Hästskötarbloggen

Jag tänkte fortsätta att ta upp ämnen ni önskat att jag ska skriva om. Så skönt att slippa hitta på något själv! Därför tänkte jag gå igenom lite hur vår vardag här på Stuteriet ser ut, vilka rutiner vi har, etc. Hoppas att det blir rolig läsning och kommentera gärna inlägget om du har några frågor!

Vi börjar varje dag med att 07.00 utfodra alla hästar hö. Inte så komplicerat. Alla får lite olika mängd beroende på vad de behöver. Ex. En hingst som tappas får en lite större mängd för att tillgodose just hans behov.

Efter höfodringen utfodras krafft i form av havre, müsli eller pellets. Vi mockar sedan stallet och lindar av ev nattskydd eller nattlindor. Vi mockar med bädd i boxarna och tar bara bort de översta lagret kiss. De flesta står på spån och vissa med lite halm. När vi mockat en box sopar vi in ev spån som kommit ut i stallgången under mockning. Innan vi tar ut en häst från boxen kratsar vi alltid hovarna, var box har sin hovkrats som sitter med magnet mot boxdörren. Boxdörrarna står alltid vidöppna när boxen är tom och om det ligger en hög kvar i boxen efter hästen är uttagen mockar vi alltid bort den och sopar in. Sopa, sopa, sopa. 


Sedan har var häst ett eget schema för dagen. Vissa ska gå ut en sväng i hagen direkt efter frukost, vissa ska tränas eller ridas ut. Vi rider under förmiddagarna (8.30-12.00) om någon inte hinns med under förmiddagen kan den arbetas under eller efter lunchen. Vi har tre olika hagsläpp under dagen. Det första klockan 8.00, det andra 10.00 och de sista 12.00. Vi har både grushagar som är våra allväders-hagar och gräshagar. Gräshagarna används enbart vid fint & torrt väder.  Det har ju varit lite svajigt väder på sistone med både kalla grader och regn men nu äntligen kan man börja ha ut fler i gräs, ett riktigt sommartecken om du frågar mig! Alla våra hästar får möjlighet till att gå i gräshage, vilket dom flesta uppskattar! 

På tavlan i sadelkammaren hittar man all information om dagen som man behöver. Alla ryttare har en varsin kolumn med vilka hästar de ska rida för dagen samt ett hagschema för vilka hästar som ska ut i vilka hagar vid vilket hagsläpp. Jag brukar se till att ha gjort hagschemat eftermiddagen innan för att inte bli stående hela morgonen med att göra det. Det kan ta sin lilla tid, för man vill inte göra fel, då blir det dålig stämning hela dagen. ;) 

Alla hästar blir ordentligt framskrittade. Beroende på dagens tempo kan nån gå i skrittmaskinen medan vi äter frukost och går igenom dagen. Andra skrittar vi ut innan vi rider. Jag skrittar fram alla Tinnes hästar, gärna i skogen, innan hon rider. Ibland om hon inte ska tävla just då kan jag rida fram lite. Annars hjälps vi alla åt att få förmiddagarna att flyta så smidigt som möjligt, vissa rider fram, visa skrittar ut etc, etc. 

Två gånger i veckan kommer vår hästmassör ut och går igenom en del av våra hästar. På Torsdagar rids alla hästar ut i skogen eller på vår galoppbana. 

När förmiddagen är klar fodrar vi lunch i samma anda som morgonfodringen. Först hö och sedan krafftfodret, men denna fordring med en mash- och betforblandning som vi sätter i blöt efter morgonfodringen. Även vitaminer, mineraler och övriga tillskott utfodras till lunchen. Efter fordringen ska sista gänget släppas ut i sina hagar och vi äter själva lunch. 

Under eftermiddagen så mockar vi boxarna, igen, och varje häst får omvårdnad utifrån behov. Dom ryktas och pysslas om. De flesta föredrar att stå i våra magnettäcken. Vi har två olika sorter, ett som är ett rent magnettäcke och ett som är ett kombinerat massage- och magnettäcke. Det är såklart inte något alla hästar tycker om, men man märker ganska snabbt. Även de mest rastlösa kan stå i 30min (ett program) och bara njuta. Vi har även en kall-laser som vi använder. Ofta får man bra råd av vår hästmassör om områden på hästen att vara uppmärksam på. Vissa går en sväng i skrittmaskinen, dom som inte klarar av det får gå en promenad för hand i skogen. Jag tänkte senare göra en knopp- och groom tutorial och lägga upp för mer detaljerad inblick i skötseln, om ni vill? ;)

Vi eftermiddagsfodrar 16.00 och efter det får de kvällshö 21.00. 

Idag är vi ett härligt gäng på 8 personer som jobbar i stallet, var person har sina uppgifter så att dagarna flyter så smidigt som möjligt och så att hästarna får bästa möjliga omvårdnad. Ibland har vi praktikanter hos oss i perioder, om du är intresserad av att söka praktik hos oss så kontakta min kollega Alicia på mail: alicia@lovstastuteri.com

Josefine 


Läst 28228 ggr Kommentarer Kommentera

Hej igen! 

Först och främst vill jag bara tacka alla som skickat förslag på så många bra ämnen jag kan ta upp här i bloggen, vilken härlig start! Tack! Ett utav dom var att jag skulle berätta om hur jag hamnade på Lövsta och tänkte att det kanske är ett bra första inlägg. 

Vi backar bandet till 2012 då jag började på Flyinges Unghästutbildarprogram (2012-2013). Eftersom att programmet var yrkesförberedande så var det ganska mycket praktik. Först åkte jag två månader till Henrik von Eckerman som då var baserad hos Ludger Beerbaum i Osnabrück, Tyskland. Den andra praktiken vart lite närmre, nämligen på Lövsta i Upplands-Väsby.
Tack vare den långa period jag praktiserade så fick jag verkligen arbeta in mig i alla rutiner, lära känna alla som jobbade i stallet och alla hästar. Även fast det idag känns som tusen år sedan kan jag ändå minnas min första gång jag var på Lövsta.
Det var inte likt något stall jag varit i tidigare och vissa delar tyckte jag inte ens såg ut som att de tillhörde ett stall. Det var stor skillnad från andra inackorderingsstall och ridskolor, som för mig då var den typiska stallmiljön.

Det kändes på ett sätt som att jag hade hittat hem, för jag stormtrivdes verkligen från dag ett. Men på ett sätt kändes det även som en dröm. Som att det var ouppnåeligt att nånsin få spendera sina dagar där, ta hand om alla fina hästar och vara en del av Team Lövsta.
Men jag vart erbjuden sommarjobb direkt efter praktiken och sedan provanställning efter det. Jag hade inte direkt några egna tydliga eller bestämda mål med min utveckling som ryttare när jag kom till Lövsta. Jag fick rida ut en del hästar, rida fram ibland åt Tinne och Carro, vilket var jätteroligt! Men - det var helt klart något extra med att bara vara i stallet och ta hand om hästarna och allt där till.

Sara var Tinnes hästskötare på den tiden och jag var alltid fascinerad av henne, hennes hårda arbete och känsla för hästarna. Hon fixade och donade, höll ordning och reda. Stenkoll på sina hästar, alltid steget före. Kändes som rena motsatsen till mig då som var mer "ny på jobbet".
Jag minns en Söndag jag jobbade, kände mig som en riktig sopa. Jag skulle gå ut och gå med Anton och han har verkligen en tendens till att köra lite med ny personal och praktikanter. Han vart super arg om han inte fick stanna och beta så det vart inte en så lång promenad men när jag tillslut bestämmer mig för att nu får han faktiskt inte beta mer, då ställde han sig på min fot. Hårt. Trots att jag var super noggrann och försiktig. Jag var inte ens i närheten av hans hovar! Det var som att han siktade och så sen stod han kvar på foten. Jag ringde Sara och berättade om vad som hade hänt och att jag inte kunde gå. Hon fick be så mycket om ursäkt och att jag skulle säga till på skarpen. Det gjorde jag såklart inte, jag mutade honom med sockerbitar hela vägen hem. Med Sara skulle han aldrig göra så. Dom hade något annat. 

Det vart på något konstigt sätt något form av mål att jobba emot men samtidigt med känslan "det där skulle jag aldrig någonsin klara av". Konstigt. 
Efter mitt första år på (mitt numera andra hem) Lovsta South, Wellington, Florida, så var Caroline med familj med. Hon tävlade Paridon Magi som var med och jag pysslade lite extra med honom efter hans starter. Vi bestämde sedan att jag skulle få följa med Caroline ut på tävlingar när vi  kom hem till Sverige och hjälpa till. Det var även då som vi köpte Van Vivaldi och jag kommer aldrig glömma när Carro berättade det för mig och att jag då skulle få ta hand om honom när vi kom hem. Det kändes helt sjukt. "Jag ska få ta hand om VAN VIVALDI" minns jag att jag tänkte. För mig var det då obegripligt och jätteroligt. 

Sedan gick tiden, jag var med Carro på reser med hennes tävlingshästar (Paridon Magi, Sankt Erik II & Van Vivaldi) vilket var så kul och lärorikt.
Efter OS i Rio slutade Tinnes hästskötare Sara och hon behövde därför en ny. Eftersom att Carro var gravid och inte tävlade någonting just då vart det nog helt naturligt att det var jag som skulle ta över men det var inga naturliga tankar som for genom mitt huvud där och då.

Jag var så nervös. Över att inte lyckas, över att inte vara bra nog. Flera gånger övervägde jag att det inte var någon idé för mig att göra det överhuvudtaget, jag vågade inte. Men jag gjorde det ändå och det är en himla tur - för det är nog det bästa val jag nånsin gjort! 

Josefine


Läst 23221 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
11
2019

Hej & välkomna till min nya blogg! 

Här kommer jag att skriva om min vardag på världens bästa arbetsplats, Lövsta Stuteri, och mitt liv som tävlingsgroom åt Tinne Vilhelmson Silfvén. 

Eftersom att detta är lite nytt farvatten för mig tar jag mer än gärna emot önskemål på ämnen eller frågor ni vill att jag tar upp här i bloggen! 🙏🏻 

Foto: Sara Hellner

Josefine 


Läst 17917 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.