Redaktionens pryltips - Microchipet höjer säkerheten för sadeln

Redaktionens pryltips

JUN
16
2016

Microchipet höjer säkerheten för sadeln


Foto: Tomas Holcbecher/Nordisk sadelmärkning  
  
Den senaste tidens sadelstölder fick säkerhetsföretaget NBS Security att fundera över hur man på bästa sätt kan skydda sin värdefulla ägodel från att bli stulen. Nu har de en färdig produkt.
  
Drygt ett år av utveckling krävdes innan företaget, under Eurohorse 2016, lanserade ett microchip som ger sadeln en individuell märkning och där syftet är att höja säkerheten i sadelkammaren. Jens Haglund, marknadschef på Nordisk sadelmärkning och NBS Security, berättar att tanken bakom produkten började gro när en av kollegorna på kontoret beskrev det växande problemet med sadelstölder.
– Förutom att en sadel är en dyr investering är det många gånger förödande för ägaren att bli av med den. Det kan även vara svårt att identifiera sin sadel vid anmälan till polisen, och kan därmed vara svårt att få tillbaka den om polisen skulle göra ett tillslag, berättar han för Hippson.
  
Varje chip är unikt
Syftet med microchipet är att ge sadeln en individuell sifferkombination som man kan läsa av med en skanner. Sifferkombinationen är registrerad på ägaren, på så sätt kan man koppla ihop rätt sadel med rätt ägare.
– Själva chipet är designat så det inte ska störa varken ryttaren eller hästen, det är tillverkat i ett mjukt och elastiskt material.
Köparen klistrar själv fast chipet med medföljande lim under sadelns högra bossa. I kittet finns även ett sadelemblem du sätter fast på stiglädret, samt en klisterlapp du sätter upp vid sadeln.
  

Ett kit består av väggdekal, lim, sadelmärkning samt mikrochip. 
  
Varna tjuven redan utanför sadelkammaren
Syftet med skyltarna är att berätta för tjuven att sadlarna har ett chip, för att avskräcka från att bryta sig in. Väljer man att märka alla sadlar i sitt stall ingår en plåtskylt du kan sätta upp utanför sadelkammaren. Enligt Jens har mottagandet av produkten varit väldigt bra, vilket visar att det har funnits ett behov på marknaden.
Ett annat sätt att märka sina prylar är med så kallad ID-märkning eller DNA-märkning, något som är relativt populärt bland ryttare. 
– En sådan märkning kräver att du kletar ett ämne på sadeln, det tror vi inte att många hästägare är villiga att göra. Därför tog vi fram idén med ett chip som man fäster i sadeln, tack vare märkets design och materialval påverkar det inte sadelns funktion, menar Jens.
  
Chipet följer med sadeln vid försäljning
Vid en eventuell försäljning av den microchipade sadeln kan den nya ägaren enkelt göra ett ägarbyte, via Nordisk sadelmärknings hemsida.
– Själva chipet följer ju med sadeln, men den nya ägaren får självklart välja om han eller hon vill ta över abonnemanget eller inte. Ett årsabonnemang kostar 390 kronor för en sadel och vid två sadlar kostar den andra 290 kronor per år. Har man fler sadlar kan man höra av sig till oss för en offert.  

Vad tror ni läsare om denna idé med microchip till sadeln? Är ni rädda för inbrott i sadelkammaren?

Mer information hos Nordisk sadelmärkning



Läst 108655 ggr


Mer från prylbloggen

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9538157 ggr Kommentarer Kommentera

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9597055 ggr Kommentarer Kommentera

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9615990 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionens pryltips »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.