SHS-kollen 2013 - ”Ridstövlarna lägger jag aldrig på hyllan”

Stockholm Int. Horse Show 2012

Här samlar vi allt från Stockholm International Horse Show 2012. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


NOV
25
2012

”Ridstövlarna lägger jag aldrig på hyllan”


Tobias Karlsson - med elva säsonger som proffsdansare i svenska, norska och danska Let's Dance - är med i årets upplaga av Stjärnornas hoppning.
   
   
När Tobias "Tobbe" Karlsson började rida i höstas hade han aldrig suttit på en häst förut. Nu lyser han av lycka över det nya livet bland hästarna.
- Det som känns mest jobbigt just nu är att det här roliga tar slut efter Globen, säger han.

   
Text & foto:
Monica Collin
   
Tränarna Lena Bredberg och Anna Persson har lyckats trolla fram en riktigt duktig hoppryttare ur den populäre dansaren. Och tro nu inte att han lägger ridstövlarna på hyllan efter Globen-tävlingarna. Nej, ridintresset har vuxit sig så stort att han och "stjärnryttarkollegan" Sofia Wistam planerar ett fortsatt liv på hästryggen.
- Jag har aldrig haft en hobby tidigare och jag är tacksam för kontakten med så underbara väsen som hästar. I dansen har jag varit den som har fört, i 27 år. Nu får hästen föra, men jag styr..., säger Tobbe. 
I Globen rider han hästen Grande Garibaldi, kallad Gary, som Musse Hasselwall hoppade barbacka på i omhoppningen förra året.
  
Likheter mellan dans och hoppning
Tobias har varit danstränare för många adepter under årens lopp. Nu tycker han att det är nyttigt och lärorikt att vara på "andra sidan", att få vara elev och i samma situation som sina danselever. Både Let's Dance och Stjärnornas hoppning handlar om att lära sig något nytt och svårt på väldigt kort tid. 
- Förståelsen för mina danselevers "protester" ökar troligtvis efter den här erfarenheten. Men nu vet jag också att det med träning, träning och åter träning går att lära sig något helt nytt! Kanske att jag snarare blir mer krävande än förstående i fortsättningen, säger Tobias, som har rubriken ALLT ÄR MÖJLIGT på sin blogg. 
Av hans min att döma lär det inte bli nådigt för nästa kändis han bjuder upp till dans, när åttonde omgången av Let's Dance sätter igång i vår.
Pedagogerna Lena Bredberg och Tobias Karlsson har mycket gemensamt. I både dans och i ridning handlar det om gott självförtroende. Båda vet att det är viktigt att hitta och förstärka styrkan hos eleverna. Svagheterna ska elimineras under vägen. Det gäller att berömma det som går bra!
  
Ridningen mellan hindren är svårast
Hippson frågade Lena och Tobias hur sjutton det är möjligt att lära sig banhoppning på bara två månader.
- Tobias har som dansare en fantastisk balans och kroppskontroll, svarar Lena Bredberg. Dessutom är han modig och ambitiös, och tränar glatt tre gånger i veckan. Ridning över hinder fungerar bra, Tobias är följsam och sitter väl till häst. Nu gäller det att vi fokuserar på ridningen mellan hindren. Det är faktiskt svårare. 
Tobias håller med:
- Att hoppa 80 centimeter är inte så svårt, det är betydligt knepigare att styra hästen mellan hindren. Och det som har varit allra svårast, det ska komma från mig som dansare, har varit rytmen i lättridningen. Att minnas banan är inte heller helt lätt.
  
Glädje över att få vara med 
Tobias "Tobbe" Karlsson tycker, trots att han är van vid stor publik, att det ska bli jättemaffigt att snart få rida in i den gigantiska Globenarenan.
- Det är en ynnest att få vara med i det här härliga gänget av glada människor. I Let's Dance gläds jag med elevens framsteg, men i ridningen får jag koncentrera mig på mig själv. Här får jag komma fram och visa för publiken hur glad jag är, avslutar han.

 

 


Om Tobias "Tobbe" Karlsson

Dansaren Tobias Karlsson har varit med i Let's Dance sedan starten för snart åtta år sedan. Och inte nog med det, han har även - i två säsonger - varit med i "Vild med dans" i Norge och i "Skal vi danse" i Danmark.
Med sin positivism har Tobias lockat fram dansaren ur sina elever - trots träningsvärk, milda protester och skavsår. Och han har genom skickligt utformade koreografier fått dem att lysa som lyckliga ballerinor framför den krävande juryn.
TV4-publiken minns kanske glädjen hos Arja Saijonmaa, Anna Sahlin, Elisabeth Höglund, Agneta Sjödin, Tina Törner och nu senast Camilla Henemark. Med "Mat-Tina" fick han dessutom smaka segerns sötma när de vann 2008.
När det gäller sitt eget dansande har Tobbe en niondeplats på världsrankingen som toppnotering.
   
Tobbe om hästar:
"Hästar är mäktiga djur. Att galoppera i en lång uppförsbacke är något som varje människa någon gång skulle få pröva. Då vet man att man lever!"

 


Tobias hoppar Grande Garibaldi.
  

Hopptränaren Lena Bredbergs hund blir lite sotis när alltid lika glade Tobias Karlsson bjuder upp till en svängom - samtidigt som ridkläder till Globen provas.
  

Smidig som en dansare?
  

Här är Tobbe (höger) tillsammans med stjärnorna Rickard Olsson och Musse Hasselwall, samt dressyrtränaren Anna Persson.
  

 


Stjärnorna som hoppar i Globen

Mia Coldheart - rockartist som ska försvara sin seger från 2011, ej med på bilden.
Sara Varga - sångare, låtskrivare och dj.
Sofia Wistam - programledare.
Musse Hasselwall - kampsportprofil, programledare och skådespelare.
Caroline af Ugglas - sångare, körledare och konstnär som vann stilbedömningen 2011.
Tobias Karlsson - dansare och danspedagog.
Rickard Olsson - programledare.
Mårten Andersson - komiker.

 


Läst 14661 ggr

Fler inlägg

SEP
19
2011

Sportnytt pratar med Roffe


Rolf-Göran Bengtsson förklarar strategin inför sista omgången för Sportnytt på SVT. "Jag red hinder och hinder och sikta på en nolla".


Läst 18135 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
19
2011

Sylve: "Jag skrek rakt ut!"


SVT Play fick tag på förbundskapten Sylve Söderstrand sent igår kväll och pratade med honom om Rolf-Göran Bengtssons vinst, som Sylve utnämnde till utklassning.

 

 


Läst 18193 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
18
2011

Se Rolf-Göran i FEI-TV


Här sammanfattar FEI-TV EM i Madrid - och intervjuar Rolf-Göran Bengtsson.
 


Läst 18349 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.