SHS-kollen 2013

Stockholm Int. Horse Show 2012

Här samlar vi allt från Stockholm International Horse Show 2012. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


NOV
30
2012

Flyinge svenska mästare


 

Ärevarv efter segern.

  

Flyinge Hästsportklubbs segertåg höll i sig. De knep på ett överlägset sätt guldet när lag-SM i hoppning avjordes genom Agria Allsvenskan i Globen under fredagseftermiddagen. 

   
Framgångsreceptet är enkelt – de har laddat på varsitt håll och sedan taggat varandra under varje deltävling på väg mot guldet. De har vunnit två kval och en semifinal i serien.

– Vi är ganska rutinerade och har ridit ihop länge. Dessutom har vi våra egna system som fungerar bra, säger Henrik Ankarcrona om segern.

Laget har varit detsamma sedan jakten på SM-guldet startade i februari i år. Jan Jönsson och Ann-Catrin Karlsson har varit lagledare och ryttarna har själva styrt sin träning inför varje deltävling.

– Det har handlat om att se till att hästarna skulle vara i toppform här till finalen, säger Stephanie Holmén. 

Fredrik Jönsson och Nicole Holmén var de två andra ryttarna som red i laget. 

Henrik Ankarcrona red Caillou Z, Fredrik Jönsson styrde Cuba Libre runt banan, Nicole Holmén red Aernst medan Stephanie Holmén hoppade VDL Titanic.

 

Nääs kom på andra plats medan Jump Club tog brons.

Här är resultatet.

 

Henrik Ankarcrona och Caillou Z fick till en fin runda.

 

Fredrik Jönsson deltog i det vinnande laget och stod även han för två fina ritter.

 

Lagledare Jan Jönsson såg mycket nöjd ut på prisutdelningen, vid sin sida har han haft Ann-Catrin Carlsson.
   

Nöjda SM-vinnare.
   
Text & foto: Ida Röök


Läst 11870 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2012

Inget nytt världsrekord


 

Det ville sig inte riktigt för Robert den här gången.

 

Det blev inget nytt världsrekord i barbackahoppning. Robert Whitaker från Storbritannien hade hoppats på att slå sitt eget världsrekord från förra året, som då hamnade på 2,12. Han hade med sig samma häst som sist, Waterstone.
  

- Hästen kändes inte lika bra som förra året. Möjligen höjdes muren upp för högt för fort. Jag tror att hästen hade behövt några språng till på sig för att det skulle fungera, säger Robert något uppgivet efter försöket.
Holländaren Jur Vrieling såg ut att kunna ge Robert en match på Aniviero Z. Upp till 1,94 hoppade även han, men när muren sedan höjdes till 2,14 gjorde både Jur och Robert bara varsitt försök, och båda vek de undan hindret.
- Jag har bara haft den här hästen ett par veckor så jag tycker att det gick bra ändå. Jag har nu fått känna på den ordentligt och den var fin, säger Jur.
Robert förklarar att det här med barbackahoppning inte är något han ägnar sig åt hemma.
- Jag brukar inte hoppa särskilt mycket barbacka hemma. Det har blivit en grej här annars gör jag det nästan aldrig, säger Robert till Hippson efter prisutdelningen.
Jur och Robert hamnade alltså på en delad förstaplats.

  
John Hickey och Pontus Westergren stannade båda på betydligt lägre höjd.

 

John Hickey rev grovt.
  

Jur Vrieling gav Robert en god match.
   

Högt ska det bli.

 

Jur och Robert snackade taktik mellan varven.

 

Det blev en delad förstaplats.


Läst 15142 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2012

Följ barbacka-höjdhoppningen live





SVT Play sänder barbacka-höjdhoppningen live via SVT Play. Det är utlovat världsrekordförsök.

Till livesändningen


Läst 10920 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2012

Finalerna i Stockholm Trophy avgjorda



Det blev tuffa dueller mellan ryttarna på sina respektive höjder i Stockholm Trophy. Två ryttare red mot varandra, mot klockan på varje höjd.

 

Karl-Philip Ingvarsson segrade på 1,40-hinder, medan Hippson-bloggaren Therese Nyman vann 1,30-klassen. Fler bilder på "Tette" lär komma inom kort!

 

Resultat för 1,30-klassen
Resultat för 1,40-klassen

 

 

 


Läst 10006 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2012

Malin Baryard i morgonsoffan


I morse gästade Malin Baryard Johnsson Nyhetsmorgon i TV4. Där pratade hon om de stundande tävlingarna i Globen, samt om besvikelsen över att missa sommarens OS. Dessutom hann hon med att tipsa Steffo om att man inte behöver springa hela vägen hem bara för att hästen lägger öronen bakåt. Det räcker att backa ett steg.


Läst 9435 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2012

Patrik Kittel: ”Våga prova nya saker”


Patrik Kittel och Don´t forget visade upp sig under en clinic i Globen.

 

Under fredagseftermiddagen höll landslagsryttaren i dressyr, Patrik Kittel, masterclinic i Globen. Han berättade hur han rider sina hästar och om hur man som ryttare kan förbättra sig. Bland annat tycker han inte att man ska vara rädd för att testa nya saker.
- Alla frågar vad som är "mitt" system, men jag har inget precist system. Jag har hämtat inspiration från människor runtomkring mig och snott lite av varje av det som jag tycker verkar bra. Hästen måste också styra vad det är du ska göra med den för dagen, säger Patrik Kittel.
Han menar också att man som ryttare måste rannsaka sig själv i första hand. 
- Den enda som beslutar vad du ska göra i sadeln är du själv, säger han.
  
Ett fullständigt referat från clinicen kommer senare här på Hippson.se.


Läst 9670 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2012

Rasmus och Bellagio i Champion of the winners


Rasmus Haid Bondergaard och Bellagio 1195 blev Champion of the winners när de 5-och 6-åriga vinnarna av Breeders Trophy, öppna championatet och Scandinavian Open möttes i den andra dressyrklassen för dagen i Globen. De fick hela 81,4 procent och inte minst var det kvaliteten på traven som belönades av domarna, med ett omdöme på 8,8. På lösgjordheten fick Bellagio en 8 och allmänt intryck fick omdömet 8,5.

 

Anna Svanberg på Bellman kom på andra plats, de fick 80,8 procent.

  
Sofie Lexner och Briljant blev trea i klassen. Sofie och Briljant fick 76 procent av domarna och Eric Lette berömde bland annat hästens galopp. "Men bakbensaktiviteten är så stor att frambenen inte riktigt hänger med", sade han i omdömet.

Se fullständig resultatlista här.

 


Läst 10033 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2012

Emelie Nyreröd - årets första dressyrsegrare


Emelie NyrerödMiata vann just Lövsta Future Challenge-finalen för ryttare under 25 år - hennes GP-ritt belönades med 69,395 procent av domarna. Tvåa i klassen kom Marina Mattsson och trea Elin Aspnäs.
Fullständig resultatlista

 

GP-finalen för unga hästar, också den en del i Lövsta Future Challenge, togs hem av Clara EspinosaWelton Five med 67,465 procent - före Anna Svanberg på Hermes och Ebba von Essen på Yantuge.
Fullständig resultatlista


Läst 8188 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2012

Nu börjar hästfesten


Även om showen smygstartade i går, med några kvalklasser och generalrepetition, är det nu dags att öppna portarna till Globen och dra i gång årets Stockholm International Horse Show på riktigt. Hippson är självklart på plats och rapporterar härifrån hela helgen. Just nu pågår förberedelserna inför första starten. Dressyrhästar, hopphästar, shetlandsponnyer och andra samsas i Globens katakomber. Hippson har tagit en snabb sväng för att få en liten inblick i vad som händer bakom kulisserna.

 

Text och bild: Ida Röök

 

I arenan red flera av de svenska dressyrstjärnorna sina hästar under förmiddagen. Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén samsades på banan.


Scandic såg väldigt avslappnad ut.

 

Även Minna Telde passade på att trimma inne i arenan när tillfälle gavs. Santana svävade fram – som vanligt.

 

Det är onekligen bra miljöträning för dressyrhästarna att jobba inne i arenan, ett par växt-bärare skapade stor dramatik för några av dem.

 

En salig blandning, så kan man beskriva dem som nu huserar under Globen. Det är ju också det som är charmen med den här hästshowen – att alla är med.

 

Hippson sprang på kändisen Timus, den målade dalahästen. Färgen skulle bättras på eftersom Timus har legat ner och sovit i natt.

 

Byxor på? Shettisen Icent är klippt på ett skönt sätt, visst ser det ut som att han har byxor på sig!

 

Framridningen är i år på Hovet, här får såväl dressyrhästar som ponnyer rastas.

 

Alla faciliteter finns under Globens läktare, en spolspilta exempelvis...


Läst 11995 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2012

Häng med Baryard & Co bakom kulisserna


SVT hängde med Team Baryard bakom kulisserna på Stockholm International Horse Show. Förutom guiden Malin Baryard Johnsson får vi träffa Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Siflvén, se hur det går till i stallen och mycket mer.



Läst 8811 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.