Hästliv

Hej, 

I går blev jag arg. Så fruktansvärt arg. Det är löjligt egentligen över hur människor beter sig mot varandra, och att det aldrig verkar bli förändring. Jag följer dressyrryttaren Lina Dolk på Instagram, något som är ganska roligt. Anledningen till att det är kul för mig, även om jag inte har dressyr som "inriktning" eller största intresse, är för att hon delar med sig av sin vardag. 

Jag har inte hängt med i alla svängar, men vet att hon har en häst som är väldigt fin, denna håller hon på att lära känna, utvecklas med och minns jag inte helt fel så har det även redan hunnit bli framgångar på tävlingsbanan. 

Som ni ser så har jag inte full koll. Men det behövdes inte för att göra mig arg. Lina lägger upp klipp från sina träningspass med hästarna, bjuder på med- och motgångar. Och då får hon ett meddelande. Det var dock inte riktigt tänkt att gå till henne... Det var en följare som, troligtvis,  skulle skicka det vidare till någon kompis. Sakerna som skrevs var rakt upp och ner elaka. Lina skriver om händelsen i sin blogg

Till den vuxna människa som skrev detta - skäms! Till de andra ute i ridsportvärlden som tycker det är okej att anmärka på andras ridning, hästar eller bara sugna på att vara elaka mot hårt arbetande människor med kärlek till hästen. Var inte det. Var stöttande och positiva istället. Om inte annat - be Lina om att få sitta upp och göra egna byten i serier så ska vi se om de blir rena.

Det måste slutas med nedtryckning. Vi alla håller på med hästar för att vi älskar dem. Hästarna älskar oss och ger allt de kan. Det kallas för teamwork, något som finns på olika sätt - men inte genom att skicka elaka kommentarer via sociala medier.


Lina på sin tidigare tävlingshäst - hingsten Biggles 1015. Foto: Elin Dolk

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

På tal om dressyr!

I går var vi på avstämning med denna stjärna på kliniken. Och jag gick på moln resten av dagen! Från låga odds för 6 månader sedan till vattenträning - nu fortsätter vi gasa, om än väldigt väldigt sakta. På tisdag åker vi till Karin med vattenbandet. Jag tänkte passa på att filma, om det kan vara intressant att se? :-) 



Ha en fin lördag och helg. Var snälla mot varandra, och varför inte ge en oväntad komplimang om stallkamratens häst eller ridning. Tro mig - det kommer bemötas av ett stort leende <3

Mvh Annelie @stallsteningeby på instagram


Läst 39164 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
22
2021

Hej!

I går var det hovslagare dag här hemma. Det är ett teamwork utan dess like med hela familjen inblandad och våra underbara hovslagare Maria. Hon har varit en del av vårt team så länge vi bott på gården och många år innan med Cajza. Vi kör lite på "löpande band"-metoden när hon är här och gör avelsston/unghästar/föl. Jag brukar tänka det lite som i Sällskapsresan när direktör Jönsson ska ta hela familjens bilder till liftkortet på samma karta. Otroligt roligt!

Innan hovis kom hit i går åkte jag över och hämtade Rose, vår unghäst, från vår kompis och närliggande hästgård, Stall JE Hästutbildning. Josefin ringde och sa att nu är hon redo att komma hem på vila. I tre veckor var lilla Rose där på inridning och har behärskat gas, broms, att svänga och samtliga gångarter utan problem. En stor guldstjärna! 


De säger hej då för nu, åter igen runt mars-månad med sikte på unghästtest!


Rose är nu inne i en växtfas, hon kommer bli en hög tjej när det är färdigväxt!


Avslutningsvis måste jag ju även nämna vad som inledde tisdagen! En leverans! :-) 
Boxarna från Ydregrinden rullade in på gården! Äntligen :-D 
På måndag kommer montageteamet och sätter upp dem åt oss! Peppad och SÅ nöjd med valet av ekplank.


Grannen Hasse hjälper till att lasta av!

Nu är frukosten uppäten här, dags att gå ner till stallet och sparka igång denna dag. 

Mvh Annelie @stallsteningeby på instagram


Läst 35045 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon, 

I natt var en kall natt här i Stockholms-området. Det är fuktigt i luften så fötterna blev genast kalla och blöta vid morgonfodringen. Hösten är helt klart på ingång, trots de härligt varma dagarna. 


Om dagarna kan man sova gott ute i hagen.


Tjejerna är fortfarande uppe i sommarhagen <3

I dag är det full rulle som gäller. I eftermiddag är det återbesök på kliniken men en häst. Det blir som vanligt en show när jag kommer dit. Per ska iväg med jobbet och kunde inte hämta barnen, då åker de med mig. Turligt nog är personalen på kliniken vana, så de hjälper mig att både underhålla och se till att hästarna är på säkert avstånd från kidsen. 

I går var en effektiv dag. Jag hann både fixa allt med hästarna, ha massör till en häst och klippa det sista på gräsmattorna, både uppe vid huset och nere vid stallet. Hinner jag måla en vägg i nya stallet och mocka en sjukhage innan helgen kommer blir jag superglad. "Jag ska bara"...


Bella hjälpte matte att klippa gräset <3

Mia, min granne som driver Dekaltext, var även förbi hon i går. Mia är en person som jag klickade med första gången vi sågs för många år sedan. Hon är världens gulligaste och vi kan babbla på i timmar. Hon gör alla boxskyltar till våra egna hästar och har hjälpt mig med lastbilens dekaler. Tanken var att jag skulle komma hem till henne och få hjälp med nya dekalen, men så som jag håller på i full fart så insåg hon att det var lättast om hon kom hit. Sagt och gjort - spana in bilderna! Visst blev det fint!! Jag är så nöjd :-) 

I veckan har jag varit på traktorjakt. Det är inte det lättaste. Jag vet inte vad vi vill ha, och den jag spanat in får jag inte kontakt med företagets säljare. Ni som har gårdar och traktorer/lastmaskiner. Vad har ni? Jag vill ha en "liten" traktor, som ändå är stark. Den kommer användas för att flytta in rundbal i vårt stallförråd, flytta en pall spån, köra ut vattendunk på pallgafflar och ploga på vintern. Till den dagliga mockningen ska vi köpa en stor "cylinder" för att mocka i och tömma med hjälp av traktorn, så det måste den orka lyfta också. Det behöver gärna inte vara "fantasipris", men jag förstår ju så klart att vi måste hosta upp några hundratusen. 

Jag tar jättegärna emot tips och råd! <3

Tusen tack!

Mvh Annelie @stallsteningeby på instagram


Läst 36015 ggr Kommentarer Kommentera

Hej,

I helgen har det verkligen varit ett högt tempo i nya stallet. Det har verkligen hänt så otroligt mycket. Helt klart en energiboost utan dess like. I dag ska jag och den lilla målarburken ner och bättra på vissa ställen och fixa lite. På fredag kommer boxinredningen och nästa vecka kommer montageteamet som sätter upp det. Veckan efter det kommer rörmokaren och gör sin del, sen är vi "klara". Så sjukt! 9 månader efter att jag ville ha ett nytt stall så är det där. Wow. 

Här är ett klipp från bygget: 

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Stall Steninge By (@stallsteningeby)

Vad som är kvar är inredning och lite mer målning/putsning. Sadelkammarens inredning är beställd, men med en himlens leveranstid. Eftersom boxarna är i ek så beställde jag även inredningen i ek :-) 
Det måste även köpas saltstenshållare, uppbindningar, whiteboardtavla (som ska få en träram runt sig) och massa annat smått och gott. 

Listan är lång, men vad jag mest ser fram emot är en container. Den kommer om två veckor och kommer fyllas med skräp och bråte. Vilken grej! 

Ha en fin måndag, nu måste jag sätta igång här för frukosten är uppäten!

Mvh Annelie @stallsteningeby på instagram.


Härlig bild från morgonens utsläpp <3


Läst 26900 ggr Kommentarer Kommentera

Hej, 

Min ambition är helt klart att blogga oftare än drygt 2 gånger i månaden. Men den senaste tiden känns det som att dagarna springer från mig. Jag ser datorn men plötsligt är det kväll och man fullkomligt stupar ner i sängen och somnar innan huvudkudden nuddar kinden. 

Anledningen till att det är ett rejält tempo de senaste veckorna är för att gårdsägare runt om oss åkt på semester. Jag känner deras hästar och har hoppat in för att hjälpa till. Det är egentligen inte så "komplicerat" utan väldigt välordnat. (Synd bara att semesterveckorna tajmade varandra;-) ) Och som alltid med hästar i vår närvaro så blir det inte alltid som man tänkt sig. Per kallar mig numera för Dr Quinn i den blå faran. Det smeknamnet gav han mig 03.00 i natt när jag stöp i säng. Detta efter att blivit uppringd drygt fem timmar tidigare om en häst som mådde dåligt. 

Förutom att ta hand om min egen gård har jag de tre senaste veckorna även pendlat runt på tre andra gårdar. Det har innefattat vanliga gårdssysslor som in- och utsläpp, mockning, vattning och fodring men har även blivit sidospår som sårvård på ytterligare en gård. I natt var en tung natt som inte slutade som vi hoppades på en annan gård. När veterinär anlände kunde jag rabbla listan med saker hon ville veta, efter dessa år på gården och följt så många veterinärer (och ständiga utfrågningar) så börjar rutiner sitta. Ju mer fakta du har till veterinären när hen anländer - desto lättare blir det att direkt finna korrekt behandling. I detta fall handlade det om att korta lidandet för en häst. När jag stod där i stallet efter veterinärens avfärd. När den slutgiltiga sprutan var given kände jag tomhet. Utanför var det kolsvart och nattens kyla kröp in under huden på mig. Fy vad jag hatar när ett liv släcks. Den tröst jag finner är hur hästen respekteras de sista minutrarna av sitt liv. En varm hand över mulen, uppmuntrande och lugnande ord som sveper in i stunden när tid och rum stannar.

Är det bara jag eller kom de mörka kvällarna snabbare än vanligt?

Hästen hos oss som förra veckan fick möta sin bästis på de evigt gröna ängarna bodde här i drygt 1 1/2 år. En glad pensionär som sin sista dag i livet fick både bad, godis och den långa manen trimmad. Hon kände sig som den superstjärna hon en gång varit när sista resan gjordes.
Jag såg henne djupt i ögonen och sa tack, tack för allt, hälsa din bästis med ett glatt gnägg när ni ses. Sen somnade hon in. Just bästisen stod jag även bredvid sommaren innan när hon tog sitt sista andetag. Två hästar med ett band jag sent kommer glömma.

I dag tog jag en paus, satte mig på en sten och såg ut över den betande flocken hästar. Min far ringde och tillsammans gick vi genom mitt senaste dygn. Jag fick prata av mig, prata om känslor, fakta och hopplösheten som infann sig när jag såg hästen, som timmar innan glatt gick i hagen nu plötsligt stå smärtpåverkad och rädd. "Kliv ur din kropp och berätta", så brukar han säga till mig när känslorna tar över. Jag ser mig själv kliva ut och få ett nytt perspektiv på saker, låter den stora kärleken till hästen lugna sig och ser allt med andra ögon för att sedan kunna berätta.

Jag tror att en av anledningarna till att mina vänner och grannar litar på mig, är för att jag gör alltid mitt bästa. Vilken dag det är, vad klockan är eller vad det är för typ av väder ute - det spelar ingen roll. Hästarna lägger hela sin tillit i vår famnar och då måste vi göra vårt yttersta för att bemöta denna gåva med respekt och omhändertagande. Oavsett om det är påfyllnad av vatten i hagen, respekt för fodringstider eller omvårdnad.

Det är också anledningen till att jag är helt slut. Min arbetsdag har inletts strax innan 06 och slutat närmare midnatt varje dag. Jag fick också en fästing i år. Den lilla filuren gav mig borrelia, så mitt i allt får jag mig just nu en kur av doktorn för att få bukt på detta. Trots detta har jag hunnit med allt. Hästarna hemma har nästan alla hunnit med återbesök till kliniken - samtliga med positiva resultat <3

När söndag morgon rullar in gör jag mitt sista utsläpp, sen är alla semesterfirare hemma igen. Då inleds kommande veckas projekt här hemma på gården - sensommarstädning. Det är dags att rensa, klippa och åka någon vända till återvinningscentralen. Jag ska även en sväng till kliniken med häst och ser fram emot att få nya loggan till lastbilen :-) 

För summan av blogginlägget är som rubriken antyder: Det finns bara en väg - framåt!

Jag ser fram emot att få följa Rose inridning under kommande vecka. Hon är hos Stall JE Hästutbildning här i Gottröra. I går satt Josefine upp och skrittade på henne. Min älskade lilla fölunge har blivit stor och klarat att inte tappa sin ryttare vid första ridturen <3 Stolt!


Tänk att det är min lilla häst som travar så fint <3

"Hur kom du upp dit?" Rose undrade lite hur detta gick till :-)

Kommande fredag ser vi fram emot leverans av våra boxar! I dag var rörmokaren här och tittade på hur vi vill ha allt i stallet - när boxarna är uppe tar han över och installerar allt åt oss. Elektrikern är klar med sitt jobb!

Det enda jag verkar ha svårt att få till är en vända till Värnamo. Till vår underbara unghingst. Jag ser fram emot att få åka och besöka honom. Att på vägen hem få stanna till på ett hotell med min familj och bara få njuta av att få sova borta. Om jag fick välja så vore det lyx just nu. Men mitt kontrollbehov gör det svårt för mig att lämna gården och bygget. 

Snart så! En vacker dag står jag och pussar på hans mjuka mule, Concorde, avkomman som är en spegelbild av sin mor, min älskade Cajza. 

Orkade du läsa hela vägen hit? Tack i sånt fall! Detta blev en konstigt inlägg som lugnar mitt behov att få skriva av mig. Ni får stå ut med sådana ibland :-) Jag avrundar med lite bilder för att inte vara för tråkig. Mer bilder och klipp finns på vår Instagram. 

Per och Elwira hälsar på Fiona, Cajsa och Warona.


Hingstar kan vara snabba! Passar man sig inte får man ett blåmärke med framtänder på tutten...


Det går ju inte att hämta en häst från Scint och ignorera skylten om att han är radioaktiv. Fnittrade lite och lät den sitta kvar en dag extra. Han själv var lika glad som alltid och inte självlysande!

Ett litet sår blir snabbt ett stort problem. Denna vecka har jag varit inkallad för att rengöra ett sår. Jag besparar er filmerna, men sånt här kom ut de första dagarna. Numera rent och fint!


Chippen blev halt på betet! Åkte till kompisen/grannen/hovslagaren. En böld funnen. Gips och arg häst på boxvila. Numera glad häst igen ute på betet - till allas lättnad och glädje. 


Frågor på det?


När de upptäcker sin spegelbild i vattnet <3

När elektrikern ger mitt ett rött elskåp. <3

Ha en underbar helg <3

Mvh Annelie @stallsteningeby på instagram


Läst 17302 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.