Hästliv

Hej, 

Klockan är nu 22.15, jag inledde min dag 05.00 och jag vågar påstå att jag har haft ett ganska fullproppad måndag. Jisses vad svårt det var att kliva upp ur sängen när jag nattade barnen för att fortsätta ta hand om hästarna nere i stallet. Hade gärna däckat bredvid dem :-) 

05.45 rullade jag in på seminstationen för att börja jobba. Då hade alla hästar hemma fodrats och kommit ut i hagarna. Fullt ös med både hingstar och ston på stationen. Telefonen ringde för fullt med andra stationer som ville beställa semin och de är även ansvariga för några hingstar i Holland, så då hjälper man till med beställning för dem. Jag tappade räkningen på hur många ston vi kollade och vid 11-tiden kom jag på att jag glömt äta min medhavda frukostmacka. Men vid 12.30 var jag på väg hem för att ta tag i mockning och hästfix hemma innan hämtning av barn 15.00. 

När jag rullade in på gården skrek jag som en liten flicka på julafton "HUR SJUKT ÄR INTE DET HÄR!!!!". Jag tycker inte att det är någon mening med att spela avslappnad, tuff och oberörd. I 7 år har jag jobbat hårt för att försöka komma till nästa steg på gården. Nästa steg är här, det är nytt, lättjobbat och precis som jag vill ha det. Så jag klev in i det någorlunda uppbyggda stallet och tjöt som en liten vilde! (Tur att byggteamet var på lunchrast..!)

(Här kliver jag in för första gången)

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Stall Steninge By (@stallsteningeby)



Under dagen har min man, vår gode vän Jonas, montageledaren Rasmus och kranföraren Peter jobbat outtröttligt. Det resulterade i att efter endast 12 timmar står det ett stall på gården. Jag kan inte riktigt ta in det. HELT SJUKT. Jag är så glad, tacksam och ännu mera glad. Så otroligt nöjd med att vi la lite extra pengar på att få det monterat i Bruksbalkens fabrik. För att bygga i lösvirke på vår "fria tid" hade aldrig blivit av. Nu kör vi jäkligt intensivt och får hjälp på vägen!

Resten av veckan fortsätter med att taket ska på. Låter ju lätt som en plätt, kasta på de bah ;-)

Per har uppdaterat mig med bilder under dagen, här kommer några!

Jonas och Rasmus är på g! Morgonen har bara börjat :-)


Vy från altanen


Hälften av ytterväggarna är på plats. 


När jag och barnen satte oss i gräset och tittade på bygget fann jag en fyrklöver. Sicken lycka!

En vägg kommer lastad!



Alla väggar uppe - takstolarnas tur att lyftas på plats!


Jonas har full koll på monteringen och kör outtröttligt på!


När jag kom tillbaka med pizza till alla inblandade möttes jag av detta. Vilken grej!

I skrivande stund är det 24 timmar sen jag filmade detta:

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Stall Steninge By (@stallsteningeby)


Så. I morgon (eller kanske läs i dag, beroende på tid du tittar in) är det tisdag. För mig betyder det lite städdag på bygget. Tänkte hjälpa till med sånt som Per och snickarteamet inte behöver lägga sin energi på - att plocka och sortera byggskräp. Jag kan inte spika tak, får svindel av bara tanken, men jag kan städa! Efter lunch ska jag åka med en häst till kliniken och sen börja fundera på färger. Vad ska jag ha för färger i stallet? I den här takten herrarna håller är det nog dags för målning snart :-) 

Hoppas ni haft en härlig start på veckan - nu kör vi! Jag ska filma en rundtur i stallet också så vi får se hur det blev med alla väggar uppe. 

Mvh Annelie

Ps. På instagram @stallsteningeby kommer det många bilder från stallet, om ni orkar med lite spam.


Läst 48300 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihop!

Just nu är det lite lugnet före stormen här på gården. Vi inväntar på riktigt typ 40 mm regn under onsdagen och nästa vecka kommer det både stall och förhoppningsvis fler föl. 

Dock blir jag aldrig uttråkad eller sysslolös här på gården :-) Jag är ganska säker på att jag nämnt det, men om jag inte har det så har jag mig ett litet sommarjobb. Endast fyra minuter från vår gård ligger Stockholm Seminstation. Där hjälper jag till på morgonkvisten. ÄLSKAR verkligen att få möta människor (på säkert avstånd!) och framförallt få vara med på resan från brunst till dräktigt sto. Blir lika glad som hästägarna när det är dräktigt och ibland står vi alla och gråter av glädje. Det blir några "mot alla odds" ston varje år som blir remitterade till oss. När man ser den lilla bubblan på skärmen så går det inte alltid att hålla känslorna inne. :-) 

Jag försöker ofta höra om stoägaren har någon fråga innan hemfärd. Och ibland ser man att det är lite tveksamt, men då drar jag det ur dem. Det finns ju nämligen inga dumma frågor! När jag sitter här hemma vid matbordet nu och funderar på ridsporten, våra kunder och världen jag rör mig i så slår det mig. 
Fler hästägare borde våga fråga! Fråga på, fråga när som helst, vad som helst!

Då menar jag inte bara på seminstationen. Jag menar hos hovslagaren, veterinären, under träningen eller när hästen ska ta träckprov och avmaskas. Fråga öga mot öga. Det ger ofta bättre svar och diskussion än i sociala medier, tycker jag :-) 


Frågvis del 1: Towe frågar veterinären varför hästen ska vaccineras, måste man vaccinera och varför skriver hon i pappersboken?

Jag har aldrig mött en veterinär, hovslagare eller person inom hästnäringen som inte bemöter en fråga med ett svar. Ingen blir fullärd - och att fråga betyder att man bryr sig! 

Det är inte helt ovanligt att hästägare kommer hem från veterinären och knappt vet vad som hänt. Jag förstår det helt, själv har jag min akilleshäl, Cajza. När hon var tävlingshäst och besökte kliniken så tror jag att hälften av informationen kom in i mitt huvud. Resten av tiden försökte jag fokusera på att andas och hoppas att det inte var något fel på henne vid hälsokontrollerna. 

När våra kunder åker till kliniken följer jag gärna med för att själv kunna se på ultraljudet/röngen eller vid hältkontrollen, bolla frågor på plats och lägga upp en fortsatt plan. Om det blir så att jag inte kan åka med brukar jag tillsammans med hästägaren gå igenom frågor som de kan ställa. Då skriver de upp allt i telefonen, något som brukar fungera bra. 
Blir det så att en fråga kommer upp i bilen på vägen hem kan man alltid ringa tillbaka till kliniken! 

Blir ett kort inlägg i dag, men jag tror ni förstår min tanke - Fråga, fråga, fråga :-) 


Frågvis del 2, Towe frågar vår hovslagare varför hon filar hovarna, måste man det och är det svårt? Var mer som Towe! Fråga massor! <3


Mvh Annelie 

Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 43184 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Bloggandet har helt försvunnit in i de sömnlösa nätterna, men nu har jag fått hämta andan lite och sovit som en stock i två nätter. Dags att låta energin som kommer tillbaka användas. :-)

I torsdags kom gårdens andra föl, ett litet stoföl efter Contendro I undan tävlingsstoet Clara Belle som har vinster och placeringar upp till 1,50-hoppning. Stoet hade hållit mig uppe i 4 nätter, personalen på förskolan skrattade åt mig när det gick upp för alla att jag "dygnade"som en tonårig gamer. Det klokaste vore ju helt klart att sova på dagarna när man är vaken hela nätterna, men det hinns inte riktig med. Dock har jag varje dag somnat på soffan efter middagen en sväng för att ladda upp inför natten. 

När det kom till Belles fölning blev det inte som de andra. När jag klev in i boxen möttes jag nämligen av en rädd häst, stående i hörnet med två hovar pekade ut. Lille vän <3 
Försöken att få henne att slappna av gick inte, så jag valde att följa hennes spår - det blir födelse på alla hovar. För många år sedan bevittnade jag en liknande fölning, ett sto som alltid gjorde så. Det blir ju helt klart lite svårare och lite trångt när den ska ut på detta vis, men jag snurrade och drog om vartannat tillsammans med värkarna och vips var hon ute. Blicken stoet gav mig när jag tagit emot denna lille och lagt henne i halmen. Det var nästan som att hon sa "Ser du också den där saken som kom ut?"

Men när lilla Caramelle gnäggade efter mamma klickade moderkänslorna in. Och från den stunden har hon varit en perfekt mamma. 


Här har jag precis tagit emot och lagt ner henne som en liten giraff-unge <3 


Puss på dig! <3

Hon var snabb upp och redo för att utforska och leta efter mjölkbaren!

I samma veva som jag morgonen efter förberedde mig för att åka till seminstationen och jobba fylldes gårdsplanen upp med lastbilar och personal. Projekt gjuta grund till nya stallet var i full gång. När jag kom hem några timmar senare möttes jag av en härlig syn. Asplunds betong har hjälpt oss att gjuta - och så bra det blev! Vi har borstad yta i boxar, stallgång och skötselplatser så att hästarna inte ska halka. I tvätt/torkrummet och sadelkammaren har vi helt slät yta för att kunna lägga kliniker alternativt endast måla golvet. Vi har inte bestämt oss ännu. 
I den oisolerade foderdelen av stallet har vi gången borstad, men där höbalen kommer stå blev det slät yta. Tänkte att då går det lättare att sopa upp höspill. 

Pumpbil och betong kom från Skanska medan Asplund Betong skötte allt.

Här går det undan och teamwork på hög nivå.

Färdigt! Och dags för täckning och vattning i 7 dagar för att undvika sprickor. 


Towe tog sitt uppdrag att vattna plasten på största allvar!


Grace Kelly tog dock all uppståndelse med ro...

Kommande vecka består av fortsatt fölvak, men inte lika intensivt. Vi har två ston kvar som ska föla - ena har gått över 3 dygn och vår egen Cajza har gått över 19 dygn. Cajza är dock ett sto som går över cirka en månad, så det gör mig inte så orolig. Hon är väldigt lugn och nöjd med sin stora mage!
På fredag kommer första leveransen från Bruksbalken, sen på måndagen är det dags. Stalleverans, montering och snickare på plats. Wow!

Warona har även hunnit vara inne på koll och den lille i magen växer fint. BF-datum 1/4 2022. Snart är det betessläpp för henne så att bakningen kan fortsätta <3 

Ha en superfin söndag allihop!

Mvh Annelie

@stallsteningeby på instagram


Läst 41744 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Tiden springer från mig och just nu känns det som att allt händer på samma gång. Det är iofs en vanlig vår på gården, men tillägget i år är ju stallbygget. Helt klart ett ganska stort projekt som bollas på all ledig tid vi som tvåbarnsföräldrar försöker hitta. Tillägg för det är att jag sover väldigt lite om nätterna nu när stona väntas föla. Tror jag snittar på 4 h per natt, då inte sammanhängande. 

Men vad man behöver då för att "orka med" är glada besked (och Nocco)! Och glada besked har vi fått! :-) 

Det superfina stoet Warona, som vi fått äran att låna och ta ett föl på, är DRÄKTIG <3 Hon tog sig på första försöket med hingsten Warrant. Så kul och härliga nyheter! 


Warona har tävlat upp till 1,45-hoppning och kommer i sommar belönas med att bli ett ***-prestationssto.


Hej där lille kompis <3


På tal om glada nyheter, bilden nedan gör mig jätteglad! 
Det är vår älskade Cajzas son "Conny", (Concorde, f.2020 e. Cascari u. Cortzana e. Cortez-Maraton), som får lite pedikyr. 

Han bor hos underbara Linda Nyström på Gölsebo Södergården i Värnamo. Supermärkligt av oss egentligen, att med egen gård skicka iväg lill-pojken flera timmar bort. Men jag har ett sånt otroligt kontrollbehov samtidigt som jag verkligen vill att han ska få vara grabb. 

Så jag fick tips om Linda av en gemensam vän som har sina unghästar där. Sagt och gjort, vid avvänjningen flyttade han dit och lever LIFE med polarna på åretrunt kollo och fullt bus. Jag har inte tvivlat en dag på om han mår bra. Så skön känsla, speciellt nu när allt rullar på i en himla fart här hemma. Att jag kan "släppa" honom lite, och ändå veta att han har det så bra.
Vår plan är att han får bo kvar, rids in och vilar upp sig lite innan han kommer hem för att bli ridhäst om några år. 


Så fort jag får en dag "över" måste jag kasta in mig i bilen och åka för att pussa lite på honom <3

Mvh Annelie

@stallsteningeby på instagram


Läst 32593 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Söndagen är här, jag har precis blivit bjuden på middag och ett glas vin. Om vi säger så här. Pasta och ett glas rött känner helt rätt avrundning på veckan :-) Kastar in en liten chokladbit också så är vi helt i hamn. 

Under lördagen spenderade jag 10 timmar i röda ridhuset på Strömsholm. Tillsammans med kollegorna på SWB Mälardalen arrangerade vi unghästtest. Vi fick se otroligt fina treåringar och en sak som slog mig var att samtliga klev in i ridhuset i fint skick. Piffade till tänderna och med en förväntansfull stämning som bubblade mellan väggarna. En del glänste, några fick scenskräck men en sak är säker - alla gjorde så gott de för dagen kunde. Kul att se, och jag satt där och tänkte att nästa år är det kanske jag som håller i ledtygeln. Varför är de så nervösa? Så illa kan det inte vara...

...Det var tills jag i dag satt och tittade på webbsändningen från vår uppfödnings unghästtest i södra Sverige. Gud så känslosamt det var! Det blev blött på kinderna när stolta tårar föll. För fyra år sedan köpte vi Chipotle HH och inseminerade henne med semin från Karmel vd Watering. I dag fyller Quimby LVST tre år och visade upp sig för första gången. Hon gjorde det med den äran. Hon gjorde det i nyfiken anda och visade vem hon är. 


Kliver in i ridhuset med öronen framåt och nyfiken blick.


Precis varit med om sitt första test i livet <3

Vem är hon då? 
En arbetsmyra med positiv inställning och energi. Det kom fram! Vad som även kom fram var att hon är otroligt försiktig och klok. Dessvärre blev det då inget bra betyg eftersom hon hoppade så högt, så högt att hon nästan skrämde sig själv lite. Då lämnade hennes höga självförtroende henne för en kort stund. Och det är allt som krävs för att man inte ska få diplom på ett unghästtest. Ute vid ridprovet var hon dock tillbaka i sitt glada jag och fick otroligt fina omdömen. <3 Vi är som alltid stolta och otroligt glada över att familjen Thedeby på Solbacken gård förvaltar henne och värnar om hennes självförtroende, talang och framtid.


Från att ha hoppat högt...


...till mys med sin syster (uppföd av oss e. Romanov) ute i hagen igen <3

När vi inte tittat på unghästar så jobbar vi vidare med bygget. Under långhelgen som kommer måste vi hinna med mycket, för alldeles strax ska det gjutas. 31/5 kommer stallet, men det har jag nog redan nämnt här i bloggen? Hur sjukt är det inte att 1 februari beställer vi stallet, 1 juni kommer det stå på plats. GALET! Och KUL!

Anna på Bruksbalken som stod ut med mig när jag ville ändra ritningar hit och dit, ändrade helt och små fixade lite här och där, har skickat bilder från fabriken :-) 

Här är våra väggpartier, grundmålade och med fönster redan på plats. Luckan ovan är för vår ventilation.


Flera väggar uppradade - och Annas kollega fortsätter att bygga ihop fler.


Här håller man på med våra innerväggar. 

Fler inneväggar redo för avfärd.

Men för att ett stall ska kunna stå på plats så krävs en grund! Inför gjutningen måste vi isolera, armera och PUS-jorda. Det sistnämnda gör inte vi dock, men vi isolerar och armerar. Inledningen med isolering känns plättlätt, bokstavligen talat. De väger inte alls mycket och läggs enkelt i ett pusselliknande system. Värre är det med våra armeringsnät/mattor/åbäken. Jag är ju inte den som viker mig så lätt, jag menar om man kan få en 700 kg häst att lyda minsta vink, då kan man väl flytta en 118 kg tung "matta"? Jo då, sagt och gjort. Jag högg i och släpade på de där STORA näten. Men ursäkta franskan. Satan vad trött jag blev. Benen värkte och svetten lackade när vi hållit på en stund. Tungt.


Ni ser vinkeln på min kropp, jag drar så mycket jag bara kan!

Hur ser min kommande vecka då ut?
Vi har en dräktighetskontroll med tvillingrisk, tre ston som börjar närma sig förlossning. När värmen kommer hoppas jag på en baby-boom! Utöver det har jag lite möten och pappersarbete att ordna med, så vi ska nog kunna få den här veckan att gå i en rasande fart också!

Ha en underbar start på veckan allihop! 

Mvh Annelie

Ps. Instagram, ni vet @stallsteningeby


Läst 30283 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Senast jag bloggade var det onsdag kväll. Jag var helt slut och väntade på dagens sista uppgift. Ett möte med kollegor på SWB Mälardalen via Teams. Eftersom nästan alla av oss fölvakar just nu så satt jag utan att skämmas i min One-Piece i bild och såg rätt sliten ut. Det sista vi sa var god natt. Och det var min plan. Att gå ner och pussa på fölet, kvällsfodra sen ÄNTLIGEN sova. Vid det här laget hade jag endast sovit 1 timme på en hel natt. 

När jag kom ner till stallet blev det snabba ryck istället. Fölet hade ont i magen och jag insåg att det troligtvis var förstoppning vi hade att göra med. Gav Mikrolax, men kände att det kommer nog inte lösa problemet. Han har ju ätit, kissat och bajsat hela dagen, men nu hade det snabbt vänt. Ringde kliniken och ägaren. Sprang upp till huset och bytte om (för där går min gräns vart man åker i myskläder ;-) )


Regn, men framme!

Klockan 22 fann jag honom i boxen, klockan 23 var vi inne på kliniken med konstaterad Mekoniumförstoppning. Mekonium är ju den första avföringen som kommer ut efter fölningen, den såg jag komma ut, men tydligen inte allt. När jag klockan 01 lämnar kliniken har han fått ett rejält lavemang som löste problemet och han studsade glatt iväg i boxen!

När jag rattade lastbilen hemåt var jag dock inte lika pigg. Vid 02-tiden somnade jag helt slut. Märkligt nog vaknade jag vid 8-tiden om möjligt ännu mer trött...

Men det var bara att sparka igång dagen. Som tur var har jag ju Linn i stallet som hjälper mig med mockning etc så att jag kan fokusera på hästarna. Per tog barnen på morgonen till förskolan och morgonfodrade. Jag gick ner och lastade Chippen direkt - kontroll efter ovulation och insemination. Allt såg superfint ut, så nu håller vi tummarna för ett litet föl. Inte två eller tre embryos som hon höll på med förra året. Ett räcker gott och väl <3

Jag laddade om mentalt här hemma, tryckte bort tröttheten och badade en häst istället. Vi behövde åka till Granngården och handla lite, när jag kom dit gick jag helt in i mode "tröstshopping". På en sån butik betyder det dock att jag rockade loss på en ny sopkvast, gräsfrön, ett par nya handskar och lite smått och gott. :-) Tröstshopping för en gårdsägare med andra ord!

Under hela dagen kände jag mig så värdelös. Hur kunde jag missat att den lille inte hade fått ut allt Mekonium. Jag såg ju honom bajsa innan jag lämnade, såg sen honom både bajsa och kissa under dagen. Hur tusan kunde de sluta med att de fått sova på klinik. SKIT rent ut sagt. 
När jag under dagen frågade runt lite hos mina uppfödarkollegor så fick jag höra att Mikrolax är det många som ger i lite förebyggande syfte. Det har jag aldrig gjort, men det är ju när något sånt här händer som man lär sig...

När jag rullade in på kliniken med en annan kundhäst vid 14-tiden sprang jag på ansvarig veterinär på vårdavdelningen och fick en uppdatering. Allt var finfint med honom, alla värden jättefina och han var redo att åka hem <3


"DJ" fick åka på planerat besök till kliniken i dag. Han har numera endast "skrittmaskinstäcke" på sig, detta efter att han ätit upp 4 av mina täcken... Här har han inget bogparti att hugga tag i ;-)

Så efter ett besök med dressyrhästen i Smedjan för sjukbeslag och därefter en behandling med stötvåg styrde jag lastbilen hem igen. Gjorde ett "kajstuds" för att vända och åka tillbaka. 
När man åker ut från vår gård är det på riktigt en höger sväng, rakt fram i 30 minuter följt av två vänstersvängar, sen är man på kliniken. Just i går kändes det skönt. 

Sto och föl gick snällt på lastbilen och såg väldigt nöjda ut när vi kom hem. Towe tjöt av glädje när hon fick springa ner och säga god natt till "Arne" som han kommit att kallas här hemma <3


Hej kompis, jag är hemma igen <3 

I dag fredag är det dags för höleverans till lösdriften, flytt av en häst och dags att skämma bort alla hästar här med rejäla ryktningar. Det har jag inte hunnit mina senaste 48 timmar tyvärr....

I morgon lördag ska jag tillbringa en heldag på Strömsholm och treårstestet. SWB Mälardalen är arrangör och tillsammans med Agnes är vi team "rapportering sociala medier". Följ oss gärna på Instagram och Facebook! @SWBMalardalen.

Mvh Annelie

Ps. Jag uppdaterar mer och snabbare på instagram @stallsteningeby


Läst 31684 ggr Kommentarer Kommentera

Hej, 

I dagens blogginlägg tänkte jag bjuda in er till mina senaste 24 timmar. Vi börjar klockan 20 tisdag kväll. Hästarna fick komma in, lösdriften visiterades inför den kommande natten med regn och jag lastade Chipotle HH för att åka till seminstationen. Alla hästägare är ju som de är, jag är inget undantag. Men jag vet att mitt sto inte trivs när hon inte står hemma. I och med att jag har den stora fördelen att jobba på seminstationen (och bor 4 minuter därifrån) kan jag få "göra lite som jag vill". Det betyder helt enkelt att vi i samråd med seminveterinären sätter Chippen i främsta rummet och låter henne vara hemma trygg och vi åkt fram och tillbaka för kontroller. 


Chipotle HH, 17 år och åldras med stil. Quite Easy - Robin Z, stofamilj 5. Syster till amerikanska Reed Kesslers Ligist. 

När man seminerar med fryst semin, som vi gör detta år, är det viktigt att kontrollera brunsten med jämna mellanrum. Att man följer utvecklingen av äggblåsorna och ser när hon är redo för att ovulera. Det är i samband med att hon släpper ägget som man inseminerar. Spermie och ägg möts i aulan, som jag brukar säga och ett nytt liv skapas <3 Därför stallas stona upp på stationen för att kontrolleras fram till ovulation.

Vid kontrollen klockan 21 följde Chippen vår plan och fick sova hemma. Jag fick en överrasknings-Nocco av veterinär-Gemma (de som känner mig vet att det är min bensin). Och jag sa till henne att det passa väl, för i natt kommer det föl. 

Och föl kom det. Klockan 01 går vattnet för kundhästen Rosa, vars riktiga namn är Nirwana, som gått 17 dygn över tiden. Jag satt hemma och stirrade på kameran till hon la sig ner, då drog jag på mig varma kläder och sprang ner till stallet. I samband med att lilla hingsten "Come as you are" (Ni vet att ni kan låten!) anlände till världen öppnade sig himlen. Vid 04-tiden klev jag in i duschen, kall, trött och med en mindre härlig blandning av klibb, blod och regnvatten över mig.

När jag la mig i sängen grät jag en skvätt. Var lite skönt att få släppa allt. Jag hade gett mig tusan på att i år skulle hon få ett föl, ett fint föl som mådde bra. Inget man kan påverka, men så långt jag kunde skulle jag i alla fall se till att det skedde! När jag trött la mig i sängen med vetskapen om att en frisk liten fölunge sov nere i boxen. Då kunde jag slappna av. (Men inte tusan kunde jag somna för det)


Kentucky van't Ruytershof ger fantastiskt fina föl!

Klockan 06 var det uppstigning, morgonfodring och lämning på förskolan innan jag lastade Chippen och åkte till seminstationen. Kontroll visade att hon fortsatte att följa vår plan. Så vi ställde henne i en hage och sparkade igång dagen.
En rolig dag på jobbet med många ston, glada stoägare och mycket fölsnack.
Förra året jobbade jag inte på stationen pga lilla Elwira som föddes i januari 2020. Så det var roligt att få möta stoägarna igen och få assistera veterinären. 

Mitt i allt behövde jag koppla in en AirPod i örat. Dags för avstämning med vår redovisningskonsult inför inskick av årsbokslut och deklaration. Jag hade henne och Per i ena örat samtidigt som jag lyssnade på flödet på stationen och ordnade med bakterieprov och brunstuträkningar. Turligt nog var det endast två stoägare som berördes av mitt ohyfs och jag förklarade snällt att jag helt enkelt blivit väldigt dubbelbokad just i dag. Vi var dock överens, är man hästtjej så är det inget problem att köra lite multitasking. 

Vid lunch inseminerade vi Chippen. En perfekt avslutning på arbetsdagen. Jag blev glad över att se i vilken fart hingsten Cristellos små simmare arbetade efter att ha blivit upptinade. Det är alltid lite pirrigt med fryst semin tycker jag, även om jag alltid fått dräktigt på det. Två små små rör ska se till att det blir föl. Till skillnad från färsk semin där man har betydligt större mängd semin. Att hon ovulerade och fick komma hem till sina kompisar, var precis vad jag hade hoppats på. 

Seminstrån av frysta spermier.

Lunchen intogs samtidigt som jag återigen hade vår redovisningskonsult i örat, denna gång fick hon min fulla uppmärksamhet och kunde enkelt hjälpa mig med några klick. 

Har ni tagit ett andetag ännu? Orkar ni ens läsa längre? Här kände jag att en timmes sömn under natten började ta ut sin rätt...

Men jag åkte och hämtade barnen som fick vara med nere i stallet medan vi slutförde allt och avrundade med att ta emot familjen som äger det nyfödda fölet. De gav mig en rosa champagne (som jag sagt att jag ville ha när fölet kom ut!) och två Noccos. Drömmen ändå. 

Nu har klockan hunnit bli efter 16, barnen frös och hästarna fick middag lite tidigare. Vi kröp ner i soffan för att kolla på lite film. Hur aktiv jag var i tittandet ser ni på bilden Towe tagit på mig i smyg. 


Så skönt det var att somna en kort stund i soffan.

Men nu är klockan snart 19 och jag laddar för ett Teams-möte med kollegor på SWB Mälardalen om 30 minuter. Efter det kan jag dock inte lova att jag håller mig vaken någon längre stund. Det får bli kvällsfodring och kudde.

I morgon ska vi en vända till seminstationen igen och även till hästkliniken. 
Ibland blir jag förvånad över min egen oförmåga att inse att detta är mitt jobb. Jag känner mig som en person som bara "leker runt" med hästar här hemma på gården. Men när jag tittar på det inser jag ju. Jag är en egenföretagare. Är det inte konstigt att kärleken till hästarna får en att glömma bort både tid, rum och att detta faktiskt är mitt jobb? 

Ps. Det jag även fått i dag är bilder på vårt nya stall från fabriken! Det byggs för fullt <3 Återkommer med bilder i nästa blogginlägg :-) 

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 26910 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

I dag tänkte jag prata lite fölning <3 Jag kommer aldrig i min blogg påstå att jag är proffs på varken avel, hästar eller rehabilitering. Det finns personer som har högre utbildning än vad jag har, men jag har en förmåga att lyssna på kloka människor och lita på deras omdömen. 
Hittills har det gått ganska bra under mina år, så jag tänkte passa på att dela med mig av en text. 
För några år sedan skrev hästuppfödaren Birgitta Valette en gästblogg här på Hippson. Hon är klok som en bok och jag har många gånger läst igenom vad hon skrev för att lugna mina egna nerver.

I år känner jag mig dock väldigt lugn. Jag svarar enkelt på frågan "när kommer fölen" med det mest säkra svar jag har. "När jag ser framhovarna". :-) (Ser man inte hovarna utan något annat - då jä*lar får man jobba. Men det får man ta då.)
Här hemma på gården har vi ett sto som gått över 14 dygn och ett som beräknas om 2 dygn (men hon kommer gå över).


Magen hänger tungt, men stoet kämpar på :-)

Skämt och sido. Jag tar mig privilegiet att återpublicera Birgittas fina text (men lagt in mina egna bilder) som uppfödare kan läsa inför fölning. Och jag önskar er alla stort stort lycka till! De sista veckorna känns långa, stona går gärna över lite och man blir lite sliten av allt vakande och avbruten sömn. Men oj vad fint det känns när man ser ett nytt liv ta sitt första andetag. 

Birgittas gästblogg från 2015:

"Hur vet man då när det är dags? Knepigt, finns inga tvärsäkra tecken, men jag ska ändå tipsa om några. Har man ett sto som har fölat några gånger lär man sig hennes förvarningar och ungefär hur länge hon går, så mina gamla märrar som jag kände jag väl orsakade mig få vaknätter, annat var det med de för mig okända inackorderade stona, där fick jag vaka mer.

Mot slutet av dräktigheten, 2-3 veckor före beräknad fölning är det ganska vanligt att stona får förvärkar. Dessa ger koliksymptom som ofta kommer i intervaller, och brukar inte ge upphov till någon våldsam smärtreaktion, var dock observant och kontakta hellre veterinär en gång för mycket då livmoderomvridning kan ge liknande symptom och snabbt måste åtgärdas.


Symptom på förestående fölning:

1. Bäckenbanden (ligamenten mellan svansroten och bärbensknölen) börjar slacka och bli mjuka, förekommer inte hos alla. Även vulvan blir slappare och ”påsigare”.

2. Juvret börjar växa 2-4 veckor innan fölning.

3. Något dygn före fölning blir spenarna tjocka och styva och vissa ston börjar läcka mjölk. Tyvärr finns det ston som läcker ut den dyrbara råmjölken veckor innan fölning, då är det bra att ha sparad råmjölk i frysen om man inte kan knycka från något annat sto som nyligen har fölat. Det är oerhört viktigt att fölet får i sig ordentligt med råmjölk inom 2-3 timmar efter födseln för ett optimalt fungerande immunförsvar, mag-tarmkanalen hos fölet kan bara ta upp antikropparna i råmjölken inom 12- 24 h.

4. Vaxproppar, stelnat sockeraktigt eller gulnat sekret i spenspetsarna, förekommer i många fall 1-2 dygn före.


Vår Cajza förra året, hon fölande samma kväll. 

5. Ett av de säkraste tecknen, på ett sto som ej läcker, tycker jag är att mjölken dygnet innan fölning är vit.

Nu är det snart dags! Tvätta gärna juvret men undvik parfymerad tvål. Linda svansen och tvätta händer och underarmar.

Fölningen kan delas in i tre stadier

Förstadiet (kan ta 1- 2 h.):
Strax innan fölningen börjar stoet skrapa och uppvisar ofta lindriga koliksymptom, reser sig och lägger sig, går runt, hetsäter och stirrar på magen eller blir introvert och står stilla och lyssnar inåt, många börjar även svettas och skrapar i bädden.
Fostret som under slutet av dräktigheten har legat på rygg med huvudet bakåt börjar nu rotera för att komma i rätt läge i förlossningskanalen. Vattenblåsan blir synlig och brister när stoet lägger sig, ganska direkt kan man se fosterblåsan i vulvaöppningen.

Utdrivningsstadiet (tar mellan 10 – 30 min): Stoet lägger sig nu ner och börjar krystande skjuta fram fölet i förlossningkanalen och inom några minuter blir ett framben synligt och kort därefter det andra frambenet. Här kan man göra en första koll att allt verkar ok genom att konstatera att hovarna är vända åt rätt håll, dvs med sulan neråt. Strax därpå kan man se den lilla mulen komma vilande på frambenen. Många ston tar en liten paus här och vilar sig och samlar kraft inför det ansträngande momentet när fölets bogparti ska ut. I de flesta fall klarar stoet att krysta ut fölet själv, men om fölet är stort eller stoet har svaga värkar kan det behövas lite draghjälp. Dra inte för tidigt, fostervägarna måste hinna vidgas, dra i takt med värkarna snett neråt mot stoets hasspetsar. När bogparti och bröstkorg är ute brukat stoet vara trött och sträcka ut sig raklång i halmen. Låt fölet ligga kvar så med navelsträngen hel i ca 10 min då det fortsätter att pumpa blod, ca 1-1,5 liter från moderkakan. Se till att fosterhinnan har brustit och fölets andningsvägar är fria,  det förekommer att föl ligger kvar i fostersäcken och därför kvävs. De flesta föl börjar ganska omgående att lägga sig på bröstet och sparka med frambenen. Man kan nu, om stoet visar intresse, försiktigt dra fram fölet så att det får noskontakt med sin mamma som då omedelbart börjar smågnägga, piggnar till och knyter an till sitt föl. Är fölet svagt och lojt bör andningsvägarna kollas, killa med ett halmstrå i näsborren så fölet fnyser till och får ur sig slem som sitter i nosen. Ibland kan det vara nödvändigt att lyfta fölet i bakpartiet och svinga det om det har svalt mycket fostervatten. Gnugga med rejäla tag med hopsnurrad halm alternativt en frottéhanduk om fölet är svagt.


Vår Cajza välkomnar sin Concorde (Cascari - Cortez - Maraton). 

Om stoet verkar harmonisk med sitt föl, allt ser bra ut och fölets sugreflex (det börjar snutta i luften)har kommit igång bör de få vara ifred. Stoet vill slicka sitt föl och fölet kommer snart att försöka resa sig på vingliga ben och slå kullerbyttor i halmen. Jag brukar lägga upp en sträng med halm runt väggarna för att lindra fallen. Fölen behöver den här träningen och ett friskt föl ska få hålla på själv, ofta lägger det sig och vilar en stund innan det försöker igen att hitta juvret. Fölets ansträngningar att hitta juvret och hålla sig på benen kan vara jobbigt att åse, men ett friskt föl brukar vara uppe inom 0,5 h och ha diat inom 1-2 h. Låt dig inte luras av smackande ljud vid juvret, ofta suger de brevid spenarna, det måste höras ett kluckande av att fölet sväljer. Förstagångsfölare kan vara väldigt spända och ömma i juvret och piper och går undan då föl buffar ganska hårdhänt. Jag brukar i sådana fall mjölka ur lite, hälla i nappflaska och ge fölet som då blir karskare och ivrigare i sitt sökande efter spenen och stoet mindre öm i juvret som inte blir lika spänt.


Sist har vi efterbördsstadiet: När fölet börjar dia utsöndras oxytocin som får livmodern att dra ihop sig och efterbörden att släppa. Jag brukar, om efterbörden inte kommer ut hel direkt, vilket den ofta gör, knyta fast det som hänger ut i svansen så att stoet inte ska trampa av efterbörden som då lätt kan åka in igen. Man kan också dra lite försiktigt i den. Har inte efterbörden släppt inom 3h brukar jag ta ut stoet på en liten promenad utan sitt föl, det brukar sätta igång eftervärkarna och efterbörden släpper. Mitt annars så väluppfostrade gamla Cortez-sto betedde sig som en krigsvagn i dessa sammanhang, hennes modersinstinkt var stark, medan vissa ston knappt har reagerat utan bara följt med! Det är av största vikt att efterbörden kommer ut då stoet annars kan bli sjuk och drabbas av bla förlossningsfång. Ring veterinär!

Tarmbecket, fölets första avföring bör ha avgått inom 2 h. Tarmbecket är mörkt och hårt och kan lätt orsaka förstoppning hos det lilla fölet. Ha alltid Microlax tillhands om fölet uppvisar koliksymptom, flaggar med svansen, lägger sig, krystar och slutar dia. Går det inte att få loss tarmbecket måste fölet omgående behandlas av veterinär, vänta inte, ett nyfött föl blir snabbt sämre. Massera magen mjukt för att lindra smärtan.

För att undvika förstoppning hos stona som vanligtvis får stå inne mer runt fölningen brukar jag ge några dl vetekli utrört i ljummet vatten alternativt koka linfrö. Alltid lika populärt och dietiskt bra! De första dagarna runt fölningen är det viktigt att vara observant på stoets aptit, öka inte kraftfodergivan!

AVMASKA stoet med något Ivermectinpreparat dagen efter fölning för att undvika att fölet smittas av fölmask via modersmjölken.

Kom ihåg! Bra stadig bädd med mycket halm, småföl får lätt skavsår på tex hasarna och de är mycket infektionskänsliga. Glöm inte att doppa navelsträngsstumpen i tex utspädd jodopax i några dagar tills den har torkat helt. Inga leriga skitiga hagar, stelkrampsrisk."


Mvh

Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby 


Läst 31037 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.