NAF Träningsakademin

Hej!

Nu har jag och Haldor varit på vår andra träning för Mads Hendeliowitz. Precis som förra gången handlade övningarna om bakbensengagemang, samling och kvickhet. Övningarna kan ses som en påbyggnad på de övningar vi red förra gången (https://www.hippson.se/blogs/naf/var-forsta-traning-for-mads-hendeliowitz.htm).

 Övningarna red jag utan stigbyglar och vi satte även ett handtag på sadeln som vi satte fast tyglarna under så att ”handen” alltid skulle vara helt stilla. Målet med övningen var att han genom ett ökat bakbensengagemang skulle söka en kontakt i en helt stilla hand.

 
Tygeln gick under "handtaget".

Under träningen red vi olika varianter på en och samma övning. Grunden var en 20x20m kvadrat med stort fokus på hörnpasseringarna men efter varje hörn gjorde vi någon typ av förändring som vi byggde på i etapper. Övningarna ökar i svårighetsgrad i ordningen nedan. Oberoende av vilken häst man har finns det någon variation på övningen som passar alla! De olika variationerna var:

  1. Hörnpassering i skritt, halt i mitten på kvadratens sida och sedan framridning i skritt för nästa hörnpassering.
  2. Hörnpassering i trav och en snabb skrittövergång för att sedan komma igång i trav för att rida nästa hörnpassering i trav.
  3. Hörnpassering i galopp och ett snabbt avbrott till trav för att sedan fatta galopp innan nästa hörnpassering.
  4. Hörnpassering i galopp och sedan avbrott till trav, avsaktning till skritt, framridning i trav och sedan galopp igen innan nästa hörnpassering.
  5. Hörnpassering i galopp och en snabb övergång till skritt för att sedan fatta galopp igen innan nästa hörnpassering.
  6. Hörnpassering i galopp till en halt efter hörnet och sedan framridning i trav för att fatta galopp innan hörnpasseringen.
  7. Samma övning som nr.5 på ”långsidorna” av kvadraten (det som är ridbanans långsidor) men i halten på öppna delen av kvadraten la vi till en ryggning om två steg och på motstående sida (ridbanans kortsida) en ryggning om 4 steg.
  8. Hörnpassering i förvänd galopp i hörnet som vetter mot den öppna delen av kvadraten. Tre språng in på linjen ett galoppombyte och sedan en hörnpassering i rättvänd galopp. På den nya linjen ett enkelt byte så att nästa hörnpassering sker i förvänd galopp. På nästa linje ett galoppombyte efter tre språng och hörnpassering i rättvänd galopp. På sista sidan av kvadraten följer sedan ytterligare ett enkelt byte så att hörnpasseringen sker i förvänd galopp.

För att byta varv red vi skrittpiruetter för ytterligare vinkling av bakbenen och kontroll. Vi varierade även arbetet med att rida mellangalopp på långsidorna (60m) och sedan upptagningar för sitsen och yttertygeln innan hörnen för att han skulle få sträcka på de muskler som jobbat ihopdraget. Vi la såklart också in skrittpauser på lång tygel.

Hör Mads berätta om passet:

 

Här kommer några klipp på mig och Haldor från träningen:

Jag märkte verkligen under passets gång hur Haldor började vinkla bäckenet och sätta bakbenen under sig. I början när vi satte fast tyglarna under handtaget blev han ganska hög i nacken och öppen i formen. Under passets gång, när han började jobba mer bakifrån och genom kroppen, rundade han sig dock superfint. Detta gjorde han in i en helt stilla ”hand”. Under passets gång blev han dessutom mycket mer kvick och alert för mina hjälper. Denna kvickhet är något vi verkligen måste ta med oss in på tävlingsbanan. Att Haldor jobbar på detta sätt är en förutsättning för att han ska bygga mer muskler i överlinjen. När jag sedan tog tyglarna ”som vanligt” kändes han väldigt stadig och mjuk i handen.

I helgen är det dags för tävling igen, vilket vi nu ser mycket fram emot! Mer om det i nästa inlägg!

Ha det så bra till dess!
Ida Pelander


Läst 10839 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
30
2022

Hej!

Söndag igen och jag är precis hemkommen från en tävlingshelg i Karlshamn. Vi åkte ner i fredags och har bott på hotell, hela familjen var med vilket var mysigt. Borta bra men hemma bäst! Det har varit en lyckad helg tävlingsmässigt. I fredags var hon väldigt pigg och inte riktigt fokuserad på mig men det blev bättre på lördagen och söndagen. Igår hade vi ett retligt nedslag i 130cm men vi tog revansch idag där det blev en andraplats i 125cm. Cree har verkligen varit på hugget hela helgen, hennes inställning är det inget fel på och jag tycker jag fått till ridningen bra. Framförallt så tycker jag att jag galopperar på bättre i svängarna vilket gör att jag hittar bra framåtlägen till hinderna. 

Inför meeting är det viktigt med planering. Det är mycket packning som ska med, därför är det bra att ha en packlista. Jag har en lista jag alltid utgår ifrån för att veta att jag får med mig allt viktigt. Det är också bra för att minska nervositeten då man inte behöver gå runt och oroa sig för att man glömt något vilket kan skapa en stress. Jag har ett sadelskåp jag packar det mesta i för att samla allt på ett och samma ställe vilket är smidigt. Förra veckan klippte jag Cree så att hon inte skulle bli lika svettig under helgen och kunna torka fortare. Detta var välbehövligt då det varit runt 15 grader i helgen. Jag la även upp en tydlig ridplan för veckan för att få så bra förutsättningar som möjligt. Två dagar innan så trimmade jag henne i ridhuset för att känna så att alla knappar fungerade, dagen innan tävlingen skrittade vi ut en runda på hårt underlag. Uppladdning inför tävling får man komma ihåg är individanpassat. Det som passar för mig och Cree behöver inte vara det optimala sättet för ett annat ekipage. Det kan ta lite tid innan man hittar det optimala sättet men man får se allt som en lärdom. 

Meeting är verkligen något speciellt, man spenderar många timmar tillsammans med hästen och träffar nytt folk i stallgångarna. Det blir en trevlig gemenskap där alla hejar på varandra även om man är rivaler. Det är viktigt att se till så att hästen får i sig tillräckligt med vatten under dagarna. Jag brukar blöta Cree´s krafftfoder extra mycket för att hjälpa henne med vätskebalansen. Jag ger henne även Naf Electro Lytes under tävlingshelger för att ersätta viktiga salter som kan försvinna vid hård ansträngning. Förövrigt så är Cree snäll att ha med sig på meeting vilket är tacksamt. Innan nästa tävling så ska jag hinna med en träning för Irma så det kommer jag skriva om i nästa inlägg. Ha det bra tills dess!

Almida Ericsson.


Almida Eriksson

Almida Eriksson



Läst 10995 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

 

I förra inlägget skrev jag att det var dags för träning för Mads igen. Tyvärr blev det inställt och vi letar efter en ny tid. Det fick bli dressyr på hemmaplan för oss istället!

 

Jag för alltid riddagbok över mina pass. Det har jag valt att göra digitalt i en app. Jag tycker det blir överskådligt och är utvecklande att kunna se och utvärdera det jag och Haldor gör. Här kommer nu den här veckans pass:

Veckan började med träning för min hemmatränare. Under det passet låg fokus på att han skulle jobba genom hela kroppen i en avspänd form och vara kvick för mina hjälper. För att uppnå det jobbade vi en hel del förvänd galopp, skolor och lite vändningar på bakdelen i skritt och galopp. Jag upplever att det sällan funkar att jaga på honom, utan framåtbjudningen och kvickheten kommer då jag har honom mellan hand och skänkel. Vidare jobbade vi mer med skolorna i både trav och galopp, vilket är något vi har haft lite svårt för. Det går dock framåt mer och mer för varje träningspass! Vi jobbade även en del med att få in rytmen i bytesserierna och det brukar gå bra så länge jag har honom framför mig. Jag var väldigt nöjd med detta pass då jag verkligen kände skillnad på honom i slutet, jämfört med början av passet.

 

På tisdagen fick han sedan gå en promenad på 40 min ute på vägarna. Jag brukar varva mellan att gå på asfalt, grusväg och i skogen för att han ska få variera underlaget så mycket som möjligt. När jag går med honom brukar jag gå med lite tempo så att han skrittar genom ryggen men utan att det blir forcerat. Jag brukar även göra lite enkla horsemanship-övningar som att han ska stanna så fort jag stannar, att han följer med mig när jag ändrar tempo eller vänder. Promenader tycker jag är ett perfekt tillfälle att bygga ett starkare band med hästen. Han fick även lite spadag med nyfriserad man och självklart NAF Farrier solution! Med NAF Farrier solution ser man verkligen i flera dagar att hoven är återfuktad, vilket är något jag aldrig varit med om tidigare!

 

På onsdagen fick han jogga lite i ridhuset. Då låg fokus på avspändhet och jag jobbade på serpentinbågar, åttvolter och med den förvända galoppen. Jag la även in övning 1 från förra träningen med Mads (https://www.hippson.se/blogs/naf/var-forsta-traning-for-mads-hendeliowitz.htm), för att se till att jag hade honom på yttertygeln. Han släppte väldigt fint i slutet på passet.

 

På torsdagen var det dags för ett kort pass med lite hoppning. Jag rullade lite på två linjer och fokuserade på att få in en bra rytm. Både jag och Haldor tycker att det är kul att hoppa och jag tycker att det är bra att Haldor får använda kroppen på ett annat sätt. Ofta tycker jag att han brukar kännas ganska fin dagen efter jag hoppat. Variationen gör honom gott!

 

I fredags blev det ett dressyrpass och vi jobbade vidare med övningar från träningen i måndags. Jag fick en väldigt bra känsla och det känns verkligen som att vi börjar hitta trycket i gångarterna på träning! Vi fick till några bra öppnor och han kändes kvick genom hela passet!

 

Igår blev det en uteritt där jag varvade mellan att rida i skogen, på grusade vägar, klättring och skritt på asfalt. Jag lät honom även galoppera på lite för att jobba på kondition och framåtbjudning. När jag rider ut brukar jag varva mellan bus och arbete då det går lika bra att rida en skänkelvikning på grusvägen som i ridhuset! Pappa följde med en bit för att leta efter svamp. Det är så mysigt att umgås i stallet!

Idag har han haft en skön dag i hagen och en liten promenad på det! 

Anläggningen vi står på har idag haft dressyrtävlingar. Jag tycker att det är väldigt kul och viktigt att hjälpa till ideellt på klubben. Både att få vara del i gemenskapen och hjälpas åt att arrangera något men samtidigt för att kunna ha en aktiv tävlingsklubb. Jag satt som skrivare i 6h och jag fick på den tiden se många olika ekipage och samtidigt höra domarens kommentarer. Det blev som en form av gratis-clinic och något jag tycker är väldigt lärorikt och roligt. Något jag särskilt tar med mig är hur viktig inridningen och avslutningen faktiskt är. Precis som Mads sa när jag var och tränade för honom så är det en programdel som kommer två gånger vilket program man än rider. Det är något man verkligen kan plocka lite extra poäng på! Nu är jag taggad inför vår nästa tävling i mitten av november!

 

För att se mer av det jag och Haldor hittar på till vardags kan ni gärna följa mig på instagram där jag heter idapelander. Där får ni gärna också skriva om ni har några önskemål på vad jag ska skriva om här på bloggen.

 

Ha det så gott till dess!

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida Pelander



Läst 10626 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allesammans!

Jag och Cree har haft en relativt lugn vecka hemma. Det har blivit både skogsrundor, longering och idag var vi iväg på öppen bana. Förra veckan hade jag och Irma ett utvecklingssamtal där vi pratade om senaste tidens träning och tävling. Vi kom fram till att jag har hittat ett mycket bättre flyt i min ridning den senaste tiden och att det har visat fina resultat. Det jag ska tänka på är att inte inverka i onödan, utan bara göra det som är nödvändigt så att det inte blir så mycket på och av som jag kände att det blev i vår senaste start. Cree är hinderklok så hon löser det enkelt om jag sätter upp en bra galopp och vägleder henne åt rätt håll. Vi kom även fram till att det hade varit nyttigt att göra studs-övningar för att träna på kvickheten och för att få henne att hoppa igenom hela kroppen. Ibland blir det att hon stressar över hinderna men genom att hoppa studs tvingas hon att stanna upp och hoppa med hela kroppen. Vi gjorde detta i veckan vilket hon gjorde väldigt bra, hon tog tid på sig och hoppade runt och fint vilket var precis det vi ville. Irma tipsade om att lägga hinderna som kryss för att hjälpa hästen att hoppa rakt och inte dra åt något håll vilket många hästar gärna gör för att de är svagare i ena sidan. Det fungerade mycket bra när jag gjorde det, speciellt då jag vill inverka så lite som möjligt så att hon får tänka själv i studs-övningar. Jag ser verkligen fram emot nästa träning för Irma. Det lutar åt att det blir i mitten av november när hon är hemma i Sverige igen. 

Idag tänkte jag ge några tips på produkter som jag använder näst intill dagligen i stallet. Efter varje ridpass smörjer jag min utrustning för att det ska hålla sig i bra skick. Jag använder mig av NAF Luxe Leather Cleanse & Condition sedan minst ett år tillbaka då denna produkt är magi! Den rengör och återfuktar lädret på samma gång vilket är så smidigt och gör att lädret håller sig mjukt och fräscht. Två andra favoritprodukter som jag använder mig av beroende på säsong är NAF Warming Wash och Cooling Wash. I somras använde jag Cooling Wash för att kyla ner, relaxera och fräscha upp trötta muskler efter ansträngning. Nu har jag gått över till Warming Wash som istället har en värmande effekt och som också hjälper till att fräscha upp pälsen från stöv och svett. Bara häll i några kapsyler i en hink med vatten, behövs inte sköljas ut. En annan favorit från NAF som jag hittat det senaste är Farrier Solution. Denna näringsrika hovgel har många fördelar för hoven men bland annat hjälper den till att skapa en barriär mot anaroba bakterier samt bibehålla fukthalt. Trots att Cree har bra kvalitet på sina hovar är det bra att hjälpa till att stärka dem då de får utstå mycket varje dag, både i hagen och vid ridning. 

Om ni vill se mer av mig och Cree och vårt vardagsliv så kan ni följa mig på Instagram, jag heter Almida Ericsson där. Om ni har några önskemål om vad ni vill att jag ska skriva om så skriv gärna till mig så ska jag försöka fixa det! Ha det bra tills vidare.

Almida Ericsson


Läst 9794 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihopa!

 

Igår var det dags för tävling för mig och Haldor igen. Senaste starterna har vi haft lite problem med att han tappar framåtbjudning inne på banan så att jag inte riktigt kan hålla ihop honom. Vi har därför fått testa NAF EnerG shoots, vilket är en koncentrerad näringsrik blandning av essentiella aminosyror och biotillgängligt järn som stödjer energiomsättningen. Jag märkte skillnad på honom då jag fick fram honom mer i ökningarna och generellt fick bättre svar. Vi fick till exempel en 8 på ökad skritt då jag hade honom mer mellan hand och skänkel. Till vardags äter han även EnerG vätska, vilken han tycker om väldigt mycket. Tidigare har vi gett honom olika energioljor men problemet med dem har varit att han inte velat äta dem eftersom man behövt ge så stora mängder av dem. I vissa fall har han behövt äta flera deciliter per dag. Med NAF EnerG får han tydligt mer energi samtidigt som han endast äter 30 ml/dag. Återkommande med alla NAFs tillskott är att de är väldigt koncentrerade så man inte behöver ge särskilt mycket av dem. Det passar perfekt när hästarna kan vara lite kräsna!

 

 

 

Andra saker jag gör för att jobba på framåtbjudningen är att variera träningen. För några veckor sedan skrev ju Almida om hur hon tänker kring varierad träning och hur hon lägger upp arbetet för Cree under en vecka. Nu tänkte jag berätta hur jag gör för mig och Haldor. Hur man lägger upp en vecka är väldigt individuellt och beror på många olika faktorer. Saker som spelar in kan vara allt ifrån hästens ålder och utbildningsnivå till disciplin och vilka träningsmöjligheter man har på anläggningen där man står uppstallad. På anläggningen Haldor står finns två ridhus med olika underlag och fina ridvägar, vilket såklart underlättar möjligheterna till variation. Ju mer varierat man rider, en desto mer hållbar häst får man också tänker jag. Under en vecka brukar Haldor gå 3 dressyrpass, varav ett av dem brukar vara träning för vår hemmatränare. Han har vilodag 1-2 gånger i veckan och då promeneras han för hand. Vi rider också ut 1-2 gånger. Övriga dagar brukar jag hoppa/markarbeta honom eller bara jogga.

Nästa helg är det dags för träning för Mads Hendeliowitz igen, vilket vi ser mycket fram emot! Det ska bli kul att återkoppla till det vi jobbade med förra gången samt få med oss nya bra övningar hem!

Ha det så bra tills dess!

Ida Pelander


Läst 8807 ggr Kommentarer Kommentera

Hej igen!

Sedan jag skrev sist har jag hunnit med en del tävlande. Vi hade en framgångsrik helg i Laholm förra veckan där vi fick med oss två placeringar. Första klassen som även var höstens första inomhusstart var en 120cm tidshoppning där jag fick till ett riktigt bra flyt så vi placerade oss som trea. Cree älskar tidshoppningar, hon är så fokuserad på mina signaler och så fort hon ser hindret suger hon tag i det. Dagen efter hoppade vi en 130cm och var felfria även i denna klass, vår första dubbelnolla i 130cm så det kändes extra kul. Vi fick även med oss en fjärdeplacering. Allt stämde verkligen denna helgen. Jag red bra, Cree kändes perfekt och Laholm har ett fantastiskt ridhus att rida i. 

Denna helgen åkte vi till Halmstad för att hoppa samma klasser. Igår var vi felfria och femma så ännu en rosett hem med oss. I dagens tekniska 130 red jag inte som jag skulle, jag började plocka i henne alldeles för mycket vilket ledde till ett ner och en volt. Väldigt glad över Cree´s prestation dock, hon kämpar och hjälper mig genom alla situationer även om jag ska krångla till det i onödan. Men väldigt nyttig helg med många lärdomar, precis det vi behöver för att kunna utvecklas. 

Nu är det tre veckors tävlingsvila innan vi åker på meeting i Karlshamn. Veckan som kommer nu tänkte jag hon skulle vila helt från hoppning för att återhämta sig och veckorna efter de försöka arbeta mycket med markarbete. Bland annat jobba med övningarna jag fick med mig från när jag var och tränade för Irma Karlsson då jag tycker de har hjälpt mycket i min ridning och Cree´s ridbarhet. Länk till dessa övningar hittar du här: https://www.hippson.se/artikelarkivet/traningsakademin/hitta-rytmen-med-irma-karlssons-ridovningar.htm

Senaste tiden har hon fått mycket kommentarer att hon är fin i kroppen vilket jag blir superglad av att höra, ett kvitto på att vi jobbar mot rätt håll. I veckan ska jag även ha ett digitalt möte med Irma för att utvärdera senaste tidens arbete och tävlingar. Det kommer förhoppningsvis ge oss ännu en skjuts i rätt riktning. Blev mycket tävlingssnack detta inlägget men hoppas det är intressant att följa vår resa, nästa inlägg blir något helt annat. Ha det gott tills dess!

Almida Ericsson 


Läst 8508 ggr Kommentarer Kommentera

 Hej och hoppas allt är bra med er!

 

Förra helgen var det återigen dags för tävling för mig och Haldor. Då red vi en medelsvår B:1 på Gripens Ryttarförening. Vi har haft lite svårt att hitta varandra på banan men det känns äntligen som att det börjar gå åt rätt håll. Jag tror många kan känna igen sig i känslan att det mesta fungerar på framridningen men att mycket av kommunikationen försvinner inne på banan. Även om ritten överlag var ganska blygsam då jag hade kunnat satsa mer i ökningar osv. var vi utan stora missar och det är jag väldigt glad för. Hemma har vi på sistone övat en del på att få mer uttryck i bytena genom att verkligen aktivera galoppen innan bytet och vara noga med halvhalter. Det belönade sig bra och vi fick 7:or på båda bytena, vilket jag känner mig väldigt nöjd med!

 

För övrigt känns det verkligen som att hösten är påväg nu. Vi klippte Haldor i förra veckan eftersom han ofta blir ganska svettig när jag rider. Haldor står i utebox och nu när temperaturen om nätterna börjar smyga sig ner under 5°C är vi noga med att han har tillräckligt med täcken på sig. Hästarna i stallet har också höautomater så under natten får de högiva vid kl. 22.00, 02.00 och 06.00. Haldor får 3 kg i varje mål och de kontinuerliga högivorna är ju både bra för magen och hjälper honom att hålla värmen. Innan vi hade höautomaterna brukade vi under de riktigt kalla nätterna ge halm eller sprida ut höet lite i boxen så att det tog längre tid för honom att äta upp det. Därtill kan jag verkligen se att NAFs Omega olja och NAFs EnerG har gjort skillnad i pälsen och även mycket i energin i ridningen. Han har aldrig haft dålig päls på det sättet men efter att han började äta dessa två tillskott från NAF har pälsen blivit ännu blankare. Han har även blivit mycket mer vaken och snabbare i reaktionerna på sistone, vilket har kunnat ge en skjuts i rätt riktning i träningen!

 

Jag hoppas även att övningarna jag delade med mig av från träningen med Mads Hendeliowitz har varit till hjälp för er! För mig har de verkligen gjort stor skillnad i det dagliga arbetet. Framförallt övning 1 och 3 (https://www.hippson.se/blogs/naf/var-forsta-traning-for-mads-hendeliowitz.htm) var ju övningar som till stor del lämpar sig för uppvärmning och därför använder jag mig ofta av dem, framförallt i början på passen. Jag brukar även försöka bryta ner övningarna och kombinera dem med varandra för att få ut så mycket som möjligt av dem. Jag kan till exempel kombinera övning 2 och 3 genom att jag rider lite bogen in på långsidor och på medellinjen och samtidigt växlar lite mellan trav och galopp i en lite lägre form. Även om jag under ett dressyrpass även rider lite mer rörelser har jag lagt in korta sekvenser med de tre övningarna eftersom kvalitén i alla rörelser såklart förbättras mycket då jag jobbar på grunderna.

 

Nu ser vi fram emot tävling även denna helg, vilket ska bli väldigt kul! Mer om det i nästa blogginlägg!

 

Ida Pelander


Läst 9096 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
18
2022

Hej allesammans! 

Två veckor sedan jag skrev sist och vi har hunnit med mycket kul. Förra lördagen var vi i Växjö och tävlade vilket gick väldigt bra! Vi hoppade två klasser. I 120cm var vi felfria men tyvärr precis utanför placering. Cree blev rätt spänd på denna banan vilket gjorde att jag inte riktigt fick till den ridningen jag önskade men ändå skönt att vi kan hålla en bra lägsta nivå. Vi hoppade även 130cm, 0+8 fel på en runda med 16 språng. Det blev lite på och av emellanåt men jag känner ändå en förbättring i varje 130cm vi rider. Nästa tävling blir i Laholm nästa helg vilket jag ser fram emot!

Jag tänkte skriva lite om hur vårt upplägg ser ut de dagarna vi inte är på tävling. Vi försöker rida ut så mycket vi bara kan då jag tycker det stärker både kropp och huvud på Cree. Minst 3 gånger i veckan rider vi ut. Oftast bara skrittrundor då det blir mer konditionsträning de dagarna vi inte rider i skogen. Istället fokuserar vi mer på backträning för att få igång bakdelen och också väldigt nyttigt för benen att gå på hårt underlag efter att ha ridit på mjukare underlag på ridbanan eller ridhuset. Så om vi har någon dag där vi bara ska ta det lugnt är det nyttigt att bara skritta en runda i skogen för att Cree ska få jobba med sin hjärna då det är mycket sådan träning hon är i behov utav. Innan har Cree inte varit ett stort fan utav att gå i skogen utan en annan häst eller att gå först men detta har blivit mycket bättre sedan vi började använda Oestress från NAF. När jag och Sofia la upp en plan för vilka produkter som skulle passa Cree så ville vi hitta en produkt som kunde göra henne tryggare i sig själv och öka självförtroendet, vilket vi kom fram till att Oestress skulle hjälpa till med. Nu har jag använt produkten i cirka 2 månader och det är stor skillnad. Idag gick hon själv i skogen helt utan en ända tvekan vilket är så kul att se. Så om du själv har en häst som du tycker skulle behöva bättre självförtroende kan jag varmt rekommendera denna produkt. 

De dagarna vi rider på ridbanan eller ridhuset jobbar jag mycket för att få henne avslappnad och att hon ska lyssna på mina hjälper. Cree är ingen häst som behöver hoppas ofta så det gör vi sällan hemma. Dock jobbar vi mycket med bommar och cavalletti för att öva precision och att hon ska hålla sig lugn och avslappnad då hon lätt tänder till så fort hon ser bommar. Det som är bra med bommar är att det inte sliter på hästen lika mycket som att hoppa så man kan ha framme det oftare. Nyttigt för både häst och ryttare. 

Jag brukar också se till att inte jobba henne mer än nödvändigt. Om hon går bra efter första galoppen tar jag inte en andra galopp bara för att… Jag vill att hon ska tycka att det är kul att arbeta så att vi kan jobba med varandra och inte emot varandra, därför avslutar vi när vi båda är nöjda. 

Kul att se att det går bra för Ida och Harold, nästa vecka har hon säkert mycket att berätta om sin tävling hon varit på i helgen. Ha det gott tills vidare! 

Almida Ericsson 


Läst 11607 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!
Jag och Haldor har nu varit på vår första träning för Mads Hendeliowitz på fina Segersta Equestrian. Vi har fått många nya och bra saker att ta med oss och jobba vidare på hemma. Jag har här tänkt att dela med mig av tre av övningarna vi arbetade med och hoppas att det kan vara till hjälp för andra! Då Haldor är en stor häst med mycket påskjut och stora steg, jobbade vi främst med kvicka reaktioner samt med att korta stegen bakom sadeln som ett första steg till samling och mer uttryck i gångarterna.

Övning 1
Den första övningen syftade främst till att korta stegen bakom sadeln för att skapa en bättre balans på bakbenen. Genom en bättre balans på bakbenen där Haldor jobbar genom hela kroppen och över ryggen kommer vi dessutom få mer uttryck i gångarterna. Det vi gjorde var att i skritt flytta för innerskänkeln för att kunna fånga upp det på yttertygeln och därefter räta ut igen. Detta gjorde vi i båda varven och fortsatte att rida övningen i skritt tills det började gå lättare. Vi jobbade sedan på samma sätt i traven. Genom hela övningen låg dessutom fokus på att han inte skulle gå iväg, utan hela tiden vänta på mig i en lite mindre skritt/trav. Jag skulle även fokusera på att hålla en stilla hand och låta honom söka kontakten och runda sig i formen. För att ta övningen vidare längde vi även formen i en fortsatt bibehållen balans samtidigt som han gick med de korta stegen som ett första steg till samling. Som belöning när han svarade bra på det vi bad om red jag på lite mer framåt eftersom det är så han egentligen vill gå, för att sedan korta upp honom igen och be honom flytta sig för innerskänkeln upp på yttertygeln.

Här kan ni höra Mads beskriva övningen och se oss utföra den:

Övning 2
Målet med den andra övningen var att jag ska kunna sitta helt stilla med mina händer och låta Haldor komma till mig. Övningen gick ut på att vi rider lite svagt bogen in på långsidorna där jag kortar steget med bibehållen kontakt. Även om han spänner upp i halsen sitter jag kvar och håller samma kontakt och väntar på att han slappnar av igen och rundar sig i formen. På det viset berömmer vi hela tiden avspändheten och precis som i förra övningen rider vi fram igen när han slappnar av eftersom det är där han trivs bäst. Detta upprepar vi sedan med korta intervaller. För att utveckla övningen red vi sedan på samma sätt fast på medellinjen för att ha ännu bättre koll på yttersidan. Detta varvade vi med att länga ut formen på en 20 meters volt.

Se vad Mads säger om övningen och hur det ser ut när vi utför den:

Övning 3
Den sista övningen var en övning som egentligen lämpar sig bra för uppvärmning. Den här gången gjorde vi den dock i slutet av passet. I övningen skulle vi länga formen och växla mellan trav och galopp samtidigt som vi tänker lite bogen in och fångar upp honom på yttertygeln. Detta ska vi försöka göra utan någon större förändring i kontakten, utan han ska precis som i tidigare övningar söka en kontakt i en stilla hand. Övningen är också bra för kvickheten för skänkeln och för Haldor att hitta en god egen balans.

Se Mads beskrivning av övningen och hur det såg ut när vi red den:

Den sista övningen blev en hemläxa till mig och Haldor att jobba på tills nästa gång vi träffar Mads. Vi har den här gången mest fokuserat på grundridning, vilket precis som namnet säger ligger till grund för kvalitén i alla rörelser. Det jag främst tar med mig från dagen är vikten av att vänta på att Haldor söker en kontakt istället för att kompromissa eller forcera fram en kontakt. Det var väldigt roligt och lärorikt att träna för Mads. Vi har fått med oss flera nya verktyg och metoder gällande hur vi kan bemöta svårigheter. Jag upplevde det som att Mads direkt såg vad Haldor och jag har för utmaningar och styrkor och kunde förmedla sin kunskap på ett mycket pedagogiskt sätt. Vi ser fram emot nästa träning och jag hoppas att övningarna kan hjälpa fler av er också!

Ida Pelander


Läst 10671 ggr Kommentarer Kommentera

Hej igen, Almida här!

Nu var det en vecka sedan jag skrev mitt senaste inlägg och det har hunnit hända mycket roliga saker sedan dess. Förra veckan åkte nämligen jag och Cree ner till Skåne där Irma håller hus för vår första träning tillsammans. Jag har sett fram emot detta länge så det var kul att äntligen komma iväg. Mina förväntningar var att Irma skulle se små detaljer i min ridning som kunde förbättras. Då jag har ett fungerande system sedan innan handlar det inte om att jag ska ändra om min egna ridning helt, utan det är detaljerna som ska kunna göra min ridning bättre och mer effektiv. 

Irma hade lagt upp tre övningar för dagen. Den första handlade om att jag skulle reglera galoppsprången mellan tre bommar med 15 meter emellan. Jag skulle variera att rida på 4 och 5 galoppsprång för att se så att gas och broms fungerade och hitta ett bra flyt utan att galoppen rinner iväg eller det blir dragkamp. Detta var väldigt nyttigt för oss och jag fick med mig ett väldigt bra tips från denna övningen. Det var att jag ska samla hästen på min egna utandning för att skapa en avspänd samling. När jag provade detta märkte jag direkt stor skillnad på avspändheten hos Cree och jag kunde vara mycket lättare i handen, vilket är målet. Jag har hunnit göra denna övningen en gång hemma efter träningen och även om det fortfarande finns mycket förbättringar att göra så känner jag skillnad redan nu. 

Andra övningen var att vi skulle hoppa som en åtta. Två hinder placerade i mitten av banan och en kavalettibock vid vardera kortsida. Denna övningen handlade om att jag skulle hitta en bra rytm och kunna behålla en aktiv galopp i svängarna. Cree kan vara lite tittig i hörnor och gärna vilja snedda men denna övningen tvingade mig att galoppera genom hela svängen vilket var väldigt nyttigt. Jag märkte också hur Cree blev mer avspänd när jag lät henne galoppera genom svängen istället för att börja bråka i onödan. Detta är något jag verkligen ska ta med mig till kommande tävlingar då det kommer ge oss mycket bättre flyt och även göra det lättare för mig att hitta distanser i svängarna. Irma sa även en bra sak till mig som jag kommer ta med mig, “Det finns ingen rätt väg till ett hinder”. Hon menar på att man måste anpassa vägen beroende på vilken häst man har. Till exempel Cree som gärna vill snedda är kanske inte den bästa vägen att gå ända ut i hörnorna då jag tappar rytmen om jag ska börja krångla till det för att få ut henne i hörnan. Istället är de bättre att jag håller rytmen och kanske tappar 3 meter men kommer fortfarande fram till hindret med en jämn galopp och avspändhet. 

Sista övningen var en bock med fyra galoppsprång till en kombination. Här handlade det också om att hitta rytmen och en jämn, avslappnad galopp. Denna övningen kändes bra, Cree är jämn i sin galopp så jag behöver oftast inte inverka så mycket mellan hinder. Vi försökte bara hitta en avslappning mellan hinderna för att få så bra språng som möjligt vilket jag tyckte vi fick till. I slutet la vi ihop alla övningar och träningen innan hade gett resultat för sista rundan fick vi en jämn, fin rytm med avslappnade språng. Jag tar med mig många bra tips från denna träningen och ser redan fram emot nästa tillfälle. Om ni vill läsa mer om vad Irma har att säga om träningen och även se ett klipp från när jag gjorde övningarna länkar jag de inläggen här:

https://www.hippson.se/artikelarkivet/traningsakademin/hitta-rytmen-med-irma-karlssons-ridovningar.htm

https://www.hippson.se/artikelarkivet/traningsakademin/forsta-hopptraningen-for-irma-karlsson.htm

I helgen var vi på vår första tävling efter Falsterbo. Cree fick en välförtjänt vila efter en intensiv vår och sommar men nu är det kul att äntligen vara tillbaka på tävlingsbanan. Vi startade två klasser. I lördagens 125cm kändes hon förvånansvärt lugn och avslappnad. Jag trodde hon skulle vara mer spänd efter att inte varit ute och tävlat på ett tag men hon var väldigt koncentrerad på mig och vår uppgift. Vi fick till en jättefin runda, tyvärr föll en bom men inget att klaga på. På söndagen hoppade vi en 130cm, vår andra någonsin. Även denna rundan kändes bra och jag hittade ett bra flyt. Sista bommen föll men jag är glad för att det känns så lätt även om vi är nya på denna höjden. Denna helgen är fri från tävling så vi har myst i skogen och återhämtat oss. Nästa helg åker vi till Växjö för att starta 120cm och 130cm. Ser verkligen fram emot höstens tävlingar, tror vi kommer utvecklas mycket som ekipage.

 

Vi var väldigt snygga på tävlingen med vår NAF väst och schabrak.

Hoppas ni uppskattade detta inlägget och kan ta med er övningarna jag och Irma gjorde i er vardag. I nästa inlägg kommer Ida skriva om sin första träning med Mads vilket jag ser fram emot att läsa. Ha det bra tills vidare!

Almida Ericsson




Almida Eriksson

Almida Eriksson



Läst 10212 ggr Kommentarer Kommentera
tillsammans med:
Almida Eriksson

Almida Eriksson


Ida Pelander

Ida Pelander



Om NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.