NAF Träningsakademin
MAJ
21
2023

Hej allihopa!

Här i Stockholm har försommaren kommit och jag betar därför Haldor en stund varje dag för att vänja in hans mage på gräs. Det är vad Haldor väntat på hela dagen så det går fort upp till ängen! Jag älskar ljudet från när Haldors betande blandas med fågelkvitter. Nu är sommaren här!

 

Häromdagen var vi och tävlade en Msv:b5 igen. Det blev någon dyr miss som tyvärr drog ner procenten men känslan överlag var bra och det är det som är det viktigaste! Dagen vi har den känslan tillsammans med att vi sätter alla rörelser blir det riktigt bra! Det är kul att vi får 7:or och någon 8:a på det vi gör bra! Jag känner verkligen att vi gör framsteg med det vi tränat på och det känns som ett kvitto att vi är på rätt väg.

 

Apropå tävling så är jag verkligen glad för att jag har någon som kan följa med som hästskötare och filma när jag rider. Det krävs verkligen flera för att vi ska utvecklas framåt och jag är glad för att jag har det team runt mig som jag har!

 

Att jag kom med i NAFs träningsakademi är något som gjort otroligt mycket för min och Haldors utveckling. Sofia på NAF har verkligen hjälpt mig att gå igenom Haldors foderstat och stöttar med fodertillskott och groomingprodukter som verkligen har gjort skillnad för Haldor. Jag har också fått möjlighet att träna för Mads Hendeliowitz, vilket varit väldigt lärorikt. Johanna Lassnack som coachar mig mentalt och ger mig värdefulla verktyg att hantera nervositet och att hålla fokus under både träning och tävling är också väldigt viktig i mitt team!

 

Jag har även min fantastiska tränare Per Duvefelt som tränat mig och Haldor i ett och ett halvt år nu. Han lyckas verkligen på det mest pedagogiska och metodiska sätt få oss att ta oss an våra utmaningar samt slipa våra styrkor.

 

Jag tänker också på andra viktiga människor i det mer vardagliga som till exempel alla mina fantastiska stallkamrater och våra stallägare. Haldor står på en stor anläggning med närmare 40 hästar och här finns människor i alla åldrar. Det som förenar oss är såklart kärleken till våra hästar men i mitt stall bryr vi verkligen oss om varandra. Känner någon en oro för sin häst är genast flera andra där och stöttar, tipsar och kommer med råd. Vi hjälper varandra om någon behöver resa bort eller blir sjuk och vi som har våra hästar i uteboxlängan är experter på att diskutera vilka täcken som passar till vilken häst i alla olika väderlekar. Vad hade jag gjort utan alla er! Skulle något hända Haldor under dagen skulle personalen kontakta mig direkt. Att aldrig behöva känna oro för hur Haldor har det under dagarna är guld värt! Vi har ett väldigt stöttande och peppande gäng stallkompisar runt oss!

 

Vi har även en väldigt bra hovslagare och equiterapeut som tar hand om Haldor på bästa sätt utifrån sina professioner.

 

De som dock är allra viktigast för min och Haldors utveckling är min familj. Jag förstår att jag är privilegierad som har föräldrar som kan stötta mig ekonomiskt, det är ju tyvärr dyrt att ha häst! Jag är också väldigt tacksam för att de stöttar mig med sin tid för att jag ska kunna hinna med att både ha häst samt sköta mina studier. Mamma eller pappa är ofta med mig i stallet och hjälper till med sysslorna, filmar på träning, skjutsar på tävling och jag är så glad för att de älskar Haldor lika mycket som jag gör! Min lillebror ska såklart också ha en eloge för att han släpper iväg mamma eller pappa till stallet varje dag.

Jag och Haldor är väldigt tacksamma för alla människor som peppar oss i motgång och delar vår glädje i medgång. ”Vi:et i vinsten”, ”it takes a village to raise a kid”; jag är så tacksam för alla vi har i vårt team!

Vad hade vi varit utan er?

 

Ida Pelander


Läst 2403 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

Det har varit en lugn vecka för Cree och mig efter förra helgens meeting på Grevagården. Vi kom dit på fredagskvällen och installerade Cree i hennes box och packade upp allt, sedan gick vi till vårt rum som vi skulle bo på som låg på tävlingsplatsen vilket var väldigt smidigt. På lördagen startade vi runt lunch så vi longerade henne på förmiddagen så att hon fick springa av sig lite innan start vilket fungerar bra på en häst som Cree som har mycket energi. Vi startade en 125cm klass och var dubbelnolla och blev andraplacerade av 39 starter. Fick en bra känsla, Cree hoppade bra men var inte riktigt nöjd med min egna ridning. På söndagen hoppade vi senare på eftermiddagen och gjorde samma upplägg som på lördagen med longering. Det var andra omgången av division 1 med Skedalas lag som också gick i 125. Vi var endast tre ryttare i laget denna omgången vilket skapade extra spänning men båda tjejerna i mitt lag var felfria och jag fick ett nedslag vilket räckte till en tredjeplacering denna omgången. Detta gjorde även att vi kom vidare till omgång 3 och 4 som går i Göteborg vecka 29 som vi nu taggar till. Väldigt glad att Cree var så lugn och fokuserad denna helgen, det gör att jag kan rida bättre och Cree hoppar bättre. Cirka 1-2 timmar innan starterna gav jag Cree en Instant Magic shot från Naf som har en lugnande effekt. Cree var spänd och ofokuserad på första utomhusstarten för någon vecka sedan men dessa Magic shotsen hade en mycket positiv påverkan på Cree så det ska jag fortsätta med.

Har gjort lite andra inköp den senaste tiden inför sommaren. Jag har köpt hem kylskydd till benen som jag tänkt kan vara bra, speciellt nu på sommaren när benen blir väldigt varma under benskydden. Tänker speciellt efter hårdare pass eller efter hoppning att benen kommer må bra av det. Har även köpt hem nya stigläder, de var dags för nya nu då de blivit slitna men tycker ändå att de som jag haft nu har hållit bra så jag köpte likadana igen. Lippo selected stigläder heter dem jag har haft. Har även köpt hem ett par ballskydd till Cree då hon börjat trampa sig lite på senaste. Köpte ett par från Trust i gummimaterial så jag hoppas de ska passa. Om de hinner komma innan helgen kan jag testa dem på helgens tävling i Halmstad. 

Hoppas ni uppskattat inlägget!

Almida Ericsson


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 3575 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

 

Jag tänkte i detta inlägg ta med er på vad jag och Haldor, tillsammans med vår tränare Per Duvefelt, har tränat på under senaste tiden.

 

Eftersom vi tävlar en del just nu jobbar vi mycket med programdelar och rörelser som ingår i programmet (msv:b5). Det vi dock alltid är väldigt noga med och strävar efter är att Haldor är lösgjord och jobbar över ryggen i en rund form. Vi brukar inte plocka upp honom i formen innan han är framme för skänkeln och rund i formen. Vi kan då jobba en del tempoväxlingar på fyrkantsspåret och på volt samt rida skänkelvikningar på olika linjer eller på fyrkantsspåret. Vi jobbar även en del förvänd galopp och varierar att ställa utåt och inåt. Om Haldor under passet börjar falla isär eller bli för hög i formen brukar vi gå tillbaka till att exempelvis lägga in en båge i förvänd galopp.

Den förvända galoppen brukar vi också kunna kombinera med att öva på att få till raka och luftiga byten och serier. Vi brukar då ligga i galopp ca. 2m innanför spåret och vänta med att göra bytet tills han går rakt på linjen och galoppen är bra. När jag gör bytet är fokus på att vi fortsätter på samma linje efter bytet som linjen vi red på innan bytet. Rider man mot en spegel blir det ännu tydligare hur man förflyttar sig på linjen. Efter bytet håller jag den nya galoppen tills den känns bra och han går rakt på linjen jag rider på, innan jag gör nästa byte. Med tiden blir då både bytena och serierna mycket bättre. När jag har ridit övningen har jag upplevt att man inte ska ha bråttom med att göra nästa byte, utan verkligen ta tid på sig. Det lönar sig i det långa loppet!

 

För att kunna bibehålla ställningen och undvika att han blir för rak i skolorna brukar vi vara noga med att lägga in volter och bågar. Om jag till exempel rider en öppna på långsidan och känner att jag inte har honom runt innerskänkeln brukar vi alltid lägga in en volt och därefter fortsätta öppnan. För att se till att jag har honom på ytterhjälperna brukar vi också kunna rida öppnan någon meter innanför fyrkantsspåret. Det blir då väldigt tydligt om man tar stöd på väggen eller om man verkligen har hästen för ytterhjälperna. Även om slutorna jag rider på tävling ligger diagonalt brukar vi också öva slutorna på fyrkantsspåret och några meter innanför spåret för att se till att jag har koll på hela Haldor. Allt detta förbättrar i sin tur lösgjordheten och rakriktningen, vilket i sin tur förbättrar skolorna. 

 

I övrigt rider vi mycket tempoväxlingar för att hålla honom framme för skänkeln och behålla honom på bakbenen. Ibland räcker det med en halvhalt/kort avstämning och ibland krävs en tydligare tempoväxling eller övergång. I tempoväxlingarna försöker vi växla tempot ganska försiktigt så att han exempelvis inte tappar bakbenen och faller fram på frambenen istället. Med mycket tempoväxlingar/övergångar bygger vi också mycket styrka!

 

På tisdag är det dags för nästa träning för Per och det ser jag mycket fram emot! Det ska bli väldigt kul! Hoppas ni kan ta med er något av det vi jobbar med och få användning av det i er träning! Ha det så bra och så hörs vi igen om två veckor!

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 4628 ggr Kommentarer Kommentera

Hejsan

För några dagar sedan åkte jag ner till Irma Karlsson för att vara med henne en dag i hennes vardag. Cree fick alltså stanna hemma denna gången men det var väldigt lärorikt att stå på marken och kolla hur hon jobbar sina hästar. När jag kom dit på förmiddagen stod kungen i stallet, Uno, i stallgången. Vi började med att longera honom lite lätt då han hade haft fysioterapeut dagen innan. Vi pratade om deras resa ihop och jag blev så imponerad att de två varit ett team sedan Uno var 6 år gammal, alltså i 9 år! En sådan resa jag hoppas kunna göra med Cree där man hela tiden utvecklas och lär av varandra.

Efter det så hoppade Irma en häst och jag stod på marken och studerade hur hon jobbade med hästens styrkor och svagheter. Efter lite lunch var det dags för mig att rida Euphoria, en av hennes topphästar. Jag red henne samtidigt som Irma hoppade en annan häst så hon kom med lite små tips. Med Euphoria handlade det mycket om att galoppera genom svängarna. Hon var väldigt fin och välriden, en riktig prinsessa.

Vi avslutade med att longera en varsin häst. Det var väldigt kul att se hennes hästhållning och att se att hon låter hästarna vara hästar. De gick i fina gräshagar och man såg verkligen att de mådde bra och trivdes. Jag är väldigt glad för denna möjligheten jag får tack vare NAF, alla samtal under dagen med Irma gav så mycket och man lär sig något nytt hela tiden.

Denna veckan ska de packas och förberedas inför helgens meeting på Grevagården i Skövde. Det är andra omgången i div. 1 och vi är väldigt taggade. Vi var och hoppade öppen bana i fredags och Cree känns i fin form. Ska prova NAFs magic instant shots i helgen för extra koncentration. Använde det andra dagen i Falsterbo och kände skillnad på henne så det följer med i sadelskåpet.

Hoppas att ni uppskattat inlägget!

Almida Ericsson


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 5106 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihopa!

 

Sedan jag skrev senast har jag och Haldor hunnit starta två msvb:5 och kvalat vidare till msva-klass (Msva:1, FEI Prix S:t Georges, YR-program). Nu ska vi bli ännu bättre på den här nivån innan nya utmaningar väntar!

 

Första starten och debuten i msvb:5 gjorde vi i förra helgen. Då hade vi tyvärr några dyra missar som jag får ta på mig. Bortsett från det fick jag en väldigt bra känsla och Haldor kändes väldigt fin! Andra starten gjorde vi nu i helgen. Jag fick då en bra känsla och vi klarade oss utan större missar. Jag tycker att det är ett väldigt roligt program och det verkar Haldor också tycka! Han älskar galoppombyten och i detta program är det en hel del byten. Det märks så tydligt på honom när han kommer ut från banan och är nöjd med sig själv, han vet att han har varit duktig!

 

Nu när tävlingarna börjat dra igång igen märker jag verkligen hur stor skillnad vinterträningen har gjort. Jag får en helt annan känsla inne på banan och jag känner att vi har mycket mer att ge! Jag märker också att den mentala träningen har gjort stor skillnad för mina prestationer. Jag går nu in med ett mycket mer förlåtande mindset inför starterna, vilket gör att jag blir mycket mindre nervös. Alla gör misstag och när de väl har skett är det enda vi kan göra att lära oss av dem så att de inte ska hända igen! Under tävlingsdagen försöker jag också hela tiden ha fokus på en sak i taget. Till exempel försöker jag ha fullt fokus på att knoppa när jag gör det och på den specifika rörelsen jag utför i stunden när jag rider fram. På banan försöker jag också ha fokus på den rörelse jag utför i stunden och inte på de jag redan gjort eller på de som kommer. Apropå att lära sig av sina misstag så fick jag verkligen göra det under den första starten. Jag blev då störd över en miss i en bytesserie och missade då överstrykningen som kommer direkt efter. Jag hade då fokus på det jag hade gjort och inte på den rörelse jag skulle utföra. Jag uppmanar därför alla till att träna mer mentalt! Ta till exempel en titt på den här artikeln som handlar om mitt och Johanna Lassnacks första möte: https://www.hippson.se/artikelarkivet/traningsakademin/pizzaslice-inre-cirkeln-och-hitta-fokus.htm eller mitt blogginlägg från vårt andra möte: https://www.hippson.se/blogs/naf/uppfoljning-av-mental-traning.htm.

 

Inför en tävling brukar vi öva extra mycket på programdelar och även rida igenom hela programmet. Det är en grej att få till en bra sluta under passet men en annan sak att få till den med precision på rätt linje och att slutan håller god kvalité. Till vardags tränar vi för Per Duvefelt och träningen innan tävling brukar vi alltid lägga in programdelar eller hela programmet. Jag vill verkligen slå ett slag för att rida programmet tillsammans med sin tränare. Man kan då få väldigt mycket värdefull feedback att ta med sig in på banan! För övrigt brukar jag försöka skapa tävlingslika situationer hemma. Till exempel brukar jag kunna rida fram i ena ridhuset eller ute och sedan gå in i andra ridhuset och rida igenom programmet, eller tvärt om. Jag tycker det är viktigt att förbereda hästen på att man under tävling tävlar på en annan bana så att vi är förberedda på det.

Video från vår senaste träning för Per

Nu ska vi träna vidare och komma ut och tävla fler msvb:5 under våren. Jag ser fram emot att utvecklas ännu mer i programmet tillsammans med Haldor.

 

Ha det så bra så hörs vi igen om två veckor!

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 5169 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allesammans!

Vilken underbar vecka det har varit med riktiga vårkänslor. Jag blir så lycklig av att kunna byta ut jackan mot en väst, släppa ut hästarna utan täcke och se hur det gröna gräset växer. Men detta betyder även att brunstperioden är i full gång för alla ston. Min och Crees lifesaver denna tid på året är NAFs oestress. Oestress hjälper brunstcykeln att på ett naturligt sätt återbalansera sig och stöder de olika utmaningarna som stoet upplever under sin brunst. Cree hade sin första brunst för cirka en vecka sedan men visade egentligen inga direkta tecken på det i sitt humör och i ridningen vilket är positivt. Det visar på välbehag i måendet även under brunsten. Om du har ett sto är oestress räddningen för ett nöjt och välmående sto året om.

Igår hade jag ett uppföljningsmöte med Johanna Lassnack. Vi har kontakt genom sms mellan de digitala mötena så vi följer upp hur allt känns vecka för vecka men nu var det äntligen dags för ett riktigt möte. Till de två senaste tävlingarna jag varit på har de röda (negativa) tankarna kommit mer än vanligt så vi fokuserade mycket på hur jag ska arbeta med detta. Det som varit det största problemet är att jag börjat analysera dessa tankar alldeles för mycket. Som varför dessa tankar kommer och sedan försökt skjuta bort dem, vilket inte gett något vidare resultat. Johanna fick därför påminna mig om att istället för att skjuta bort tankarna, ta dem till mig, förstå att jag får tankarna för att jag vill prestera mitt bästa och inte för att jag inte är kapabel till att klara uppgiften. Efter det så ska jag göra om dessa röda tankar till gröna tankar som berättar hur jag ska lösa de utmaningar jag målar upp i huvudet. Det jag tar med mig mest är att jag inte ska överanalysera varför dessa röda tankar kommer, för de kommer komma mer eller mindre under hela livet. Johanna berättade att även hon som jobbat med mental coaching i flera år får dessa tankar så det handlar om att lära sig att hantera dem, inte oroa sig över dem. Ser fram emot att se hur de känns på tävlingen i helgen. 

Denna veckan har vi njutit på uteritterna!

Nu är det äntligen dags för utesäsongen. Förra tävlingen i Laholm red vi två 130cm där vi fick ett ner var dag. Vi fick samma typ av fel båda dagarna, hon tog bakbommen på en oxer ur vänstersväng. Igår var vi hos min tränare Maja Bogren och tränade bland annat på detta och att hon ska gå runt min innerskänkel i svängarna för att få rundare språng. Innan vi började hoppa bana gjorde vi markarbetsövningar med bommar och lägre språng för att få igenom henne i båda sidorna vilket gjorde att hoppningen sedan blev mycket bättre. Tips om du har en häst som lätt spänner till. Vi jobbar mycket på detta sättet för att få henne avspänd och få mer ridbarhet mellan sprången. Nästa vecka ska jag ner till Irma men denna gången utan Cree. Ska bli spännande att se hur en vanlig dag hemma hos henne ser ut, följa hennes system osv. Hoppas du uppskattat inlägget!

Almida Ericsson


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 4766 ggr Kommentarer Kommentera

Hej och glad påsk!

 

Sedan senaste inlägget har jag hunnit ha ett uppföljningsmöte gällande den mentala träningen med Johanna Lassnack. I det här inlägget tänkte jag dela med mig av vad vi pratade om och hur övningarna har fungerat för mig. Under mötet gick vi igenom mina anteckningar från vårt förra möte och pausade och pratade om hur de olika delarna har gått. Samtalet cirkulerade främst kring nervositet på tävling och att hela tiden kunna hålla fokus i vardagen.

 

Vad gäller nervositeten på tävling har det hjälpt mig mycket då jag varit noga med att endast fokusera på en sak i taget. Till exempel fokuserar jag bara på att knoppa medan jag knoppar och på att duscha Haldor när jag gör det. På programträningen vi red för några veckor sedan fick jag verkligen en ”jaha-upplevelse” när jag inte lät tankarna skena iväg, utan istället fokuserade på det jag gjorde där och då.

 

I situationer då jag blir nervös ska jag försöka lägga in andningsövningen som Johanna har gett mig. Den fungerar som följer:

  1. Andas in genom näsan och ut genom munnen.
  2. Lägg en hand mellan bröst och mage. Magen ska fyllas på inandningen och tömmas på utandningen.
  3. Räkna så att inandningen tar 4 sekunder, håll därefter andan, andas ut i 6 sekunder och håll andan innan upprepning. (Det måste inte just vara 4 och 6 sekunder, det viktiga är att utandningen är längre än inandningen.)
  4. Bli medveten om kroppen. Andetagen ska gå hela vägen ut i tårna, ansiktet etc. Tänk på var du kan slappna av mer.

 

Jag har fått andningsövningen att fungera väldigt bra hemma i en lugn miljö. Vi kom därför fram till att jag ska börja lägga in den mer i nya och mer stressiga miljöer. På så sätt ska det också bli lättare att använda den på exempelvis framridningen medan jag skrittar fram.

 

En annan övning jag använt mig av är att försöka fästa blicken på någonting och ”blurra ut” allt runtomkring. När jag gör det har jag upptäckt hur mycket intryck man får av de man möter. Man ser exempelvis hur de ser ut, hur de går och vad de har på sig. Jag har mest använt mig av denna övning t.ex. på väg till skolan. Nu ska jag dock försöka lägga in den mer och mer i ridhuset för att kunna hålla fullt fokus på mig och Haldor. Med tanke på hur mycket intryck jag märker försvinner när jag använder övningen till vardags, tror jag den kan vara en stor hjälp för att kunna hålla mer fokus när jag rider. Även om jag fäster blicken på en bokstav och ”blurrar ut” det runtomkring går det att ha koll på de andra som rider samtidigt.

 

Vi pratade vidare om att jag på tävling ska gå in med ett öppet och förlåtande mindset. Jag är där för att lära mig och för att bli ännu bättre ska jag lära mig av de misstag som sker. Större eller mindre misstag sker alltid och det gäller alla. För att försöka undvika de stora misstagen och plocka ännu mer poäng på rörelserna, ska jag under träning ibland ”inverka för mycket”. Det ska jag göra för att ”se vart gränsen går”. Exempelvis ska jag testa hur mycket tryck jag kan sätta i ökade traven för att senare kunna veta det på tävling. Under programmets gång ska jag också försöka släppa den bedömningspunkt jag precis har utfört och hålla fullt fokus på den jag utför just nu.

 

Jag kom också fram till att jag vill bli nervös när jag ska tävla men inte så pass nervös att det påverkar prestationen negativt. Jag måste då vara beredd på att nervositeten kommer att komma och vara okej med det. Ha ett förberedande mindset. Jag kan också i förväg namnge min nervositet och så fort den kommer ska jag ge den en konkret uppgift och be den samarbeta.

 

Om allt går som planerat ska vi tävla nästa helg. Det ser vi väldigt mycket fram emot och det ska bli kul att testa alla nya verktyg jag fått från Johanna Lassnack under den kommande säsongen. Extra inspiration har jag också fått då jag kollat på våra duktiga svenskar i världscupfinalerna! Så fantastiskt att Henrik von Eckermann vann och vilken mental styrka av Johanna Due-Boje att kunna prestera så bra när inbjudan kom med så kort varsel! 

 

Ida Pelander


Läst 6099 ggr Kommentarer Kommentera

Halloj!

Nu har det äntligen varit tävling igen efter mer än en månads uppehåll. Denna helgen var vi i Halmstad och tävlade där det även var dags för första omgången av division 1. Jag har blivit inlånad av Skedala ridklubb vilket jag är väldigt glad för. Jag har inte tävlat i lag sedan jag hade min C-ponny vilket var 2017, så det var ett bra tag sedan. Det är väldigt givande att tävla lag, jag tycker det skapar en större gemenskap än när man tävlar enskilt och man fightas inte bara för sig själv utan för hela laget. Det kan även skapa en del press att tävla i lag men jag är glad att jag är med i ett lag som har en bra gemenskap där vi aldrig skulle döma varandra, man gör ju faktiskt alltid sitt bästa. Tyvärr hade vi lite stolpe ut första omgången men alla gjorde jättefina rundor och vi är supertaggade till nästa omgång som är i Skövde om några veckor. Jag hade kontakt med Johanna Lassnack dagen innan för att få några reminders hur jag skulle hantera min nervositet. Den kommer lättare fram ju längre uppehåll från tävling jag har men Johanna påminde mig om att jag inte ska jaga bort nervositeten utan istället se den som min vän som jag ska samarbeta med. Lättare sagt än gjort men efter jag skrivit med henne kändes det bättre.

Jag hoppade även en 130cm klass dagen innan. Vi fick till den bästa rundan vi någonsin gjort tillsammans där allt bara stämde. Jag red precis som jag skulle, jag höll mig lugn och stressade inte vilket jag upplevt att jag gjort de senaste starterna. Cree rörde inte en bom och var med på mina signaler runt hela banan. Vi tog hem 2a platsen av 39 starter. Cree är en snabb häst i sig själv och då hon gärna sneddar i hörnorna brukar vi alltid vara snabba utan att tänka på det. Jag har en bra känsla inför Laholm som är redan nu i helgen. Dessa dagarna mellan tävlingarna har vi ridit varannan dag skog och varannan dag enkelt joggpass. Vi har hittat ett bra system i vardagen nu för att hålla henne i fin form. När vi kommer in i en tävlingsperiod blir det inte alls lika mycket hoppning hemma, däremot lägger vi mycket vikt på bommar och småhinder. Det är väldigt nyttigt för både mig och Cree just för att hitta ett jämnt flyt och öva på detaljer. Det blir också en del backträning i skogen och nu när vägarna börjar bli finare kan vi snart sätta igång med mer konditionsträning i skogen också. Nyttigt för både häst och ryttare att byta miljö. 

Sedan någon vecka tillbaka har Cree börjat gå på oestress från NAF igen som hon även gick på en period förra året. Nu börjar brunstsäsongen och för att hjälpa henne balansera hormonnivån ger vi oestress så att hon ska kunna prestera på topp året runt. Innan NAF hade jag inte alls lika bra koll på hur mycket obehag hormonell obalans kunde påverka stoets mående i vardagen men jag är glad att jag idag har mer kunskap och kan förstå mitt stos signaler under brunstperioden. 

Hoppas ni uppskattat inlägget!

Almida Ericsson


Läst 5554 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihopa!

 

I det här inlägget tänkte jag utvärdera och berätta om hur stor skillnad tillskotten från NAF har gjort för oss i kombination med rätt träning.

 

Haldor är en väldigt stor häst som har haft ganska svårt att lägga på sig men han är verkligen så fin i kroppen nu! I och med att han är ganska stor och långsam i sina rörelser jobbar vi mycket med kvickheten och att sätta honom på bakbenen. Något vi gör varje pass är tempoväxlingar och övergångar. Redan när jag rider fram brukar jag börja med övergångarna och tempoväxlingarna så att han blir kvick, kommer igång i kroppen och sätter bakbenen under sig. När jag sedan plockar upp honom mer brukar jag hela tiden göra små avstämningar och halvhalter för att se till att han stannar kvar på bakbenen och bär sig bra. Efter att Haldor börjat få NAF M Power har jag verkligen sett skillnad på honom kroppsligt då han börjat muskla upp överlinjen mer. När han bygger mer muskler och blir starkare märker jag ju såklart också stor skillnad i ridningen och får mycket bättre svar från honom!

 

Vidare är Haldor en häst som inte alltid har helt eget driv framåt. För att jobba med det brukar jag vara noggrann med att variera träningen och lägga in uteritter och hoppning osv. så att han aldrig tycker att det är tråkigt att jobba dressyr. Tempoväxlingar och övergångar är även en viktig del i kvickheten. Jag brukar dessutom varva dressyrarbetet med att kanske galoppera något varv i ridhuset i lätt sits och i längre form och låta honom rulla på framåt. För att ge honom mer energi och för att väcka honom ytterligare har NAF EnerG och NAF Omega Olja hjälpt oss mycket. Dessa tillsammans med NAF M Power har hjälpt honom att få extra power och tryck i ridningen! På tävling har vi även testat NAF EnerG shots för att ge en extra boost inför starten. Efter han har fått en sådan känns han från början ännu mer framme!

 

Haldor blir 16 år i år och därför är vi väldigt glada för NAF PRO Superflex, vilket är ett ledtillskott speciellt framtaget för Skandinavien. Med NAF PRO Superflex kan vi hålla Haldors leder i gott skick och behålla rörligheten. Ytterligare saker jag gör för att behålla en god ledfunktion är att variera underlaget och träningen så mycket som möjligt samt värma upp ordentligt.

 

Haldor har dessutom ätit NAF In the Pink Powder, vilket är ett vitamin- och mineraltillskott förstärkt med prebiotika och levande probiotisk jästkultur för att optimera tarmfloran och upptaget av näring. Förra vintern var Haldor lite dålig i magen till och från men det har varit så mycket bättre när han ätit detta tillskott, vilket såklart hjälpt till då Haldor ska bygga upp kroppen! Vid hårdare träning och varmare väder har Haldor även fått elektrolyter för snabbare återhämtning. NAF Electro Lytes innehåller de fyra viktigaste kroppssalterna som försvinner vid svettning, träning och varm väderlek. Tillskottet ger därför bättre förutsättningar för en vidare god prestation.

 

Såklart kan inte ett tillskott göra allt men tillsammans med rätt träning är det en hjälp i rätt riktning. Vi har tidigare testat flera andra tillskott åt Haldor men aldrig fått så bra resultat som vi fått med tillskotten från NAF. Dessutom tycker Haldor att alla tillskotten är goda och de ges i små volymer, vilket gjort det mycket lättare att få i honom dem.

 

Nu tränar vi vidare mot vår tävlingsdebut för året och tillsammans med tillskotten från NAF har vi bra förutsättningar att kunna nå våra mål!

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 6259 ggr Kommentarer Kommentera

Hejsan!

I fredags var vi äntligen nere i Sjöbo hos Irma och tränade. Det var en lärorik träning där fokuset låg på att hitta en bra rytm och jag fick även träna på min sits. Jag har haft lite problem med att jag känt att det blir mer och mer stressat för varje hinder som går inne på banan, därför hade Irma satt ihop en bana med många språng så att jag fick öva på att hålla en jämn rytm. Även om jag kände att de blev lite mer stressat mot slutet av rundan så kunde jag ändå hantera det bättre genom tips och trix från Irma. Jag provade att korta tyglarna några centimeter och bara det gjorde att jag kunde rida mer effektivt med överkroppen. Det gjorde även att min sits blev stabilare och jag kunde sitta mer stilla i sadeln. Hon hade även satt upp en linje i mitten av ridhuset med studs sedan tre galoppsprång till en oxer sedan tre galoppsprång till en studs igen. Detta var en bra övning för att jag skulle få öva på min sits och kunna komma tillbaka i sadeln. Jag och Irma pratar mer om detta i videon nedan där ni även kan se mig och Cree göra övningarna. 

Jag är väldigt glad för denna möjligheten NAF ger mig, jag känner efter varje träning att vi utvecklas mer och mer. Irma tyckte att jag hade hittat en bra grundgalopp vilket hjälper oss att få till en jämn rytm vilket jag fick till väldigt bra på denna träningen. Hoppas ni får inspiration av videon och kan ta del av övningarna. 

Almida Ericsson


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 7032 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 nästa » sista » 
tillsammans med:
Almida Eriksson

Almida Eriksson


Ida Pelander

Ida PelanderOm NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästaAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.