Hästliv

Hej!

När jag satt här och letade efter en bild så insåg jag att vi inte alls pratat om avelssäsongen i bloggen! Jag har endast skrivit om det på instagram. Så det kan bli! 

Vår uppställning inför avelssäsongen känns helt magisk! <3 Vi har två ston som ska betäckas. Jag har valt att dra ner på den verksamheten lite, men två föl vill vi ta. 

Vi betäcker vårt sto Chipotle HH (länk till presentation av henne) med hingsten Cristello (länk till hans sida). Chippen som vi kallar henne här hemma är nu 17 år och ändå fortfarande i finform för att vara ett avelssto. Lite rund om magen efter vintern där hon ätit gott och njutit att av att inte baka någon bebis i magen. Förra säsongen var hon envis med både två och tre embryon där inne... Det blev inget föl. Klockrent för ET tänkte vi, men nu bygger vi ett stall istället så den kostnaden får vänta :-) 

Att låta Chippen, som har gått 1,60-hoppning få kombineras med Denis Lynch OS-kandidat Cristello, som är godkänd för "ett sto-licens" i SWB, känns superkul! 


Chipotle HH nosar på vårt inlånade nytillskott Warona L innan avfärd till stationen.

Häst nummer två som kommer betäckas äger vi inte. Vi är bara otroligt priviligerade att få låna henne och ta ett föl. Vilken grej! Sjukt stor ära att få låna någons ögonsten och ta ett föl. <3

Warona L har tävlat framgångsrikt upp till 1,45-hoppning och nu är pensionerad. Hon har fått två föl innan och kom till oss får någon månad sedan. Tanken var att hon skulle bo här medan hennes föl fick bo hemma med kompisarna utan sin mor. Vi blev dock kära och hon fick stanna kvar och ge oss ett föl innan hon flyttar hem igen :-) 

Warona kommer vi betäcka med grannens hemmahingst Warrant (länk till hans sida). 
Hingsten har gått de högsta klasserna och hans avkommor vittnar om att han nedärver riktigt fint. Han ligger trea på Hippomundos rankinglista över avkommor 8-14 år tävlandes lägst 145-hoppning och uppåt. Sen att han är riktigt trevlig kille i temperamentet gör ju inte saken sämre!

Hästfotograf Jenna Vainionpää har gett mig tillåtelse att publicera denna fina bild hon tagit på Warrant.

I morgon, onsdag, kommer Warona insemineras och Chippen följer med för att se om brunsten kommit igång. Vi ser tecken på det hemma, men inga starka tecken. Så lika bra att kolla upp hur vi ligger till. 

Vår dräktiga dam, Cortzana (länk till presentation av henne), tänkte vi låta få ett ledigt år och inte betäcka om. Dock kanske jag är av en annan åsikt om det återigen kommer ut en hingst. Då har jag ett ess i rockärmen, men jag låter det vara en hemlighet än så länge. Först ska hon få föla runt den 4/5 och vi ska se att allt går bra <3

Ha en fin kväll!

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 25714 ggr Kommentarer Kommentera

Hej, 

Hoppas ni alla mår bra, håller avstånd och håller ut! <3


Damerna på bilden är mina egna, och har inget med texten att göra. <3

Jag tänkte i dag blogga om lite olika uppdrag genom årens tid. Hur jag har fått dem vet jag inte riktigt, men samtliga har skett, ur min synvinkel, med hästen i fokus. 

Tidigare har jag skrivit om att jag ibland blir ombedd att vara den som är tillsammans med hästen den sista dagen/stunden innan de evigt gröna ängarna tar över. Det är ett uppdrag jag tar på största allvar och med stor respekt. (Inlägget finns att läsa här).

Men det har även hänt att jag åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp. Jag har absolut inga problem att vara den som åker. Hästen är ju helt ovetande om situationen och fokus ska ju ligga på att få den från punkt A till B på ett tryggt sätt. När man är på plats för att hämta hästen handlar det för mig också om att inte lägga någon vikt i vem som har rätt eller fel. Jag är där med ett uppdrag. Sakligt kontrollera att jag har allt som beslutats via ombud och sedan klappa och lasta. 

I ett ärende för många många år sedan blev jag kontaktad av Kronofogden. Det fanns ett case där en flera hästar var inblandade och skulle hämtas upp, förvaras och säljas på auktion. Svår sits. Känslomässig sits för den vi skulle hämta av. Jag ställde motkrav mot Kronofogden, jag hjälper självklart till med detta, men allt ska ske med hästens bästa i fokus. Behöver den till exempel veterinärvård ska det inte vara något tvivel om att jag får ringa samtalet utan att behöva deras godkännande, var ett av kraven jag ställde. 

Sagt och gjort, vi kom överrens om mina krav för att sköta detta på bästa sätt. 

Vi mötte upp Kronofogdens representanter, veterinär och polisen på anvisad plats. Väl där måste jag säga att det kändes supermärkligt att se poliser i skottsäkra västar som skulle eskortera oss och att ingen fick gå någonstans utan någon polis bredvid sig. 

Anledningen till att jag bloggar om detta är dels för att det skedde för så länge sedan så det är i min värld preskriberat och jag vill lysa lite ljus på hur det hanterades av icke hästvana människor från myndigheter. 

Det krävdes flera lastbilar för att få med oss hästarna, men vi väntade med att anlända till stallet där hästarna fanns. Först åkte Kronofogdens representanter och polisen. Eftersom varken jag eller ni vet bakgrunden till att vi nu stod där, så ska vi inte döma, vi ska bara konstatera att hästarna skulle omhändertas. Men om vi alla hade rullat in gemensamt hade det blivit en värre chock än vad det redan var. 
Så jag väntade på telefonsamtalet, sen rullade vi in. Jag hade gett mina medhjälpare instruktioner att inte titta någon i ögonen, att inte tilltala dem och att med största respekt genomföra vad vi var där för att göra. 

Tänk om någon rullade in för att ta det finaste du har - dina hästar. 
Så försökte jag tänka när jag förberedde oss. I lastbilarna hade jag lastat mina finaste lädergrimmor, transportskydd, benlindor, täcken och allt för att visa hur respektfull jag var i mitt uppdrag. 

Samtliga hästar kontrollerades av veterinär innan vi åkte.
När vi väl rullade ut ringde det från en av de andra lastbilarna - kan vi verkligen lämna ägaren, var frågan. Får personen stöd i denna chock? Mitt svar var att vi fortsätter rulla hela vägen hem. Sen får vi göra allt i vår makt för att respektfullt ta hand om deras ögonstenar tills detta blir löst. Mer kan vi inte lägga på vårt fat.

På uppdrag förberedde vi dessa hästar några dagar senare för auktion, men den behövde aldrig genomföras - ägaren löste sin skuld och fick då mitt telefonnummer. Över telefon berättade jag att samtliga gått i skrittmaskinen, fått löjligt mycket vatten och mash "just in case" i och med foderbyte och att de hade blivit longerade dagligen, detta eftersom de var i tävlingskondition och inte bara abrupt skulle ställas av.

När hen kom hit kunde vi stå och småprata lite om hästarna innan vi lastade och körde hem dem igen. Vid ett senare tillfälle "ute på stan" i hästsammanhang mötte jag på personen. Men jag valde att göra lite som ens gynekolog gör - låtsas som att man inte känner personen i fråga. (Och ja, jag fnittrar lite åt min jämförelse med gynekologen. Men ni hajar hur jag menar.)

Men ni vet hur man säger i hästvärlden, ingen dag är den andra lik. Och det håller jag verkligen med om!

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 28363 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon!

I går var verkligen en glädjens dag! Carnella har fölat och ut kom en frisk, pigg och bedårande hingst. Jag vet inte om ni minns, men vi sålde Nella i januari. Detta efter att jag satt mig ner och sett över verksamheten här på gården. Vart är vi, vart är vi på väg och vad vill vi. Jag var kritisk och försökte verkligen se på detta som ett företag. Inte en rolig hobby för mig att "lalla runt" med.
Eftersom avel gör att 1 häst blir 2, 2 blir lätt 4 som lätt blir 6 - 8 - 12, ja ni hajar... Så behövde vi dra lite i handbromsen. 

Hon kunde inte kommit till ett bättre hem! Och med tajmingen att det redan fanns ett dräktigt sto där som skulle föla med bara någon veckas mellanrum, så bra. 
Efter att ha gått över tiden en vecka så fölade Nella sent onsdag kväll. Det betyder att både nya fölet och vår Rose Bay är födda på samma dag, fast 2 år mellan :-)

Jag hade lovat Lisa att finnas tillgänglig på telefonen om något hände. Med det i åtanke så smsade jag henne när jag skulle somna och sedan la telefonen nära mig. Men som den värdelösa människa jag är (så kändes det när jag vaknade vid 01 och såg missat samtal och sms) så vaknade jag inte!! Till mitt försvar, om man får ha ett sådant, så hade min far precis genomgått en hjärtoperation under dagen, så jag var helt slut av alla känslor som varit all over the place. 

Rätt upp i sängen flög jag dock när jag såg att hon ringt, skrek på Per att nej nu har något gått fel och jag SVARADE INTE. Men när jag skrollade vidare på telefonen så fanns fina bilder och allt hade gått finfint <3

Vi bytte i går kläder till helt "civila" som inte varit i vårt stall och åkte över. Han är ändå en avkomma som vi tillverkat, gjort och planerat för, så det är ju superkul att se resultatet. Och han är SÅ fin! På vägen hem satt vi med stora leenden på läpparna, det här kunde inte blivit bättre. Bästa hemmet, bästa fölningen, bästa resultatet och framförallt - allt har gått så bra! Lisa tog sin första fölning och är nu redo för deras andra sto att föla. Det är så en uppfödare föds och kommer in i ett nytt kapitel i sitt hästliv. Så kul!


Blåa ballonger och morötter till Lisa och Nella <3


Nella lät oss spatsera rätt in i boxen, tryggheten själv <3 



Kan man bli vackrare?


Stämmer av lite "allt går bra här?"


Sweet boy!


Stoltare mor får man leta efter <3


Vad jag och min björnklo gör? Vi har klickat här, jag och den lille. Jag har nämligen hittat EXAKT vart det kliade på honom :-)

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Innan jag avrundar dagens inlägg så känner jag även för att nämna en sak till. När vi ändå pratar om uppfödare. Detta hände förra veckan. 
Min vän och granne Maria, Stall MJ sålde ett superfint 1-årigt sto efter Kjento. Det är egentligen inget märkvärdigt med det. Men det skojiga är att hon sålde till en annan uppfödare. 
Sånt gör mig genuint glad!
Att man öppenhjärtat ser vad som finns hos andra stall och hur det kan komplettera och utöka ens egna avelsträd inför framtiden. Sara på Ekeby Stuteri köpte och kommer, precis som med sina egna uppfödningar sikta på visning vid unghästtest och sedan betäcka.

Varför gå över ån för vatten när det finns här lokalt i Mälardalen, så att säga :-)




Nu får jag sluta skriva, för nu ska det mockas.

Ha en härlig fredag!

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby - i helgen lägger vi grundbalkarna för nya stallet.


Läst 27441 ggr Kommentarer Kommentera

Hej, 

Det var ett tag sedan jag bloggade, ber om ursäkt för detta. Får skylla på att barnen varit hemma från förskolan pga sjukdomsbortfall i personalen och fullt upp med alla projekt på gården <3

I dag är det två år sedan Carnella Z hade hållit mig vaken hela natten men inte fölat. Min man gick ner på morgonen för att släppa ut alla hästar då hon lugnat sig helt med alla tecken på fölning. Jag slumrade till hemma och fick plötsligt ett samtal. Ut i pyjamas och välkomnade Rose Bay (e. Cascari) i hagen. <3 Grattis på födelsedagen min älskade Rose!


Jag gillar att jämföra bilder, tänk vad den lilla blivit stor fort <3




Vi har en beräknad fölning denna vecka, på söndag. Hon har fyllt ut sina juver fint och släppt bäckenbanden så det gungar på rumpan när hon går. Jag känner mig lugn inför denna fölning. Förra året var hennes första föl, då var det lite kämpigt med ett litet felläge. Men min granne och goda vän Maria kom och hjälpte mig med att hålla stoets bakben (för hon sparkade efter mig, haha) så kom fölet ut när jag gick in för att "trycka tillbaka och lägga till rätta" fölet.
Min erfarenhet är att andra gången (precis som för en själv lixom... Brukar det gå lättare)

Här har lilla fölet precis kommit ut förra året, 02.43 på natten. Vi kommer alltid minnas henne, en liten kämpe som tyvärr fick somna in pga Skolios.

I övrigt har jag släppt hem två hästar denna vecka. En häst som var här på kort besök efter borttagning av inkar. Jag tog den första tiden med sårvård och kontakt med veterinär för att se så allt läkte fint. Tre inkar hade tagits bort, en i ansiktet, en under magen och en insida bakben. Man kan tänka lite trärot när inkarna tas bort, blir en stor yta som lämnas "fri" att läka ihop. 
Men det har gått jättebra och nu är hon hemma för att återgå till vanliga livet samtidigt som det sista läker ihop. 

Den andra hästen är en valack som bott hos oss sedan September pga en senskada. Vid gårdagens veterinärbesök var det idel lovord och glada miner, allt har läkt superfint! Jag körde hem honom till sitt stall och nu är det dags för ägaren att sitta upp och sakta börja rida igång. 
Känns superkul!


Hemma i sin egna box igen <3

Och ska vi avrunda dagens blogginlägg med lite stallbygge?
Vi håller tidsplanen och om drygt 6 veckor kommer stallet. Grannens firma som jobbar nu har två veckor på sig att färdigställa sin del, och de håller sin tid fint. Nu börjar man se hur stort det kommer bli och kan föreställa sig alla sektioner och delar. Kommer bli så bra!



Ha en superfin dag allihop!

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 25794 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon, 

När jag morgonfodrade så kom en stor lastbil inrullande på gården. Nu kommer det grus av olika storlekar. Dags för stallbygget att kicka igång efter påskledigheten. Minns inte om jag nämnde det i förra inlägget, men vi har anlitat vår grannes firma till att hjälpa oss. Hans medarbetare gjorde ett suveränt jobb första dagen och nu ska det fortsätta. 


Per har i helgen fixat så att vi kan ta vatten via gamla stallet mot nya.

De vet vad vi är för typ av stall, här står det skadade hästar som behöver lugn och ro. Dock kanske jag bör ändra mig, för hästarna är så glada över att kunna stå och titta på maskinen när den gräver :-) Oavsett så har de en väldig respekt för hästarna, jag har blivit informerad om veckans planerade schema med jobb och leveranser, så jag kan anpassa min verksamhet efter dem. Känns superbra! Till exempel fick alla äta inne i morse så ingen "flippar" i sjukrutan när den stora lastbilen kommer backande bredvid. 


Den första lasset av många!

Utöver detta så har påsken varit underbar. Hoppas ni också haft det bra! Jag har hunnit avsluta två projekt på datorn, ena ett reklamblad och det andra en hingstkatalog. Mitt sommarjobb på Stockholm Seminstation börjar snart och årets katalog hittar ni här!
Klicka på bilden för att se den i sin helhet.



Jag och Agnes på SWB Mälardalen har även kickat igång projekt löshoppningsclinic. Den kommer sändas via Equisport och går av stapeln den 16/4 klockan 19. Håll utkik på SWB Mälardalens Facebook för mer information! 

Ha en fin dag!

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram för fler uppdateringar @stallsteningeby


Läst 23907 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon, 

Torsdag i dag och här ska det rengöras sår, flyttas hästar till och från lösdriften och mitt i allt det ska ett möte klämmas in på banken. 
Det känns som att veckan fortgår i samma virr varv och tempo. Tror inte det lättar upp när påsken kommer :-) 

I går var en svår dag. Den inleddes med sån otrolig glädje och avrundades med lite tårar. För så är det. När en rehabhäst tas bort, då får jag alltid bita mig i läppen tills jag är i min ensamhet. Då låter jag känslorna komma. Denna underbara häst som vi fick låta gå till de evigt gröna ängarna var en äldre häst med en lång karriär bakom sig. En skada gjorde nu det omöjligt till ett liv utan restriktioner och smärta. Ägaren är dock en riktigt bra människa. Hästen fick extra tid, även om det såg mörkt ut och kom då till oss. På tiden här har läkningen inte blivit bra, knappt någon förändring, så vi valde att stoppa där. Vår dotter Towe hade med sig morötter, så vi åt lite morötter tillsammans innan det var dags att låta honom flytta till himlen.
Towe är 4 år gammal, så klart uppväxt här och även om hon inte förstår, så förstår hon nog något. Hon vet att från himlen kommer man inte tillbaka, men man är fortfarande älskad och pratas om med värme. Så i morse när vi var på väg till förskolan pratade hon om hästen, att solen värmde för hans skull. (Jo tack, här blev det vattnigt i mammaögonen...) <3 Kloka lilla flicka. 

Innan vi åkte till kliniken i går var det fullt ös här hemma. Klockan 06.30 kom en man och började gräva. Stallbygget är igång. På en dag har han vänt upp och ner på halva gården känns det som ;-) 
Jag var lite orolig för hur hästarna skulle reagera, men de tyckte alla att det var otroligt underhållande att stå och stirra på!
För mig blev det så otroligt tydligt att nu bygger vi!! Vet inte varför jag inte förstått det innan på samma sätt, men nu är det lixom igång. HJÄLP! Jag gick runt med glada bubblor i magen blandat med illamående av nervositet. haha

Välkommen på en tur i vårt nya stall: 

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Stall Steninge By (@stallsteningeby)

Medan han grävde på piffade jag och Linn ponnyn Persilja. Det var påskfestival på förskolan och vi bistod med ponnyridningen. Alla barn på förskolan fick möjlighet att rida om de ville. Vi var där i två timmar och när vi åkte därifrån hade vi båda varsitt leende på läpparna! Shit alltså. Dessa kids, vilka känslor vi såg! Allt från att de stod och hoppade av glädje för att få rida till att först vara livrädda, men efter några få steg skratta och tjuta av lycka. Vi glömmer helt bort det tror jag. Glädjen att få vara med hästar varje dag. Hur roligt det är att sitta i sadeln och rida. 
Framförallt var det ett barn som jag inte kommer glömma. Hen var livrädd, men skulle minsann. Tyst som en mus under ridturen, men sen efter. Å wow! Den stoltheten och den euforin. Shit vad coolt!

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby, där för man följa bygget ännu mer :-) 


Läst 18884 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.