Hästliv

Hej,

Det är dags för en liten uppdatering här på bloggen. Tiden springer verkligen iväg, så jag har inte hunnit med att sitta vid datorn. 
Vad har hänt de två senaste veckorna här hos oss? 

Som jag avslutade senaste inlägget så har vi hämtat hem vår hingst Concorde, 2 år, e. Cascari - Cortzana - Cortez - Maraton. Han har bott nere i Värnamo från att han skildes från sin mor. Haft det superbra med ett gäng smågrabbar i härliga hagar och njutit av att leka och äta om dagarna. Nu har vi dock fått tillång till mer mark hemma för en egen lösdrift och tiden var inne för att kastrera honom. Så jag åkte för att hämta hem honom. Och OJ vad jag har saknat honom. Varit en dålig hästägare för jag har inte hunnit hälsa på honom, men jag vet att han haft det super så jag har inte "behövt" åka dit. Nu njuter vi dock i fulla drag över att ha honom hemma. Han kom hem söndag, fick ett bad måndag, åkte till klinik måndag eftermiddag för röntgen och sedan sov över för kastrering tidig tisdag morgon. Jag hämtade honom sedan tisdag eftermiddag och nu har allt läkt ihop fint och nästa vecka ska han få gå ut på bete med Lunatic :-)


Han har ärvt sin mammas långa öron <3

I höst rider Josefin in honom, och vi kör samma upplägg som med Rose. Målet är treårstest om han är redo!

På tal om Rose - vad gör hon? 
Hon ska tillbaka till seminstationen på onsdag och kommer högst troligt semineras denna vecka. Blir superspännande att se om hon vill bli dräktig och därmed få njuta av långledigt innan hon blir ridhäst. Hon har fått hedersplatsen på vår vägg i stallet <3

På tal om dräktigheter så har Cajza (Concordes mamma e. Cortez - Maraton) ovulerat i dag. Dräktighetskoll om några veckor så får vi se om vi kanske kan få ett sista föl från henne :-)

Chippen, som vi gör Embryotransfer på, ska in till stationen i morgon. Vi ska se om det finns ytterligare ett embryo att föra över. Det förra resorberade tyvärr mottagarstoet. Supertråkigt, men sånt som händer! Nya tag!


Att vara avelssto är jobbigt, även när man knappt är dräktig ;-) Powernap på Belle!

I dag har vi två hästar som åker hem, två fina valacker som varit här på semester medan ägaren varit i USA. Ytterligare en häst åker hem nästa vecka, ett sto som stått här med fraktur. Samtidigt så kommer en ny valack. 


Qulan och Harry har verkligen funnit sin plats i stallgänget. Härligt med lite semester <3


Fina Pride ska snart åka hem till ridskolan igen. Superskönt att frakturen läkt och hon kan leva många många år till! 

På tal om ridskolor! Towe har börjat på ridskola en gång i veckan. Även om hon har en ponny här hemma så ville vi att hon skulle få vara med i kamratskapen och gemenskapen som finns på ridskolor. Jag älskade att växa upp på ridskolan, så har sett fram emot att hon ska få börja där. Nu har hon ridit två lektioner och är redan sammansvetsad med tjejerna i sin grupp. Superkul!




I går stod jag och Per i regnet och fixade en av hagarna. Det ska alltid vara superväder när vi fixar med staket ;-) Sätt ljud på när ni lyssnar, han är helt klart inspirerad av Elitloppshelgen, haha!


Oj! Snacka om spretigt inlägg... Men det känns lika spretigt i mitt huvud ;-) Snacka om fullt ös med andra ord. Så ber om ursäkt för en lite dålig uppdatering, hoppas på att kunna skriva något lite mer matigt nästa gång :-) <3

Mvh Annelie, @stallsteningeby på instagram

Ps. Avslutar med en bild jag tog i veckan. Stallet är verkligen mitt happy place!




Läst 32912 ggr Kommentarer Kommentera


Världens bästa Rose <3

FOTO, samtliga bilder utom den med rosetter: Sofie Sköld (https://fotografsofieskold.pixieset.com)

Hästen jag bloggar om i detta inlägg: 
Rose Bay
född 2020
Efter hingsten Cascari, undan stoet Carnella Z, som i sin tur är efter Caritano Z - Chellano Z. 
Uppfödd och ägd av oss, Stall Steninge By.


Hej!

Gud vilken underbar lördag vi hade på Strömsholm! När vi satt i lastbilen på väg dit vad jag inte nervös. Jag hade lixom förlikat mig med tanken att "det går som det går". Jag har gjort mitt yttersta att föda fram och ta hand om Rose på bästa sätt ända sedan hon föddes ute i hagen här på gården. Hon blev röntgad och fick vargtänder tagna innan inridningen och jag försöker tänka "enligt skolboken" på sådana saker. 

Väl på plats i boxen på Strömsholm var hon taggad och lite "dryg". Lite som att hon väntade på sin stund att få glänsa. Vi gick in i ridhuset och hon kändes hur cool som helst. Och så släppte vi henne. Då var det som att hon tog tillfället i akt och förstod vad det handlade om. Den galoppen hon drog i väg i alltså. "jisses, lugn", tänkte jag samtidigt som jag skrattade "show off" ;-) 

Sen hade vi 15 minuter som var riktigt roliga! Rose var på hugget och med gott självförtroende tog hon sig an uppgiften att löshoppa. Helt sjukt egentligen att våra treåriga hästar med största självförtroende flyger över oxrar som är 130 cm höga. Rose gjorde detta och bockade glatt på långsidan efter. 

Efter att hon hoppat sitt sista språng gick vi fram till henne för att ta av benskydd och visa upp henne exteriört. Sofie fångade på bild... Tror ni vi var nöjda? ;-) 


Från vänster: Josefin Enarsson, Stall JE Hästutbildning, som ridit in henne. Min bästis My Almqvist som gjorde OS-knopparna ;-), Rose som vill äta på staketet... och jag. 

Rose belönades med poängraden 8 - 8- 8- 8 - 8,5 - 8,5 vilket gav 49 poäng och HOPPDIPLOM!




Några av de fina orden domarna sa var: 
"Rose Bay är ett väldigt modernt sto med många styrkor. Hon har en rytmisk och vägvinnande galopp. Hon är intresserad av att hoppa, har en positiv inställning och hoppar försiktigt."

När domare Marianne Leffler inleder med "Hon har en frambensteknik som är "to die for"! Då fick jag gåshud. 


Här har jag precis fått höra alla fina ord och tänker "shit, vi gjorde det! HON gjorde det!!"

Sen brister det totalt och jag börjar gråta en skvätt av glädje. Har även fått höra att jag inte var den enda som lät några tårar falla inne i ridhuset, även domare och funktionärer kände glädjen i mitt hjärta. 





Älskade, ÄLSKADE häst <3

Utanför väntade Per med godis och vi fick både fina rosetter, gehäng och presenter. Superkul och vilken start på vårt första treårstest som uppfödare!!



Nu måste jag springa ner till stallet. Jag hämtade Rose´s halvbror (samma hingst) i går, han ska iväg till klinik för röntgen och kastrering i morgon :-) För Rose är det nu vila, en lång vila! Hon ska nämligen få gå på sommarlov, bli mamma och efter detta långa uppehåll bli min ridhäst. 

Mvh Annelie @stallsteningeby på instagram


Läst 31715 ggr Kommentarer Kommentera

Hej,

I går var vi uppe på Myrsjö Gård och träffade veterinär Gonzalo Ortiz Centeno. Alla stod förberedda i jakt på ett embryo ur vårt sto Chipotle HH. Jag var lite nervös, just för att hon historiskt sett inte tagit sig på första brunsten om våren, men skulle hon ha gjort det i år? Känslan de senaste två dagarna har varit att hon är lite "mysig", dvs dräktig. 

Att "spola ur" ett embryo var inget man gör på "femton minuter, en kvart" utan det var mycket att hålla reda på och ordna. Renlighet på utrustning och sto var en sak. Vi hade hemma på Stockholm seminstation fullt upp så jag kastade mig iväg mitt i arbetspasset, hämtade hästen på lösdriften och åkte direkt. Självklart var hon nyrullad och snygg när jag kom ut i hagen... Men som tur var räknas det inte, utan de viktigaste delarna tvättar man ju ändå på plats.  (Och tur för mig att vi var ensamma där, så jag behövde bara skämmas lite över min dammiga dam ;)


Gonza spolar ur embryon, Anders sitter på huk och bevakar mängden som kommer ut (och håller ett vakande öga så filtret embryot landar i står säkert.)

Vi fick stå med och titta under processen och Gonza berättade om varje steg och visade oss hur det gick till. När det väl var dags att gå in i labbet kände jag att vi väntar utanför så han får arbeta i lugn och ro. Det var en nervös väntan må jag säga! Men ut tittade ett glatt ansikte sen som bad oss hämta mottagarstoet.



Hej embryo med både mor och far som gått 1,60-hoppning <3

In kom mina kompisars sto som stod till förfogande som mottagarsto. Henne känner vi väl, så att hon ställde upp som reservsto åt oss kändes superkul! Våra egna mottagarston tajmade inte denna brunst, det visste vi, men stationen är väldigt lösningsorienterade, så vi körde på och de ordnade häst som tajmande väl. 


Fina Noora får embryot placerat i sin livmoder <3

Efter att själva överföringen var gjort fick vi komma in i labbet för att titta hur det hade gått till. Det var helt klart ett "pilligt" jobb, och imponerande att se. I bilen på vägen hem så tänkte jag på hur galet det vore om detta fungerar. Om stoet Noora vill behålla embryot i sin kropp. Då har jag varit delaktig i att ta hand om mitt sto, varit den som hjälpte till med tappning av hingsten och sen även sett den lilla föras över mellan två hästar. Närmare full insyn än så kommer man nog inte som stoägare inom avel. 

Sen vet jag att det varit omskriver om Embryotransfer och hur stona mår som "blir av" med sitt embryo. Jag har haft det i åtanke att jag ska hålla mig vaksam på Chippens mående under denna resa. Dock brallade hon glatt i hagen i morse, snodde hö av ponnyn Persilja och rullade sig innan lunchfodringen så hon återigen är dammig. Just nu mår hon med andra ord som en stjärna. Viktigt att hålla koll på det tänker jag. 

I morgon seminerar vi ett av våra andra ston, går mot treårstest med Rose på lördag och hämtar upp vår tvååring på söndag. Det är helt klart full rulle här ute på landet. Kul!

Mvh Annelie @stallsteningeby på instagram 


Läst 21835 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.