så det blir inte ett bättre inlägg än så här idag, haha!

Mvh Annelie 

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 14446 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

I går (fredag) satt jag vid datorn i 8 timmar. Haha, det är ju vardag för de flesta och när jag jobbade på Hippson blev det mer än 8 timmar vid datorn varje dag. Men efter att jag slutade så blir det verkligen inte lika mycket skärmtid på den fronten. Men jag hade fått möjlighet att vara med på D9, Grundkurs i läkemedelshantering, via länk och satt som klistrad. Älskar att få lära mig nya saker!


Bella höll matte sällskap under föreläsningarna <3

Kursen kommer inte påverka min vardag så mycket, men den ger mig en större förståelse, och respekt, för vad som händer i hästens kropp när läkemedel ges oralt, intravenöst eller som intramuskulär injektion. Hur upptas det, varför är det viktigt att medicinera hästar inom samma tidsram varje dag etc. Superkul och superintressant! Nu är det ett praktiskt prov samt ett skriftligt prov som väntar.

Desto större insikt jag får i den medicinska hästvärlden, desto mer respekt får jag. När jag läste på Hippson om att fler hästar konstateras med magsår och ser i sociala medier att hästar åker in för kolik. Då känner jag att hästens kropp är skör men stark. Ni som känner mig vet vad jag tycker - vatten är livets dryck för en häst. Keep it simple och tumma inte på de viktiga byggstenarna i deras vardag. Alla fall är unika, så jag ska verkligen inte sticka ut hakan eller dra näsan i vädret etc. Men vatten vatten vatten. Speciellt nu när vädret går lite hit och dit med graderna. I dag känns det som vår här - i går var det iskallt. 

Alla våra hästar går på nästintill fri tillgång på grovfoder. De har balar i hagarna och de i rutor fodras flera gånger per dag. Stråfodret håller magen igång, hjälper dem att hålla värmen och gör dem törstiga. Här fyller vi vatten i hagarna morgon, lunch och de dricker när de kommer in. Jag fokuserar på hinkar som rymmer ca 20 liter utomhus under vintern. Har varit perfekt när istiden anlände!


När vi gjorde höpåsar i dag var jag tvungen att stanna upp och lukta. Verkligen lägga näsan i det och drömma om sommaren. Hoppas den kommer snart! <3

Hoppas att ni får en härlig helg!

Mvh Annelie 

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 17780 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon,

Jag hoppas verkligen att min dag blir bättre i dag mot gårdagen. I går gick allt lite käpp rätt åt x x x hela dagen. Ni vet när man inte riktigt får till dagen och då med sin lite dåliga energi fortsätter att sabba det. Det var allt från lite för vilda hästar till fruset vatten, tappade skottkärror etc. Ja, nu när jag tänker efter så var det ju inte riktigt någon katastrof, men efter ett antal svordomar i går kändes det utmanande. :-)

Jag tror nog att grunden i allt är att jag är lite trött. Ganska basic grej, är man trött orkar man inte lika mycket. Vi är inne på slutsträckan för mig med min mini-me på höften hela dagarna. 1 mars börjar hon skolas in på förskolan där storasyster går. Jag vet inte riktigt hur det ska gå till här hemma om dagarna. Ska jag kunna göra allt utan en liten hängandes vid min sida eller på min rygg. Jag har svårt att förstå hur lätt allt kommer gå. Missförstå mig inte, jag ÄLSKAR mina barn. Men att inte vara mammaledig som "alla andra" kommer med sina utmaningar. 

Hon är en riktig kämpe som alltid är med mig i ur och skur <3 

Vad ska jag då göra när båda barnen går på förskolan? Jo jisses, jag ser fram emot att lära mig mer saker! Lära mig massa saker! Redan på fredag är det en kurs i läkemedelshantering. Om en vecka skulle jag vara i Storbritannien på kurs för seminassistenter. Den blev av förklarliga skäl inställd, men om pandemin lättar i höst åker jag över då. 

Jag gillar avel, på sommaren jobbar jag extra på Stockholm Seminstation som ligger några få minuter från oss. Mitt mål är att gå utbildningar och lära mig seminera ett sto. Allt görs självklart med veterinär vid sidan. Men är man helt galen när känslan av att vara med och skapa ett föl, från det att hingsten kliver in i tapphallen till att fölet kommer ut i boxen, känns som det coolaste man kan uppleva? 

Det är ett mål för mig!

6 veckor går vi in i högsäsong för mig. Då ska det både komma föl och sommarjobbet har börjat. I år passar vi som sagt på att även bygga stallet (väntar på OK från Länsstyrelsen, sen är det go-time!). Men det är ju något med sommaren och de långa dagarna. Man kör ju på i ett otroligt tempo som är helt underbart. Man blir riktigt effektiv! 
Åå gud vad jag längtar.

Men för nu blir det dags att dra på överdragsbyxorna och gå ut. Vi sparkar igång denna dag nu.

Ses!

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 17404 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon <3

I natt sov denna småbarnsmamma inte mer än några timmar. Trots att vi har en 2 meter bred säng har jag med krampande rygg sovit på 40 cm och balanserat på kanten. Helt sjukt. Hur kan en liten 1-åring trycka ut sina föräldrar så mycket? Jisses. Men det är framtänder på gång, kämpigt. I natt var kämpigaste natten av alla, jag är helt slut.

Men när man vaknar 06.37 och både hinner få ut två barn till bilen och fodra hästarna innan man är i tid på förskolan 07.00. Då blir jag lite imponerad av mig själv. Belönade mig med en chokladcroissant till frukost!

När jag kom ut från macken med min mumsbit i ena handen och min ettåring på andra armen kände jag mig sliten. Då såg jag en kvinna som stod och tankade, även hon verkade ha en motig morgon. Då sträckte jag på mig, log och berömde henne för hennes fina kappa. Och det fungerade! Även hon fick ett leende på läpparna och stod lite rakare i den iskalla morgonen.

"Det här måste jag hem och blogga om", tänkte jag då. 

För någonstans har jag kommit av mig. Jag brukar ofta försöka vara vänlig och ge komplimanger. Det värmer så otroligt mycket när man ser mottagaren bli glad. Ord har sån stark betydelse, man glömmer ibland bort hur enkelt man kan påverka en annan persons vardag med några väl valda ord. Därför ska man alltid försöka säga vänliga ord tycker jag!

Veckans utmaning till er: Ge en komplimang eller gör något snällt, gärna oväntat!

Det kan vara allt från hur fin jacka någon har, att håret är snyggt eller varför inte att någons häst är väldigt snygg. För handen på hjärtat, när någon berömmer en efter en ridtur eller något som har med din häst att göra. Då blir man ju lite extra glad <3 Vi är ju alla små, nykära ponnyryttare i hjärtat.

Min personliga favorit att göra är att överraska min kompis Maria. Hon tar det iofs alltid med skräckblandad förtjusning när jag kommer inrullande på hennes gård. Men jag gillar att komma med kärra och grep för ett mocknings-race. Vips har vi bubblat på och mockat alla hennes boxar så hon kan få en lugn eftermiddag. 


Älskade Wallis är lika mycket clown som jag själv när vi rockar loss <3


Jag hoppas att ni alla har en underbar vecka, här i Stockholm är det rejält kallt men om jag tror telefonen så ska det bli lite "mildare" nu. Det är välkommet :-)

Vi hörs!

Mvh Annelie 

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 18974 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon!

Det är söndag, vi överlevde veckan med många minusgrader och inget vatten frös i ledningarna. :-) Här ute på landet är man verkligen glad för det lilla, även om vattnet väldigt sällan fryser. (Och när det gör det så är det oftast mitt fel, haha)

I dag tänkte jag bolla en sak med er. Handen på hjärtat nu! Är er häst verkligen "världens snällaste"? För jag älskar hästar, jag gör verkligen det. Mina hästar lite mer än alla andra hästar i världen. Men jag kan inte riktigt påstå att vi här hemma kan säga att de är "världens snällaste".

De är otroligt välhanterade, där är jag säker på min sak! Tror att det är grunden som militärdotter och uppvuxen med jakthundar som gjort det. Ber man hunden vänta så väntar den. Ber man hästen stå still så ska den stå still. Regler finns där regler behövs och obegränsad kärlek delas ut. 

När jag lämnat mina hästar på seminstationen eller ska till veterinären på koll, då är jag alltid den som säger "passa dig när du leder henne", "akta dig när du böjer bak, hon kan sparka", "är hon dräktig vid kontrollen kommer hon hugga den som håller i". 
Jag har tidigare berättat om min olycka och någonstans tror jag att det är därför jag ständigt påminner veterinärer och personer i min närhet om att detta är hästar. 

Under alla år och hälsokontroller har Cajza aldrig sparkat en veterinär. Hon har gett vår älskade hovslagare Maria en flygtur en gång vid skoning bak. En gång är en gång. Efter det vidtog vi åtgärder vid skoningen. Nu har det inte värre än att jag efter detta stod och höll i henne med en slicksten vid skoning bak.

Här har vi en snäll häst, för Chippen är det och vi älskar henne så. Men jag hanterar henne helst själv, speciellt vid urlastning för då går det undan...

Under våra år på gården har det nästan blivit komiskt, och vi fnittrar lite åt det. När det kommit en ny häst är det ofta Per som ställer frågan till mig: "Och den här är väl världens snällaste?".
De är ju snälla, men vi möter hästar i en situation som de inte är vana vid, så även om de inte har något ont uppsåt så kan en spark delas ut, en stegring ske eller ett hugg komma.

Och vet ni vad? Jag dömer dem inte för det!

Tänk att stå stilla stilla i en box och sen få komma ut. Jisses vad det spritter i kroppen, självklart kommer man vilja "bralla". När vi ska rengöra det där såret på insida bakben så måste hästen få protestera, för det svider ju! Jag förstår det helt och hållet!

Vi får aldrig glömma att ingen häst föds ond. De är för varmhjärtade och goda djur för det. Men de är även hästar, ett djur med flyktbeteende, och jag har sedan länge slagit av förtroendet för människan när hon säger att man inte behöver tänka sig för i hanteringen av hennes häst. :-)

_ _ _ _ _ _ _ _

Om vi ser till uppdateringen byggmässigt här på gården så har Länsstyrelsen i fredags fått samtliga dokument de behöver. Vi hade en markentrepenör ute för planering av grävning och inför markplattan i går lördag. Det rullar på!
 

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Stall Steninge By (@stallsteningeby)


I morse när jag släppte ut hästarna var det en härlig färg på himlen, bådar gott inför dagen!


(Och ja, de hästar som kan tända till lite vid intag, eller de som står i sjukrutor har alltid grimmor på hos oss. Övriga hästar är utan.)


Elwira somnade gott medan jag skottade skrittmaskinen under lördagen :-) 


Ha en härlig söndag!

Mvh Annelie 


Läst 30294 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon, 

Tisdag, 2 februari och snön faller utanför fönstret. Hästarna mumsar frukosthö och jag laddar upp för ännu en iskall dag på gården. Det är absolut skönt att slippa lera, men hej och hå vad kallt det är.

I går var det både måndag och ny månad. Vi slog på stort och både köpte stall och besiktigade lastbilen. Det var första gången lastbilen skulle besiktigas eftersom vi köpte den ny för tre år sedan. Glatt blev det ett blankt och godkänt papper, så nu brummar vi på i två år till. 

Stallet har vi äntligen beslutat oss för hur vi vill ha det, vart det ska stå etc. Det kommer innehålla 10 boxar, i sektioner om två, fördelat på 6 boxar och 4 boxar. Mellan dessa ryms spolspilta, torr skötselspilta, tork/tvättrum och sadelkammare. Vi avrundar byggnaden med ett stort förråd där vi kan göra höpåsar etc. 


Leverantör av stallet är Bruksbalken som har sitt säte i Värnamo. De kommer bygga byggnaden på plats i block för att sen frakta hit det på en kranbil och lyfta det på plats. Vi har besökt ett likadant stall en kort bit från oss och fick då se hur monteringsdelen går till. 
Våra tilltänkta boxar kommer från LRS med sitt säte i Burträsk. Vi fördelar inköpen lite i norr och söder med andra ord :-) 

Vet inte om jag nämnt det innan, men vi har haft som en röd tråd att jag vill köpa så mycket det går från företagare i Sverige. Istället för att köpa från en person som sedan ser till att produkterna importeras från fabrik i utlandet, så ville jag köpa från företag som ser till att flera personer är satta i jobb här. När det kommer till el, vatten och grävjobb så kommer vi försöka jobba lokalt med mindre företag. 

Stallbyggnaden blev inte det billigaste alternativet, men vi har valt att räkna på vår egen tid, nivå på engagemang i bygget och tidsaspekten. Nu köper vi en helhetslösning från ett företag som gör detta hela dagarna. Då kan vi istället lägga ner tid på våra jobb och barn istället för att sitta hela kvällarna och rita, eller sen vara ute och snickra. 

Nu springer tiden iväg - dags att gå ut och ta hand om dagens uppgifter. Långkalsonger på!

Mvh Annelie 

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 25797 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.